Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kolekcionarstvo

  • sajam kolekcionarstva

    Sajam kolekcionarstva, antikviteta i numizmatike u Nišu

    Staro oružje i novac, medalje, značke, markice, satovi i druge starine, zaintersovani će moći da vide na Sajmu kolekcionarstva, antikviteta i numizmatike koji će biti održan u subotu, 24. februara, u restoranu Doma vojske.

    detaljnije
  • vukadin 9

    Fotografije, pošta iz logora, stare pozivnice, ratna pisma - Nišlija u svom domu čuva delove istorije

    “Da neko pregleda sve fotografije koje imam, treba da uzme godišnji odmor” - kaže 75-godišnji vojni penzioner iz Niša Vukadin Dimitrijević. Osim toga što fotografiše, on u svojoj bogatoj kućnoj kolekciji ima zarobljeničku poštu iz logora, vojna obeležja, ratnu poštu, stare pozivnice za zabavu, marke, tramvajske karte, komunalne bonove i pisma poznatih ličnosti. Kaže da je za sve što je otkupio mogao da kupi makar dve kuće, ali da na ovaj način želi da sačuva tragove istorije.

    (5) detaljnije
  • sajam kolekcionarstva

    Ljubitelji starina iz cele Srbije pokazali svoje zbirke na Sajmu kolekcionarstva u Nišu

    Od oružja, noževa i znački do markica, razglednica i fotografija ljubitelji starih predmeta mogli su da vide na Sajmu kolekcionarstva, antikviteta i numizmatike koji je u subotu, 25. februara održan u restoranu Doma vojske. Istovremeno, to je bila prilika da izlagači iz zemlje i regiona obogate svoje kolekcije.

    (1) detaljnije
  • Sajam kolekcionari1; foto: JV Sonja Vidojković

    Sajam kolekcionarstva ponovo u Nišu

    Ljubitelji starih predmeta okupiće se na četvrtom Međunarodnom sajmu kolekcionara, numizmatičara i filateista 25. februara u restoranu Doma vojske u Nišu. Sajam će za posetioce biti otvoren od 9 do 14 sati, ulaz će koštati 100 dinara, a sav prihod ide NURDOR-u.

    detaljnije
  • Kolekcionari1; foto: privatna arhiva D.D

    Sajam kolekcionarstva ponovo u Nišu

    Udruženje “Via antica” organizuje Sajam kolekcionarstva u restoranu Doma Vojske u Nišu, u nedelju, 25. decembra. Izložba će trajati od 10 do 14 sati, a ulaz za posetioce je 100 dinara.

    (2) detaljnije
  • Sajam kolekcionari; foto: JV Sonja Vidojković

    Od bajoneta do salveta - kolekcionari iz celog sveta okupljaju se na sajmu u Nišu

    Ljubitelje oružja, znački, markica, nakita, satova i raznih drugih predmeta iz Niša okuplja Udruženja “Via Antica”, osnovano da bi se čuvalo istorijsko nasleđe našeg grada i cele Srbije. Ovo Udruženje postoji tek par meseci, a već okuplja dvadesetak kolekcionara iz Niša koji će u subotu, 12. novembra izložiti svoje predmete na Međunarodnom sajmu kolekcionarstva u Domu Vojske.

    detaljnije
  • slicice svetsko prvenstvo, menjaza, foto jv ljubica jocic

    "Imam, imam, nemam" - menjaža u Nišu, zaljubljeni u Mundijal i sličice

    Spisak sličica koje nedostaju, olovka pri ruci, po redu složene duple i mnogobrojno društvo sakupljača sličica za fudbalsko Svetsko prvenstvo u Kataru svakodnevna su slika u blizini raskrsnice Bulevara Nemanjića i Blagoja Parovića u Nišu u popodnevnim i večernjim satima. Neki sakupljaju samo sličice sa grbovima zemalja učesnica, neki imaju mnogo dupilkata, nedostaje im poneka, a svuda je dobro raspoloženje, strpljenje i ljubav prema fudbalu i Mundijalu.

    (5) detaljnije
  • muzej

    Mladi Dimitrovgrađanin čuva Jugoslaviju od zaborava u svom mini-muzeju

    Ljubav prema bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, iako nije živeo u to vreme, motivisala je mladog Milana Pejeva da u svojoj kući napravi manji muzej sa svim predmetima iz tog perioda. Kroz priče starijih ljudi, dokumentarce i knjige zavoleo je vreme kada je, kako kaže, radnik bio gospodin i kada su svi mogli da priušte odlazak na more, a za glavnog lika, među gomilu predmeta, izabrao je Josipa Broza Tita.

    (6) detaljnije
  • andric

    Prokupčanin jednom rukom umesto građevina pravi makete

    Izrada maketa hramova, kula, satova pejzaža od prirodnog materijala, najčešće od kamenčića, drveta, legura bakra, aluminijuma i drugih materijala, samo su deo aktivnosti i zadovoljstva kojim je 59-godišnji Vukomir Andrić iz Prokuplja osmislio svoj životni mir nakon povrede ruke od pre skoro 20 godina, od kada ne može da je pomera. Sve makete koje je izradio su unikati, bez ikakvog crteža, a ideje mu dolaze spontano, iz glave.

    (2) detaljnije
  • autogrami

    Vlasotince dom ljubitelja sakupljanja autograma

    Autogrami ličnosti poput Angele Merkel, Bila Gejtsa, Andree Bočelija, Sebastijana Kurca i drugih poznatih sportista, javnih ličnosti, glumaca i političkih lidera iz Srbije i sveta deo su kolekcije mladog Vlasotinčaninina Jovana Stankovića. U svojoj kolekciji ima preko 500 autograma, a ljubav prema ovom hobiju podstakla ga je da osnuje prvo Srpsko filografsko društvo.

    detaljnije
  • autogram ilustracija

    U Vlasotincu osnovano prvo Srpsko filografsko društvo

    Organizacija koja će okupljati kolekcionare autograma i afirmisati njihov rad - Srpsko filografsko društvo, osnovano je u Vlasotincu. Za predsednika je izabran Jovan Stanković, Vlasotinčanin koji se filografijom bavi dugi niz godina.

    detaljnije
  • Prokupčanin više od pola veka nigde ne izlazi bez kravate

    Razvrstane u svim bojama i dezenima, ljubomorno sakupljane i čuvane godinama, kravate pravnika i istoričara u penziji Rafaila Joksimovića neizostavni su detalj njegovog stila i oblačenja poslednjih 50 i više godina. Ovaj neobični kolekcionar kravata, kojih trenutno ima oko 200, prvi put je kravatu stavio za svoju veliku maturu i od tada ih ne skida. Za njega su kravate odraz dostojanstva i poštovanja onih zbog kojih ih nosi, ali i hobi koji je vremenom postao način života.

    (1) detaljnije
  • kolekcionar

    Kolekcionar iz Rutevca kraj Aleksinca čuvar istorije

    Još od ranog detinjstva Saša Ristić iz sela Rutevac bavi se kolekcionarstvom, a praistorijsko blago drevnog naselja Preasidium Pompei, antiku, militariju, stari novac i još mnogo toga čuva u svojoj kući koja je nalik muzeju.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: