Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kukuruz

 • pšenica, setva

  Suša preti da prepolovi prinose pšenice u Toplici

  Toplo vreme i nedostatak kišnih dana, prema proceni poljoprivrednih stručnjaka prepoloviće ovogodišnji rod pšenice i drugih useva zasejanih prethodne jeseni. Ukoliko kiša ne padne u narednom period, posledice će se osetiti i na zasadima kukuruza.

  (2) detaljnije
 • Kukuruz

  Počela berba kukuruza u Toplici, rod manji i do 25 odsto

  Na površini od oko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza, čiji je prosečan rod od 4.500 do 5.000 kilograma po hektaru. Visoke temperature zabeležene tokom leta razlog su što će ovogodišnji rod biti slabiji u odnosu na prošlu godinu, tvrde poljoprivredni stručnjaci.

  detaljnije
 • polje krompira

  Ogledno polje krompira i kukuruza na ekonomiji prokupačke Poljoprivredne škole

  Oko 20 različitih sorti krompira biće posađeno na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju Škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim različitih vrsta semenskog krompira, deo oglednog polja biće i pod zasadom kukuruza, a u školi kažu da će biti zasejane sorte koje su već zastupljene na njivama u Topličkom okrugu, ali i nove koje treba uvesti u proizvodnju, a koje će dati još bolje i veće prinose kukuruza po hektaru.

  detaljnije
 • Kukuruz A. K.

  Kiša i niske temperature odložile setvu kukuruza u Toplici

  Setva kukruza ove godine će kasniti zbog vremenskih uslova, pre svega zbog nižih temperatura i čestih kiša tokom marta i aprila. Poljoprivredni stručnjaci preporučuju ratarima da, čim vremenske prilike to dozvole, krenu sa pripremama, kako bi u narednih petnaestak dana okončali setvu ove najrasprostranjenije ratarske kulture u Toplici, kako se procenjuje, na površini od oko 6.000 hektara.

  detaljnije
 • kukuruz

  U toku berba kukuruza u Toplici, prinosi iznad očekivanih

  Na površini od oko 8.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza koji, po rečima poljoprivrednih stručnjaka, ove godine beleži rekordan rod. Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke mere rod se kreće i do 10 tona po hektaru.

  detaljnije
 • polje

  Ogledno polje na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Preko 20 različitih vrsta hibrida kukuruza posejano je na školskoj ekonomiji Srednje poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, u okviru oglednog polja koje zajedno realizuju škola i prokupačka Poljoprivredno-stručna služba. Osim kukuruza, deo oglednog polja biće i različite vrste semenskog krompira.

  (1) detaljnije
 • zemljište

  Ogledno polje kukuruza na ekonomiji Poljoprivredne škole u Prokuplju

  Na parceli od oko 1,5 hektara koje je u vlasništvu Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju, biće posađen kukuruz, a površina će ujedno biti i ogledno polje ove kulture. Nadležni u školi kažu da je sve dogovoreno sa stručnim službama, pre svih sa prokupačkom Poljoprivrednom stručnom službom, čiji će zaposleni kontrolisali čitav tok proizvodnje, a njima će asistirati i učenici škole tokom praktične nastave.

  (1) detaljnije
 • Kukuruz foto ALEKSANDAR KOSTIC JUZNE VESTI

  Počela berba kukuruza u Prokuplju, rod prepolovljen

  Berba kukuruza na širem području Prokuplja počela je pre nekoliko dana i, prema prvim procenama, ovogodišnji rod je skoro duplo manji u odnosu na prošlu godinu, odnosno 4 do 5 tona po hektaru. Ukoliko vremenske prilike dozvole, berba će biti završena do sredine sledećeg meseca.

  detaljnije
 • njiva

  U leskovačkom kraju ove godine slabiji prinosi žitarica

  Zbog lošeg vremena i manje količine padavina kasnila je jesenja setva žitarica u leskovačkom kraju, te se očekuju manji prinosi. Niske temperature odlažu i sadnju voća i povrća na otvorenom.

  detaljnije
 • kukuruz

  Kukuruz odoleva visokim temperaturama

  Na teritoriji prokupačke opštine kukuruz je zasejan na površini od oko 2.300 hektara i zasada, kako kažu stručnjaci, još ne trpi posledice višednevnih visokih temperatura.

  detaljnije
 • kukuruz

  Agrotehnikom do boljeg roda kukuruza

  Ratari na pojedinim parcelama Jablaničkog okruga imaće najbolje prinose u poslednjih 20 godina, a dobar rod posledica je povoljnih vremenskih prilika i primene agrotehničkih mera, istaknuto je na “Danima polja kukuruza“.

  detaljnije
 • poljoprivreda-jablanicki-okrug-steta.jpg

  Poljoprivreda pretrpela ogromnu štetu

  Niže temperature i veća količina padavina tokom aprila i maja nanele su štetu voćarima Jablaničkog okruga, a prinos pojedinih vrsta, prema procenama stručnjaka, biće umanjen za čak 70 procenata.

  detaljnije
 • kukuruz KOSTA juzne vesti

  Jablanički okrug: loše stanje kukuruza

  Na području Jablaničkog okruga stanje kukuruza je izuzetno loše i ove godine neće biti zabeležen ni prosečan rod ove kulture zbog dugog sušnog perioda.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

...Šta zna putarina šta je put koji nikuda ne vodi.
Nadvožnjak nazvati "Srbija" pošto sve strane vode u provaliju...

Filozof čitalac

Tekst: "Zajedno Niš" umesto rušenja traži završetak izgradnje nadvožnjaka koji spaja Donju Vrežinu i obližnja sela