Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mala matura

 • ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Osmaci danas počinju probu male mature

  Koliko su se pripremili za završni ispit, učenici osmog razreda proveriće danas i sutra na probnom završnom ispitu. U Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu predviđeno je da na probni prijemni izađe 5.092 učenika. Oni koji se zbog bolesti ili izolacije ne pojave, polagaće naknadno, kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

  (1) detaljnije
 • OŠ Dositej Obradović

  Dva maturanta niške osnovne škole zaražena koronom nakon proslave, nastavnici u samoizolaciji

  Nakon proslave male mature na kojoj je bilo oko 40 učenika niške Osnovne škole "Dositej Obradović" dva đaka su pozitivna na virus korona, a dva nastavnika su u samoizolaciji, kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo. Napominje da proslavu nije organizovala škola i da su sve mere zaštite na prijemnom ispitu preduzete. Učenici koji zbog virusa nisu mogli da polažu završni ispit polagaće malu maturu u avgustu i moći će da upišu željenu školu.

  (31) detaljnije
 • skola-foto-aleksandar-kosti

  Problemi sa proverom rezultata male mature, Ministarstvo kaže da su škole odgovorne

  Preliminarni rezultati završnog ispita za upis u srednju školu objavljeni su juče, 23. juna na specijalizovanom sajtu Ministarstva prosvete, ali neki roditelji kažu da i dalje ne mogu da ih vide. Rok za žalbe na rezultate testova, ali i za nemogućnost pristupa sajtu je do 17 sati danas, a načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo kaže da će se sve srediti i da roditelji nemaju razloga za brigu.

  (5) detaljnije
 • skolska klupa foto aleksandar kostic

  Završena mala matura, u Školskoj upravi Niša kažu bez problema

  Rešavanjem kombinovanog testa osmaci su danas završili polaganje prijemnog ispita za upis u srednje škole, a prema rečima načelnika Školske uprave Nišavskog okruga Dragana Geja u tri dana male mature nije bilo neregularnosti. Testove je u Nišu polagalo 2.400, a u okrugu 3.400 osmaka. Iako čitaoci Južnih vesti javljaju da je bilo prepisivanja na testu iz matematike, Gejo kaže da se tako nešto nije dogodilo jer je veliki broj ljudi kontrolisao đake.

  (2) detaljnije
 • testovi

  Očekuju se rezultati probe male mature, završni ispit u drugoj polovini meseca

  Nakon skoro dva i po meseca pauze, prokupački maturanti, kao i njihovi vršnjaci iz cele Srbije, ponovo su se vratili u školske klupe, gde su rešavali probni test iz matematike, čime su završili generalnu probu pred polaganje završnog testa male mature koji će biti organizovan 17,18. i 19. juna. Učenici su tokom polaganja testa iz matematike bili raspoređeni u više učionica, uz poštovanje propisanih mera zaštite i distance.

  (1) detaljnije
 • ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC

  Otvaranje škola u junu samo za prijemne ispite i popravljanje ocena

  Do kraja maja će osnovci i srednjoškolci učiti na daljinu i neće se vraćati u školske klupe, a ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je plan da se škole otvore u junu, ali samo za polaganje male mature i popravljanje ocena.

  (6) detaljnije
 • završni ispit proba

  Proba probnog prijemnog - sistem pao i na jugu, nastavnici i roditelji protiv male mature

  Oko 5. 200 osmaka u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu polagalo je probnu malu maturu uz stalno pucanje veza i pad sistema, pa nisu svi đaci mogli da urade sve zadatke. Nastavnici zato kažu da su protiv polaganja završnog ispita ove godine, a i mnogi roditelji se slažu da je bolje da deca upisuju srednje škole na osnovu uspeha u osnovnoj. Da li će tako i biti Ministarstvo prosvete još nije odlučilo.

  (19) detaljnije
 • prijemni

  Đaci iz OŠ "Sveti Sava" najbolji na maloj maturi, u Nišu niko nema maksimalnih 100 poena

  I pored želje maturanata da se ove godine prijemni ispiti ponište i da se u srednje škole upišu na osnovu uspeha iz osnovnih, njihov završni ispit će se bodovati, a već su popisali svoje želje i čekaju odluku gde će biti primljeni. U Nišu su zadatke najbolje uradili učenici OŠ "Sveti Sava", a ove godine niko nije sakupio maksimalnih 100 poena.

  (15) detaljnije
 • debata

  Debata JV: I pored afere sa testovima, prijemni “bolji nego ikad”

  Malu maturu je ove godine obeležila afera sa testovima koji su “procureli” i kružili društvenim mrežama, deca su protestovala, ali na kraju su skoro svi polagali završne testove. Da je i pored svega toga ove godine ispit bio najkvalitetniji do sada, a rezultati najrealniji u poslednjih nekoliko godina - tvrde učesnici debate “60 minuta”.

  (11) detaljnije
 • debata

  Debata “Južnih vesti” o maloj maturi i kvalitetu školstva u Srbiji

  Od proceduralne stvari, kao što je polaganje ispita malih maturanata, Srbija je dobila aferu “mala matura”, a čitava stvar je na kraju dobila političku konotaciju. O tome, ali i o kvalitetu školstva u našoj državi govoriće se večeras, od 18 sati u studiju "Južnih vesti", u debati koju moderira Vesna Milić Radosavljević.

  (4) detaljnije
 • maturanti leskovac

  Mali maturanti iz Leskovca završetak škole proslavili u Spomen-parku

  Uz muziku i igru u leskovačkom Spomen-parku oko 500 malih maturanata proslavilo je završetak škole. I dok su mišljenja pojedinih Leskovčana da Spomen-park nije prikladno mesto za žurku, stručnjaci ocenjuju da je to upravo njihova svrha. Đaci su zadovoljni organizacijom, ali je bilo i onih kojima se ideja proslave u prirodi nije svidela.

  detaljnije
 • Radoje Domanović

  I pored protesta i nezadovoljstva skoro svi osmaci radili kombinovani test

  Iako su juče protestovali i tražili da im se ukine prijemni zbog “provaljenog” testa iz matematike, mali maturanti iz Niša ipak su izašli danas na prijemni i radili rezervni kombinovani tekst. Iz Školske uprave kažu da u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu nije bilo propusta, a direktorka niške OŠ "Radoje Domanović" ističe da je nemoguće da se "curenje" testa desi u školi.

  (13) detaljnije
 • 64491306-840364346349253-4665186192650665984-n

  Osmaci iz Niša protestovali i na kratko blokirali ulice zbog prijemnog

  Uz povike "nećemo prijemni" mali maturanti protestovali su na Trgu kralja Milana, a na kratko su i blokirali centralne niške ulice. Glavni razlog za njihov bunt je test iz matematike koji je "procureo", a sumnjaju da su i drugi testovi za neke đake "već viđeni" i da zato rezultati prijemnog neće pokazati pravo znanje osmaka.

  (12) detaljnije
 • mala matura

  Deca razočarana, roditelji i neki nastavnici sumnjaju u regularnost celog prijemnog

  Zbog toga što su testovi “procurili” i čak kružili društvenim mrežama, odloženo je polaganje završnog ispita iz matematike za osmake planirano za danas. Za učenike je ovo samo produžavanje stresa, dok roditelji negoduju, kritikuju Ministarstvo prosvete i sumnjaju u regularnost celog testa.

  (22) detaljnije
 • ples

  Osnovci prokupačkih škola maturu obeležavaju plesom u centru grada

  Maturanti osnovnih škola okupiće se sutra u 12:30 u centru Prokuplja, kako bi tradicionalno uz zvuke valcera zaplesali maturski ples kojim će simbolično završiti osmogodišnjo školovanje. Domaćin ovogodišnje manifestacije je OŠ “Milić Rakić Mirko”, a ples se organizuje na Trgu topličkih junaka.

  detaljnije
 • mala matura

  Leskovac i Niš "najbogatiji" vukovcima

  U prošlogodišnjoj generaciji osmaka u Leskovcu je svaki peti đak bio vukovac, što je najveći procenat dobitnika Vukove diplome u Srbiji, dok je na drugom mestu Niš, pokazao je izveštaj o maloj maturi za školsku 2017/18. godinu koji je uradio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

  (1) detaljnije
 • mala matura

  Uz strogu kontrolu završena mala matura

  Rešavanjem kombinovanog testa osmaci su danas završili polaganje prijemnog ispita za upis u srednje škole, a prema rečima načelnika Školske uprave Nišavskog okruga Dragana Geja u tri dana male mature nije bilo velikih neregularnosti i sve je proteklo “mnogo bolje i ozbiljnije nego prošle godine”.

  detaljnije
 • mala matura

  Bez milosti za direktore škola u slučaju propusta na maloj maturi

  Ukoliko ove godine na završnom ispitu bude nepravilnosti, direktori škola će kao odgovorni snositi posledice i biti smenjeni, upozorio je ministar prosvete. Kako je u Nišu, Vranju, Surdulici, Vladičinom Hanu i Bujanovcu prošle godine bilo najviše propusta, u ovim mestima će biti pojačana kontrola, što potvrđuje i načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo.

  (8) detaljnije
 • Ministar najavio da će odgovorni za propust biti smenjeni

  Ministarstvo preispituje “sumnjivo dobre rezultate” male mature u Nišavskom okrugu

  Zbog sumnje da su osmaci u Nišavskom okrugu prepisivanjem i snalažljivošću bili jedni od najboljih na završnom maturskom ispitu za upis u srednje škole, a da su im u tome pomogli dežurni nastavnici, iz Ministarstva prosvete preispituju moguće neregularnosti. Ministar Mladen Šarčević je najavio da će biti smenjeni svi koji su odgovorni za propuste.

  (8) detaljnije
 • Rezultati će sutra biti objavljeni u školama

  Završen prijemni za osmake, sutra rezultati

  Test u kome su bila pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije mali maturanti su rešavali jutros i time je prijemni ispit za upis u srednje škole završen. Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da je i danas sve bile regularno i da je organizacija ove godine bila “nikad bolja”.

  (4) detaljnije