Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mamograf

 • Mamograf

  Preventivni mamografski pregledi do ponedeljka u Vranju

  Testove i preglede za rano otkrivanje raka dojke Vranjanke će moći da urade besplatno i bez uputa do ponedeljka, 15. novembra, od 8 do 19 sati na pokretnom digitalnom mamografu. Za mesec i po dana, od kada je mamograf postavljen ispred Sportske hale, pregledano je oko 2.500 žena, saopšteno je iz Zdravstvenog centra.

  detaljnije
 • mamograf

  Mamograf u subotu stiže u Leskovac, sa pregledima se počinje od ponedeljka

  U subotu će ispred leskovačkog Doma zdravlja biti postavljen mamograf koji će tu biti stacioniran naredna tri meseca, rekao je za Južne vesti direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević. Sa pregledima će se, dodaje, krenuti od ponedeljka, a ukoliko bude potrebe, mamograf će u Leskovcu ostati i duže.

  (2) detaljnije
 • pregled

  U akciji UKC Niš urađeno 1.637 mamografija, a kod 75 žena otkrivene promene

  Tokom akcije mamografskih pregleda u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, koja je počela pre mesec i po dana, na pregled se javilo 1.637 žena, a kod njih 75 su identifikovane promene koje zahtevaju terapiju, saopštava direktor te ustanove Zoran Perišić. Urađeno je i 700 ultrazvučnih pregleda kod mlađih pacijentkinja i svi su bili negativni, a akciju će kaže i nastaviti, te poziva sve žene koje su starije od 40 i 50 godina da se jave na pregled.

  (5) detaljnije
 • mamograf

  Za mamografiju u UKC Niš mogu da se jave sve žene starije od 50 godina

  Nakon najave iz Univerzitetskog kliničkog centra da su počeli akciju mamografskih pregleda za zaposlene žene, veliki broj njih se javio sa pitanjem da li je radna knjižica uslov za pregled, a direktor Zoran Perišić kaže da nije i da će sve starije od 50 godina dobiti termin i dijagnostiku. Mlađe žene mogu da očekuju ultrazvučni pregled, jer je ta dijagnostika primerena njihovim godinama.

  (2) detaljnije
 • mamograf

  U KC Niš mamografski pregledi dojki za sve zaposlene žene

  U martu koji je mesec borbe protiv raka, iz Univerzitetskog kliničkog centra Niš su odlučili da organizuju preglede na mamografu za sve zaposlene žene. Oko 200 žena iz tri privatne firme već je dobilo svoj termin, neke i pregled, a direktor UKC Zoran Perišić poziva sve zainteresovane da se prijave i najavljuje da će dobiti termin pregleda koji je besplatan i bezbolan, traje svega desetak minuta, a može ženama da spasi život.

  (11) detaljnije
 • mamograf

  Mamografi u leskovačkim zdravstvenim ustanovama ne rade, čeka se popravka ili dobijanje novih

  Iako su poslednjih godina leskovačke zdravstvene ustanove bile u vrhu preventivnih pregleda raka dojke, taj pregled u Leskovcu se poslednjih meseci se ipak ne može izvršiti s obzirom da oba mamografa, i u Domu zdravlja, i u leskovačkoj Opštoj bolnici nisu u funkciji. Servisere čekaju u obe zdravstvene ustanove, a u Bolnici se nadaju i novom aparatu.

  (2) detaljnije
 • Dom zdravlja

  Mamograf u Kuršumliji neispravan, radiolog optužuje direktorku za nemar

  Nakon što su stručnjaci sa Instituta u Vinči sredinom novembra prošle godine zabranili korišćenje rendgena zbog povećanog zračenja, u kuršumlijskom Domu zdravlja se više ne rade mamografski pregledi. Dok specijalista radiologije dr Tomislav Arsenijević ističe da je problem u kvaru čija popravka košta nekoliko desetina hiljada dinara, a koji, kako tvrdi, nije otklonjem zbog nemara i samovolje direktorke Uranije Petrović, ona demantuje i kaže da se radi o političkim i zlonamernim napadima na nju i ustanovu kojom rukovodi.

  (3) detaljnije
 • mamograf

  Akcija Doma zdravlja Niš: Uradite ili zakažite mamografiju

  Sve zainteresovane žene stare od 50 do 69 godina u subotu, 25. januara u niškom Domu zdravlja imaće priliku da urade mamografiju ili da ovaj pregled zakažu za neki drugi dan.

  (1) detaljnije
 • Dom zdravlja

  Preventivnim pregledima u Prokuplju do ranog otkrivanja malignih bolesti

  Skrining pregled mamografom na kancer dojke od početka godine Ginekološka služba prokupačkog Doma zdravlja uradila je kod 152 žene, a kod 14 žena uočene su maligne promene zbog kojih su upućene na dalju dijagnostiku i lečenje. Preventivnim pregledima, kažu u Domu zdravlja, otkrivaju se problemi u ranoj fazi kada je i najveći procenat izlečenja, a tokom ovog i sledećeg meseca biće obavljani i u ambulanti fabrike Leoni u ovom gradu.

  detaljnije
 • Mamograf će se nalaziti u krugu Doma zdravlja

  Mobilni mamograf 2 sedmice u Babušnici

  Žene od 50 do 69 godina iz Babušnice, bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne, moći će od 16. do 30. septembra da obave mamografski pregled, a mobilni aparat će se nalaziti u krugu Doma zdravlja. Na pregled se mogu javiti i mlađe i starije žene, ali je njima potreban uput lekara.

  detaljnije
 • mamograf

  Pokretni mamograf i naredna 2 meseca u Vlasotincu

  Zbog velikog interesovanja žena, pokretni digitalni mamograf biće ispred Doma zdravlja u Vlasotincu i tokom avgusta i septembra. Na pregled mogu doći i žene koje nemaju zdravstvenu knjižicu.

  detaljnije
 • dom zdravlja vlasotince

  Pokretni mamograf mesec dana u Vlasotincu

  Žene od 49 do 69 godina iz Vlasotinca i okoline, bez obzira na to da li im je overena zdravstvena knjižica, moći će od 8. jula do 8. avgusta da obave mamografski pregled, a pokretni digitalni aparat nalaziće se ispred Doma zdravlja u Vlasotincu.

  detaljnije
 • mamograf

  Kompletiran mamograf u KC Niš, donacija Fondacije princeze Katarine

  Jednu od najmodernijih radnih stanica za aparat za mamografiju niškom Kliničkom centru poklonila je danas Fondacija princeze Katarine. Donacija je vredna 57.500 dolara, a pomoći će pacijentkinjama sa juga Srbije u prevenciji raka dojke.

  (5) detaljnije
 • Pokretni mamograf

  Pokretni mamograf februara u Lebanu

  Žene od 50 do 69 godina iz Bojnika, Lebana i Medveđe, bez obzira na to da li im je overena zdravstvena knjižica, moći će od 5. februara do 5. marta da obave mamografski pregled, a pokretni digitalni aparat nalaziće se ispred Doma zdravlja u Lebanu.

  detaljnije
 • Mobilni mamograf

  Besplatni pregledi mamografom naredne dve nedelje u KC Niš

  Sve žene od 50 do 69 godina, pa i one koje nemaju zdravstvenu knjižicu, moći će od srede 25. aprila do 7. maja da obave mamografski pregled dojki u specijalističkim ambulantama Centra za radiologiju Kliničkog centra Niš.

  detaljnije
 • mamograf

  Oko polovine pregleda dojki u Srbiji uradi niški pokretni mamograf

  Skoro polovina žena koje su prošle godine pregledale dojke mamografijom, učinile su to na mobilnom mamografu niškog Kliničkog centra, kaže direktor ove ustanove Zoran Radovanović. Na ovom aparatu bilo je ukupno 19.000 pregleda za godinu dana.

  (1) detaljnije
 • dom-z-pk.jpg

  Besplatni mamografski pregledi u Prokuplju

  U cilju ranog otkrivanja raka dojke, Opšta bolnica i Dom zdravlja organizuju besplatne preglede mamografom za sve Prokupčanke starosti od 50 do 69 godina, a akcija će trajati do kraja godine.

  detaljnije
 • 490x370-DSCF6210.jpg

  Pokretni mamograf novembra u Svrljigu

  U okviru akcije ranog otkrivanja raka dojke pokretni mamograf niškog Kliničkog centra od 3. do 23. novembra biće stacioniran u svrljiškom Domu zdravlja gde će se vršiti besplatni pregledi kod žena starosti od 50 do 69 godina.

  detaljnije
 • 240x0-mamograf.jpg

  Popravku mamografa usporava zakon

  Digitalni mamograf u Kliničkom centru neće uskoro biti popravljen zbog komplikovane procedure koju propisuje Zakon o javnim nabavkama, kažu u toj ustanovi.

  (6) detaljnije
 • Centar-za-radiologiju.jpg

  Ne radi mamograf Kliničkog centra

  Kvar digitalnog mamografa za rano otkrivanje raka dojke u Centru za radiologoju neće značajno povećati listu čekanja na pregled, kažu u Kliničkom centru Niš.

  (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Ne. Nisam toliko bogat da letujem u Srbiji.

Aleksandar Stošić čitalac

Tekst: Od danas prijava za vaučere od 15.000 dinara