Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

lokalna samouprava

 • zgrada opštine

  Opština Kuršumlija: Sva dokumenta uskoro na jednom šalteru

  Prikupljanje dokumenata za ostvarivanje prava na dečiji dodatak, za besplatan vrtić, naknadu za porodilje, legalizaciju objekata, podatke vezane za matične knjige, građani Kuršumlije moći će da ostvare na jednom mestu, nakon što se u narednom periodu realizacije projekat i otvori šalter Jedinstvenog upravnog mesta, za koje je Opština od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobila 8,5 miliona dinara.

  detaljnije
 • gradska uprava

  Solidarnu pomoć u niškom javnom sektoru dobijaju i oni sa platom od 80.000 dinara

  Prvi put ove godine, kako kažu u Sindikalnoj organizaciji niške Skupštine, deo zaposlenih u javnom sektoru Niša dobiće takozvanu solidarnu pomoć koja se kreće u rasponu od 30.000 do 39.000 dinara. Iako je u ugovoru naznačeno da se ova pomoć isplaćuje za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, ona je predviđena i za one koji primaju platu od 80.000 dinara.

  (33) detaljnije
 • Portal otvorenih podataka

  Kancelarija za e-Upravu: Niš šampion u otvorenim podacima u Srbiji

  Niš među lokalnim samoupravama prednjači u broju i kvalitetu otvorenih podataka, rečeno je iz republičke Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Na portalu otvorenih podataka ima tabela iz 34 oblasti koje su u nadležnosti Niša, a sledeći korak je motivisanje građana da ih koriste.

  detaljnije
 • Konferencija Glasno i jasno o Evropskoj uniji foto Media centar Niš

  Građani - fokus svih aktivnosti vezanih za EU integracije

  Među brojnim problemima koji se javljaju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i dalje je udarni uključenost i shvatanje građana o tome kako integracije utiču na njihov svakodnevni život. Razumevanje je ključ za podršku i uključivanje, a građani moraju biti fokus svih aktivnosti vlasti, medija i organizacija, zaključak je konferencije “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”.

  (3) detaljnije
 • Obećao pomoć u rešavanju infrastrukturnih problema

  Ružić u Babušnici: Prioritet je sređivanje puteva i izgradnja sportske hale

  Da bi investitor uložio novac u Babušnicu pre svega je potrebno da su putevi u dobrom stanju, smatra ministar za lokalnu samoupravu Branko Ružić, a on će se, kako je rekao, založiti upravo za sređivanje saobraćajnica koja iz Bele Palanke i Pirota vode do Babušnice, kao i za izgradnju sportske hale.

  (6) detaljnije
 • Mihajlo Zdravković, Sem Fabrici

  Savremenim softverom do efikasnije administracije i upravljanja imovinom u Nišu

  Uštedu u budžetu, ali i pouzdaniju, odgovorniju i otvoreniju administraciju trebalo bi uskoro da dobiju Nišlije, s obzirom na to da je ovaj grad u saradnji sa Ćuprijom dobio projekat “Efikasno i efektivno upravljanje imovinom kroz uvođenje Geografskog informacionog sistema“.

  (3) detaljnije
 • Geografski informacioni sistemi

  Geografski informacioni sistemi uskoro i u Srbiji - "klik" do svih prostornih podataka

  Precizne informacije o pojedinostima za željenu lokaciju ili objekat, građani bi uskoro mogli da dobiju jednim "klikom", putem geografskih informacionih sistema. Mogućnost konkurisanja za projekat predstavljen je u Nišu gradovima i opštinama sa juga Srbije, koje imaju priliku da dobiju novac Evropske unije kako bi dobile računare, programe, ali i obuku za rad na ovoj platformi.

  detaljnije
 • Cilj ušteda i vremena i novca

  Belopalančani i Piroćanci dobijaju “jedan šalter” za rešavanje papirologije

  Papirologiju za dečji dodatak i socijalnu pomoć, izvode iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih, uverenje o državljanstvu ili elektronske građevinske dozvole, građani Bele Palanke i Pirota od naredne godine moći će da se dobiju na jednom šalteru, pošto su ove opštine među 8 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se testirati jedinstveni upravni centar.

  (8) detaljnije
 • opstina crna trava

  I Crna Trava menja svoj Statut

  Nakon što su u pripreme novog Statuta, koji treba da se uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, krenuli Leskovac i Niš, i nadležni u Crnoj Travi rade na novom tekstu Statuta. Građani svoje predloge i sugestije šta bi trebalo promeniti mogu slati do 7. decembra, a javna rasprava održaće se 10. decembra u sali Doma kulture u Crnoj Travi u 14:30.

  detaljnije
 • zasedanje komitet regiona

  "EU spora u odobravanju novca, Srbija u realizaciji projekata"

  Standardi i vrednosti Evropske unije kroz zakonodavstvo u najvećem obimu, čak 70%, biće primenjeni kroz lokalnu samoupravu, naveli su predstavnici EU na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-Srbija koji je održan u Nišu. Pored zakona tema je bio i novac - kako da EU pojednostavi procedure za fondove, a kako srpske opštine i gradovi da ga korisnije potroše.

  (4) detaljnije
 • Sanja Stojančić

  Zaštitnica građana: U Nišu ima ljudi koji ne znaju da popune prijavu

  Loš socio-ekonomski status, a samim tim i nedostatak obrazovanja i znanja o ljudskim pravima, istakla je kao najveći problem Zaštitnica prava građana u Nišu Sanja Stojančić. Kaže i da njena kancelarija sve bolje sarađuje sa lokalnom samoupravom, te da brže dobijaju odgovore o predmetima građana.

  (11) detaljnije
 • zgrada opstine leskovac

  Leskovac menja svoj Statut

  Kako bi se Statut Grada Leskovca uskladio sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji, između ostalog, predviđa veće učešće građana u odlučivanju, gradski većnici doneli su odluku da se krene sa pripremom novog. Ovu odluku treba da podrže i leskovački odbornici na sledećoj sednici Skupštine.

  detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Gradsko veće formiralo komisiju za promenu Statuta Niša

  Šestočlana komisija koja će razmatrati promenu Statuta grada Niša i učestvovati u pripremi i izradi organizacionih akata Grada, formirana je na Gradskom veću. Među članovima komisije su, kako je rekla načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković, i gradonačelnik Niša, njegov pomoćnik, načelnik Gradske uprave, kao i gradski pravobranilac.

  (3) detaljnije
 • Gradska kuća

  Grad Niš opet menja svoj Statut

  Jedan od najvažnijih dokumenata Grada - Statut, uskoro će u Nišu opet biti izmenjen. Ta procedura bi trebalo da počne sutrašnjom sednicom Gradskog veća, a završetak se očekuje u narednih nekoliko meseci. Kako objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, najvažnije izmene odnose se na veće učešće građana u odlučivanju, a sve treba da bude usklađeno sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

  (9) detaljnije
 • protest

  Veće učešće građana u odlukama vlasti nakon izmena zakona

  Nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi građani će moći više da se pitaju o trošenju svojih para, jer mogu da učestvuju u kreiranju budžeta i planiranju investicija u gradovima i opštinama u kojima žive. Pored toga, imaće priliku da sa 100 potpisa traže javnu raspravu za bilo koju odluku koju donosi lokalni parlament.

  (1) detaljnije
 • Gradska kuća

  Grad formira projektni centar koji bi "punio" budžet

  Zakon o finansiranju lokalnih samouprava o kome danas odlučuje Skupština Srbije, a po kome je snižen deo poreza na zarade koji ide u budžet lokalnih samouprava, neće “značajno oštetiti” Niš, kazao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. U planu formiranje Projektnog centra. 

  (15) detaljnije
 • novac

  Država crkavicom gradonačelnike drži u šaci

  Iako i gradovi i opštine sav novac koji naplate od brojnih poreza uplaćuju u republički budžet, za razliku od evropskih država koje im skoro pola tog novca vraćaju nazad, u Srbiji se iz "Beograda" u lokalne budžete vrati tek desetak posto.

  (14) detaljnije
 • brnabic.jpg

  Ministarka: Višak "opštinara" ne rešavati samo otkazima

  Iako je navela da će mnoge opštine i gradovi "morati da završe racionalizaciju", ministarka za lokalnu samoupravu upozorila na mogućnost da se bez posebnog plana pojavi manjak kadrova za određene poslove.

  (9) detaljnije