Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

lekovita voda

 • potpoljen podrum Niška Banja foto Nikola Mitic

  Zbog izlivanja termalnih voda u Niškoj Banji i podrumi bili pod vodom, meštani traže trajno rešenje

  Termalna voda više ne teče niz ulice u Niškoj Banji, ali se desetak dana skupljala u podrumima i šahtama meštana koji žive u delu naselja ispod “Radona”. Predsednik Opštine nije odgovarao novinarima na pitanja od kako se taj problem dogodio, ali jeste građanima - rekao im je da je voda preusmerena u Suvobanjski potok, nakon čega su podrumi prestali da im se pune vodom. Kako ovo nije prvi put da imaju podrume potopljene termalnom vodom, meštani traže od sadašnje vlasti, kao što su i od prethodnih, da se problem izlivanja voda trajno reši.

  (9) detaljnije
 • Kuršumlijska Banja

  Turisti će ponovo šetati "Stazama zdravlja" u Kuršumlijskoj Banji

  U lečilištu u kuršumlijskom okrugu poznatom još iz doba Rimljana koje je dekretom kralja Aleksandra iz 1929. godine postalo banja i bila jedna od najposećenijih u Srbiji zbog toplih, lekovitih voda i blata, sada nema gostiju. Vila Jugoslavija koja je u bombardovanju 1999. godine oštećena, srušena je, vila Milica i Kraljevo kupatilo čekaju kraj renoviranja, a na hotelu Žubor radovi su u toku. Tu su i najave da će posle renoviranja hotela sada pusta banja opet oživeti.

  (3) detaljnije
 • Banja

  Uloženi milioni u spa-centar u Sijarinskoj Banji, prva faza pri kraju

  I pored pandemije, dugo najavljivani moderan velnes centar "Sijarina spa" se i dalje gradi, a rekonstruiše se i zdravstveni blok u rehabilitacionom centru "Gejzer", poručuju iz Opštine Medveđa. Vrednost ovih radova je, kažu, oko 30 miliona dinara.

  (1) detaljnije
 • vode sokobanja

  Sokobanjski izvori i gas radon - recept za izlečenje

  Pored specifične mikroklime i raskošne prirode Sokobanja raspolaže velikim brojem termomineralnih izvora po kojima je nadaleko čuvena. Lečenje kupanjem uz udisanje gasa radona pruža delotvorni oporavak i jačanje organizma, kao i uživanje.

  (3) detaljnije
 • sokobanja amam

  Čudotvorne vode Sokobanje

  Najveće bogatstvo Sokobanje jesu mineralne vode otkrivene još u doba Rimljana na kojima danas počiva gotovo celokupan razvoj ovdašnjeg zdravstvenog turizma.

  (1) detaljnije