Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

javne nabavke

 • Klinički centar Niš

  Klinički centar Niš traži graditelja za helidrom

  Ideja koja je postojala postojala još daleke 1987. godine, da Klinički centar Niš dobije uzletište za helikoptere i omogući da se pacijenti i lekari prevoze helikopterom do i od ove ustanove, polako se približava realizaciji. Naime, Klinički centar je raspisao javnu nabavku kako bi izabrao graditelja helidroma.

  (3) detaljnije
 • 800x600-Zavod-za-transfuziju-foto-jv

  Zavod za transfuziju krvi Niš zbog donacije favorizuje dobavljača

  Nakon što je dobio aparat za analizu krvi od švajcarske farmaceutske kompanije Diahem Gramim, niški Zavod za transfuziju krvi se obavezao ugovorom o donaciji da pet godina koristi reagense ove firme. Posle mesec dana od kada mu je uručen "poklon", Zavod je za kupovinu potrošnih materijala za ovaj aparat potrošio oko 8 miliona dinara, odnosno gotovo isto onoliko koliko vredi aparat, pokazalo je istraživanje Pištaljke .

  (15) detaljnije
 • solarno drvo

  Šabić o kamerama solarnog drveća Medijane: Neodgovornost i potencijalna povreda privatnosti

  Snimanje kamerom, navodi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, predstavlja vrstu obrade podataka o ličnosti, a konfuzna objašnjenja predsednika Opštine Medijana govore u prilog tome da se koriste “proizvoljno i neodgovorno” i dodaje da postoji rizik od povrede privatnosti građana.

  (10) detaljnije
 • petronijevic

  Još nema optužnice protiv Saše Petronijevića

  Skoro dva meseca je prošlo otkako je policija direktoru Direkcije za javni prevoz Saši Petronijeviću zbog sumnje da je učestovovao u malverzacijama pri kupovini “ekološkog” autobusa, stavila lisice na ruke, ali, kako kažu u Specijalnom odeljenju za korupciju Višeg javnog tužilaštva u Nišu, optužnice još nema.

  (7) detaljnije
 • solarno drvo

  Solarno drveće u Nišu na meti vandala - "zaštićeno" kamerama koje ničemu ne služe

  Premda su za obezbeđivanje solarnog drveća za punjenje mobilnih telefona postavljenog širom Niša tenderom bile predviđene HD kamere sa noćnim modom i senzorima za zvuk i pokret, siledžije koje često uništavaju drveće, kako kaže predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić, ne mogu da budu identifikovane jer su "kamere loše rezolucije" i ne pokrivaju dovoljan prostor.

  (13) detaljnije
 • autobus

  "Niš ekspres" ipak prevozi na “kružnoj”, "Ćurdić" kaže da još nije sve gotovo

  Zbog toga što je prevoznik "Ćurdić", kako navode u Direkciji za javni prevoz, za linije 7, 12 i 34, ponudio autobuse kojima su prepravljane rampe za invalide, a nisu dostavili potrebnu potvrdu o atestu, građane će na ovim linijama prevoziti "Niš ekspres". Vlasnik “Ćurdića” kaže da će “u Direkciji tek videti i da će sve biti u redu”.

  (11) detaljnije
 • autobus

  Neizvesno ko preuzima "kružnu" liniju - "Niš ekspres" osporava "Ćurdića"

  Iako za samo dva dana niške autobske linije 7, 12 i 34 na osnovu tendera Direkcije za javni prevoz treba da preuzme novi prevoznik, i dalje se ne zna ko će to biti, jer “Ćurdićevu” “pobedničku” ponudu osporava "Niš ekspres".

  (13) detaljnije
 • dokumenta, papiri

  Tenderi u Srbiji prolaze skoro bez kontrole, u Švedskoj ih kontroliše i opozicija

  Za razliku od Srbije gde nema ozbiljne kontrole javnih nabavki, pa su često “štelovane” i nameštene i služe za razvijanje monopola pojedinih firmi, u Švedskoj Uprava za javne nabavke radi direktno sa Komisijom za zaštitu konkurencije, a svaki postupak naposletku prođe i “kroz ruke” stručnjaka iz opozicije koji daju konačni sud o tenderima koji se sprovode.

  (3) detaljnije
 • Ćurdić autobus

  "Ćurdić" preuzima “kružnu” liniju - lošiji autobusi, ali niža cena

  Premda su na tenderu Direkcije za javni prevoz ponudili lošije autobuse od "Niš ekspresa", zahvaljujući nižoj ceni, firma "Ćurdić" će od 1. septembra prevoziti građane na linijama 7, 12 i 34, a Nišlije će za godinu dana prevoza platiti oko 900.000 evra. Inače, dosadašnju saradnju Direkcije i "Ćurdića" obeležili su brojni problemi, malvertazije, optužbe i tužbe, kao i potencijalno raskidanje dosadašnjeg ugovora.

  (25) detaljnije
 • m univerzal

  Firma koja “krpi” niške ulice u blokadi, a ugovore sa Gradom založila kod privatnika

  Jedna od najvećih muka Nišlija su udarne rupe, a firma "M univerzal tim" koja ih od 2017. sanira ima višemilionsku blokadu računa, dok je ugovore potpisane sa Direkcijom za izgradnju Niša založila kod drugih. Direktor Direkcije nezadovoljan je njima, a stručnjaci ocenjuju da zalozima blokirani "M univerzal" zaobilazi isplatu dužnicima i pare preusmerava na svoje ili firme sa kojima sarađuje. Inače, takva praksa traje godinama.

  (18) detaljnije
 • petronijevic

  Petronijević pušten iz pritvora

  Nakon što su saslušani svi svedoci, kako kažu u Višem sudu, direktor Direkcije za javni prevoz Niša Saša Petronijević, kome se stavlja na teret zloupotreba pri nabavci autobusa na gas, pušten je iz pritvora. Pored njega, pušten je i predsednik Komisije za javne nabavke Ivan Cvetković.

  (14) detaljnije
 • kamera

  Lutkarsko kompletno pod kamerama, glumci se žale na špijuniranje

  Glumce Pozorišta lutaka u Nišu, kako sami kažu, preko noći su dočekale kamere ugrađene svuda po ovoj kulturnoj ustanovi, čak i tamo gde se oni presvlače i šetaju goli. Dok su glumci uznemireni zbog toga, u obezbeđenju kažu da se oko postavljanja kamera sa njima niko nije ni konsultovao, niti znaju ko ih kontroliše, a direktor ove ustanove nije odgovorio na novinarska pitanja.

  (27) detaljnije
 • direkcija za javni prevoz

  Od Petronijevićevog hapšenja muk u Direkciji za javni prevoz

  Koji prevoznik je dobio posao na tenderu za 3 gradske linije, kako se hapšenje direktora Direkcije za javni prevoz Saše Petronijevića odrazilo na rad ovog javnog preduzeća, ali i ko u njegovom odsustvu rukovodi Direkcijom ostaje nepoznato za javnost, jer se novoizabrani portparol-rukovodilac Nenad Stanković ne javlja na telefon i ne odgovara na poruke. Danima ćuti i novoizabrani pomoćnik direktora Ivan Jovanović.

  (17) detaljnije
 • skoda superb

  Luksuzne “škode” za Gradsku upravu Niš kao kapitalna investicija

  Na tenderu vrednom 43.000 evra, Gradska uprava Niš je podnovila vozni park luksuznom “škodom superb” i dvema nešto jeftinijim "fabijama”. Prema dokumentaciji, kola su kupljena kao kapitalni projekat, međutim, niko iz Gradske uprave nije bio dostupan za komentar, gde je javni interes u kupovini ovih automobila što je osnovni uslov da bi nešto bilo "kapitalna investicija", kao i ko će da ih koristi.

  (25) detaljnije
 • parking servis

  "Parking servis" kupuje boje za puteve - ovog puta bez plave i crvene

  Nakon pisanja "Južnih vesti" da je "Parking servis" prošle godine na tenderu vrednom preko 20 miliona dinara, između ostalog, kupio i crvenu i plavu boje za puteve iako se one ne koriste za signalizaciju u Nišu, na ovogodišnjem tenderu za farbe su odustali od ovih boja. Takođe, ove godine, niško parking preduzeće, planira da za belu i žutu farbu, razređivač i prskanu plastiku za puteve, potroši skoro 17 miliona dinara manje u odnosu na prethodnu godinu.

  (6) detaljnije
 • autobus

  "Niš ekspres" preuzima 3 linije Direkcije za javni prevoz, iako je "Ariva" bila jeftinija

  Iako je "Ariva" iz Požarevca ponudila manju cenu, "Niš ekspres" ipak preuzima linije 7, 12 i 34 Direkcije za javni prevoz od 1. jula. Naime, iako su hteli da naplate manje, "Ariva" je ponudila autobuse koji su se na dan nadmetanja koristili u gradskom prevozu u Kragujevcu, što je bilo u suprotnosti sa zahtevima navedenim u tenderskoj dokumentaciji.

  (27) detaljnije
 • vulinova škoda

  I Opština Pantelej na spornom tenderu kupila novu “škodu superb”

  Na javnoj nabavci Opštine Pantelej za nova službena kola, na koju je, prema konkursnoj dokumentaciji, mogao da se javi samo “Auto Čačak” i da ponudi “škodu superb”, pobedila je upravo ta firma. Građani će ova luksuzna kola platiti oko 26.000 evra, a zbog čega je Panteleju potreban baš ovaj auto, novinarima iz ove Opštine nisu odgovorili.

  (35) detaljnije
 • autobus, ariva

  Od jula "Ariva" preuzima tri linije Direkcije za javni prevoz

  Na pregovaračkom postupku Direkcije za javni prevoz Niša za preuzimanje linija 7, 12 i 34, nadmetale su se firme " Niš ekspres" iz Niša i " Ariva" iz Požarevca, koja je naposletku i ponudila nižu cenu. Zbog toga je prevoženje putnika na "kružnoj" i linijama ka Sarajevskoj i Njegoševoj dodeljeno njima. Za ovu uslugu, građani bi trebalo da plate oko 30 miliona dinara.

  (14) detaljnije
 • Opština Medijana

  "Medijana fest" - od Garavog sokaka do turbo-folka po sumnjivim kriterijumima

  Kulturno-umetničkim programom i koncertom Garavog sokaka 22. juna, kako navode u Opštini Medijana, zvanično će biti otvoren "Medijana fest", koji će trajati do 14. jula. Za to vreme, građane će iz Parka Svetog Save uveseljavati i "Lutajuća srca", Boris Režak, Oliver Katić, "Đuvegije", kao i bend "Posetioci". Ove izvođače su u Opštini tenderom predvideili još početkom juna, ali po kojim kriterijumima su oni birani, predsednik Opštine je odbio da komentariše.

  (12) detaljnije