Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

javno informisanje

  • Surdulica

    Opština Surdulica daje milione radio-televiziji zbog koje je Tončev bio u sukobu interesa

    Skoro 2,5 miliona dinara Opština Surdulica platiće medijske usluge "Surduličkoj radio-televiziji". Ona je i ranije dobijala na tenderima, pa je tadašnji predsednik Opštine Novica Tončev bio u sukobu interesa jer je direktoru "SRT"-a Dejanu Petkoviću prethodno preneo upravljačka prava u firmi "Tončev gradnja".

    detaljnije
  • kamere

    Javno informisanje na bugarskom jeziku - tema okruglog stola u Dimitrovgradu

    O trenutnoj situaciji informisanja na bugarskom jeziku, kao i o mogućim predlozima koji će doprineti kvalitetu tog informisanja u budućnosti, govoriće se na okruglom stolu “Javno informisanje na bugarskom jeziku”, koji će se u sredu, 11. oktobra održati u Dimitrovgradu.

    detaljnije
  • Konferencija Krizni stab; foto JV- Željko Veljković

    Informisanje u vreme epidemije, istina kao privilegija u rukama vlasti

    Ćutanje nadležnih na probleme građana, skrivanje informacija o toku epidemije i o broju preminulih - primedbe su na informisanje građana u kovid krizi, dugoj više od 9 meseci. Da li su države razvile sistem informisanja građana ili sistem prikrivanja informacija istraživali su novinari Južnih vesti i 360 stepeni.

    (4) detaljnije
  • 2 press korona vlada foto željko

    Istraživanje NKD: Informisanje građana u doba korone centralizovano

    Tokom pandemije virusa korona građani su više nego obično tražili odgovore na brojna pitanja, a posebno o situaciji u svom gradu, vrlo često smatrajući da se ono što govore nadležni razlikuje od stvarnosti. Njihova pitanja su vrlo često ostajala bez odgovora. To je pokazalo i istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), u kome je skoro polovina ispitanika rekla da su potpuno ili delimično neinformisani o stanju svoje lokalne zajednice povodom korona virusa.

    (1) detaljnije
  • Ana Brnabić

    Vlada povlači odluku o (ne)informisanju, premijerka kaže zamolio je Vučić

    Premijerka Ana Brnabić rekla je jutros da će Vlada Srbije danas povući Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa kojim se centralizuju sve informacije. Kaže da to radi na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a obrt se dešava posle noćašnjeg hapšenja novinarke portala Nova Ane Lalić.

    (24) detaljnije
  • IMG-6615

    Iz kabineta gradonačelnika Niša poštuju zaključak Vlade, pa za odgovore upućuju i na "Južne vesti"

    Nakon odluke Vlade da se sve informacije o virusu korona mogu dobiti samo od Kriznog štaba, iz kabineta gradonačelnika Niša novinare Južnih vesti uputili su da odgovore na postavljena pitanja potraže - na sajtu Južnih vesti . U NUNS-u kažu da Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, NKD traži da se zaključak povuče, a iz Kriznog štaba poručuju da "nije vreme za ekskluzivitet".

    (8) detaljnije
  • IMG_6533 (1)

    Informacije o korona virusu ubuduće samo od Kriznog štaba, novinari ukazuju na prikrivenu cenzuru

    Da je od proglašenja vanrednog stanja zbog korone, na jugu Srbije teško doći do odgovora na brojna pitanja građana, novinari su ukazivali više puta, a da će ubuduće će biti još teže jer novim zaključkom Vlade samo republički Krizni štab može davati sve informacije o virusu, a gradonačelnicima, lokalnim štabovima i institutima za javno zdravlje je zabranjeno da o tome govore. Novinari i predsednik NUNS-a ukazuju da to znači prikrivenu cenzuru, zbog koje će biti još veće panike u javnosti.

    (25) detaljnije
  • daljinski

    Radoica Milosavljević kupio još jednu - Televiziju Leskovac

    Kruševački biznismen blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci Radoica Milosavljević u svoje vlasništvo, pored 9 postojećih, upisao je još jednu - Televiziju Leskovac. Milosavljević je preko 70% akcija otkupio od dosadašnjeg vlasnika Vladice Jovanovića. Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković kaže da očekuje da Milosavljević kupi i ostale medijske kuće u Srbiji, kako bi širio pozitivnu sliku o ljudima na vlasti.

    (1) detaljnije
  • kamere

    Preko 60 miliona dinara Niš dao medijima bliskim i naklonjenim vlasti

    Od skoro 79 miliona dinara koliko je Niš namenio za sufinansiranje medijskog sadržaja za ovu godinu, više od 60 miliona ili skoro tri četvrtine od ukupne sume otišlo je medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci. Najviše para, kao i prethodnih godina, uzele su porodice Radomirović i Gašić. Novinarka Raskrikavanja Marija Vučić kaže da ne iznenađuje da najviše para dobija ekipa bliska SNS i da bi bila manja šteta da se te pare bacaju u bunar.

    (10) detaljnije
  • Karikatura Predraga Koraksića Coraxa, Vreme, 10. maj 1993. godine

    Podsetnik: Kako je Milošević pokušao da se obračuna sa Coraxom

    Neka Vučić i poltroni lepo javnosti objasne gde su oni to na karikaturi prepoznali da je Vučić prikazan kao Hitler? A potom i zašto...

    detaljnije
  • Nazivi veb portala u Srbiji

    AOM: Neupotrebljiva čak petina Registra medija

    Trebalo je da unapredi stari Registar javnih glasila i značajno transparentnijim učini rad srpskih medija, njihovu vlasničku strukturu, ali i prihode iz javnih budžeta. Ipak, državni Registar medija je u velikoj meri zatvoren, netransparentan, ali i nefunkcionalan i nekredibilan izvor informacija u delu koji obuhvata veb portale, pokazala analiza Asocijacije onlajn medija.

    detaljnije
  • mikrofoni

    Dve porodice opet u Nišu dobile najviše para za medijske projekte

    Pare svih građana Niša i na ovogodišnjem medijskom konkursu otišle su televizijama i agencijama, koje su u vlasništvu porodica Gašić i Radomirović. Od 54 miliona dinara, para svih Nišlija, koliko je Grad opredelio za projekte, čak 37,4 miliona dobili su "Zona plus", "Niška televizija", "Belami", "Narodne novine" i povezana PR agencija. "Južne vesti" neće prihvatiti novac koji im je dodeljen, jer bi time dali legitimitet korupciji.

    (20) detaljnije
  • mediji

    Za skupštinske prenose 6, a za medijske projekte u Nišu 51 milion

    Ove godine za projekte koji se bave proizvodnjom medijskog sadržaja budžetom Grada Niša predviđen je oko 51 milion dinara, što je za 30 miliona više nego prošle godine, ali skoro 20 miliona manje nego 2016. godine.

    (1) detaljnije
  • Konkurs

    Tamnićemo ekrane i podržavati štrajkače glađu, a svi oni – od gradskih čelnika, preko članova fingiranih komisija će se pravdati da oni s tim nemaju nikakve veze. I tako sve dok taj balon ne pukne. A kada pukne – kako je kome drago.

    (1) detaljnije
  • Presuda u korist Južnih vesti, poništena odluka Ministarstva informisanja

    Upravni sud je presudio u korist Južnih vesti i poništio odluku tadašnjeg ministra informisanja Ivana Tasovca zbog toga što je na prošlogodišnjem konkursu za javno informisanje prepravio predlog konkursne komisije i novac podelio po sopstvenom nahođenju.

    (5) detaljnije
  • Zbog čega ne žele da odgovaraju građanima?; foto: arhiva JV

    Vlast beži od novinara: prepodne na sastancima, popodne odmaraju

    Prepodnevni sastanci koji traju satima, a potom odgovori da je "kraj radnog vremena", to su uglavnom izgovori koje javni funkcioneri u Nišu koriste da ne odgovore na novinarska pitanja o značajnim temama za građane. “Prebacivanje lopte” koriste kao beg od odgovornosti.

    (15) detaljnije
  • Branislav Bane Trifunović

    Da li verujete medijima?

    Ustav i zakoni garantuju nezavisnost uređivačke politike spskih medija, zabranu cenzure i autocenzure, govora mržnje i širenja lažnih informacija. Da li je tako u realnosti? Šta o ovome misle sagovornici emisije "Moje pravo" možete pogledati u 11. epizodi serijala. Specijalni gost je glumac Branislav Trifinović.

    (4) detaljnije
  • Medijski konkurs poništen

    Po tužbi Južnih vesti poništen i "medijski konkurs" u Nišu

    Zbog brojnih nepravilnosti u prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje javnog interesa u Nišu, koje su utvrđene po tužbama "Južnih vesti" i radija "Banker", Upravni sud je poništio odluku gradskih vlasti i naložio da ponove proceduru.

    (4) detaljnije
  • NUNS N1

    Ministar Tasovac obesmislio medijske reforme

    Za finansiranje medijskih projekata Ministarstvo kulture izdvojilo je više od 150 miliona dinara. Lično ministar Ivan Tasovac odlučio je, međutim, da ne uvaži mišljenje stručne komisije i da njihovih devet predloga promeni. Nekima je dao više, nekima manje, a nekima ništa.

    (4) detaljnije
  • Loš signal

    LAF: Pojedini mediji zloupotrebili novac građana

    Računi za struju iz privatnih stanova, dnevnice za izveštavanje iz grada u kom žive, enormni troškovi interneta, samo su deo spornih stvari na koje su neki niški mediji trošili novac iz gradske kase Niša, piše u izveštaju LAF-a. 

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: