Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kukuruz

 • polje krompira

  Ogledno polje krompira i kukuruza na ekonomiji prokupačke Poljoprivredne škole

  Oko 20 različitih sorti krompira biće posađeno na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju Škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim različitih vrsta semenskog krompira, deo oglednog polja biće i pod zasadom kukuruza, a u školi kažu da će biti zasejane sorte koje su već zastupljene na njivama u Topličkom okrugu, ali i nove koje treba uvesti u proizvodnju, a koje će dati još bolje i veće prinose kukuruza po hektaru.

  detaljnije
 • Kukuruz A. K.

  Kiša i niske temperature odložile setvu kukuruza u Toplici

  Setva kukruza ove godine će kasniti zbog vremenskih uslova, pre svega zbog nižih temperatura i čestih kiša tokom marta i aprila. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju ratarima da, čim vremenske prilike to dozvole, krenu sa pripremama, kako bi u narednih petnaestak dana okončali setvu ove najrasprostranjenije ratarske kulture u Toplici, kako se procenjuje, na površini od oko 6.000 hektara.

  detaljnije
 • kukuruz

  U toku berba kukuruza u Toplici, prinosi iznad očekivanih

  Na površini od oko 8.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza koji, po rečima poljoprivrednih stručnjaka, ove godine beleži rekordan rod. Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke mere rod se kreće i do 10 tona po hektaru.

  detaljnije
 • polje

  Ogledno polje na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Preko 20 različitih vrsta hibrida kukuruza posejano je na školskoj ekonomiji Srednje poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim kukuruza, deo oglednog polja biće i različite vrste semenskog krompira.

  (1) detaljnije
 • zemljište

  Ogledno polje kukuruza na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Na parceli od oko 1,5 hektara koje je u vlasništvu Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju, biće posađen kukuruz, a površina će ujedno biti i ogledno polje ove kulture. Nadležni u školi kažu da je sve dogovoreno sa stručnim službama, pre svih sa prokupačkom Poljoprivrednom stručnom službom, čiji će zaposleni kontrolisali čitav tok proizvodnje, a njima će asistirati i učenici škole tokom praktične nastave.

  (1) detaljnije
 • Kukuruz foto ALEKSANDAR KOSTIC JUZNE VESTI

  Počela berba kukuruza u Prokuplju, rod prepolovljen

  Berba kukuruza na širem području Prokuplja počela je pre nekoliko dana i, prema prvim procenama, ovogodišnji rod je skoro duplo manji u odnosu na prošlu godinu, odnosno 4 do 5 tona po hektaru. Ukoliko vremenske prilike dozvole, berba će biti završena do sredine sledećeg meseca.

  detaljnije
 • njiva

  U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

  Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

  detaljnije
 • kukuruz

  Kukuruz odoleva visokim temperaturama

  Na teritoriji prokupačke opštine kukuruz je zasejan na površini od oko 2.300 hektara i zasada, kako kažu stručnjaci, još ne trpi posledice višednevnih visokih temperatura.

  detaljnije
 • kukuruz

  Agrotehnikom do boljeg roda kukuruza

  Ratari na pojedinim parcelama Jablaničkog okruga imaće najbolje prinose u poslednjih 20 godina, a dobar rod posledica je povoljnih vremenskih prilika i primene agrotehničkih mera, istaknuto je na “Danima polja kukuruza“.

  detaljnije
 • poljoprivreda-jablanicki-okrug-steta.jpg

  Poljoprivreda pretrpela ogromnu štetu

  Niže temperature i veća količina padavina tokom aprila i maja nanele su štetu voćarima Jablaničkog okruga, a prinos pojedinih vrsta, prema procenama stručnjaka, biće umanjen za čak 70 procenata.

  detaljnije
 • kukuruz KOSTA juzne vesti

  Jablanički okrug: loše stanje kukuruza

  Na području Jablaničkog okruga stanje kukuruza je izuzetno loše i ove godine neće biti zabeležen ni prosečan rod ove kulture zbog dugog sušnog perioda.

  (1) detaljnije