Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kulturna manifestacija

  • Banica2.jpg

    Folklor, stari zanati, dečije radionice, Đani i belopalanačka vrtka - ove godine na “Danima banice”

    U pripremanju slane, slatke, integralne i kreativne banice ove godine na “Danima banice” u Beloj Palanci, od 12. do 14. avgusta, takmičiće se 250 učesnika, a pobednik će dobiti nagradu od 50.000 dinara. Od muzičara nastupaju "Tropiko bend", Đani i Dejan Petrović i "Big Bend". Biće održana i takmičenja u pripremanju banice za decu, za novinare, kao i Sajam starih i umetničkih zanata.

    (6) detaljnije
  • Dragana Mirkovic KOSTA

    Dva koncerta Dragane Mirković u Toplici, a razlika u ceni 450.000 dinara

    Pevačica Dragana Mirković u narednih desetak dana imaće 2 koncerta u opštinama Topličkog okruga - Kuršumliji i Blacu i samo od tog posla sa svojim bendom zaradiće ukupno preko 3,5 miliona dinara ili oko 30.000 evra. Iako se radi o koncertima u razmaku od samo nekoliko dana i na par desetina kilometara udaljenosti, građani Kuršumlije će dvosatni koncert platiti preko 450.000 dinara više ili skoro 4.000 evra u odnosu na koncert koji će biti održan u Blacu.

    (15) detaljnije
  • Tvrđava Niš

    Obeležavanje gradske slave u Nišu - liturgije, koncerti, izložbe i moto-skup

    Gradska slava Sveti car Konstantin i carica Jelena u Nišu ove godine obeležava se liturgijama, koncertima, izložbama, dečijim radionicama i takmičenjima. Najavljeni su i nastupi rok bendova, Vojnog orkestra, kao i defile motorista. Svi događaji su besplatni za posetioce i trajaće od 31. maja do 5. juna.

    (13) detaljnije
  • cegar

    Pesnička manifestacija na Čegru

    Međunarodna pesnička manifestacija "Sinđelićeve čegarske vatre" biće održana u utorak, 31. maja, u spomen-parku Čegar u Nišu. Organizatori iz Udruženja književnika "Branko Miljković" najavljuju dolazak pesnika iz skoro svih gradova Srbije, ali i iz država u okruženju.

    (4) detaljnije
  • muzej

    U Prokuplju i Kuršumliji od subote manifestacije "Noć muzeja" i "Moć muzeja"

    Izložbom srednjovekovnih odevnih predmeta, odeće, oružja i nakita "Nemanjići-rađanje kraljevine", predmeta od stakla i prezentacijom izrade staklenog nakita uz kratki dokumentarni film o ručnoj izradi staklenih predmeta, prokupački Muzej će se pridružiti manifestaciji "Noć muzeja", koja će se obeležiti u subotu 14. maja. Program i svečano otvaranje počinje u 18 sati u holu Muzeja, nastavlja se koncertom i izložbom, a završava se još koncertom grupe "Stoned heads“ iz Niša. Ulaz je slobodan.

    detaljnije
  • klasicna muzika

    U sredu počinje manifestacija “Maj mesec muzike” u Vranju

    Nastupom Nikole Pekovića na harmonici i Kamernog orkestra "Amorozo" u sredu, 4. maja, od 20 sati, u vranjskom Pozorištu “Bora Stanković” počeće tradicionalna manifestacija posvećena klasičnoj muzici “Maj mesec muzike”. Do kraja meseca biće održano ukupno devet koncerata.

    detaljnije
  • Zastava Francuska

    Izložbe, filmovi, takmičenja i debate u okviru "Meseca frankofonije" u martu u Nišu

    Nišlije će u okviru "Meseca frankofonije" u martu moći da pogledaju izložbe, plesne nastupe i filmove koji promovišu francuski jezik, ali i da učestvuju u debatama, predavanjima, književnim razgovorima i takmičenjima, saopštavaju iz Francuskog instituta.

    detaljnije
  • predstava

    Predstava "Sex bomb" u Gadžinom Hanu na manifestaciji koja neguje tradiciju, o trošku građana

    Na manifestaciji "Miholjski susreti sela" u Gadžinom Hanu, koju sa ukupno 730.430 dinara finansiraju ta Opština i Ministarstvo za brigu o selu, pored sportskog i kulturnog programa 27. decembra će biti odigrana i predstava "Sex bomb". Iako tako piše na sajtu Opštine, predsednik Milisav Filipović i v.d. direktor Narodne biblioteke Dalibor Jovanović negiraju da će predstava provokativnog naziva biti deo programa, ali potvrđuju da će je platiti iz budžeta.

    (3) detaljnije
  • Susreti sela foto Aleksandar Kostić

    Tokom novembra "Miholjski susreti sela" u Prokuplju

    Bacanje kamena s' ramena, skok u dalj, bacanje potkovice i nadvlačenje konopca, ali i takmičenje u kulinarstvu, pripremi najbolje pite banice, najboljeg voćnog soka, izložbe rukotvorina i kazivanje zdravica, recitovanje, samo su deo programa i disciplina u kojima će se takmičiti 10-ak sela sa teritorije Prokuplja na ovogodišnjim “Miholjskim susretima sela 2021. godine”. Manifestacija koju sa oko 320.000 dinara finansira Ministarstvo za brigu o selu biće održana u selu Ćukovac 12. novembra.

    (1) detaljnije
  • vitezi

    Srednjovekovni festival "Nemanjini dani" ovog vikenda u Kuršumliji

    Dramska predstava "Čuvaj svoju zemlju sine moj" sa Ivanom Žigon i Aleksandrom Srećkovićem Kuburom, viteške borbe, dečiji program sa akcentom na srednjovekovne igre, ansambl narodnih igara i pesama, samo su neki od događaja koji će se u okviru ovogodišnjih "Nemanjinih dana" organizovati u Kuršumliji u subotu, 18. septembra.

    (1) detaljnije
  • muzej

    U prokupačkom Muzeju ovog meseca "Dani evropske baštine"

    Predstavljanje knjiga, muzički program, obilazak kulturno-istorijskih spomenika, organizovanje viteških igara za decu i niz drugih aktivnosti pripremio je prokupački Muzej koji se i ove godine priključio organizovanju manifestacije „Dani evropske baštine“. U Muzeju kažu da je ovo najbolji način da građani i posetioci manifestacije saznaju nešto o istoriji i kulturi svoga mesta i zemlje, ali i otkriju različitosti i sličnosti sa drugim mestima kroz interesantne priče i tradiciju.

    detaljnije
  • dani šljive

    "Dani šljive" za vikend u Blacu, ulaz samo za vakcinisane i one sa negativnim testom

    Od petka 20. avgusta do nedelje, 22. avgusta u Blacu se održavaju 19. "Dani šljive" na kojima će osim promotivnih i edukativnih sadržaja biti priređeni i koncerti Tropiko benda, pevača Radiše Trajkovića i grupe Kerber. Na početku dela gde se održava manifestacija biće postavljeni punktovi na kojima će se kontrolisati posetioci, a prolaz će biti dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji su preležali koronu ili građanima koji imaju negativan test, dok će biti omogućeno i da se građani na licu mesta testiraju.

    (11) detaljnije
  • Nišlije napravile najbolju leskovačku mućkalicu, nagrada za šopsku salatu ostala u Leskovcu

    10 ekipa nadmetalo se na manifestaciji "Dani leskovačke mućkalice" u pripremanju ovog specijaliteta, a najuspešniji je, po mišljenju stručnog žirija, bio tim Udruženja ugostiteljskih i turističkiih poslenika Niš. Održano je i takmičenje u spremanju šopske salate, a prvo mesto su osvojili majstori iz leskovačke kafane "Braća Đokić".

    (4) detaljnije
  • Nišvil

    Organizatori uveliko pripremaju festivale i manifestacije u Nišu i pozivaju mlade da se vakcinišu

    U Nišu se uveliko organizuju mnoge kulturne manifestacije i festivali koje najviše posećuju mladi ljudi, među kojima je najmanje vakcinisanih. Zato su Ujedinjeni festivali Srbije pokrenuli kampanju za vakcinaciju mladih, te su i u Nišu zajedno sa lekarima i predstavnicima grada apelovali na omladinu da se odluče na taj korak. Prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, u Srbiji je ispod 12 odsto vakcinisanih u uzrastu od 18 do 35 godina, što je kaže, nedovoljno.

    (7) detaljnije
  • dani

    "Nasleđe i obrazovanje" tema Dana evropske baštine u Prokuplju

    Nizom kulturnih događaja u naredna 3 dana, poput radionica, izložba slika i dečijih radova i koncertom učenika Muzičke škole, u Prokuplju se održava manifestacija “Dani evropske baštine“.

    detaljnije
  • filmski susreti

    Sada i zvanično: Štab zabranio održavanje brojnih manifestacija u Nišu

    Zbog procene Instituta za javno zdravlje da nije bezbedno, kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Gradski štab za vanredne situacije i definitivno je zabranio održavanje nekoliko manifestacija, uključujući Nišvil, Filmske susrete, NIMUS, ali i Dane bureka, te Sajam automobila.

    (19) detaljnije
  • muzej

    Brojne aktivnosti Muzeja za Dane evropske baštine u Prokuplju

    Nizom kulturnih zabavnih manifestacija u vidu predavanja, tribina, književnih večeri, muzičko-poetske večeri, koncerta, prezentacija, javnog časa, prokupački Muzej će obeležiti ovogodišnje “Dane evropske baštine” koji se održavaju 24. i 25. ovog meseca.

    detaljnije
  • filmski susreti

    NKC potpisao 5 ugovora na oko 3 miliona zbog Filmskih, susreti otkazani, pa kažu da će ih raskinuti

    "Filmskih susreta" u Nišu i zvanično neće biti ove godine, jer će zbog korone sve manifestacije biti otkazane. Niški kulturni centar je kao organizator već potpisao nekoliko ugovora za organizaciju festivala, vrednih oko 3 miliona dinara bez PDV, ali direktor Srđan Savić tvrdi da će ih raskinuti i da zbog toga neće plaćati penale.

    (13) detaljnije
  • kursumlija

    Srednjovekovni festival "Nemanjini dani" u porti manastira u Kuršumliji

    Koncerti Jelene Tomašević i Sanje Ilić i "Balkanike", organizovanje dečijih kreativnih radionica, likovne kolonije, izložbe narodnih umotvorina i pripreme srednjovekovnih jela samo su neki od događaja koji će se organizovati u okviru ovogodišnjih "Nemanjinih dana“ koji se, uz blagoslov vladike niškog Arsenija, organizuju u Kuršumliji 12. i 13. septembra.

    detaljnije
  • dani šljive

    Izmenjen program za "Dane šljiva" u Blacu, ove godine bez koncerata i javnih okupljanja

    Svi koncerti, zabavna dešavanje i javna okupljanja koja su ranije predviđena u okviru manifestacije "Dani šljiva" u Blacu se otkazuju, a organizacija događaja od 21. do 23. avgusta biće u vidu onlajn stručnih predavanja o poljoprivredi, biraće se najbolje rakije, zasadi šljive, najbolji mladi poljoprivrednik i najuspešnija žena koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: