Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kultura

 • Bakija Bakic spomenik Vranje foto I. M

  Vranje na listi Uneskovih kreativnih gradova

  Među 66 novih, a prvi iz Srbije, Vranje je postalo član kreativnih gradova koje okuplja UNESCO. Ova organizacija spaja gradove čija je kultura stub društva, a Vranje je primljeno zbog muzike koju ima.

  (1) detaljnije
 • aplikacija narodni muzej leskovac

  Istorijat i priče leskovačkog kraja od sada i na mobilnom telefonu

  Nastanak i razvoj civilizacije leskovačkog kraja, istorijat i postavke Narodnog muzeja, kao i turu kroz arheološko nalazište Caričin grad, zainteresovani će moći da vide i čuju i pre odlaska u Muzej, preko mobilne aplikacije. Na platformi su dostupne 22 priče, a moguće ih je slušati na engleskom i srpskom jeziku.

  detaljnije
 • kafe dnevna soba

  Koliko su javne institucije dostupne umetnicima? - okrugli sto u “Dnevnoj sobi”

  Svi koji žele da čuju odgovor na pitanje: “Da li su i u kojoj meri kulturne institucije dostupne mladim umetnicima?”, moći će to da učine u subotu, 28. septembra od 13 sati u kafeu “Dnevna soba”.

  (2) detaljnije
 • Sekretarka za kulturu i informicanje Aleksandra Radosavljević

  Nova sekretarka niškog Sekretarijata za kulturu i informisanje

  Posle smrti prvog čoveka u Gradskoj upravi Niša zaduženog za kulturu i informisanje Nebojše Stevanovića, na to mesto je došla Aleksandra Radosavljević, koja je do sada vodila Službu za informaciono-komunikacione tehnologije. O ovoj, ali i ostalim promenama unutar Gradske uprave nemoguće je dobiti informacije zbog netransparentnosti načelnika Ljubiše Janića, koji ne odgovara na pozive i poruke novinara.

  (7) detaljnije
 • Makedonija zastava

  “Dani makedonske kulture” u Nišu

  Svi ljubitelji makedonske kulture moći će da prisustvuju manifestaciji “Dani makedonske kulture”, koja će trajati od 10. do 20. Septembra u Nišu, a svi zainteresovani će imati priliku da posete izložbu Saše Popovskog iz Skoplja, makedonsko pesničko veče i film.

  (7) detaljnije
 • slobodna zona

  Opoziciona “slobodna zona” u subotu posvećena kulturi

  Ovonedeljna 13. po redu opoziciona "slobodna zona" kod Tržnog centra "Kalča" biće posvećena kulturi, pod nazivom - kulturna "politika" antikulturne vlasti. Održaće se u subotu 23. avgusta od 19 do 21 sat.

  (7) detaljnije
 • vukosavljević

  Vukosavljević: Leskovac dobar primer decentralizacije kulture

  Veliki broj predstava, izložbi i drugog programa koji nude ustanove kulture u Leskovcu primer su dobre prakse u decentralizaciji ove oblasti, kaže ministar Vladan Vukosavljević. I ostale lokalne samouprave, kaže on, moraju raditi na promociji i oživljavanju ove oblasti.

  (3) detaljnije
 • citanje

  "Šta čitati preko letnjeg raspusta?" u niškom Američkom kutku

  Svi zainteresovani roditelji, nastavnici i bibliotekari koji žele da se informišu o savremenoj kulturnoj ponudi za decu i mlade, mogu u četvrtak, 27. juna u 17 sati posete Američki kutak u Nišu koji će ugostiti program “Knjigoskop” iz Beograda koji se bavi popularizacijom čitanja među mladima.

  (5) detaljnije
 • Oficirski dom

  Forum "Kreativna Evropa" prvi put u Nišu

  Na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti, pitanje je kojim će se baviti ovogodišnji forum “Kreativna Evropa” koji će 30. i 31. maja biti održan u Nišu.

  detaljnije
 • media centar

  O urušavanju kulture u Srbiji na tribini u Nišu

  Na tribini koja se održava danas od 16 sati u niškom Media centru o urušavanju kulture u Srbiji govoriće novinar, književnik i književni i filmski kritičar Milan Vlajčić i univerzitetski profesor u penziji Đokica Jovanović, a razgovor će moderirati Vesna Crnogorac.

  (2) detaljnije
 • Zgrada Romski kulturni centar

  Romski kulturni centar u Nišu otvara se pred Đurđevdan - kultura Roma nije samo trbušni ples

  Dvoranu, arhiv, dokumentacioni centar, biblioteku, svoje muzičke i pozorišne ansamble trebalo bi da ima Romski kulturni centar u Nišu čije je otvaranje najavljeno za 5. maj. Direktor YUROM centra Osman Balić kaže da će to biti ustanova romske kulture, ali i građanski centar otvoren za sve.

  (5) detaljnije
 • marko stojanovic

  Leskovački strip-scenarista objavljuje radove u Francuskoj

  Priča o Četvrtom krstaškom pohodu, odnosno padu Carigrada, koju je sa saradnicima uradio leskovački strip-scenarista Marko Stojanović, izašao je iz štampe u Francuskoj, pa će i tamošnja publika imati priliku da se upozna sa delom našeg autora.

  (2) detaljnije
 • Deli tribina

  Kritičar i književnik Milan Vlajčić na tribini u Nišu

  "Kultura kao opšte dobro" naziv je tribine koju Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) organizuje u utorak 26. marta od 17:30 u "Deliju".

  (1) detaljnije
 • Idejno rešenje Muzička dvorana

  Muzička dvorana u Nišu dobila svoj dizajn

  Multifunkcionalan objekat koji će služiti raznim kulturnim i umetničkim manifestacijama, nazvan Muzičkom dvoranom, dve godine od najavljenje izgradnje, konačno je dobio svoju formu. Oko kockaste kule biće otvoreni platoi koji će moći da se koriste i kada je objekat zatvoren, a ovo idejno rešenje je pobedilo na gradskom konkursu i delo je arhitekata Aleksandra Slavkovića i Dejana Miletića.

  (15) detaljnije
 • gradska uprava

  Za projekte u kulturi u Leskovcu 9 miliona dinara

  Umetnička udruženja i ustanove iz Leskovca koje se bave kulturom i očuvanjem kulturne baštine, mogu se do 1. aprila prijaviti na konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz ovih oblasti. Iz gradskog budžeta je za ove namene izdvojeno 9 miliona dinara.

  detaljnije
 • lebane

  Otvoren konkurs za projekte od javnog interesa u Lebanu

  Organizacije i udruženja iz Lebana koja se bave unapređenjem kvaliteta života građana iz socijalno ugroženih kategorija, brigom o deci, unapređenjem i razvojem sporta, kulturnom baštinom i zaštitom životne sredine, mogu se do 4. marta prijaviti na konkurs za finansiranje projekata iz ovih oblasti. Iz opštinskog budžeta je za ove namene izdvojeno 3,5 miliona dinara.

  detaljnije
 • opstina crna trava

  Za projekte od javnog interesa u Crnoj Travi oko 3 miliona dinara

  Udruženja i organizacije iz Crne Trave koja se bave unapređenjem kvaliteta života građana iz socijalno ugroženih kategorija i podrškom osobama sa invaliditetom, brigom o deci, unapređenjem i razvojem sporta, kulturnom baštinom i zaštitom životne sredine, mogu do 22. februara da se prijave na konkurs za sufinansiranje projekata iz ovih oblasti. Ukupan budžet je 3,16 miliona dinara.

  detaljnije
 • Deli prostor

  Promocija magazina nezavisne kulture u niškom “Deliju”

  Sedmi broj MANEK-a, magazina nezavisne kulture, biće predstavljen večeras od 17 sati u “Deli” centru, a uredništvo koje će se i obratiti okupljenima, najavljuje tekstove o preplitanju nadležnosti i izbegavanju odgovornosti u kulturi, kao i one koji se odnose na negativan uticaj politizacije društva na kulturne politike.

  detaljnije
 • univerzitet

  U Nišu okrugli sto o tome kako društvene mreže utiču na popularizaciju kulture

  O tome kako je kultura predstavljena na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu, kako zainteresovati ljude za kulturne događaje preko društvenih mreža, kao i o tome koliko mreže inforimišu a koliko dezinformišu, ima li u tom prostoru kulturnih influensera, biće reči na okruglom stolu "Kultura na mreži". Ovaj događaj zakazan je za sredu 23. januar od 19 sati u Svečanoj sali Univerziteta.

  (1) detaljnije
 • univerzitetska

  U Nišu predavanje o srpskoj kulturi i tradiciji

  O karakteristikama srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, o (dis)kontitnuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu i izazovima globalnog društva, govoriće docent Filozofskog fakulteta Jelena Petković. Akademsko predavanje "Kultura Srbije između tradicije i modernizacije", kako je najavljeno iz EU info kutka, biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u sredu 5. decembra u 18 sati.

  (6) detaljnije