Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

javno informisanje

 • Konkurs

  Tamnićemo ekrane i podržavati štrajkače glađu, a svi oni – od gradskih čelnika, preko članova fingiranih komisija će se pravdati da oni s tim nemaju nikakve veze. I tako sve dok taj balon ne pukne. A kada pukne – kako je kome drago.

  (1) detaljnije
 • Presuda u korist Južnih vesti, poništena odluka Ministarstva informisanja

  Upravni sud je presudio u korist Južnih vesti i poništio odluku tadašnjeg ministra informisanja Ivana Tasovca zbog toga što je na prošlogodišnjem konkursu za javno informisanje prepravio predlog konkursne komisije i novac podelio po sopstvenom nahođenju.

  (5) detaljnije
 • Zbog čega ne žele da odgovaraju građanima?; foto: arhiva JV

  Vlast beži od novinara: prepodne na sastancima, popodne odmaraju

  Prepodnevni sastanci koji traju satima, a potom odgovori da je "kraj radnog vremena", to su uglavnom izgovori koje javni funkcioneri u Nišu koriste da ne odgovore na novinarska pitanja o značajnim temama za građane. “Prebacivanje lopte” koriste kao beg od odgovornosti.

  (15) detaljnije
 • Branislav Bane Trifunović

  Da li verujete medijima?

  Ustav i zakoni garantuju nezavisnost uređivačke politike spskih medija, zabranu cenzure i autocenzure, govora mržnje i širenja lažnih informacija. Da li je tako u realnosti? Šta o ovome misle sagovornici emisije "Moje pravo" možete pogledati u 11. epizodi serijala. Specijalni gost je glumac Branislav Trifinović.

  (4) detaljnije
 • Medijski konkurs poništen

  Po tužbi Južnih vesti poništen i "medijski konkurs" u Nišu

  Zbog brojnih nepravilnosti u prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje javnog interesa u Nišu, koje su utvrđene po tužbama "Južnih vesti" i radija "Banker", Upravni sud je poništio odluku gradskih vlasti i naložio da ponove proceduru.

  (4) detaljnije
 • NUNS N1

  Ministar Tasovac obesmislio medijske reforme

  Za finansiranje medijskih projekata Ministarstvo kulture izdvojilo je više od 150 miliona dinara. Lično ministar Ivan Tasovac odlučio je, međutim, da ne uvaži mišljenje stručne komisije i da njihovih devet predloga promeni. Nekima je dao više, nekima manje, a nekima ništa.

  (4) detaljnije
 • Loš signal

  LAF: Pojedini mediji zloupotrebili novac građana

  Računi za struju iz privatnih stanova, dnevnice za izveštavanje iz grada u kom žive, enormni troškovi interneta, samo su deo spornih stvari na koje su neki niški mediji trošili novac iz gradske kase Niša, piše u izveštaju LAF-a. 

  (7) detaljnije
 • Prazna sala

  Vlast i deo niških medija bojkotovali tribinu o informisanju

  Nezadovoljni izveštajem o nepravilnostima u trošenju novca dobijenim od Grada, koje je utvrdio Lokalni antikorupcijski forum, službenici niških televizija i Narodnih novina napustili skup. Predstavnici vlasti nisu ni došli.

  (10) detaljnije
 • mediji

  LAF o projektnom finansiranju medija u Nišu

  Dijalog o tome kako se raspisuju medijski konkursi i kako se ocenjuju projekti biće od strane Lokalnog antikorupcijskog foruma organizovan u sali niške Skupštine, u petak 20. maja u 11 sati. Pored urednika, predstavnika LAF-a i NUNS-a pozvan i gradonačelnik Niša. Sala otvorena za građane.

  (4) detaljnije
 • Znam-za-jadac-Nikola-Lazarevic.jpg

  "Medijski konkurs" poništen, pa istog dana raspisan isti

  Iako su pod pritiskom javnosti gradske vlasti Niša najpre poništile sporni konkurs za informisanje, vredan 70 miliona dinara, Uprava za kulturu je bez ikakvog obrazloženja istog dana ponovo raspisala skoro potpuno identičan.

  (2) detaljnije
 • Znam za jadac

  Niš: Protest za slobodu informisanja

  Zbog odbijanja konkursne komisije za javno informisanje da omogući nadzor nad njenim radom, nazivajući to "pokušajem cenzure", danas u podne će u Nišu biti održan protest "Znam za jadac", sa zahtevom da se konkurs poništi.

  (5) detaljnije
 • mediji

  LAF traži raspuštanje "medijske komisije"

  Nakon što je komisija za ocenjivanje projekata na gradskom konkursu za finansiranje javnog informisanja i zvanično odbila da u svoj rad uvrsti građanskog posmatrača, gradsko antikorupcijsko telo zatražilo raspuštanje komisiju i formiranje nove, ali uz javni izbor članova.

  (1) detaljnije
 • tv

  Dan slobode medija u Srbiji za saučešće, ne za čestitke

  Loša finansijska situacija, cenzura i autocenzura, pritisci, nedostatak solidarnosti i sindikalnog udruživanja samo su neki od probelma kojih se novinari i udruženja prisećaju 3. maja, na Svetski dan slobode medija.

  (3) detaljnije
 • Boban Džunić

  Novcem građana plaćaju sopstvenu promociju u medijima

  Iako to Zakon o informisanju jasno zabranjuje, niške opštine i javna preduzeća i dalje kroz skrivene ugovore plaćaju medijima da afirmativno izveštavaju o njima, a neretko tako zabranjuju da ih kritikuju.

  (7) detaljnije
 • 490x370-Los-signal

  Kako napraviti medije po meri građana, a ne centara moći?

  Da li građani od medija dobijaju sadržaje kakvi su im potrebni, kako sami možemo unaprediti rad medija i zašto je reakcija države na medijske sadržaje neadekvatna, možete saznati u četvrtak 28. aprila od 11 sati na debati u niškom “Media i reform centru”.

  (3) detaljnije
 • maja

  "Neinventivna kampanja sa fokusom na penzionere"

  Aktuelna predizborna kampanja nije ono na šta smo navikli proteklih decenija, nema visokobudžetnih spotova, inventivnih slogana, mladima se gotovo niko ne obraća od stranaka, a kulturu niko ne pominje, kaže analitičar medija i kulturolog Maja Vukadinović.

  (3) detaljnije
 • Doljevac Žitorađa namešteni konkursi

  Sporni "medijski" konkursi u Doljevcu i Žitorađi

  Nacionalna novinarska i medijska udruženja traže od opštinskih vlasti u Žitorađi i Doljevcu da izmene ili ponište već raspisane konkurse za javno informisanje, ocenjujući da su protivzakoniti.

  detaljnije
 • endi radok

  O medijima u Srbiji na Filozofskom fakultetu

  U sredu 6. aprila na Filozofskom fakultetu u Nišu od 11 sati biće održano predavanje o medijima u Srbiji u digitalnom dobu, a uvodni govor imaće Edi Radok, profesor na australijskom Univerzitetu Monaš i autor knjige “Mladi i mediji”.

  detaljnije
 • Agencija za borbu protiv korupcije

  Opomena za gradske vlasti Niša

  U vezi sa spornim konkursom za informisanje u Nišu reagovala je i Agencija za borbu protiv korupcije, tražeći od gradskih vlasti da "primenjuju propise koje su sami usvojili".

  (3) detaljnije