Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

javno informisanje

 • daljinski

  Radoica Milosavljević kupio još jednu - Televiziju Leskovac

  Kruševački biznismen blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci Radoica Milosavljević u svoje vlasništvo, pored 9 postojećih, upisao je još jednu - Televiziju Leskovac. Milosavljević je preko 70% akcija otkupio od dosadašnjeg vlasnika Vladice Jovanovića. Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković kaže da očekuje da Milosavljević kupi i ostale medijske kuće u Srbiji, kako bi širio pozitivnu sliku o ljudima na vlasti.

  (1) detaljnije
 • kamere

  Preko 60 miliona dinara Niš dao medijima bliskim i naklonjenim vlasti

  Od skoro 79 miliona dinara koliko je Niš namenio za sufinansiranje medijskog sadržaja za ovu godinu, više od 60 miliona ili skoro tri četvrtine od ukupne sume otišlo je medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci. Najviše para, kao i prethodnih godina, uzele su porodice Radomirović i Gašić. Novinarka Raskrikavanja Marija Vučić kaže da ne iznenađuje da najviše para dobija ekipa bliska SNS i da bi bila manja šteta da se te pare bacaju u bunar.

  (10) detaljnije
 • Karikatura Predraga Koraksića Coraxa, Vreme, 10. maj 1993. godine

  Podsetnik: Kako je Milošević pokušao da se obračuna sa Coraxom

  Neka Vučić i poltroni lepo javnosti objasne gde su oni to na karikaturi prepoznali da je Vučić prikazan kao Hitler? A potom i zašto...

  detaljnije
 • Nazivi veb portala u Srbiji

  AOM: Neupotrebljiva čak petina Registra medija

  Trebalo je da unapredi stari Registar javnih glasila i značajno transparentnijim učini rad srpskih medija, njihovu vlasničku strukturu, ali i prihode iz javnih budžeta. Ipak, državni Registar medija je u velikoj meri zatvoren, netransparentan, ali i nefunkcionalan i nekredibilan izvor informacija u delu koji obuhvata veb portale, pokazala analiza Asocijacije onlajn medija.

  detaljnije
 • mikrofoni

  Dve porodice opet u Nišu dobile najviše para za medijske projekte

  Pare svih građana Niša i na ovogodišnjem medijskom konkursu otišle su televizijama i agencijama, koje su u vlasništvu porodica Gašić i Radomirović. Od 54 miliona dinara, para svih Nišlija, koliko je Grad opredelio za projekte, čak 37,4 miliona dobili su "Zona plus", "Niška televizija", "Belami", "Narodne novine" i povezana PR agencija. "Južne vesti" neće prihvatiti novac koji im je dodeljen, jer bi time dali legitimitet korupciji.

  (20) detaljnije
 • mediji

  Za skupštinske prenose 6, a za medijske projekte u Nišu 51 milion

  Ove godine za projekte koji se bave proizvodnjom medijskog sadržaja budžetom Grada Niša predviđen je oko 51 milion dinara, što je za 30 miliona više nego prošle godine, ali skoro 20 miliona manje nego 2016. godine.

  (1) detaljnije
 • Konkurs

  Tamnićemo ekrane i podržavati štrajkače glađu, a svi oni – od gradskih čelnika, preko članova fingiranih komisija će se pravdati da oni s tim nemaju nikakve veze. I tako sve dok taj balon ne pukne. A kada pukne – kako je kome drago.

  (1) detaljnije
 • Presuda u korist Južnih vesti, poništena odluka Ministarstva informisanja

  Upravni sud je presudio u korist Južnih vesti i poništio odluku tadašnjeg ministra informisanja Ivana Tasovca zbog toga što je na prošlogodišnjem konkursu za javno informisanje prepravio predlog konkursne komisije i novac podelio po sopstvenom nahođenju.

  (5) detaljnije
 • Zbog čega ne žele da odgovaraju građanima?; foto: arhiva JV

  Vlast beži od novinara: prepodne na sastancima, popodne odmaraju

  Prepodnevni sastanci koji traju satima, a potom odgovori da je "kraj radnog vremena", to su uglavnom izgovori koje javni funkcioneri u Nišu koriste da ne odgovore na novinarska pitanja o značajnim temama za građane. “Prebacivanje lopte” koriste kao beg od odgovornosti.

  (15) detaljnije
 • Branislav Bane Trifunović

  Da li verujete medijima?

  Ustav i zakoni garantuju nezavisnost uređivačke politike spskih medija, zabranu cenzure i autocenzure, govora mržnje i širenja lažnih informacija. Da li je tako u realnosti? Šta o ovome misle sagovornici emisije "Moje pravo" možete pogledati u 11. epizodi serijala. Specijalni gost je glumac Branislav Trifinović.

  (4) detaljnije
 • Medijski konkurs poništen

  Po tužbi Južnih vesti poništen i "medijski konkurs" u Nišu

  Zbog brojnih nepravilnosti u prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje javnog interesa u Nišu, koje su utvrđene po tužbama "Južnih vesti" i radija "Banker", Upravni sud je poništio odluku gradskih vlasti i naložio da ponove proceduru.

  (4) detaljnije
 • NUNS N1

  Ministar Tasovac obesmislio medijske reforme

  Za finansiranje medijskih projekata Ministarstvo kulture izdvojilo je više od 150 miliona dinara. Lično ministar Ivan Tasovac odlučio je, međutim, da ne uvaži mišljenje stručne komisije i da njihovih devet predloga promeni. Nekima je dao više, nekima manje, a nekima ništa.

  (4) detaljnije
 • Loš signal

  LAF: Pojedini mediji zloupotrebili novac građana

  Računi za struju iz privatnih stanova, dnevnice za izveštavanje iz grada u kom žive, enormni troškovi interneta, samo su deo spornih stvari na koje su neki niški mediji trošili novac iz gradske kase Niša, piše u izveštaju LAF-a. 

  (7) detaljnije
 • Prazna sala

  Vlast i deo niških medija bojkotovali tribinu o informisanju

  Nezadovoljni izveštajem o nepravilnostima u trošenju novca dobijenim od Grada, koje je utvrdio Lokalni antikorupcijski forum, službenici niških televizija i Narodnih novina napustili skup. Predstavnici vlasti nisu ni došli.

  (10) detaljnije
 • mediji

  LAF o projektnom finansiranju medija u Nišu

  Dijalog o tome kako se raspisuju medijski konkursi i kako se ocenjuju projekti biće od strane Lokalnog antikorupcijskog foruma organizovan u sali niške Skupštine, u petak 20. maja u 11 sati. Pored urednika, predstavnika LAF-a i NUNS-a pozvan i gradonačelnik Niša. Sala otvorena za građane.

  (4) detaljnije
 • Znam-za-jadac-Nikola-Lazarevic.jpg

  "Medijski konkurs" poništen, pa istog dana raspisan isti

  Iako su pod pritiskom javnosti gradske vlasti Niša najpre poništile sporni konkurs za informisanje, vredan 70 miliona dinara, Uprava za kulturu je bez ikakvog obrazloženja istog dana ponovo raspisala skoro potpuno identičan.

  (2) detaljnije
 • Znam za jadac

  Niš: Protest za slobodu informisanja

  Zbog odbijanja konkursne komisije za javno informisanje da omogući nadzor nad njenim radom, nazivajući to "pokušajem cenzure", danas u podne će u Nišu biti održan protest "Znam za jadac", sa zahtevom da se konkurs poništi.

  (5) detaljnije
 • mediji

  LAF traži raspuštanje "medijske komisije"

  Nakon što je komisija za ocenjivanje projekata na gradskom konkursu za finansiranje javnog informisanja i zvanično odbila da u svoj rad uvrsti građanskog posmatrača, gradsko antikorupcijsko telo zatražilo raspuštanje komisiju i formiranje nove, ali uz javni izbor članova.

  (1) detaljnije
 • tv

  Dan slobode medija u Srbiji za saučešće, ne za čestitke

  Loša finansijska situacija, cenzura i autocenzura, pritisci, nedostatak solidarnosti i sindikalnog udruživanja samo su neki od probelma kojih se novinari i udruženja prisećaju 3. maja, na Svetski dan slobode medija.

  (3) detaljnije