Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kamp

 • kamp

  Kreativni kamp - novo mesto za sve umetnike i kreativce u Brzom Brodu

  Prostor za rad, stvaranje i planiranje novih aktivnosti, niški umetnici i kreativci dobiće u novom prostoru u Brzom Brodu, gde nastaje (re)Kreativni kamp ili Kamp fabrike umetnika. Ideja je nastala je na festivalu PozitivNi, kada su organizatori shvatili da Niš nema prostor na kome bi se okupljali svi umetnici po završetku festivala, a otvaranje kampa, ali i celokupne kampanje, planirano je za nedelju nakon Uskrsa, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

  (6) detaljnije
 • leskovac znak

  Prvi Dečiji naučni kamp "Krojimo mape" u četvrtak u Leskovcu

  Kartografija, mape, tekstilni materijali i šivenje neke su od aktivnosti koji će iskusiti 20 dečaka i devojčica uzrasta šestog i sedmog razreda osnovnih škola iz Leskovca, na prvom Dečijem naučnom kampu “Krojimo mape”. Kamp će se održati u četvrtak, 8. oktobra u 12:30 sati u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac.

  detaljnije
 • IT Bootcamp

  Otvorene prijave za IT Bootcamp u Nišu

  Motivisanim ljudima koji se nisu školovali za rad u IT industriji, kako kažu organizatori, pruža se mogućnost da tokom 10 nedelja pohađanja intenzivne nastave u IT Bootcamp-u ovladaju osnovnim znanjima iz odabranih IT oblasti. U toku je prijava kandidata za treći ciklus škole u Nišu.

  detaljnije
 • Na otvorenom danu preko 400 posetilaca

  Avanturisti uživali 5 dana u kanjonu reke Jerme

  Preko 100 avanturista iz Srbije, Makedonije i Hrvatske okupilo se u Specijalnom rezervatu prirode Jerma i okušalo u planinskom trčanju i biciklizmu, sportskom penjanju, istraživanju pećine, planinarenju, balansiranju na traci i učestvovalo u više radionica koje su pripremili organizatori Avanturističkog festivala na otvorenom Jerma . Najveću pažnju privukao je besplatni "Avanturistički otvoreni dan" i dečija trka sa preprekama.

  detaljnije
 • vlasinsko jezero

  Humanitarni kviz u petak u Leskovcu

  Svoje znanje o pop kulturi moći će da pokažu Leskovčani u kvizu koji će se održati u petak, 23. avgusta, od 19 sati u Murphy pabu. Kotizacija za učešće je 300 dinara po osobi, a sav novac biće doniran za organizaciju kampa na Vlasini za decu bez roditeljskog staranja.

  (1) detaljnije
 • Kamp traje od 12. do 27. jula

  Štetnost mini-hidroelektrana tema kampa u selu Temska kod Pirota

  Čišćenje i prikupljanje podataka o biodiverzitetu staroplaninskih reka, ali i analizu štetnosti mini-hidroelektrana na tim vodotokovima, radiće studenti iz cele Srbije koji posete naučno-istraživački kamp Stara planina u pirotskom selu Temskaod 12. do 27. jula. U okviru kampa, 20. jula održaće se Festival staroplaninskih jela.

  detaljnije
 • Ljubitelji prirode zabrinuti

  Niški džedaji sakupljaju novac za kamp namenjen deci bez roditelja

  Turnirima u različitim sportovima, kvizom znanja i drugim zanimljivim aktivnostima koje organizuju od 12. jula, niški "Džedajski pokret" sakupljaće novac koji im je neophodan za organizaciju kampa na Vlasini, namenjen deci bez roditelja.

  (1) detaljnije
 • Celodnevne aktivnosti za učesnike kampa

  Istraživački kamp u selu kod Babušnice okupio đake iz Srbije, Bugarske i Makedonije

  Šetnje i istraživanje u prirodi, predavanja na temu morfologije i paleontologije, učenje o gljivama i leptirima, kao i radionice spremanja hrane, samo su neke od aktivnosti koje su iskusili učenici iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije, njih oko 40 na Dečijem obrazovno-istraživačkom kampu u selu Strelac kod Babušnice. Svi đaci koji su učestvovali na kampu uzrasta su od 3. do 6. razreda.

  (1) detaljnije
 • Kamp traje 5 dana

  Avanturistički festival u kanjonu Jerme polovinom avgusta

  Planinsko trčanje i biciklizam, sportsko penjanje, joga i kampovanje u prelepom kanjonu reke Jerme, samo su neke od aktivnosti u kojima će moći da se oprobaju ljubitelji prirode, početnici ili ozbiljni sportisti na drugom a vanturističkom festivalu na otvorenom Jerma. Festival će se ove godine održati od 14. do 18. avgusta, a prijave su moguće do 1. avgusta.

  detaljnije
 • kamp glas prirode

  Utočište za ljubitelje prirode nadomak Sokobanje [video]

  Skriven na obroncima planine Rtanj, u selu Sesalac, nalazi se eko-kamp “Glas prirode“ čiji je idejni tvorac Pančevac Marjan Arsenov. U nadi da će u kampu okupiti istomišljenike koji prihvataju načelo saglasja sa prirodom, nekonzumiranje alkohola i mesa, Marjan nudi besplatan smeštaj svima onima koji bi da se odmore od gradske svakodnevice.

  detaljnije
 • 1 Djordje Dimitrijevic fotzo privatna arhiva

  Maturant iz Vranja jedini učesnik "Edu Viki kampa" sa juga Srbije

  Maturant Gimnazije "Bora Stanković” iz Vranja Đorđe Dimitrijević učesnik je kampa namenjenog učenicima završne godine srednjih škola i studentima koji će se obučavati za obogaćivanje "Vikipedije" i drugih "Viki" projekata. On je u kampu jedini srednjoškolac i jedini predstavnik juga Srbije.

  detaljnije
 • Prva-pomoc;-foto:-Crveni-krst-Gadzin-Han

  Na kampu Crvenog krsta u Gadžinom Hanu učestvovalo 60 mladih

  Crvenokrstaši iz 15 organizacija učili su od profesionalaca prvu pomoć, kako se boriti protiv trgovine ljudima, a slušali su i predavanja o humanitarnom pravu, promociji humanih vrednosti, zaraznim i bolestima zavisnosti, ekologiji, zaštiti od požara i dobrovoljnom davanju krvi, na Međunarnom kampu Crvenog krsta koji je održan u Gadžinom Hanu.

  detaljnije
 • park

  Kampovi i šatori ubuduće i u Parku Svetog Save

  Osim u parku “Čair” i niškoj Tvrđavi, kako je predložilo Gradsko veće Niša, kampovi i šatori bi ubuduće mogli da se postavljaju i u Parku Svetog Save, a ova odluka se pre svega odnosi na postavljanje ovih konstrukcija kada se održava neka javna manifestacija.

  (2) detaljnije
 • Centar za promociju nauke dodelio nagradu

  Škola u babušničkom selu nagrađena za organizaciju istraživačkog kampa

  Povodom Nacionalnog dana nauke, Osnovna škola "Dobrinka Bogdanović" iz Strelca dobila je priznanje Centra za promociju nauke, za unapređenje promocije i popularizacije nauke. Nagrada je dodeljena za Dečji obrazovno-istraživački kamp koji se ove godine po 3. put održao u ovom selu pored Babušnice.

  detaljnije
 • Edukativno turistički kamap na Staroj planini

  Učenje o življenju u skladu sa prirodom na Staroj planini

  Radionice o proizvodnji zdrave hrane i organskog pčelarstva, predavanja o zaštiti voda i permakulturi, ali i upoznavanje učesnika sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima okoline sela Temska i ruralne arhitekture, samo su neke od teme kampa u ovom pirotskom selu na kome će moći da učestvuju ljubitelji prirode iz cele Srbije.

  detaljnije
 • Predavanja i radionice o nauci i prirodi

  Promocija nauke i lepota prirode na učeničkom kampu kod Babušnice

  Preko 70 učenika pirotskog okruga, ali i oni iz Ćuprije i Beograda tokom 7 dana boravka u selu Strelac kod Babušnice, kroz radionice, predavanja, terenski rad i razne sportske i kulturne aktivnosti, promovisali su zdrave stilove života, istraživački duh, ali i afirmisali nauku i razvijali svoje potencijale.

  (2) detaljnije
 • Radionica volonteri

  “Leto u Donjoj Toponici” za Turke, Francuze, Italijane, Špance i Srbe

  Tokom dve nedelje, od 30. juna do 12. jula, mladi iz Turske, Francuske, Italije, Španije i Srbije boraviće u selu Donja Toponica nadomak Niša gde će moći, kažu u grupi "Kobra", da se upoznaju sa načinom života meštana, doprinesu razvoju zajednice i uče o diskriminaciji i jednakosti.

  (1) detaljnije
 • Izviđači Zimske olimpijske igre

  Niški izviđači učestvovali na omladinskom kampu u Južnoj Koreji

  Priliku da se upoznaju sa različitim kulturama iz celog sveta, prisustvuju Zimskim olimpijskim igrama, skijaju i veslaju imalo je dvoje izviđača iz Niša na Omladinskom olimpijskom kampu u Južnoj Koreji.

  detaljnije
 • Zavojsko jezero

  Kampovanje i izlet na Zavojskom jezeru za decu i omladinu

  Veštine boravka u prirodi, te upoznavanje biljnog i životinjskog sveta, kojima okolina Zavojskog jezera obiluje, uz nezaobilaznu zabavu, organizovaće Sportski klub Oxygen za svu zainteresovanu decu i omladinu 26. i 27. avgusta.

  (1) detaljnije
 • Golbal ilustracija

  Golbal se vraća u Srbiju, Nišlije na kampu sa reprezentativcima

  Jugoslavija je tokom osamdesetih godina bila velesila u golbalu, sportu namenjenom slepima, u kome je cilj dati gol rukom, brani se u polu-ležećem položaju, a prelazak nekog od tri igrača, koliko ima tim, na protivnikovu polovinu kažnjava se penalom. Kako se u poslednje vreme radi na vraćanju starog sjaja ovom sportu, nedavno je održan kamp u Kragujevcu, a među 17 učesnika bilo je i onih iz niškog Naisa.

  detaljnije