Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

korupcija

 • Stevan Živković

  Istraga protiv Stevana Živkovića i dalje u toku, četiri meseca bez optužnice

  Sa sumnjom da je prao pare, zloupotrebio službeni položaj, ali i da je falsifikovao radno iskustvo u struci da bi ispunio uslove za posao u Kancelariji za mlade, aktuelni šef Kancelarije Stevan Živković je, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, i dalje bez optužnice.

  (7) detaljnije
 • sud

  Kačareva presuda i nakon mesec dana “putuje” do tužilaštva

  Iako je prvostepena oslobađajuća presuda za niškog većnika za sport i omladinu Branislava Kačara doneta još 17. decembra 2018, još nije stigla do Osnovnog javnog tužilaštva, gde su najavili žalbu. Žalbe, međutim, nema dok sama presuda ne stigne do Tužilaštva, ali u Osnovnom sudu kažu da je nisu ni poslali, jer je još u izradi.

  (17) detaljnije
 • zatvor

  Lekar niškog KC zbog mita pravosnažno osuđen na više od 2 godine zatvora

  Zbog toga što je tražio i primio mito kako bi pacijentkinjama dao epidural, anesteziolog niške Klinike za ginekologiju Vladan S. pravosnažno je osuđen na 2 godine i 4 meseca zatvora, kao i novčanu kaznu, potvrđeno je Južnim vestima u Višem sudu u Nišu.

  (19) detaljnije
 • Branislav Kačar

  Oslobađajuća presuda za Kačara

  Niški većnik za omladinu i sport Branislav Kačar, prema presudi sudije Osnovnog suda u Nišu Ane Vukojičić, oslobođen je optužbe da je učestvovao u malverzaciji oko javne nabavke za čišćenje i obezbeđivanje Gradske uprave. Pored Kačara, oslobođen je i službenik u Gradskoj upravi Aca Janković, koji je bio optužen da je saučestvovao u ovoj navodnoj malverzaciji. Na potezu je Tužilaštvo koje ima pravo žalbe na ovakvu presudu.

  (69) detaljnije
 • Policija-ilustracija-Kosta.JPG

  Radnik vranjskog "Simpa" proneverio 2,5 miliona dinara

  Zbog sumnje da je prodao nameštaj, a da prodaju nije evidentirao kroz fiskalnu kasu, već je novac zadržao za sebe, Odeljenje za borbu protiv korupcije podnelo je krivičnu prijavu protiv radnika kompanije "Simpo" iz Vranja.

  detaljnije
 • boban džunić

  Džunić i dalje bez optužnice - Tužilaštvo dopunjuje predmet

  Odbornik SNS u niškoj Skupštini i nekadašnji predsednik Palilule koji se sumnjiči da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine dok je bio na njenom čelu, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu, i dalje je bez optužnice. Njegov predmet se, dodaju, i dalje dopunjava.

  (5) detaljnije
 • Zavod za transfuziju Niš

  Ugovor niškog Zavoda za transfuziju krvi i favorizovanog dobavljača i dalje na snazi

  Iako je Ministarstvo zdravlja obećalo da će raskinuti ugovore o nezakonitim donacijama između niškog Zavoda za transfuziju krvi i favorizovane farmaceutske kuće koja pobeđuje na tenderima, ni više od 2 meseca od obećanja to se nije desilo. Umesto raskida, dodat je aneks kojim se ukida ucena farmaceutske kuće, ali ne i monopol na nabavku materijala za poklonjeni aparat za analizu krvi, koji je Zavodu dobio od firme "Diahem Gramim".

  (5) detaljnije
 • vesna-knezevic-foto-jv

  Direktorki niškog Zavoda za transfuziju put u Oman, a sponzoru putovanja posao

  Farmaceutska firma od koje Zavod za transfuziju krvi u Nišu godinama kupuje opremu na nezakonitim tenderima sponzorisala je put u Oman v. d. direktorki ove ustanove Vesni Knežević. Pored sukoba interesa, direktorka Knežević prekršila je zakon i time što je sama sebi odobrila i sporno sponzorstvo i odlazak na putovanje.

  (26) detaljnije
 • univerzitet

  Zbog stanja u akademskoj zajednici pijanistkinja vratila Povelju Univerzitetu u Nišu

  Nakon što je rektoru Univerziteta u Nišu Draganu Antiću povodom godišnjice Fakulteta umetnosti dodeljena Povelja za izuzetan doprinos razvoju ove ustanove, što ona vidi kao "nagradu" za ostanak Suzane Kostić na poziciji dekana, asistentkinja na ovom fakultetu i prvi diplomirani student na njemu Marija Dinov Vasić vratila je Univerzitetu svoju Povelju za najboljeg studenta generacije 2002/2003.

  (62) detaljnije
 • Elektrodistribucija Niš

  U distribuciji u Nišu i Vranju smene zbog korupcije i nepoštovanja procedura

  Posle unutrašnje kontrole u EPS-u i EPS distribuciji, u kojoj su otkrivene nepravilnosti i koruptivne radnje, kako je saopšteno iz Elektroprivrede, smenjeni su rukovodioci u niškom i vranjskom ogranku. Istraga je pokazala, kako navode, da su pojedini zaposleni odgovorni za kršenje procedura za izdavanje dozvola za priključenje na mrežu i kašnjenje u izdavanju dozvola, zbog čega je Srbija, između ostalog, dobila nižu ocenu Svetske banke.

  (7) detaljnije
 • Policija lisice na ruke stavila 44-godišnjem Nišliji; ilustracija; foto: Flickr/Keith Allison

  Uhapšeni policajci, medicinari i advokati iz Niša - zarađivali na ličnim podacima o udesima

  Zbog sumnje da su "izvlačili" podatke iz Policijske uprave i Kliničkog centra o saobraćajnim nezgodama, a potom sklapali dogovore sa oštećenima u saobraćajkama da ih zastupaju uz određeni procenat, kako kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, uhapšena je grupa iz Niša i okoline sačinjena od advokata, službenika Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, policajaca i medicinskih radnika iz niškog Kliničkog centra.

  (9) detaljnije
 • Blace centar foto lj.m.

  Funkcioneri iz Blaca osumnjičeni za primanje mita pušteni da se brane sa slobode

  Nakon što su krajem avgusta uhapšeni zbog sumnje da su od predstavnika malih akcionara Veterinarske stanice Blace tražili i primili mito od 3.000 evra, tražeći ukupno 15.000 kako bi na sednici Skupštine menjali upravljačku strukturu u Veterinarskoj stanici, načelnik Opštinske uprave Zoran Milutinović i predsednik Skupštine Miloš Vasiljević su pušteni iz pritvora i trenutno se od ovih optužbi brane sa slobode.

  detaljnije
 • 1 Pošta foto aleksandar kostic

  Radnik niške Pošte isplaćivao novac sa tuđih računa

  Zbog sumnje da je od decembra prošle do aprila ove godine bez prethodne identifikacije isplaćivao novac osobama koje nisu vlasnici tekućih računa, niti su ovlašćeni da raspolažu novcem, niška policija uhapsila je muškarca zaposlenog u niškoj Pošti.

  (2) detaljnije
 • policija

  Građani veruju policiji, ali i vide veliku korupciju u njoj

  Čak 7 od 10 građana juga Srbije smatra da političari "utiču" ili "veoma utiču" na rad policije i veruje da je korumpirana, ali istovremeno i raste i poverenje u nju. Zdravstvo je “šampion” po rasprostranjenosti korupcije, a slede pravosuđe i mediji, pokazuju rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

  (5) detaljnije
 • boban dzunic

  Optužnicu protiv Džunića Viši sud vratio tužilaštvu - zahtevaju još dokaza

  Iako je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu protiv niškog odbornika i bivšeg predsednika Opštine Palilula Bobana Džunića, koji se sumnjiči da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine, Viši sud je nije potvrdio, već je vratio tužilaštvu. Kako pojašnjavaju u tužilaštvu, postupak je ponovo u fazi istrage, ali do ponovnog podizanja optužnice ne bi trebalo da prođe mnogo vremena.

  (11) detaljnije
 • skoda-superb-foto-JV

  Postupak Agencije protiv Ministarstva rada zbog sporne kupovine “škoda” i dalje traje

  Ni skoro nakon godinu dana otkako je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak protiv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zbog sporne kupovine luksuznih “škoda superb”, on i dalje nije okončan, a kraj mu se zasada ne nazire.

  (3) detaljnije
 • opština medijana

  Portparolka Opštine Medijana dobila posao mimo zakona, a pritom ga i ne obavlja

  To što je prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta Opštine Medijana, šefica Odseka za poslove razvoja i odnosa sa javnošću dužna da komunicira sa medijima, ne sprečava Dušanku Kitanović, koja od februara radi na ovim poslovima, da novinarima "Južnih vesti" ne odgovara na pozive. Ona je posao dobila mimo ikakvog konkursa, a stručnjaci ocenjuju da bi nadležni organi morali da reaguju na ovakvo nepoštovanje zakona.

  (11) detaljnije
 • mito

  Uhapšen vlasnik kuršumlijske firme zbog sumnje da je prao pare

  Zbog sumnje da je kao vlasnik firme "Metalac kompani" iz Kuršumlije sa privrednikom iz Smedereva osnovao preduzeće za pranje para, kako kažu u Specijalnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapšen je muškarac iz Kuršmlije.

  detaljnije
 • stevan zivkovic

  Stevan Živković pušten iz pritvora

  Nakon 20 dana provedenih iza rešetaka, kako kažu u Višem sudu, šef Kancelarije za mlade Niš Stevan Živković, koji se sumnjiči za pranje para i zloupotrebu službenog položaja, pušten je iz pritvora. Pored njega, pušteni su i Danilo Zogović i Dušan Stajić, koji su navodno učestvovali sa Živkovićem u malverzacijama koje su Nišlije koštale 1,8 miliona dinara.

  (17) detaljnije