Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

komunalne usluge

  • Žitorađa

    Komunalno preduzeće u Žitorađi kupuje čistilicu za 2,4 miliona dinara

    Kako bi smanjili broj radnika koji sada metlom čiste javne površine i trotoare u Žitorađi i pojedinim selima, Javno komunalno preduzeće u tom gradu odlučilo je da kupi ručnu čistilicu na baterije, čija je procenjena vrednost 2.416.667 dinara bez PDV-a. Novac za kupovinu mašine obezbeđen je iz lokalnog budžeta.

    (1) detaljnije
  • pirot znak

    Komunalije u Pirotu za 9% skuplje

    Usluge Komunalca Piroćanci će ubuduće plaćati za 9% više nego do sada, odlučeno je na sednici Privremenog organa Grada Pirota. Poslednje poskupljenje njihovih usluga bilo je oktobra 2022. godine.

    (5) detaljnije
  • Vitrine za mlečne proizvode

    Kupljene mlečne vitrine za pijacu u Prokuplju, vrednost 20 miliona dinara

    Nabavkom mlečnih vitrina za koje je gradska vlast u Prokuplju izdvojila oko 20 miliona dinara završena je treća faza projekta opremanja nove Zelene pijace u tom gradu. Za izgradnju i rekonstrukciju pijace na površini od oko 2.860 kvadrata sa 126 tezgi, 14 lokala, 3 magacina, 2 javna toaleta i jednim za osobe sa invaliditetom, upravnom zgradom i prostoriji u kojoj je smešteno obezbeđenje republičke, iz kase izdvojeno je 330 miliona, dok su Prokupčani platili oko 20 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • Traktor Aleksinac; foto Opština Aleksinac

    U Aleksincu poslednjih meseci potrošili 300.000 evra na radne mašine 

    Novi traktor od skoro 120.000 evra za seču grana i šiblja i održavanje putnog pojasa, radnu mašinu za Vodovod od 82.000 evra, autosmećar za koji je dato 80.000 evra, ulični usisivač od 27.500 evra i motocikl za saobraćajnu policiju vredan 10.500 evra - platila je iz budžeta Aleksinčana jedna od devastiranih opština sa juga u prethodnih par meseci.

    (1) detaljnije
  • Lokli smeće (6)

    Nišlije prijavljuju probleme - vlast kaže novi budžet po vašoj meri

    Javna i zoo higijena, održavanje zelenila, parkovski i dečiji mobilijari deo su planiranih aktivnosti u nacrtu niškog budžeta za 2024. godinu, za koji gradska vlast tvrdi da je pravljen “po meri njegovih građana”. Dok ističu da aktivnosti komunalnih delatnosti iz godine u godinu podižu na viši nivo, građani, gotovo, svakodnevno na aplikaciji “Prijavi problem” Južnih vesti svedoče suprotno.

    (6) detaljnije
  • kamion

    U Aleksincu bi da kupe i kamion-kiper, ali ne mora nov, cena nepoznata

    Jedna od najsiromašnijih opština juga poslednjih meseci obnavlja vozni park u preduzećima, a nakon uličnog usisivača JKP Komunalne usluge u Aleksincu bi trebalo da dobije i kamion putar-kiper, ne stariji od 7 godina, ali ne navode koliko planiraju da ga plate, osim da je rok za ponuđače 21. novembar.

    (2) detaljnije
  • aLEKSINAC

    Ulični usisivač od 27.500 evra stiže u Aleksinac

    Na ulicama Aleksinca uskoro će se naći novi usisivač, koji JKP Komunalne usluge plaća 3.224.880 dinara sa PDV-om, odnosno oko 27.500 evra, novosadskoj firmi "Nova oprema". Usisivač je na električni pogon, proizveden ove godine, brzine do 5 kilometara na sat i uz njega su tražili uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku.

    (6) detaljnije
  • 358457467_758611079605823_7540933664977493449_n (1)

    Niži računi za borce i besplatan gradski prevoz za veći broj ratnih vojnih invalida

    Svim učesnicima ratova biće umanjeni računi za komunalije za 20 odsto, saopštila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i najavila mogući besplatan gradski prevoz za veći broj ratnih vojnih invalida.

    (9) detaljnije
  • tezge pijaca

    Otvorena nova pijaca u Prokuplju, građani platili, koncesionar upravlja i ubira profit

    Na površini od oko 2.860 kvadrata sa 126 tezgi, 14 lokala, 3 magacina, 2 javna toaleta i jednim za osobe sa invaliditetom, upravnom zgradom i prostoriji u kojoj je smešteno obezbeđenje, u Prokuplju je otvorena nova zelena pijaca za čiju je izgradnju iz zajedničke republičke kase izdvojeno 330 miliona, a iz prokupačke oko 20 miliona dinara. Novom pijacom će gazdovati koncesionar iz Beograda privatna firma "Demetra AB", kao i naplatom parkinga, održavanjem zelenih površina i čišćenjem ulica.

    (8) detaljnije
  • pijaca

    Koncesionar preuzima novu pijacu u Prokuplju, opozicija najavljuje krivične prijave

    Nova Gradska pijaca u Prokuplju vredna 385 miliona dinara i finansirana delom iz sredstava EU, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i budžeta Grada, odmah po otvaranju biće predata koncesionaru - beogradskoj firmi "Demetra AB". Opozicija u Prokuplju najavljuje krivične prijave protiv odgovornih u Prokuplju, jer smatraju da time omogućuju privatniku zaradi ogroman novac bez ikakvih ulaganja.

    (8) detaljnije
  • autobus

    Nišlije mogu anketom da se izjasne o radu javnog prevoza

    Anketom o radu Direkcije za javni prevoz Grada Niša, građani će jednom godišnje imati mogućnost da se izjasne o kvalitetu gradskog i prigradskog prevoza, odlučeno je na sednici Gradskog veća. Nisu pecizirali kako će da rade anketu, a iz Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove kažu da ukoliko rezultati ankete budu negativni, Direkcija će imati 90 dana da otkloni sve nedostatke.

    (18) detaljnije
  • požar VL

    Žar iz kontejnera uzrok požara na kamionu vlasotinačkog ”Komunalca”

    Nakon što se u subotu zapalilo vozilo JKP Komunalac, iz Opštine Vlasotince kažu da je uzrok požara bio žar koji je, nakon pražnjenja kontejnera, završio na dnu kamiona za odvoz smeća.

    detaljnije
  • đubre

    Komunalije u Vranju poskupljuju za 15%

    Odnošenje smeća, održavanje javne higijene, zakup tezgi, sahrane, odžadžarske i ostale komunalne usluge Vranjanci će plaćati 15% skuplje nego do sada, ukoliko odbornici na narednim sednicama Skupštine odobre odluku Gradskog veća. Postoji mogućnost da poskupljenja budu pošteđeni korisnici novčane socijalne pomoći, jer je, prema rečima većnice Danijele Milosavljević, gradonačelnik Komradu uputio predlog da oni plaćaju umanjen iznos komunalnih usluga

    detaljnije
  • radnici Demetre

    Nova firma čisti Prokuplje, ni jedan radnik "Hammeuma" nije prihvatio ponudu za posao

    Oko 15-ak radnika beogradske firme “Demetra RB” koja je dobila posao obavljanja komunalnih usluga, vidljivo je prethodnih dana u centru Prokuplja, gde čiste i održavaju higijenu. Direktor te firme Radenko Bakoč potvrdio je da među novozaposlenima ni jedan nije bivši radnik JKP Hammeuma , firme u kojoj je započela likvidacija nakon usvajanja odluke na poslednjoj sednici Skupštine.

    (5) detaljnije
  • groblje 1

    “Gorica” predlaže poskupljenje sahrana u Nišu

    Sahrane će u Nišu poskupeti sa 8.319 na 10.981 dinar u novo, odnosno sa 15.908 na 20.999 dinara u postojeće grobno mesto, ako Gradsko veće usvoji predlog Nadzornog odbora JKP "Gorica". Iz tog preduzeća kažu da su neki od razloga porast cena goriva, maziva i zaštitne opreme.

    (25) detaljnije
  • Prokuplje grad

    Podelom JKP "Hammeuma" Prokuplje dobilo još jedno javno preduzeće

    Upisom u Agenciji za privredne registre, Prokuplje je od 5. septembra dobilo još jedno Javno komunalno preduzeće Gradski vodovod, čija će osnovna delatnost biti skupljanje, prečišćavanje i distribucija vode. Novo preduzeće je nastalo izdvajanjem iz postojećeg JKP Hammeuma, iz koga su pojedine nadležnosti, poput čistoće, naplate parkinga, tržnice i javnog zelenila ranije izdate koncesionaru na 15 godina. Vodovod iz Hammeuma preuzima 159 radnika.

    (2) detaljnije
  • Kamion smeće Mediana

    Niška “Mediana” planira da veći prihod od usluga koristi za jubilarne nagrade i odštete za ujede pasa

    Umesto 5,61, Nišlije sakupljanje i odnošenje otpada od 1. avgusta plaćaju 7,3 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora. Direktor JKP "Mediana" Ivan Mihajlović tvrdi da će povećanje prihoda to preduzeće iskoristiti, između ostalog, za energente, opremu, isplatu jubilarnih nagrada radnicima, kao i za odštete za ujede pasa i mačaka i padove na ledu.

    (15) detaljnije
  • Bela Palanka

    Komunalije u Beloj Palanci poskupele za 10 %, a još toliko će u decembru

    Sve usluge belopalanačkog Javno-komunalnog preduzeća Komnis povećane su za 10 % na poslednjoj sednici Skupštine opštine. To je drugo povećanje u ovoj godini, a namera nadležnih je da se za još 10 % poveća i u decembru ove godine.

    (5) detaljnije
  • Hammeum kamion

    Firma koja održava "Beograd na vodi" preuzima čistoću, najavljuju kvalitet kakav Prokuplje zaslužuje

    Podela JKP Hammeuma u Prokuplju zbog koje su brojni radnici koji strahuju za svoja radna mesta uznemireni, još nije okončana, a privatni beogradski koncesionar sa kojim je potpisan ugovor o preuzimanju dela nadležnosti iz čistoće, naplate parkinga, tržnice i zelenila najavljuje lepši i čistiji grad koji će se redovno održavati. Kažu da su spremni da preuzmu posao, ali se čekaju zakonske formalnosti. U međuvremenu, deo radnika traži poništenje koncesije zbog, tvrde, nepoštovanja procedure oko podele preduzeća.

    (14) detaljnije
  • komunalni radnici Hammeum

    Troglavo komunalno preduzeće u Prokuplju: radnici tvrde da partijska knjižica odlučuje ko će gde da pređe

    Ni mesec dana nakon što je skupštinskom odlukom JKP Hammeum u Prokuplju podeljen na 3 firme, od kojih su dve ostale budžetske, a jedna data koncesionaru, ništa se nije uradilo na realizaciji, pa ovo komunalno preduzeće i dalje posluje kao i do sada. U međuvremenu, pojedini radnici se bune zbog netransparentnih kriterijuma na osnovu kojih se premeštaju iz jedne u drugu firmu na budžetu građana.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: