Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

komunizam

 • red flage

  Komunisti Srbije formirani i u Nišu, ali bojkotuju izbore

  Nova petokraka na političkom nebu Niša - krajem januara osnovan je Gradski komitet Komunista Srbije, a za sekretara je izabran pesnik i slikar Dejan Sklizović. Zalažu se za decentralizaciju i naučni socijalizam, a na izbore neće da izlaze jer ne žele da daju legitimitet SNS-u.

  (15) detaljnije
 • koca-popovic-oslobodilac3

  Zaboravljeni oslobodilac Niša - Koča Popović

  Samo jedna ulica u Brzom Brodu i jedna u selu Mezgraja kraj Niša, sećaju na Konstantina Koču Popovića, čoveka koji se u mnogim spisima i novinskim člancima vodi kao oslobodilac Niša u Drugom svetskom ratu. Iako su istorijske činjenice takve da je Popović u Niš zapravo došao 3 dana nakon oslobođenja, njegova uloga se ogleda u komandnoj liniji, u pripremi “Niške operacije”, vraćanju života i mitingovanju u prvim danima slobode.

  (23) detaljnije
 • tito

  Gde je bio i čemu se divio Tito u Nišu

  Nekadašnji predsednik Socijalističke federativne republke Jugoslavije Josip Broz Tito posećivao je najveći grad juga Srbije 5 puta. Nekada sa saradnicima, najčešće sa suprugom, ali i u društvu stranih državnika.

  (52) detaljnije
 • grb-SFRJ.jpg

  Ostaci komunizma u Nišu

  Nekada Dan republike, a sada jednostavno 29. novembar. Na vreme komunizma u Nišu danas podsećaju samo spomenici, imena ulica i škola i još po neki zaljubljenik u prošlu ideologiju.

  (6) detaljnije
 • srbska akcija

  Uklonjen transparent sa Tvrđave

  Transparent koji je tokom noći postavila "Srbska akcija", sa ćiriličnim natpisom "Zahtevamo pravdu za komunističke zločine", uklonjeni je jutros. U policiji bez komentara.

  (12) detaljnije
 • josip broz

  Intervju: Josip Broz Joška

  Josip Broz Joška u razgovoru za Južne vesti govori o ciljevima Komunističke partije, kako nije imao protekcije u školi i o nasledstvu maršala Tita.

  (2) detaljnije
 • nis, komunizam

  U Nišu otvoren komitet Komunističke partije

  Komitet nove Komunističke partije otvoren u Univerzitetskom parku kod Banovine. Otvaranju prisustvovao i Josip Broz Joška, Titov unuk.

  (12) detaljnije
KOMENTAR DANA

Urbanistički haos planetarnih razmera.

Urbanistički slom Čitalac

Tekst: Stanari Rentgenove i Pasterove ulice zaustavili radove, sumnjaju da između zgrada prave ulice

Pronađite nas na: