Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

jubilej

 • Pećina

  Godinu i 100 dana zazidan sam u pećini - pola veka od Ginisovog rekorda kod Svrljiga

  Ukupno 464 dana Milutin Veljković bio je zazidan u pećini Samar u svrljiškom selu Kopajkošara, postavivši Ginisov rekord u boravku čoveka pod zemljom. Povodom 50 godina od njegovog izlaska, ispred pećine Samar će večeras od 19 sati, uz bogat program, biti obeležen jubilej tog podviga.

  (5) detaljnije
 • Prohor Pčinjski

  Jubilej obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski pomeren za sledeću godinu

  Program obeležavanja devet i po vekova manastira Prohor Pčinjski koji je trebao da počne sredinom maja, a zatim zbog epidemiološke situacije pomeren za septembar, odložen je za sledeću godinu iz istog razloga, potvrdio je za Južne vesti Episkop vranjski Pahomije.

  detaljnije
 • planinari

  Prokupački planinari obeležili 15 godina postojanja kluba

  Uz mere prevencije, nizom planinarskih akcija organizovanih od početka godine, a posebno tokom jula, Planinarsko-skijaški klub Toplica obeležio je jubilej - 15 godina postojanja. Radi se o jednom od najmlađih klubova u Prokuplju koji okuplja veliki broj zaljubljenika u prirodu, rekreativce, profesionalne planinare, a sve veći broj je i najmlađih Prokupčana koji žele da se bave planinarenjem i učestvuju u akcijama kluba.

  detaljnije
 • Prohor Pčinjski

  Proslava 950 godina manastira Prohor Pčinjski pomerena za septembar

  Centralna proslava jubileja 950 godina manastira Prohor Pčinjski koja je trebalo da bude održana 17. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, zbog virusa korona odložena je za 6. septembar, objavljeno je na sajtu Eparhije vranjske.

  detaljnije
 • pozoriste rodj foto N.M

  Novim tiražom monografije i premijerom niško Pozorište obeležava 133. rođendan

  Predstavljanjem obnovljenog tiraža prve monografije pod nazivom "50 pozorišnih godina u Nišu" i promocijom Godišnjaka, obeležen je 133. rođendan niškog Narodnog pozorišta, a večeras će biti povodom godišnjice biti premijerno odigrana predstava 1789 . Postoji inicijativa da se na jesen organizuje festival malih operskih formi, a od sledeće godine planirano uvođenje godišnje nagrade, najavljuju iz Pozorišta.

  (2) detaljnije
 • Prohor Pčinjski

  Izložbe, konkursi i tribine u godini obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski

  Eparhija vranjska celu 2020. godinu posvetiće jubileju obeležavanja 950 godina manastira Prohor Pčinjski. Program počinje 14. maja zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a završava se 12. novembra, na dan Svetog kralja Milutina koji je obnovio manastir pre 700 godina. U međuvremenu će biti organizovane izložbe, literarni i likovni konkursi, promocije knjiga, naučni skup, letnja škola i brojne druge aktivnosti.

  (2) detaljnije
 • Prohor Pčinjski

  950 godina manastira Prohor Pčinjski, pokrovitelj proslave je Vučić

  Da je obeležavanje jubileja Manastira Prohor Pčinjski veliki događaj za Eparhiju Vranjsku i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za ceo srpski narod, rečeno je na konferenciji povodom obeležavanja devet i po vekova Manastira. Jubileju će biti posvećena cela 2020. godina, a pokrovitelj proslave je predsednik Aleksandar Vučić. Teolog Ivica Živković misli da je Vučić na crkvenu manifestaciju pozvan iz poštovanja prema instituciji predsednika Srbije, ali da bi zbog njegove političke funkcije to kod građana moglo da stvori zabunu, pa i odbojnost.

  (12) detaljnije
 • izlozba

  Dela Endija Vorhola i vrhunskih srpskih slikara na izložbama u godini jubileja niške Galerije

  Pola veka postojanja Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU) u Nišu obeležiće izdavanjem monografije i sa oko 30 izložba - neke od njih su postavka dela tvorca pop-art kulture Endija Vorhola koja će biti održana u oktobru, u junu će biti predstavljen deo umetničkih dela iz bogate kolekcije niške Galerije, a septembra radovi poznatih srpskih umetnika poput Save Šumanovića, Petra Lubarde i Milana Konjovića.

  (2) detaljnije
 • Pozorište Vranje

  “Nastojnik” otvara kamernu scenu vranjskog Pozorišta

  Komad “Nastojnik”, po tekstu engleskog književnika i nobelovca Harolda Pintera, a u režiji Trajčeta Gjorgieva, premijerna je predstava koja će 7. februara od 20 sati zvanično otvoriti kamernu scenu Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju.

  detaljnije
 • biblioteka leskovac

  Druženja i književne večeri povodom jubileja leskovačke Biblioteke

  Pre 140 godina u Leskovcu je zvanično počela sa radom prva čitaonica, preteča današnje Biblioteke. Ova ustanova od 3. do 6. decembra organizuje niz aktivnosti kako bi obeležila jubilej. Ulaz na sve programe je slobodan.

  detaljnije
 • OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Surdulica

  Surdulička škola obeležila 65 godina postojanja

  Svečano obeležavanje 65-og rođendana OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Surdulici počelo je Nušićevom predstavom “Gospođa Ministarka” u izvođenju učenika škole, a krunisano Svečanom akademijom u Surduličkom kulturnom centru, u nedelju, 24.novembra.

  detaljnije
 • Gimnazija Stevan Sremac Nis

  Zamenom uloga đaka i profesora i predstavama niška Gimnazija proslavlja jubilej

  Učenici i profesori će zameniti uloge na dan kada počinje obeležavanje 141. godišnjice postojanja Gimnazije "Stevan Sremac" u Nišu, u ponedeljak 18. novembra, a do kraja nedelje će povodom rođendana biti izvedena predstava na nemačkom jeziku, kao i komad po tekstu niškog pisca Branislava Jankovića, a održaće se i takmičenje u besedništvu.

  (1) detaljnije
 • bulatovic orden

  Bulatović na liturgiji u Sabornoj crkvi primio orden u ime Nišlija

  Srpski patrijarh Irinej služio je danas liturgiju kojom je i molitveno proslavljeno 200 godina postojanja Saborne crkve u Nišu. Orden svetog kralja Milutina je na predlog vladike niškog Arsenija pripao svim građanima Niša koji su pomogli obnovu hrama, a u njihovo ime ga je primio gradonačelnik Darko Bulatović.

  (38) detaljnije
 • saborna crkva

  Obeležena dva veka postojanja Saborne crkve u Nišu

  200 godina postojanja niške Saborne crkve obeleženo je sinoć najpre večernjom službom u Sabornom hramu posvećenom Saboru Svetih Arhangela, a potom i svečanom akademijom u Svetosavskom domu. Ceremoniji obeležavanja velikog jubileja prisustvovao je i srpski patrijarh Irinej.

  (7) detaljnije
 • Tri pesnice Bubanj

  Pre 75 godina Niš oslobođen od fašista

  14. oktobar je značajan datum za istoriju Niša, jer je 1944. godine na taj dan grad konačno, posle tri i po godine, oslobođen od fašista u Drugom svetskom ratu. O događajima koji su obeležili oslobođenje Niša pisali su istoričari Nebojša Ozimić, Aleksandar Dinčić i Ivan Mitić u knjizi "Niš 1944".

  (2) detaljnije
 • spomenik oslobodiocima

  Niška vlast u zadnji čas odlučila da obeleži Dan oslobođenja 14. oktobar

  75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu Niš obeležava 14. oktobra, a gradska vlast je 10 dana pre toga odlučila da veliki jubilej i proslavi, ali ne i kako. Osim da će to učiniti na prikladan način, kako su rekli na Gradskom veću, i da traže da u organizaciji učestvuju kulturne ustanove, 10 dana pred godišnjicu - program je nepoznat.

  (8) detaljnije
 • PMF Niš

  Prirodno-matematički fakultet u Nišu proslavio 20. rođendan

  Izdvajanjem studijskih grupa iz sastava Filozofskog fakulteta - 1999. godine nastao je Prirodno-matematički fakultet u Nišu, na kome se školuju studenti na departmanima za matematiku, računarske nauke, fiziku, hemiju, geografiju i biologiju. Narednih dana će povodom 20 godina postojanja biti održana serija predavanja iz različitih oblasti.

  (2) detaljnije
 • Mija Stanimirović

  Škola “Mija Stanimirović” proslavlja 70 godina postojanja

  Svečanom akademijom u Pozorištu lutaka u petak 31. maja od 18 sati Elektotehnička škola “Mija Stanimirović” proslaviće 70. rođendan. Učenici će pesmom i igrom, kako kažu, vratiti prisutne u doba šezdesetih i prikazati fragmente iz dela Milovana Vitezovića “Lajanje na zvezde“.

  (2) detaljnije
 • Leoni foto LJ.M.

  "Leoni" obeležio 10 godina poslovanja u Srbiji

  Na proslavi jubileja, nadležni u ovoj kompaniji istakli su da je "Leoni" u Srbiji razvio čvrst biznis i postao jedan od najznačajnijih inostranih poslodavaca u zemlji, sa oko 9.000 zaposlenih u Prokuplju, Malošištu, Nišu i Kraljevu. Od svog osnivanja 2009. godine, kompanija je uspostavila saradnju sa preko 500 domaćih dobavljača, sa kojima je ostvaren ukupan promet od 117 miliona evra.

  (11) detaljnije
 • Univerzitetska biblioteka Niš

  Izložba o Svetom Savi povodom jubileja Univerzitetske biblioteke

  Dan Univerzitetske biblioteke "Nikola Tesla" u Nišu biće obeležen godišnjom izložbom koja je posvećena najznačajnijem srpskom svetitelju, prvom srpskom arhiepiskopu i nepokolebljivom borcu za čistu veru i socijalnu pravdu Svetom Savi. Biće postavljena u holu biblioteke, od četvrtka, 16. maja u 12 sati.

  (1) detaljnije