Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

knjiga

 • Ulične biblioteke - Vranje

  Vranjanci dobili četiri ulične biblioteke, nazvane po delima Bore Stankovića

  Povodom oktobra, Meseca knjige i u čast pisca Bore Stanković, Vranjanci su u centru dobili 4 ulične biblioteke nazvane po njegovim najpoznatijim delima, pa će moći slobodno da pozajme knjigu, pročitaju je i vrate, kao i da dopune biblioteke novim knjigama.

  (1) detaljnije
 • knjiga

  Šest knjiga u užem izboru za nagradu "Stevan Sremac"

  Dobitnik nagrade “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu u 2019. godinu biće poznat 27. oktobra, a žiri je izbor suzio na 6 knjiga od 46 naslova koji su pristigli na konkurs za priznanje koje nosi ime jednog od najznačajnijih srpskih realističkih pisaca i hroničara Niša.

  (1) detaljnije
 • radovanovic

  Doktor Radovanović predstavio knjigu u Nišu: Prikrivanje broja umrlih najveća prevara u medicini

  Epidemiolog Zoran Radovanović napisao je knjigu “Medicina, etika, politika” gde se bavio i problemom prikrivanja broja umrlih od virusa korona, a promocija je 5. oktobra održana u Nišu. Pored knjige, govorilo se i o tom značajnom datumu, ali i o manifestu Novog optimizma.

  (5) detaljnije
 • Knjiga

  Objavljena četvrta zbirka pesama prokupačke pesnikinje

  Pesme koje govore o dubokim ličnim preživljavanjima, ali i osećanjima modernog sveta i čoveka koji je zaokupljen životnim pitanjima na koja traži odgovore, duša koja ne prihvata ništa što bar u tragovima nije ljubav, tema je četvrte zbirke pesama prokupačke pesnikinje Ivane Đurković pod naslovom "Ako nije ljubav, neću". Svi zainteresovani knjigu će moći da nabave tokom promocije, koja će biti zakazana narednih dana i zbog virusa korona održaće se na otvorenom prostoru na platou ispred Doma kulture.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Biblioteke na jugu u doba korone - više se čita i više je članova

  Sve je više građana sa članskom kartom u gradovima na jugu Srbije nego kada nije bilo korone, saglasni su iz biblioteka iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Pirota. U onim bibliotekama gde je dozvoljeno da se uzme više od jedne knjige, uglavnom pozajmljuju 3 štiva, a građanima nedostaje da kao ranije prođu između polica i prelistaju naslove pre uzimanja, primećuju bibliotekari.

  (1) detaljnije
 • dejan stojiljkovic

  Od danas u prodaji nova knjiga niškog pisca Dejana Stojiljkovića

  Nastavak romana "Olujni bedem", koji predstavlja pripovedni most između te knjige i romana "Učitelj mačevanja", sledećeg u planiranom petoknjižju, od danas je u prodaji u svim knjižarama "Laguna". Izdanje, kako kažu u "Laguni", sadrži i tekstove pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića za pesme inspirisane srpskim srednjovekovljem, koje izvode Dejan Najdanović Najda i njegov bend Deliverance.

  (5) detaljnije
 • knjige

  Četiri nove knjige u izdanju Leskovačkog kulturnog centra

  "Putevi srpske nauke o književnosti", "Caričin grad u pobuni i tišini", "Maternji jezik" i "Osvrtanja", nova su izdanja Leskovačkog kulturnog centra, a kako kažu u ovoj ustanovi, u planu je da do kraja godine iz štampe izađe još nekoliko knjiga.

  detaljnije
 • knjige

  Nagrađeni najuspešniji đaci prokupačkih škola

  Đacima koji su nosioci Vukove diplome i najboljima u generaciji u osnovnim i srednjim školama poklonjena je po jedna knjiga poznatih domaćih i stranih autora, koje je obezbedio Grad Prokuplje. Ukupan broj nagrađenih u svim školama na teritoriji Grada je 754, a knjige su poslate školama koje su ih podelile svojim najboljim učenicima.

  detaljnije
 • Knjiga

  Novi roman prokupačke književnice Zore Popović

  Dešavanja koja su obeležila raspad stare Jugoslavije, kao i život pilota JNA u momentu njenog nestajanja tokom 90- ih godina, tema je najnovijeg romana prokupačke književnice i profesora srpskog jezika u penziji Zore Popović.

  (1) detaljnije
 • vesela vestica i kaput od mahovine

  "Noć knjige" u Nišu uz pisce za decu sa juga Srbije

  Priliku da se najmlađi čitaoci druže i razgovaraju sa piscima za decu Lelom Stojanović iz Niške Banje i Stefanom Tićmijem iz Leskovca imaće u petak, 26. juna i subotu, 27. juna u niškim knjižarama tokom "Noći knjige". Takođe, tokom ove manifestacije ljubitelji pisane reči imaće priliku da po najpovoljnijim cenama kupe najnovije svetske hitove, knjige domaćih autora, knjige za decu i druga izdanja.

  detaljnije
 • mali prince knjiga foto ljubica jocic 2

  Dan Malog princa u Nišu obeležavaju video-kolažom, pozivaju građane da im pošalju snimke

  Na dan rođenja Antoana de Sent-Egzeperija, 29. juna, biće obeležen Dan Malog princa u slavu knjige istog naziva koja iam univerzalnu vrednost značaj za sve generacije. EU info kutak u Niš poziva sve ljubitelje ovog dela da do 27. juna pošalju video-snimke sa omiljenom rečenicom iz knjige.

  (1) detaljnije
 • dnevnik-lazic-foto-ministarstvoodbrane

  Nova izdanja knjige "Dnevnik ratnog hirurga" doktora Lazića, promocija održana u Nišu

  Novo izdanje Dnevnika ratnog hirurga , autobiografije nedavno preminulog doktora i rukovodioca Urgentnog centra u Nišu Miodraga Lazića, odštampalo je Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministarstvo odbrane. Promocija ovog dela održana je danas u Nišu, a urednik izdanja Ministarstva odbrane Miroslav Toholj istakao je da je reč o knjizi velikog čoveka i rodoljuba, velikog lekara spasitelja koji je spasio živote mnogih civila, ranjenika i boraca Republike Srpske.

  (3) detaljnije
 • knjige biblioteka leskovac

  Naslovi leskovačke Biblioteke u onlajn katalogu

  Narodna biblioteka "Radoje Domanović" u Leskovcu otvorila je jutros vrata svojim članovima, a kako bi se izbegle gužve i sprečilo eventualno širenje virusa korona, iz ove ustanove apeluju na građane da naslove biraju onlajn i poruče putem mejla ili telefonom. U toku vanrednog stanja, Biblioteka će za penzionere raditi kada je za njih predviđeno vreme za kupovinu.

  detaljnije
 • narodna biblioteka

  Niška biblioteka otvorila vrata, leskovačka od ponedeljka prima korisnike

  Kako je Ministarstvo kulture preporučilo ponovni rad biblioteka, direktorka niške Narodne biblioteke "Stevan Sremac" Sonja Šuković kaže da na Dan knjige biblioteka otvara svoja vrata korisnicima uz poštovanje propisanih mera. Od ponedeljka će ponovo ljubitelje pisane reči ponovo početi da prima i Narodna biblioteka „Radoje Domanović“.

  (3) detaljnije
 • citanje-foto-tt

  Knjiga je dobar prijatelj u doba pandemije - poručuju niški pisci

  Na Svetski dan knjige, koji se ove godine obeležava u vreme pandemije koja potresa ceo svet, niški pisci Dejan Stojiljković i Branislav Janković ističu da je knjiga uvek tu, ali da je u teškim vremenima, poput epidemije korona virusa ona dobar prijatelj čoveku jer može da ga odvede u neki malo lepši svet od onog u kojem se trenutno nalazi zbog novonastale situacije.

  (3) detaljnije
 • Miodrag Lazić in memoriam

  Ministarstvo najavljuje novo izdanje autobiografije doktora Lazića, namenjeno bibliotekama

  "Dnevnik ratnog hirurga", autobiografija nedavno preminulog doktora i rukovodioca Urgentnog centra u Nišu Miodraga Lazića, štampaće se ponovo. Kao izraz poštovanja prema hirurgu čija je smrt odjeknula čitavom Srbijom, u Ministarstvu kulture i informisanja odlučili su da sami finansiraju štampanje novog izdanja, koje će potom podeliti bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj.

  (7) detaljnije
 • stefan mitić tićmi

  Novi roman leskovačkog pisca Stefana Mitića

  Nakon knjige namenjene svim uzrastima Ja sam Akiko , za koju je dobio i nagradu Politikinog zabavnika za knjigu godine, iz pera Stefana Mitića Tićmija iz Leskovca izašao je novi roman - Kaput od mahovine . Kritičari ga opisuju kao zreliji i višeslojniji, a njen autor za Južne vesti kaže da je ideja o novoj knjizi proizašla iz želje da stvori slikovnicu, još dok je pisao priču o devojčici sa pegicama Akiko.

  detaljnije
 • lkc

  Nele Karajlić u Leskovcu promoviše novu knjigu

  O drugom delu knjige "Solunska 28" pred leskovačkom publikom govoriće njen autor Nele Karajlić u sredu, 18. marta od 19 sati. Promocija se održava u Leskovačkom kulturnom centru, a ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • knjige biblioteka leskovac

  Na Nacionalni dan knjige duplo jeftinija članarina u leskovačkoj Biblioteci

  Povodom Nacionalnog dana knjige koji se obeležava 28. februara, Narodna biblioteka “Radoje Domanović” u Leskovcu će u petak ljubiteljima knjiga dati mogućnost da uplate godišnju članarinu upola jeftinije.

  detaljnije
 • Niški kulturni centar

  Promocija knjige pesama bugarskog konzula u Nišu

  Knjiga pesama "Skrivena čula", čiji je autor Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu, biće predstavljena u petak, 21. februara u 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

  detaljnije