Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

knjiga

 • Razmena knjiga NKC

  Razmena knjiga u Niškom kulturnom centru

  Studenti, đaci, čitaoci svih generacija i poštovaoci knjige pozvani su da se pridruže akciji „Književni antikvarijat“ u holu Niškog kulturnog centra u sredu 4. oktobra od 12:30 do 14:30.

  detaljnije
 • Promocija "Mi plačemo iza tamnih naočara"

  Promovisana knjiga niškog muzičara “Mi plačemo iza tamnih naočara”

  Dešavanja koja su obeležila nišku rokenrol scenu, u formi intervjua sa muzičarima, deo su priče koja je pretočena u knjigu “Mi plačemo iza tamnih naočara”, koju je napisao muzičar Marijan Cvetanović. Nakon istoimenog dokumentarca, ova knjiga je “zaokružila priču” o rokerima sa ovih prostora.

  detaljnije
 • Knjiga Dragan Nikolić

  Veče puno emocija posvećeno “gospodinu mangupu” Draganu Nikoliću

  O životu, prijateljstvu, radu i delu čuvenog glumca Dragana Nikolića, podesetili su, na promociji knjige “Gospodin mangup” u okviru leskovačkog LIFFE festivala, novinarke Radmila Stanković, Silvija Luks i reditelj Darko Bajić.

  detaljnije
 • Profesor Vojislav Stoiljković izučava lean menandžment

  Niški profesor u penziji otkriva tajne uspešnog poslovanja po japanskom sistemu

  Kritikujući subvencije stranim kompanijama, koje su u našoj zemlji aktuelne poslednjih godina, profesor u penziji iz Niša Vojislav Stoiljković predlaže edukaciju i korišćenje "Lean" alata u poslovanju, koji povećavaju produktivnost i uspešnost u radu postojećih kompanija, ali i državne uprave i zdravstva. Nedavno je objavljena njegova treća knjiga, u kojoj kroz primere otkriva tajne "Lean" koncepta.

  (6) detaljnije
 • Biblioteka Vranje foto i.m

  Vranjanci "Trezorom" čuvaju stare i retke knjige

  U Biblioteci "Bora Stanković“ u Vranju počela je realizacija projekta "Trezor - stare i retke knjige Eparhije vranjske“ kako bi se proučavale i evidentirale stare i retke knjige iz vranjskih crkava i manastira.

  detaljnije
 • veliko putovanje

  Niški pisac objavio naučno-fantastični roman

  Ljubitelji pisane reči mogu da pročitaju roman prvenac niškog pisca Gorana Tokića “Veliko putovanje”, u kojem mladi autor prikazuje svoju viziju budućnosti planete Zemlje.

  (4) detaljnije
 • biblioteka Vranje foto i.m.

  Izložba minijaturnih knjiga u Vranju

  Najmanju knjigu veličine svega 6 milimetara i najveću od 10 centimetara iz fonda Narodne biblioteke Srbije posetioci će moći da vide na izložbi minijaturnih knjiga od 5. do 26. jula u holu biblioteke "Bora Stanković" u Vranju.

  detaljnije
 • bazen

  Biblioteka i ovog leta ima svoj kutak na čairskom bazenu

  Građani koji bi u pauzi između dva kupanja u bazenu “Čair”, pored sunčanja hteli i da pročitaju neko štivo, moći će to da učine na štandu Narodne biblioteke “Stevan Sremac”. U Biblioteci napominju da će ova akcija trajati do kraja avgusta i da je iznajmljivanje knjiga na bazenu besplatno.

  (1) detaljnije
 • Knjiga govori o Vladi Ili

  U Vlasotincu promocija knjige o prvom modernom gradonačelniku Beograda

  Od 1935. do 1939. godine je gradonačelnik Beograda bio čuveni industrijalac Vlada Ilić iz Vlasotinca. Neki od kapitalnih projekata nastali su za vreme njegovog mandata. O tome je pisao profesor Saša Stanković, a promocija njegove knjige biće održana 15. juna od 20 sati, u Galeriji Kulturnog centra na keju u Vlasotincu.

  detaljnije
 • Tkiva ili tikva

  "Tikva" na povelji za pesnika koji je napisao knjigu - "Tkiva"

  Štamparska greška na povelji koju je dobio beogradski pesnik Marjan Čakarević zaslužna je što je nagrađen za knjigu poezije “Tikva”, uprkos tome što njegova zbirka zove “Tkiva”. Ni sam dobitnik nagrade “Branko Miljković” nije odmah primetio ovu grešku, a sada čeka da mu iz Niškog kulturnog centra izrade novu povelju.

  (2) detaljnije
 • Godišnja članarina sa popustom u nedelju; ilustracija; foto: Wikimedia/Woomiusee

  Duplo jeftinija članarina u leskovačkoj Biblioteci u nedelju

  Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava koji se obeležava 23. aprila, leskovačka Narodna biblioteka “Radoje Domanović” će u nedelju ljubiteljima knjiga dati mogućnost da uplate godišnju članarinu upola jeftinije. Akcija važi i za ogranke leskovačke Biblioteke.

  (1) detaljnije
 • knjiga

  Promocija proznog prvenca niške spisateljice u SKC-u

  Nišlije koje vole kratku prozu, moći će da prisustvuju promociji knjige niške spisateljice Jelene Cvetković koja će biti održana u Studentskom kulturnom centru, u petak 7. aprila.

  detaljnije
 • biblioteka

  Promocija knjige o prepisci Miloša Obrenovića u niškoj Biblioteci

  O sudbini lične, porodične i službene prepiske kneza Miloša Obrenovića, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, govoriće autorka knjige “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića” Tatjana Brzulović Stanisavljević, 6. aprila od 18 sati.

  (1) detaljnije
 • Gradska basta

  Prezentacija knjige o najzaslužnijim ženama Srbije u Gradskoj bašti

  Nišlije koje žele da čuju nešto više o najzaslužnijim i najjačim ženama Srbije, mogu da posete promociju knjige "Herione Srbije - Vekovnik" Dragana M. Miloševića u Gradskoj bašti u Tvrđavi u četvrtak, 30. marta od 17 sati.

  detaljnije
 • Knjiga

  Neobična knjiga niške autorke koja uči i zabavlja najmlađe

  Vesela veštica Nika, nova dečja knjiga niškog pisca Lele Stojanović, već se nalazi među 40 najprodavanijih u izdavaštvu “Lagune”, a autorka kaže da su rekacije mališana pozitivne, ali da joj je posebno drago što kažu da ima reči kojima ne znaju značenje, što daje edukativni karakter romanu. Nju najviše ispunjava rad sa decom, pre svega zbog njihovih iskrenih reakcija, a bavi se i pisanjem pozorišnih predstava, pogotovu na temu ekologije. 

  detaljnije
 • knjige za zdravstveni centar foto i.m. 1

  Prikupljeno preko 1.500 knjiga za biblioteke u Zdravstvenom centru

  Akcija grupe entuzijasta "Knjige za Zdravstveni centar" kojom se prikupljaju knjige za bolničke biblioteke u Vranju ima sve veći odziv, a do sada je prikupljeno preko 1.500 knjiga. Akcija se nastavlja, a knjige se mogu ostaviti u Narodnom univerzitetu u Vranju.

  detaljnije
 • Knjige

  Razmena knjiga u Niškom kulturnom centru

  Oni koji žele da zamene svoju knjigu za naslov koji nisu čitali, ali i razmene čitalačka iskustva i da se druže, mogu da učestvuju u tradicionalnoj razmeni knjiga „Antikvarijat“ koja je zakazana za 20. februar od 12 do 14 sati u holu NKC-a.

  detaljnije
 • knjige za zdravstveni centar vranje foto i.m.

  Vranjski odbornici prikupljali knjige za bolničke biblioteke

  Oko 50 knjiga prikupljeno je na današnjoj sednici vranjske Skupštine u okviru akcije opremanja bolničkih biblioteka u Zdravstvenom centru Vranje. Akcija zvanično počinje 15. februara prikupljanjem knjiga na više lokacija u Vranju.

  detaljnije
 • Knjige foto i.m.

  Prikupljaju knjige za bolničke biblioteke u Vranju

  Grupa entuzijasta iz Vranja pokrenula je putem društvenih mreža akciju prikupljanja knjiga kako bi nekoliko odeljenja vranjske bolnice dobila mini-biblioteke namenjene pacijentima. Knjige se mogu poslati i poštom,a prikupljaće se i na nekoliko lokacija u gradu od 15. februara.

  detaljnije
 • ubica pred kolima

  Srećna vam “hororična” Nova godina - horor filmovi i knjige za hladne dane

  Onima koji bi hladne januarske noći, umesto uz lake božićne filmove i knjige, proveli uz ostvarenja strave i užasa, urednik izdavačke kuće “Orfelin”, doktor ovog žanra, teoretičar i bloger Dejan Ognjanović, preporučuje najbolje od horora što je ponudila 2016. godina.

  detaljnije