Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

komunizam

  • red flage

    Komunisti Srbije formirani i u Nišu, ali bojkotuju izbore

    Nova petokraka na političkom nebu Niša - krajem januara osnovan je Gradski komitet Komunista Srbije, a za sekretara je izabran pesnik i slikar Dejan Sklizović. Zalažu se za decentralizaciju i naučni socijalizam, a na izbore neće da izlaze jer ne žele da daju legitimitet SNS-u.

    (15) detaljnije
  • koca-popovic-oslobodilac3

    Zaboravljeni oslobodilac Niša - Koča Popović

    Samo jedna ulica u Brzom Brodu i jedna u selu Mezgraja kraj Niša, sećaju na Konstantina Koču Popovića, čoveka koji se u mnogim spisima i novinskim člancima vodi kao oslobodilac Niša u Drugom svetskom ratu. Iako su istorijske činjenice takve da je Popović u Niš zapravo došao 3 dana nakon oslobođenja, njegova uloga se ogleda u komandnoj liniji, u pripremi “Niške operacije”, vraćanju života i mitingovanju u prvim danima slobode.

    (23) detaljnije
  • tito

    Gde je bio i čemu se divio Tito u Nišu

    Nekadašnji predsednik Socijalističke federativne republke Jugoslavije Josip Broz Tito posećivao je najveći grad juga Srbije 5 puta. Nekada sa saradnicima, najčešće sa suprugom, ali i u društvu stranih državnika.

    (52) detaljnije
  • grb-SFRJ.jpg

    Ostaci komunizma u Nišu

    Nekada Dan republike, a sada jednostavno 29. novembar. Na vreme komunizma u Nišu danas podsećaju samo spomenici, imena ulica i škola i još po neki zaljubljenik u prošlu ideologiju.

    (6) detaljnije
  • srbska akcija

    Uklonjen transparent sa Tvrđave

    Transparent koji je tokom noći postavila "Srbska akcija", sa ćiriličnim natpisom "Zahtevamo pravdu za komunističke zločine", uklonjeni je jutros. U policiji bez komentara.

    (12) detaljnije
  • josip broz

    Intervju: Josip Broz Joška

    Josip Broz Joška u razgovoru za Južne vesti govori o ciljevima Komunističke partije, kako nije imao protekcije u školi i o nasledstvu maršala Tita.

    (2) detaljnije
  • nis, komunizam

    U Nišu otvoren komitet Komunističke partije

    Komitet nove Komunističke partije otvoren u Univerzitetskom parku kod Banovine. Otvaranju prisustvovao i Josip Broz Joška, Titov unuk.

    (12) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: