Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

lečenje

 • Milica Stanisavljević; foto: JV

  U jeku epidemije izgubila supruga, sada traži odgovore: Ko je lečio pacijente bez kovida?

  "Rodimo se kao ljudi, a umremo kao psi", kaže 79-godišnja Nišlijka Milica Stanisaljević, čiji je suprug preminuo u jeku epidemije virusa korona, nakon što je iz Vojne bolnice upućen u Urgentni centar KC Niš, ali tu nije primljen. Njegova supruga sada tvrdi da pacijenti bez kovida nisu mogli da računaju na adekvatno lečenje i pita nadležne ko je za to odgovoran. Jedini odgovor stigao je od Ministarstva odbrane - pacijent je, kažu, u Vojnoj bolnici lečen tri dana, a nakon toga upućen u Urgentni centar koji je dalje bio zadužen za njegovo zbrinjavanje.

  (28) detaljnije
 • pokreni život

  Za lečenje trogodišnjeg Leskovčanina potrebno još novca

  Još kao bebi, a sada trogodišnjem Viktoru Mitiću iz Leskovca dijagnostifikovana je epilepsija i hemipareza, zbog čega su mu stalno potrebni lekovi i rehabilitacija. Humanitarna organizacija "Pokreni život" organizovala je sakupljanje novca za lekove i terapije i do sada je prikupljeno 115.000 dinara. S obzirom na to da su lekovi i da suma nije dovoljna za jednu terapiju, iz ove organizacije pozivaju građane da pomognu mališanu i doniraju novac.

  (1) detaljnije
 • dom-zdravlja-korona-nis-foto-vkeser

  Dom zdravlja ne radi za vikend zbog dezinfekcije, kovid ambulanta od subote u Duvaništu

  Centralni objekat Doma zdravlja Niš radiće večeras do 22 sata dok za vreme vikenda, 16. i 17. maja neće raditi jer će biti detaljno dezinfikovan zbog povratka svih službi i početka redovnog rada od ponedeljka 18. maja, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove. Kažu da će, nova kovid ambulanta od subote, 16. maja, umesto u centralnoj zgradi biti u zdravstvenoj stanici "Duvanište", kao i da će u montažnom objektu, koji se nalazi ispred ulaza u Dom zdravlja brisevi na koronu biti uzimani svakog dana u nedelji.

  (8) detaljnije
 • krv dobrovoljno davanje krvi foto i.m.

  12 Nišlija izlečenih od korone doniralo krvnu plazmu za lečenje obolelih

  Do sada je 12 Nišlija koji su preležali virus korona doniralo krvnu plazmu, za koju stručnjaci napominju da može biti presudna za lečenje obolelih. Izlečeni od virusa mogu i sami da se jave ukoliko žele da budu donatori, a ukoliko ispunjavaju uslove imaće obezbeđen prevoz i smeštaj, jer to trenutno radi samo Zavod za transfuziju krvi u Beogradu.

  (1) detaljnije
 • VAK_8062

  Nova zgrada KC Niš uskoro se otvara za lečenje pacijenata bez korone

  Mesec dana je nova zgrada Kliničkog centra u Nišu bila kovid bolnica, u njoj je u jednom trenutku bilo hospitalizovano oko 370 pacijenata, najviše starih iz Gerontološkog centra, ali je broj obolelih smanjen i pacijenata u njoj sada nema. U toku su pripreme da se u zgradu vrate pacijenti koji nemaju kovid, a potrebno im je lečenje ili operacija. Datum otvaranja zavisi od toga kakva će epidemiološka situacija biti narednih dana, kažu u KC.

  (3) detaljnije
 • kolica

  Osnovan niški ogranak udruženja obolelih od multipla skleroze: Ima leka, ali u Srbiji ne za sve

  Od 9.000 obolelih od multipla skleroze u Srbiji, samo 12 % njih se leči. Sa ciljem da predoče nadležnima, kao i građanima koliko su im potrebni podrška i lekovi koji su im u Srbiji nedostupni, nedavno je osnovan i niški ogranak MS platforme , a predstavnik Miloš Stefanović kaže da planiraju i prvu aktivnost, na Svetski dan mutipla skleroze, 30. maja.

  detaljnije
 • 1-18

  Mnogi zaboravili na mere zaštite, epidemiolozi kažu da je zato moguće povećanje broja obolelih

  I dok ostali članovi Kriznog štaba građane pozivaju na oprez, jer se virus i dalje prenosi i ima obolelih, pulmolog Branimir Nestorović ih je pozvao "da izađu napolje i zaraze se". Zbog njegovih izjava još ranije je regovala grupa profesora Medicinskog fakulteta koja traži da tim povodom zaseda Etički odbor Lekarske komore, čije reakcije nema. U međuvremenu, u mnogim gradovima je situacija takva kao da građani slušaju epidemiologa Nestorovića, a ne druge koji upozoravaju da opuštanje i nepoštovanje mera može da utiče na novo povećanje broja obolelih od korone.

  (22) detaljnije
 • kreveti

  U prvoj dečjoj kovid bolnici u Nišu lečeno 60 najmlađih pacijenata

  Za dva meseca koliko je prošlo od prvog zaraženog od korone u Nišu, u dečijoj kovid bolnici koja je formirana na pedijatriji i u zgradi stare neurologije, hospitalizovano je oko 60 dece, a njih 20 je uspešno izlečeno, kažu u Upravi Kliničkog centra. Na lečenju su bile i tek rođene bebe i deca do 18 godina iz celog regiona.

  detaljnije
 • hala-cair-bolnica13-28mart-foto-vkeser

  Zaraženi primljeni u studentski dom bez pregleda i terapije, epidemiolog kaže da su svi zbrinuti

  Građani koji su nedavno saznali da su pozitivni na virus korona i borave u privremenoj bolnici u studentskom domu u Nišu kažu da nisu prošli obaveznu trijažu. Pojašnjavaju da im nije merena temperatura, urađena analiza krvi, niti ih je tokom vikenda neko pregledao, te nemaju ni terapiju, iako među njima ima i onih koji imaju teže simptome. Nadležna za ovu bolnicu Slobodanka Milanović kaže da analize nisu ni predviđene, jer je to samo smeštaj za izolaciju, dok epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je bilo problema na početku zbog velikog broja ljudi, ali da su svi adekvatno zbrinuti.

  (26) detaljnije
 • Infektivna klinika; foto: Vanja Keser

  Građani pitaju zašto ih sa bolničkim uputom za lečenje od korone ne primaju u KC Niš

  Više građana sa juga Srbije sa teškim simptomima korona virusa i bolničkim uputima nije primljeno na bolničko lečenje u Klinički centar Niš, tvrde oni koji objašnjenje od nadležnih traže preko novinara Južnih vesti. Lazar Gligorijević iz Žitkovca kaže da su njegovog oca četiri puta iz Aleksinca slali u Niš, a da je odatle 4 puta vraćen i nije primljen u bolnicu. Nišlijka Vesna Đorić navodi da ni njena sestra, kojoj je testom potvrđen virus, nije primljena na lečenje.

  (60) detaljnije
 • kasalj

  Za vojne osiguranike sa respiratornom infekcijom posebna ordinacija kod Šivare

  Uz preporuku da ostanu kod kuće i da se informišu i konsultuju sa lekarima preko telefona, iz Vojne bolnice u Nišu su za pacijente sa simptomima akutne respiratorne infekcije odredili posebnu ordinaciju u prostorijama hitne pomoći u Vojnom kompleksu Šivara, navodi se u saopštenju ove zdravstvene ustanove.

  (1) detaljnije
 • folklor ilustracija foto aleksandar kostic

  Folklorci iz Niške Banje imaju humanitarni koncert za pomoć Urošu

  Kulturno-umetničko društvo "Teslino kolo" iz Niške Banje će u nedelju, 8. decembra imati humanitarni koncert u balon-sali koja se nalazi u naselju Nikola Tesla, a svi koji dođu moći će da ostave novac i pomognu malom Urošu Matoševiću koji boluje od neuroblastoma.

  (1) detaljnije
 • Gornja Toponica

  Preseljenje dnevne bolnice iz Niša u Toponicu pacijenti vide kao stres i neće tamo da se leče

  Pacijenti koji su se lečili u dnevnoj bolnici Centra za mentalno zdravlje u zajednici koji se nalazi u kancelariji mesne zajednice Ćele kula, ubuduće će svakodnevno morati da odlaze na terapiju u Psihijatrijsku bolnicu Gornja Toponica. To im, kako kažu, stvara dodatni stres zbog uslova i težih bolesnika koji tamo borave, pa su potpisali i peticiju. Međutim, direktor Toponice Milan Stanojković objašnjava da će na novoj lokaciji imati bolju uslugu i kompletnu dijagnostiku, te da je preseljenje učinjeno za njihovo dobro.

  (8) detaljnije
 • milan milošević

  Mladiću iz Leskovca potreban novac za lečenje u Turskoj

  Kako bi nastavio lečenje karcinoma jednjaka u privatnoj klinici u Turskoj, Milanu Miloševiću iz Leskovca potreban je novac. Oni koji žele da pomognu, to mogu uraditi slanjem poruke ili uplatom na namenski račun, kažu u Fondaciji "Budi human". Akciji prikupljanja novca priključile su se i ustanove kulture koje će u narednom periodu organizovati humanitarne koncerte i predstave.

  detaljnije
 • tim spebo

  Leskovčani 11 godina pomažu parovima da postanu roditelji

  Preko 800 mališana rođeno je uz pomoć stručnog tima leskovačke Specijalne bolnice za lečenje sterilteta koju predvode genetičar Miodrag Stojković i ginekolog Nebojša Marković. Iako je posao zahtevan i težak, obojica napominju da nema većeg zadovoljstva od pružanja mogućnosti ljudima da postanu roditelji.

  (4) detaljnije
 • Teodora Cvetkovic Budi human

  Jednogodišnjoj Aleksinčanki potreban novac za transplantaciju koštane srži

  Kako bi se jednogodišnjoj Teodori transplantovala koštana srž u inostranstvu potrebna je novčana pomoć, navode iz fondacije Budi human. Mala Aleksinčanka boluje od autoimune bolesti HLH, a oni koji žele da pomognu to mogu učini tako što će poslati poruku ili uplatiti novac na namenski račun.

  (2) detaljnije
 • Test HIV

  Organizacije i lekari: Testirajte se, sa HIV-om se živi i do 50 godina

  Za 1. decembar koji se već 30 godina obeležava u svetu kao Dan borbe protiv HIV-a i side, organizacije koje se bave ovom bolešću i lekari pozivaju ljude da se testiraju na virus. Napominju da su u Srbiji dostupni lekovi novije generacije, te da oni koji se leče mogu da žive i do 50 godina bez problema.

  (5) detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Ministarstvo ćuti o slučaju Aleksinčanke koja sumnja u dijagnozu tumora

  Već više od 20 dana nema nikakvog odgovora iz Ministarstva zdravlja povodom navoda Jelene Lazarević iz Aleksinca da su joj lekari u Nišu postavili pogrešnu dijagnozu karcinoma grlića materice, što ona dokazuje tvrdnjom da su joj lekari u Švedskoj rekli da je zdrava žena i činjenicom da je i dalje živa.

  (7) detaljnije
 • klinicki centar

  KC Niš: Navodi Aleksinčanke netačni, greška eventualno u nalazu biopsije

  Iz niškog Kliničkog centra odbacili su optužbe Aleksinčanke Jelene Lazarević da su joj postavili pogrešnu dijagnozu i nesavesno je lečili, ističući da je dijagnoza postavljena na osnovu analiza i da je greška jedino mogla da se dogodi isključivo zbog nalaza biopsije iz privatne klinike. Takođe tvrde da je revizija biopsije pokazala da je reč o istom tipu karcinoma.

  (21) detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Aleksinčanki u Nišu pronašli tumor, u Švedskoj proglašena zdravom

  Uprkos tome što je 42-godišnjoj Aleksinčanki na proleće prošle godine u Nišu dijagnostikovan rak grlića materice, za koji su lekari rekli da je metastazirao i da je kasno za operaciju, ona se, sumnjajuću u nalaze, nije lečila propisanom terapijom. Tražeći drugo mišljenje stigla je do Švedske gde se posle svih analiza ispostavilo da nije bolesna.

  (27) detaljnije