Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kultura

 • Niš ekspres

  Grad Niš raspisao konkurs za idejno rešenje Muzičke dvorane

  Ulazni hol u kome bi bio prostor za izložbe, info i ugostiteljski punkt, sala sa oko 2.000 mesta, scenski prostor sa savremenim tehničkim mogućnostima za simfonijske koncerte, predstave, opere i balete i još mnogo toga trebalo bi da sadrži nova Muzička dvorana u Nišu. Grad je raspisao konkurs za idejno rešenje, a rok za predaju radova je 20. novembar.

  (20) detaljnije
 • stripovi

  Leskovački strip stigao do čitalaca u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi

  Na stranicama strip-časopisa iz Češke, Urugvaja i Amerike našli su se radovi leskovačkog strip-autora Marka Stojanovića, pa će tako evropska i američka publika moći da se upozna sa srpskim stripom i likovima najpoznatijeg domaćeg strip serijala “Vekovnici”.

  detaljnije
 • Lazarev grad selfi

  Selfije kraj znamenitosti najbolje napravili Nišlija i Piroćanka

  Od 200 fotografija na kojima su autori slikali sami sebe, ali pored nekih kulturnih znamenitosti, a koje su pristigle na Instagram konkurs povodom Evropske godine kulturnog nasleđa, najbolju je napravio Nišlija Nikola Dopuđ. On se fotografisao u hrvatskom Zadru, dok se Piroćanka Nada Jovanović fotografisala u Kruševcu, a sa svojim slikom je osvojila treće mesto.

  detaljnije
 • izložba eu info kutak

  U EU info kutku izložba o kulturnom nasleđu

  Postavka "Putovanje kroz kulturno nasleđe" već se nalazi u EU info kutku u Voždovoj ulici u Nišu, a kažu da kroz fotografije građani mogu da se upoznaju sa evropskim i srpskim kulturnim nasleđem. Izložba će biti otvorena do 14. jula.

  detaljnije
 • dejan stojiljkovic

  Pisac Stojiljković krivi partokratiju za loše stanje u niškoj kulturi

  Umesto stručnjaka, na čelu kulturnih ustanova u Nišu su, kaže poznati niški književnik i član Saveta za kulturu Dejan Stojiljković, “diletanti čija je jedina kvalifikicija članstvo u partiji na vlasti”. Kao glavnog krivca za to i začetnika takve politike, Stojiljković je označio zamenika predsednika gradske Skupštine i bivšeg prvog čoveka Niša Mileta Ilića. Ilić kaže da ga ne zanima šta priča Stojiljković.

  (30) detaljnije
 • Tvrđava Niš

  Niškom Tvrđavom kroz vekove sa stručnim vodičem

  Arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić će u utorak 29. maja povesti sve zainteresovane niškom Tvrđavom, najavljuju organizatori, a posebno će se osvrnuti na ostatke Osmanskog perioda, koji svedoče o svakodnevnom životu tog vremena.

  (1) detaljnije
 • Evropska unija

  Proslava Dana Evrope u Nišu uz predstave, filmove, izložbu i muziku

  Dan kada su u Drugom svetskom ratu pobeđeni fašistička Nemačka i njeni saveznici - 9. maj obeležava se kao Dan Evrope. Kroz razne kulturne manifestacije ovaj dan biće obeležen i u Nišu.

  (2) detaljnije
 • selfi takmicenje

  “Selfi” foto-takmičenje na temu kulturnog nasleđa

  Oni koji naprave “selfi” sa primerom srpske i evropske kulturne baštine, mogu učestvovati na foto-takmičenju tako što će tu fotografiju do 21. maja okačiti na Instagram uz određene “haštagove”.

  detaljnije
 • Kulturni-strucnjaci-u-Nisu;-foto:-Neda-Mojsilović

  Mladi “kulturni stručnjaci” u Nišu poslali poruku o decentralizaciji

  “Južnu prestonicu” nedavno je posetila grupa stručnjaka iz oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija iz cele Srbije, a njihov utisak je, kako kažu, da je Niš bogat kulturnim potencijalima, kojima treba da se skrene pažnja na decentralizaciju.

  (1) detaljnije
 • Niš tvrđava

  Evropska godina kulturnog nasleđa i u Nišu

  Radionicama za najmlađe, šetnjama gradom uz stručne vodiče, te posećivanjem ustanova kulture i Niš se pridružio proslavi Evropske godine kulturnog nasleđa. Ipak, dok su u Nišu aktivnosti uglavnom namenjene samim Nišlijama, Evropska unija pomaže svojim članicama da uz pomoć svog kulturnog nasleđa razvijaju turizam, pa one i profitiraju.

  detaljnije
 • DISKUSIJA ilustracija foto A.K.

  U Nišu diskusija o preduzetništvu, obrazovanju i kulturi

  Ambasador Bugarske Radko Vlajkov, uz predstavnike brojnih udruženja, razgovaraće sa građanima o stanju, uslovima i mogućnostima u preduzetništvu, kulturi i obrazovanju u Srbiji. Konferenciji “EU, Srbija i Zapadni Balkan” održaće se u niškom hotelu “Panorama”, 27. aprila.

  detaljnije
 • 10343012-842407735788864-6801605059383471780-n.jpg

  Otvorena vrata niške Galerije savremene likovne umetnosti

  Građani koji žele da obiđu prostorije niške ustanove koja se bavi umetnošću – Galerije savremene likovne umetnosti, mogu to da učine u petak 27. aprila. Ljubitelji umetnosti moći će, uz pratnju kustosa, da vide i tri izložbe koje su trenutno postavljene u galerijama GSLU.

  detaljnije
 • Deli prostor

  U Nišu konferencija o inovacijama u predstavljanju kulturnog nasleđa

  Odgovore na pitanja kako da privuku publiku koja provodi vreme na društvenim mrežama, koji su digitalni alati u službi kulturne medijacije, kako stimulisati inovaciju u kreativnim industrijama, zainteresovani će moći da čuju od stručnjaka u ovim oblastima u "Deliju" u sredu 25. aprila. Konferencija “Digitalni alati u službi valorizacije kulturnog nasleđa” počinje u 16:30.

  detaljnije
 • Tvrđava Niš

  Obilazak znamenitosti Niša uz stručne vodiče

  Od Tvrđave, preko spomenika Milanu Obrenoviću i oslobodiocima Niša, pa do Oficirskog doma i Gradske kuće, zainteresovani će imati prilike da prošetaju u utorak, 24. aprila, i da za ove znamenitosti dobiju objašnjenja arhitekte i istoričara.

  detaljnije
 • U sali može da se smesti 200 ljudi

  Počinje ciklus italijanskih filmova u Nišu

  Promocija italijanske kulture u Nišu nastavlja se projekcijom filmova. Od 22. do 24. aprila će u niškom Domu Vojske publika moći da pogleda drame “Dečko od zlata”, „1200 kilometara lepote“ i komediju „(Ćerkin) prvi put”.

  detaljnije
 • bulevar parcela za muzičku dvoranu

  Vlasnici parcela na kojima je planirana gradnja Muzičke dvorane protestuju

  Dok vlasnici parcela na Bulevaru Nemanjića, pored bivše garaže Niš ekspresa , gde Grad planira da gradi Muzičku dvoranu, negoduju jer kažu da je misija gradske vlasti zapravo da njihova imanja otkupi po mnogo nižoj ceni i proda ih vlasniku “Delta sitija”, gradonačelnik Niša Darko Bulatović takve tvrdnje naziva "zloupotrebom" i najavljuje gradnju Dvorane.

  (27) detaljnije
 • tribina

  “Era populizma globalna - najgori postaju najuticajniji”

  Vreme populizma koje živimo je vreme laži, a novac je postao sam sebi cilj, a ne sredstvo, zaključci su tribine “Kultura dijaloga u doba populizma” koja je održana u Nišu. Učesnici su istakli i da su loši đaci postali najuticajni i najvidljiviji i sada su “zvezde supermarket kulture”.

  (1) detaljnije
 • rukovanje

  “Potrebna je veća saradnja javnog i civilnog sektora u kulturi”

  Velika distanca i nepovreljivost, prema oceni rukovodioca deska "Kreativna Evropa" Dimitrija Tadića koju je izneo u Leskovcu, postoji između javnog i civilnog sektora u kulturi u Srbiji, što dovodi do toga da se često finansiraju samo oni projekti koje osmisle institucije osnovane od strane lokalne samouprave. Ovime se, kako kaže, guši civilni sektor koji često ima dobre društveno angažovane i korisne ideje i mogućnost za apliciranje kod EU fondova.

  detaljnije
 • Plan razvoja

  Ipak, pošto je Srbija zemlja rijalitija a ne bajki, i pošto je većini onih koji su plan pročitali ili će ga tek pročitati, poznata atmosfera sa sastanaka odeljenskih zajednica pa znaju koliku odgovornost u sistemu školstva imaju i predsednik i higijeničar, mislim da vas neće dugo podržati taj deda-mrazovski osećaj dominacije nad neznavenim klincima.

  (2) detaljnije
 • instrumenti muzika sala

  Još neizvesno gde će se graditi dvorana u Nišu

  Iako još nije poznata lokacija na kojoj bi, prema najavama ministra kulture Vladan Vukosavljevića, za nekoliko godina trebalo da bude izgrađena muzička dvorana u Nišu, Gradsko veće je počelo sa aktivnostima oko planiranja gradnje ovog objekta.

  (8) detaljnije