Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

medicinska oprema

 • donacija

  UNICEF donirao 4 respiratora zdravstvenim ustanovama na jugu

  Kliničkom centru Niš, Opštoj bolnici Leskovac i Zdravstvenom centru Vranje UNICEF je danas isporučio 4 respiratora, a donacija je deo akcije dopremanja medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Srbiji koje leče pacijente od korona virusa.

  (3) detaljnije
 • Tončev oprema Vladan Ćosić

  Bugari donirali zaštitnu opremu medicinskim ustanovama na jugu

  Odeća za višekratno korišćenje, viziri i zaštitne naočare čine set opreme, a takvih 300 je Bugarska donirala medicinskim ustanovama na jugu Srbije i bolnici u Pančevu, navode u Vladi Srbije. Klinički centar Niš, Zdravstveni centar Vranje i bolnica u Pančevu dobili su najveći deo opreme.

  (7) detaljnije
 • respiratori

  Vlada odbacila zahtev Topličkog centra, građani ne znaju šta je od opreme kupljeno i koliko je plaćeno

  Koliko respiratora i ostale medicinske opreme je kupljeno od početka epidemije i koliko je tačno plaćeno, za građane Srbije i dalje će ostati nepoznanica, jer je Vlada Srbije odbacila zahtev Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. U Centru kažu sramno i očekivano.

  (13) detaljnije
 • unicef donacija

  UNICEF donirao medicinsku opremu Nišu i Leskovcu

  Kako bi pomogli u borbi protiv epidemije virusa korona, UNICEF je Kliničkom centru u Nišu i Opštoj bolnici u Leskovcu donirao medicinsku opremu - 9 kiseoničnih protokomera i pulsni oksimetar.

  (1) detaljnije
 • oprema

  Bugarska donirala medicinsku opremu opštinama na jugu Srbije

  Komplete medicinske zaštitne opreme koji su donacija susedne Republike Bugarske dobili su domovi zdravlja u Dimitrovgradu u Bosilegradu, ambulanta u babušničkom selu Zvonce, kao i bolnice u Surdulici i Pirotu.

  (6) detaljnije
 • pks

  PKS: Niška firma uskoro počinje proizvodnju testova na korona virus

  Da će kompanija NeoMedica iz Niša uskoro će početi proizvodnju testova na novi korona virus, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i rekao da će biti prva u regionu i jedna od malobrojnih firmi u svetu koje prave ove testove. Iz ove kompanije kažu da u proizvodnju kreću čim dobiju dozvolu, za oko 2 do 3 nedelje, kao i da će dnevno praviti 1.500 testova.

  (12) detaljnije
 • Donacija Srpsko-ruski humanitarni centar foto MUP

  Srpsko-ruski humanitarni centar donirao zaštitnu opremu policiji

  Kape, viziri, maske, kao i mantili, nazuvci i zaštitne naočare nalazili su se u donaciji Srpsko-ruskog humanitarnog centra smeštenog u Nišu, koji je predat policiji, saopštili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

  (15) detaljnije
 • pirot lekari

  Pirotski medicinari dobili zaštitnu opremu

  Vodootporne mantile i pantalone, čizme i vizire dobili su medicinski radnici u Pirotu koji su na prvoj liniji odbrane od korona virusa, a zašitnu opremu je obezbedio gradski Štab za vanredne situacije. Oprema je finansirana iz budžeta, deo je obezbeđen i iz donacija, a vizire su izradili sugrađani.

  (4) detaljnije
 • Dom zdravlja Vranje

  Nova medicinska oprema i aparati vranjskom Zdravstvenom centru

  Medicinsku opremu i nove aparate vredne skoro 400.000 dinara koji će koristiti boljoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata, a za potrebe Hitne pomoći, Opšte medicine, Medicine rada i Očnog odeljenja, dobio je Zdravstveni centar u Vranju.

  detaljnije
 • novi klinički centar

  Pacijenti tvrde da su nestašice u KC Niš, iz Uprave odgovaraju - "netačne poluinformacije"

  Oni koji se leče od karcinoma u niškom Kliničkom centru tvrde da ne mogu da prime terapiju, jer ova ustanova nema lek Taksol, a pojedini pacijenti svedoče i da nema reagenasa za amniocentezu, ni tumor markera, kao i da posle operacije sami moraju da kupuju flastere i zavoje. Neki su, kažu, vraćeni iz ove zdravstvene ustanove zbog aparata koji ne rade. Na njihove tvrdnje iz uprave KC Niš odgovaraju da je reč o netačnim poluinformacijama, pa čak i potpunim dezinformacijama čiji je cilj da se dezavuiše i omalovaži njihov rad.

  (47) detaljnije
 • unforme

  Na jugu Srbije medicinari sami kupuju uniforme

  Godinama zdravstveni radnici u Pirotu i Leskovcu uniforme kupuju sami, a kako kažu, neretko je nabavljaju i u prodavnicama polovne garderobe zbog niže cene. Radnu opremu zaposlenima poslodavac jedino nabavlja u Prokuplju, dok u Vranju mantile, klompe i uniforme uglavnom dobijaju preko donacija. U niškom Kliničkom centru tvrde da oni nabavljaju radna odela, dok radnici ističu da već godinama nisu dobili ni uniformu.

  (13) detaljnije
 • aparat

  Aparat za zračenje pokvaren, u KC Niš kažu da svi pacijenti dobijaju terapiju

  Jedan od ukupno četiri aparata za zračnu terapiju u niškom Kliničkom centru ne radi, a dok neki pacijenti kažu da duže čekaju na zračenje, iz KC Niš tvrde da svi onkološki pacijenti bez ikakvih smetnji i u previđenom roku primaju terapiju, kao i da nijedan nije upućivan u neki drugi zdravstveni centar.

  (1) detaljnije
 • sanitet foto Opsta bolnica Prokuplje

  Nova oprema i sanitetsko vozilo za Opštu bolnicu u Prokuplju

  Kako bi se poboljšao kvalitet lečenja pacijenata, ustanovila brza i tačna dijagnostika bolesti, radile pravoremene i uspešnije hiruške intervencije, prokupačka Opšta bolnica je kupila savremeni ultrazvučni aparat za Odeljenje urologije vredan oko 3 miliona dinara, sistem za bušenje i sečenje kostiju za Odeljenje ortopedije za oko 2,2 miliona i sanitetsko vozilo koje je plaćeno oko 4,8 miliona dinara.

  detaljnije
 • ginekologija

  Godinu dana u KC Niš ne radi aparat za pripremu pred vantelesnu

  Žene koje se leče od steriliteta i pripremaju za vantelesnu oplodnju ili je potrebno da im se uklone polipi i miomi iz materice, više od godinu dana ne mogu da to reše metodom histeroskopije u niškom Kliničkom centru, jer aparat za ovu proceduru ne radi. I dok u GAK “Narodni front” imaju 3 ovakva aparata, u KC Niš ne preciziraju koliko dugo se on kod njih ne koristi i kažu da je u toku tender za nabavku delova koji nedostaju.

  (7) detaljnije
 • ekg

  Novi aparati vlasotinačkom Domu zdravlja

  Novi EKG aparat i 2 monometarska merača krvnog pritiska čija je vrednost nešto više od 2.700 evra, ambasada Poljske donirala je Domu zdravlja u Vlasotincu. Aparate je Dom zdravlja dobio putem konkursa “Mali grantovi” koji Ambasada Poljske u Srbiji sprovodi već 11 godina.

  detaljnije
 • Opsta bolnica leskovac

  Počinje rekonstrukcija glavne zgrade leskovačke bolnice

  Stare prozore, krov i nameštaj u Opštoj bolnici u Leskovcu u narednom periodu zameniće novi. Pored rekonstrukcije spoljašnosti i unutrašnjosti, direktor Nebojša Dimitrijević kaže da će se uraditi i reorganizacija ambulanti, a biće nabavljena i nova oprema. Radovi bi trebalo da traju 3 godine, a koštaće oko 15 miliona evra, dok će za nabavku opreme biti uloženo još 6 miliona evra.

  detaljnije
 • Medicinski fakultet

  Niš prvi u Srbiji pred dobijanjem laboratorije za genetska istraživanja

  Američkom donacijom vrednom 400.000 evra, koju je najavio šef Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić, Niš bi trebalo da dobije laboratoriju za genetska istraživanja i HLA tipizaciju, prvu te vrste u Srbiji. Planirano je da bude smeštena na Medicinskom fakultetu, a najavljeni donator je humanitarna organizacija “Spirit of America” iz SAD.

  (6) detaljnije
 • bolnica

  Kompletna rekonstrukcija bolnice u Pirotu

  Zamenom stolarije, sveobuhvatnim unutrašnjim radovima, ali i sređivanjem 5. sprata Opšte bolnice u Pirotu koji trenutno nije u funkciji, kako kaže direktor Goran Petrović, izvršiće se kompletna rekonstrukcija ove zdravstvene ustanove. Pedijatrija i ginekologija u saradnji sa Opštinom Montana iz Bugarske već dobile opremu vrednu oko 25 miliona dinara.

  detaljnije
 • kardiohirurgija

  Američka vojska donirala niškoj kardiohirurgiji opremu od 400.000 evra

  Kardiovaskularnoj i transplantacionoj hirurgiji u Nišu vojska Sjedinjenih Američkih Država poklonila je aparate i tehniku u vrednosti od 400.000 evra, kako procenjuje šef klinike Dragan Milić. Time će se povećati broj operacija, a "zauzvrat" je otvoren operacioni blok “Vudro Vilson” na toj klinici.

  (21) detaljnije
 • Novi aparat preciznije i brže otkriva rak dojke

  Porodica Karađorđević donirala Kliničkom centru nove aparate

  Digitalni 3D mamograf koji košta oko 300.000 dolara, a omogućava da se ranije i preciznije otkrije rak dojke, sa kojim se suočava veliki broj žena, zahvaljujući Fondaciji princeze Katarine Karađorđević ubuduće će koristiti niški Centar za radiologiju. Dečija hirurgija je dobila monitor koji vredi 10.000 dolara, a koristi se za precizniju i bezbedniju anesteziju.

  (5) detaljnije