Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kolekcionarstvo

 • muzej

  Mladi Dimitrovgrađanin čuva Jugoslaviju od zaborava u svom mini-muzeju

  Ljubav prema bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, iako nije živeo u to vreme, motivisala je mladog Milana Pejeva da u svojoj kući napravi manji muzej sa svim predmetima iz tog perioda. Kroz priče starijih ljudi, dokumentarce i knjige zavoleo je vreme kada je, kako kaže, radnik bio gospodin i kada su svi mogli da priušte odlazak na more, a za glavnog lika, među gomilu predmeta, izabrao je Josipa Broza Tita.

  (6) detaljnije
 • andric

  Prokupčanin jednom rukom umesto građevina pravi makete

  Izrada maketa hramova, kula, satova pejzaža od prirodnog materijala, najčešće od kamenčića, drveta, legura bakra, aluminijuma i drugih materijala, samo su deo aktivnosti i zadovoljstva kojim je 59-godišnji Vukomir Andrić iz Prokuplja osmislio svoj životni mir nakon povrede ruke od pre skoro 20 godina, od kada ne može da je pomera. Sve makete koje je izradio su unikati, bez ikakvog crteža, a ideje mu dolaze spontano, iz glave.

  (2) detaljnije
 • autogrami

  Vlasotince dom ljubitelja sakupljanja autograma

  Autogrami ličnosti poput Angele Merkel, Bila Gejtsa, Andree Bočelija, Sebastijana Kurca i drugih poznatih sportista, javnih ličnosti, glumaca i političkih lidera iz Srbije i sveta deo su kolekcije mladog Vlasotinčaninina Jovana Stankovića. U svojoj kolekciji ima preko 500 autograma, a ljubav prema ovom hobiju podstakla ga je da osnuje prvo Srpsko filografsko društvo.

  detaljnije
 • autogram ilustracija

  U Vlasotincu osnovano prvo Srpsko filografsko društvo

  Organizacija koja će okupljati kolekcionare autograma i afirmisati njihov rad - Srpsko filografsko društvo, osnovano je u Vlasotincu. Za predsednika je izabran Jovan Stanković, Vlasotinčanin koji se filografijom bavi dugi niz godina.

  detaljnije
 • Prokupčanin više od pola veka nigde ne izlazi bez kravate

  Razvrstane u svim bojama i dezenima, ljubomorno sakupljane i čuvane godinama, kravate pravnika i istoričara u penziji Rafaila Joksimovića neizostavni su detalj njegovog stila i oblačenja poslednjih 50 i više godina. Ovaj neobični kolekcionar kravata, kojih trenutno ima oko 200, prvi put je kravatu stavio za svoju veliku maturu i od tada ih ne skida. Za njega su kravate odraz dostojanstva i poštovanja onih zbog kojih ih nosi, ali i hobi koji je vremenom postao način života.

  (1) detaljnije
 • kolekcionar

  Kolekcionar iz Rutevca kraj Aleksinca čuvar istorije

  Još od ranog detinjstva Saša Ristić iz sela Rutevac bavi se kolekcionarstvom, a praistorijsko blago drevnog naselja Preasidium Pompei, antiku, militariju, stari novac i još mnogo toga čuva u svojoj kući koja je nalik muzeju.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Ma kakvi, oni oplemenjuju prirodu.

Zile Stankovic Čitalac

Tekst: Posle ekologa, oglasili se i iz rudnika “Bosil metal” - tvrde da ne zagađuju prirodu i vode