Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kukuruz

  • pšenica, setva

    Suša preti da prepolovi prinose pšenice u Toplici

    Toplo vreme i nedostatak kišnih dana, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka prepoloviće ovogodišnji rod pšenice i drugih useva zasejanih prethodne jeseni. Ukoliko kiša ne padne u narednom period, posledice će se osetiti i na zasadima kukuruza.

    (2) detaljnije
  • Kukuruz

    Počela berba kukuruza u Toplici, rod manji i do 25 odsto

    Na površini od oko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza, čiji je prosečan rod od 4.500 do 5.000 kilograma po hektaru. Visoke temperature zabeležene tokom leta razlog su što će ovogodišnji rod biti slabiji u odnosu na prošlu godinu, tvrde poljoprivredni stručnjaci.

    detaljnije
  • polje krompira

    Ogledno polje krompira i kukuruza na ekonomiji prokupačke Poljoprivredne škole

    Oko 20 različitih sorti krompira biće posađeno na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju Škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim različitih vrsta semenskog krompira, deo oglednog polja biće i pod zasadom kukuruza, a u školi kažu da će biti zasejane sorte koje su već zastupljene na njivama u Topličkom okrugu, ali i nove koje treba uvesti u proizvodnju, a koje će dati još bolje i veće prinose kukuruza po hektaru.

    detaljnije
  • Kukuruz A. K.

    Kiša i niske temperature odložile setvu kukuruza u Toplici

    Setva kukruza ove godine će kasniti zbog vremenskih uslova, pre svega zbog nižih temperatura i čestih kiša tokom marta i aprila. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju ratarima da, čim vremenske prilike to dozvole, krenu sa pripremama, kako bi u narednih petnaestak dana okončali setvu ove najrasprostranjenije ratarske kulture u Toplici, kako se procenjuje, na površini od oko 6.000 hektara.

    detaljnije
  • kukuruz

    U toku berba kukuruza u Toplici, prinosi iznad očekivanih

    Na površini od oko 8.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza koji, po rečima poljoprivrednih stručnjaka, ove godine beleži rekordan rod. Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke mere rod se kreće i do 10 tona po hektaru.

    detaljnije
  • polje

    Ogledno polje na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

    Preko 20 različitih vrsta hibrida kukuruza posejano je na školskoj ekonomiji Srednje poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim kukuruza, deo oglednog polja biće i različite vrste semenskog krompira.

    (1) detaljnije
  • zemljište

    Ogledno polje kukuruza na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

    Na parceli od oko 1,5 hektara koje je u vlasništvu Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju, biće posađen kukuruz, a površina će ujedno biti i ogledno polje ove kulture. Nadležni u školi kažu da je sve dogovoreno sa stručnim službama, pre svih sa prokupačkom Poljoprivrednom stručnom službom, čiji će zaposleni kontrolisali čitav tok proizvodnje, a njima će asistirati i učenici škole tokom praktične nastave.

    (1) detaljnije
  • Kukuruz foto ALEKSANDAR KOSTIC  JUZNE VESTI

    Počela berba kukuruza u Prokuplju, rod prepolovljen

    Berba kukuruza na širem području Prokuplja počela je pre nekoliko dana i, prema prvim procenama, ovogodišnji rod je skoro duplo manji u odnosu na prošlu godinu, odnosno 4 do 5 tona po hektaru. Ukoliko vremenske prilike dozvole, berba će biti završena do sredine sledećeg meseca.

    detaljnije
  • njiva

    U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

    Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

    detaljnije
  • kukuruz

    Kukuruz odoleva visokim temperaturama

    Na teritoriji prokupačke opštine kukuruz je zasejan na površini od oko 2.300 hektara i zasada, kako kažu stručnjaci, još ne trpi posledice višednevnih visokih temperatura.

    detaljnije
  • kukuruz

    Agrotehnikom do boljeg roda kukuruza

    Ratari na pojedinim parcelama Jablaničkog okruga imaće najbolje prinose u poslednjih 20 godina, a dobar rod posledica je povoljnih vremenskih prilika i primene agrotehničkih mera, istaknuto je na “Danima polja kukuruza“.

    detaljnije
  • poljoprivreda-jablanicki-okrug-steta.jpg

    Poljoprivreda pretrpela ogromnu štetu

    Niže temperature i veća količina padavina tokom aprila i maja nanele su štetu voćarima Jablaničkog okruga, a prinos pojedinih vrsta, prema procenama stručnjaka, biće umanjen za čak 70 procenata.

    detaljnije
  • kukuruz KOSTA juzne vesti

    Jablanički okrug: loše stanje kukuruza

    Na području Jablaničkog okruga stanje kukuruza je izuzetno loše i ove godine neće biti zabeležen ni prosečan rod ove kulture zbog dugog sušnog perioda.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: