Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mediji

 • mediji 1

  Za medije Gašićevog sina i Vitka Radomirovića najviše para iz gradskog budžeta u Nišu

  Na medijskom konkursu u Nišu prorežimski mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobiće skoro 50 miliona dinara iz gradske kase, dok će projekti portala i televizije "Zona plus", u vlasništvu sina Bratislava Gašića, građane koštati 18,3 miliona dinara. Dosta para dobiće i "Kopernikus", kao i mediji Vitkovih poslovnih partnera. Za ostale ostaje svega nešto više od 8 miliona.

  (19) detaljnije
 • pANTALEJ KAMERA KOSTA

  O veštačkoj inteligenciji u medijima na panelu u Nišu

  Koliko dugo će čovek moći da kontroliše veštačku inteligenciju, kako se zaštiti od njene upotrebe u medijima, da li će zakoni pomoći i kako novinari, fotografi i snimatelji treba da se postave pred takvim izazovima, teme su o kojima će se govoriti na panelu “AI u fotografiji i medijima” koja će se održati u sredu, 20. marta, od 13 sati u hotelu Ambasador u Nišu.

  (2) detaljnije
 • pANTALEJ KAMERA KOSTA

  I ove godine Grad Niš medijima za projekte daje 85 miliona dinara

  Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja raspisao je Grad Niš, a kao i prethodne dve godine, za njih je ukupno izdvojeno 85 miliona dinara. Prethodnih godina većinu novca za medijske projekte dobijali su prorežimski mediji.

  (8) detaljnije
 • 14god-3

  "Južne vesti" slave 14. rođendan

  Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

  (14) detaljnije
 • Screenshot 2024-01-12 at 09.05.26

  Niška javna preduzeća nemaju konkurenciju, a troše milione na reklamiranje i propagandu

  Za stavku "reklama i propaganda" sva niška preduzeća imaju planiran novac, ali će u 2024. godini najviše na to potrošiti Direkcija za javni prevoz - 5,4 miliona dinara, niški Vodovod će dati 3,8 miliona dinara, a Parking servis 3,6 miliona. Da je ovo klasičan primer zloupotrebe novca građana, kao i jedan od načina kontrole medija, smatra doc. dr Dušan Aleksić sa Departmana za komunikologiju i novinarstvo i ističe da "čitava situacija dobija i tragikomične obrise ako uzmemo u obzir da je većina tih preduzeća monopolistička".

  (4) detaljnije
 • Boban Džunić, mediji

  Džunić: Niške televizije previše skraćuju moje izjave, razgovaraću sa vlasnicima

  Nakon što se deo niške opozicije okupio u znak protesta ispred televizije "Belami" zbog emitovanja filma "Tajkunske rukoveti" pred protekle izbore i nakon što su najavili krivične prijave i protiv "Zone Plus" i "NTV", kritikama lokalnih televizija se pridružio predsednik Skupštine Niša Boban Džunić, naprednjak, ali iz drugog razloga. Smatra da oni previše skraćuju njegove izjave i da mu daju svega 8 sekundi prostora, iako govori znatno duže.

  (16) detaljnije
 • TV Belami film o opoziciji 12.12.2023

  Opozicija najavljuje krivične prijave protiv tri niške televizije zbog emitovanja filma "Tajkunske rukoveti"

  Zbog filma u produkciji "Informera", koji u sklopu predizbornog programa emituju tri niške televizije, predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” došli su ispred "Belamija" i pozvali one koji su snimali i one koji film emituju da podnesu krivične prijave protiv opozicionih lidera koji su u filmu “satanizovani” i označeni kao lopovi. Ako se to ne desi, kažu, oni će podneti krivične prijave protiv njih, zbog povrede ugleda i časti. I niške Dveri osuđuju emitovanje filma u niškim medijima i poručuju da je to projekcija straha režima od gubitka vlasti u Nišu.

  (13) detaljnije
 • Medijska strategija

  Panel u Nišu: Novinari neupućeni u medijske strategije Zakona o informisanju

  Zbog mišljenja da politika određuje medijsku scenu Srbije, novinari nisu upoznati sa upoznati sa medijskim strategijama Zakona o javnom informisanju, zaključak je okruglog stola Koalicije za slobodu medija koji je održan u Media i reform centru u Nišu. Panelisti su govorili i o većem poverenju građana u lokalne medije koji rade u lošim uslovima, ali i lokalnim medijima koji se aktiviraju uglavnom tokom izbora.

  detaljnije
 • Kamere mediji

  O veštačkoj inteligenciji u redakcijama na prvom “Media talks”-u u Nišu

  Prvi “Media Talks” u Nišu biće održan u četvrtak, 16. novembra, u 16 sati, u amfiteatru 21 Filozofskog fakulteta u Nišu. Predavač će biti stručnjak za digitalne medije iz IREX-a i nekadašnji urednik sajta B92 Pavle Zlatić.

  detaljnije
 • sotir

  Novinari pozvani, pa uskraćeni za izjave i pitanja: U niškoj Gradskoj kući ništa novo

  Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski razgovarala je danas sa građanima koji imaju problem sa strujom i pozvala medije na taj sastanak, ali sa novinarima nije pričala jer izjava planiranih za 10:30 nije ni bilo. Nakon sat i po vremena, novinari su sa "kratkim saopštenjem" od nekoliko reči i brojeva napustili Gradsku kuću.

  (5) detaljnije
 • trg kralja milana 2 foto todorović

  Grad Niš plaća skoro 17.000 evra “Novostima” za oglase o prodaji i zakupu imovine

  Iako još ne otkrivaju koje nepokretnosti će prodati na licitaciji, iz Grada su odabrali novine preko kojih će oglasiti prodaju i objavili koliko će im platiti. Reč je o "Novostima" i iznosu od 912.000 dinara. Istom mediju parama građana biće plaćeno i 1.080.000 miliona dinara za oglas o javnom nadmetanju za zakup svih poslovnih prostora u gradu koji još nisu izdati.

  (12) detaljnije
 • kamere

  Javno informisanje na bugarskom jeziku - tema okruglog stola u Dimitrovgradu

  O trenutnoj situaciji informisanja na bugarskom jeziku, kao i o mogućim predlozima koji će doprineti kvalitetu tog informisanja u budućnosti, govoriće se na okruglom stolu “Javno informisanje na bugarskom jeziku”, koji će se u sredu, 11. oktobra održati u Dimitrovgradu.

  detaljnije
 • novine štampa

  Grad Niš ponovo prodaje imovinu na licitaciji, traži medije za oglas

  Imovina u javnoj svojini Niša ponovo će se naći na licitaciji, ali iz Grada ne navode o kojim nepokretnostima je reč, iako je već raspisan tender preko kojeg traže novine koje će objaviti oglas o tome. Preko iste nabavke traže i novine koje će objaviti oglas o javnom nadmetanju za zakup svih poslovnih prostora u svojini Grada koji do sada nisu izdati.

  (6) detaljnije
 • javna rasprava mediji (1)

  Panel u Nišu: Novim zakonima država vraća vlasništvo u medijima

  Novim nacrtima zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima, država će se na “mala vrata” vratiti vlasništvo u medijima, zaključak je panel diskusije održane u utorak, 26. septembra u niškom City smart klubu. Javna rasprava koja se održava u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu počela je 7. septembra i trajaće do 7. oktobra, a niški panelisti ističu da jug Srbije nije imao nijednog predstavnika među predlagačima novih zakona.

  detaljnije
 • City smart radio

  "Šta nam donose novi medijski zakoni?" - Panel diskusija u Nišu

  Kakva rešenja sadrže novi nacrti, da li će ti zakoni doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana ili su u suprotnosti sa Medijskom strategijom, neka su od pitanja na koja će govornici pokušati da odgovore u panel diskusiji koja će biti održana u utorak, 26.septembra od 10 sati u prostoru City smart kluba.

  (4) detaljnije
 • vodič sotirovski

  Ponašanje Sotirovski prema novinarima prvi primer "kako ne treba" u Vodiču za političare 

  Dogovor gradskih funkcionera u Nišu da ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti , kao i drugih medija koji "njihove odgovore komentarišu i gde ne mogu da se čuju", što je pre dve godine priznala da postoji lično gradonačelnica Dragana Sotirovski - prvi je primer "kako ne treba" da se ponašaju javni funkcioneri prema novinarima koji predstavljaju građane, u Vodiču za političare koji je objavio NUNS. Sotirovski na to nije reagovala iako joj je dokument odavno poslat, izostao je i njen komentar Južnim vestima, ali je često utisak da je praksa ćutanja nastavljena, jer su mnoga pitanja građana i dalje bez odgovora.

  (21) detaljnije
 • Nagrada Slađana Veljković

  Peti po redu konkurs za novinarske nagrade “Slađana Veljković”

  Za najbolju reportažu, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i novinarski poduhvat, nagradni konkurs raspisao je vranjanski Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO). Svi zainteresovani novinari iz Srbije i regiona mogu konkurisati do poslednjeg dana novembra 2023. godine.

  detaljnije
 • Kamere mediji

  NUNS traži da institucije reaguju na govor mržnje SNS-a protiv Info-Vranjskih

  Nakon što je Gradski odbor Srpske napredne stranke u Vranju izdao saopštenje u kome lokalni portal Info-Vranjske označava kao teroristički i izdajnički, reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije i osudilo retoriku vladajuće stranke. NUNS je pozivao nadležne institucije reaguju i kazne govor mržnje uperen protiv portala Info-Vranjske.

  detaljnije
 • Gradska kuća

  Ko stoji iza medija kojima je Grad Niš podelio pare građana na konkursu

  Osim toga što su na gradskom konkursu u Nišu mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobili ukupno 33,7 miliona dinara, 2,5 miliona dobiće i agencija Jelene Lješnjak, njegove poslovne partnerke, koja u "Timok AD"-u sa njim deli direktorsku poziciju. 800.000 dinara dobiće i "Internet group", iza kojeg stoji prorežimski portal "Telegraf". Više od pola miliona namenjeno je "Forum artistikum"-u, čiji će projekat, prema pisanoj izjavi do koje su "Južne vesti" došle, realizovati naprednjak i radnik Gradske uprave Nikola Panić, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa.

  (10) detaljnije
 • gradska kuca u nisu, foto jv ljubica jocic

  Medijima bliskim vlasti više od 50 miliona dinara iz niške gradske kase

  Od 69,5 miliona dinara, koliko je ove godine izdvojeno za medijske projekte u Nišu, više od 70% novca iz gradskog budžeta dobiće mediji bliski vlasti. RTV "Belle Amie" Vidosava Vitka Radomirovića za dva projekta dobiće 21,7 miliona, njegove "Narodne novine" 12 miliona, dok će TV "Zona Plus", u vlasništvu sinova ministra policije Bratislava Gašića, dobiti 15 miliona dinara. Veliki iznosi predloženi su i za "Kopernikus", "Niške vesti", "Balance media" i "Video vizija".

  (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: