Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

krađa šume

 • Trgoviste pozar2; foto: JV-M. Dejanovic

  Incident u šumama iznad Kuršumlije - vojska uočila drvokradice, a oni ispalili 2 rafala

  Na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, nedaleko od baze Mrče, koja se nalazi kod Kuršumlije, vojnici u patroli primetili su drvokradice koje su na vojsku pustile psa, ali i, kako piše u saopštenju Ministarstva odbrane, ispalil 2 rafala. Povređenih nije bilo, a ljudi koji su bili u nelegalnoj seči šume pobegli su ka KiM.

  (9) detaljnije
 • testera seča drva foto ALEKSANDAR KOSTIĆ

  Zbog šumske krađe uhapšena dvojica muškaraca kod Kuršumlije

  U selu Dabinovac kod Kuršumlije policija je sinoć uhapsila 54-godišnjeg muškarca iz Medveđe i 21-godišnjaka iz Podujeva koji su bespravno sekli šumu.

  (2) detaljnije
 • seča

  Za prvih 8 meseci bespravno posečeno preko 900 kubika državne šume u Toplici

  Za prvih 8 meseci ove godine u Šumskom gazdinstvu Toplica koje se na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Merošine prostire na površini od oko 68.514 hektara, bespravno je posečeno 914,88 kubnih metara šume. Prema zvaničnim podacima, u državnim šumama na teritoriji Topličkog okruga prošle godine je bespravno posečeno 1.447 kubnih metara drveta.

  (23) detaljnije
 • šuma arhiva

  Uhapšen zbog seče 77 stabala u kuršumlijskom selu

  Zato što sumnjaju da je bespravno posekao čak 77 stabala u ataru sela Dabinovac kod Kuršumlije, prokupačka policiija uhapsila je 57-godišnjaka.

  (2) detaljnije
 • radna knjizica

  Inspekcija rada zatekla 43 radnika "na crno" u Pirotskom okrugu

  Za poslednja 3 meseca 2019. godine, prilikom redovnih i vanrednih inspekcijskih kontrola u Pirotskom okrugu, inspektori rada zatekli su 43 osobe u “radu na crno”. U istom periodu oduzeto je 184 kubika ogrevnog drveta, a podnete su 2 krivične prijave zbog bespravne seče i prodaje.

  detaljnije
 • policija

  Policija kod Medveđe jurila šumokradice, jedan povređen u pucnjavi

  Dvojicu muškaraca koji su bespravno sekli šumu u selu Svirce kod Medveđe, u blizini administrativne linije sa Kosovom, jurila je policija, saznaju Južne vesti . Nakon što je jedan od šumokradica traktorom pokušao da pregazi policajca, na njega je pucano. U leskovačkoj policiji kratko su potvrdili da se incident dogodio, a u Tužilaštvu u Lebanu o svemu ćute.

  detaljnije
 • seca suma

  Dvojica uhapšena zbog šumske krađe kod Leskovca

  Leskovačka policija uhapsila je dvojicu muškaraca zbog sumnje da su tokom 2018. i 2019. godine kod Lipovice bespravno posekli 250 bukovih stabala. Materijalna šteta se procenjuje na oko 4,3 miliona dinara, a osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

  detaljnije
 • Uhapšeni Beograđani

  Šumar u Pirotu uzeo 350 evra da ne prijavi bespravnu seču šume

  Zbog sumnje da je tražio i primio mito u iznosu od 350 evra kako ne bi prijavio bespravnu seču državne šume, policija je uhapsila 55-godišnjeg šumara. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu u Nišu.

  (7) detaljnije
 • drva

  Učestale krađe šume na teritoriji Toplice i Merošine

  U prvih 8 meseci ove godine u Šumskom gazdinstvu “Toplica” koje se na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Merošine prostire na površini od 68.514 hektara, bespravno je posečeno 4.260 kubnih metara šume. Najveća šteta šumama u Toplici pričinjena je duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, na potezu između opština Kuršumlija i Podujevo, gde je u istom periodu bespravno posečeno čak 3.567 kubika drva.

  (4) detaljnije
 • drva traktor foto lj.m.

  Učestale krađe ogrevnog drveta u Toplici

  Za 9 meseci u Šumskom gazdinstvu "Toplica" od šumokradica je oduzeto 493 kubika ogrevnog drveta, a nadležni kažu da se krade i u državnim i u privatnim šumama. Za znatno veću oduzetu količinu u odnosu na prošlu godinu dosta je pomogla i policija koja, prilikom kontrole saobraćaja, kontroliše i propratnu dokumentaciju za seču i promet, ali u zvaničnim brojkama nema podataka sa administrativne linije sa KiM gde su najčešće krađe šuma.

  (4) detaljnije
 • Najveće količina ogrevnog drveta odlazi na sever zemlje

  Učestale šumske krađe u pirotskom kraju, šteta višestruka

  I dok veliki broj građana tvdi da je nelegalna seča šuma svakodnevnica u pirotskom kraju, u Šumskom gazdinstvu Pirot kažu da je od početka godine do sada otkriveno tek 25 slučajeva nelegalne seče, dok je protiv 16 osoba podneta prijava. Iz Društva za zaštitu životne sredine "Stara planina" navode da je veći problem nepošumljavanje, kao i to što su kazne blage za šumokradice.

  (12) detaljnije
 • krađa

  Policija ih uhvatila u krađi drveta

  Trojicu muškaraca iz okoline Aleksinca policija je zatekla u šumskoj krađi u ataru sela Prugovac, a sumnja se da su oni i proteklih dana na tom području krali drva.

  (1) detaljnije
 • 490x370-seca-drva.jpg

  Uhapšeni zbog šumske krađe

  Leskovačka policija uhapsila je Lj.F. (23) i D.B. (37) iz Kosovske Kamenice zbog sumnje da su ukrali stabla u Kopnenoj zoni bezbednosti na mestu „Velja glava“ u opštini Lebane.

  detaljnije
 • municija-ilustracija-Kosta-Juzne-vesti.JPG

  Šumokradice pucale na policiju

  Grupa šumokradica iz sela u podujevskoj opštini pucala je iz automatskog oružja na policijsku patrolu u ataru kuršumlijskog sela Vukojevca koja je, posle prijave o ilegalnoj seči, krenula u obilazak terena.

  (3) detaljnije
 • 490x370-OBIJANJE-KOSTA-Juznevesti-Ilustracija.jpg

  Prokupčanin uhapšen zbog krađe

  D.D. (23) uhapšen je zbog sumnje da je počinio više krađa, a kod njega je, prilikom pretresa, osim ukradene robe, pronađena i pištoljska municija.

  detaljnije
 • TRMKA-ARHIVA.JPG

  Albanci pucali na šumare

  U ataru kuršumlijskog sela Trmka grupa naoružanih Albanaca iz podujevske opštine pucala je na 4 šumara Šumskog gazdinstva u Kuršumliji koji su obilazili teren kako bi procenili štetu nastalu bespravnom sečom šume. 

  detaljnije
 • seca-drva.jpg

  Albanac uhapšen zbog krađe drva

  U ataru kuršumlijskog sela Trpeze policija je uhapsila Albanca iz Podujeva zbog krađe drva, što je drugo hapšenje Albanaca koji upadaju na prostor kuršumlijske opštine kako bi krali drva. 

  (2) detaljnije
 • Motorna-testera.jpg

  Albanci uhvaćeni u krađi šume

  B.H. (24), A.H. (51) i I.H. (45) iz okoline Podujeva uhapšeni su zbog šumske krađe u kuršumlijskom selu Trpeze koje se prostire duž administrativne linije Kosmeta sa užom Srbijom.

  detaljnije
 • DSC-1412.JPG

  Kuršumlija: uhapšen u krađi šume

  Policija je odredila zadržavanje do 48h H.B. (22) iz okoline Podujeva zbog sumnje da je sa još 4 za sada nepoznate osobe bespravno sekao šumu u kuršumlijskom selu Veliki Trn.

  detaljnije
 • 490x370-DSC-1412.jpg

  Kuršumlija: pritvor zbog krađe šume

  Policija je odredila pritvor do 48h Albancima F.P. (26) i R.P. (20) iz okoline Podujeva koji se sumnjiče za krađu šume u ataru sela Mačija Stena, gde su i zatečeni u bespravnoj seči.

  detaljnije