Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mediji

 • Vranje medijski konkurs

  “Otvoreni medijski sadržaji” - da građani znaju šta plaćaju

  Kako bi građani znali kako se troše njihove pare za sufinansiranje medijskog sadržaja, Odbor za ljudska prava iz Niša i Edukacioni centar iz Leskovca napravili su portal na kojem žele da objedine sve medijske projekte i daju ih javnosti na uvid i ocenjivanje, ali, kako kažu, nailaze na opstrukcije od vlasti.

  detaljnije
 • sarcevic

  Šarčević u Vlasotincu posetio školu, pa prekinuo konferenciju za medije

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prekinuo je u Vlasotincu konferenciju za medije, gde je bio u poseti jednoj osnovnoj školi, nakon što je novinarka, nakon diskusije o smeni načelnika školskih uprava, pokušala da mu postavi još jedno pitanje.

  (2) detaljnije
 • cvetanovic

  Gradonačelnik Leskovca bez objašnjenja napustio konferenciju za medije

  U trenutku kada je urednica Regionalne informativne agencije Jugpress Ljiljana Stojanović postavljala pitanje predstavnicima Centra za socijalni rad, gde se održavala konferencija za medije, prvi čovek Leskovca bez reči je napustio prostoriju. Stojanovićeva smatra da je ovakvo ponašanje pritisak na medije. Iz kabineta gradonačelnika kažu da nemaju komentar.

  (16) detaljnije
 • skupstina, telefon

  Obezbeđenje zabranilo novinarima da prenose zasedanje niške Skupštine

  Iako Poslovnik Skupštine grada ne brani prenos sednica Skupštine preko društvenih mreža, a u ugovoru između Grada i Niške televizije, koja na TV-u prenosi sednice, ne postoje ekskluzivna prava za ovu televiziju, obezbeđenje je upravo po ovim osnovima zabranilo novinarima "Media i reform centra" da putem Fejsbuka emituju rasprave odbornika.

  (7) detaljnije
 • Doljevac Žitorađa namešteni konkursi

  Medijska udruženja odbila novac od Ministarstva

  Zato što je, kako navode, konkurs bio nelegitiman i zato što su o dodeli novca odlučivali nestručni ljudi sa političkom agendom, 5 udruženja odlučilo je da ne prihvati novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja.

  (1) detaljnije
 • multimedijalna skola

  Uskoro ističe rok za prijave za novi ciklus Multimedijalne škole novinarstva

  Sadašnji i budući novinari, blogeri, studenti i oni koji bi da se oprobaju u kreiranju medijskih sadržaja, kako kažu u niškom Media centru, mogu da se prijave za novi ciklus Multimedijalne škole novinarstva, koju će voditi stručni predavači. Prijave su otvorene do srede 13. juna u ponoć.

  detaljnije
 • mikrofoni

  Dve porodice opet u Nišu dobile najviše para za medijske projekte

  Pare svih građana Niša i na ovogodišnjem medijskom konkursu otišle su televizijama i agencijama, koje su u vlasništvu porodica Gašić i Radomirović. Od 54 miliona dinara, para svih Nišlija, koliko je Grad opredelio za projekte, čak 37,4 miliona dobili su "Zona plus", "Niška televizija", "Belami", "Narodne novine" i povezana PR agencija. "Južne vesti" neće prihvatiti novac koji im je dodeljen, jer bi time dali legitimitet korupciji.

  (20) detaljnije
 • zumiranje

  O sufinansiranju medijskih sadržaja u novom “Zumiranju”

  Kako se troši novac svih građana Srbije preko konkursa Ministarstva kulture i lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja i gde je tu javni interes, urednica nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević o tome je u novom “Zumiranju” razgovarala sa Jelkom Jovanović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Tanjom Maksić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

  detaljnije
 • zumiranje

  Novo “Zumiranje” o lažnim vestima

  Šta su to lažne vesti, koliko su zastupljene u srpskim medijima i kakve su posledice plasiranja istih, u 90. po redu emisiji "Zumiranje" nedeljnika "Vreme", govoril su novinarka "Raskrikavanja" Vesna Radojević i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

  (1) detaljnije
 • promocija knjige gospodari medija

  Spinovanjem vlasti medijsko društvo pliva u budalaštinama

  Država, politika i novac, kao skriveni ubeđivači, vladaju svetskim medijima, jedan je od zaključaka učesnika niške promocije knjige “Gospodari medija” Marčela Foa. Naše medijsko društvo pliva u budalaštinama, koje podstiče vlast, dodaju učesnici, a velika odgovornost je i na samim novinarima kojima moral mora biti jači od gladi, odnosno eventualnog gubitka posla.

  (3) detaljnije
 • cvetanovic

  Cvetanović o medijima: Slika prekida, vesti su bezlične, poljoprivreda važnija

  Iako je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović po zanimanju lekar, on je uoči sednice Gradskog veća na kojoj se glasalo o raspodeli para za medijske sadržaje, ušao u ulogu medijskog znalca, te je kritikovao tehniku leskovačkih medija, realizaciju programa i sadržaj novinskih priloga, način štampe, pa čak i optimalan broj zaposlenih. On je istakao da je poljoprivreda važnija grana od novinarstva u koju bi više trebalo da se ulaže.

  (3) detaljnije
 • poreska uprava

  Poreska uprava i dalje krije podatke o poreskim kontrolama niških medija

  Iako je Poverenik za informacije od javnog značaja još pre mesec i po dana naložio Poreskoj upravi da novinarima "Južnih vesti" dostavi podatke o kontrolama niških medija, to do danas nije učinjeno.

  (3) detaljnije
 • lap top, novinari, mediji

  Debata o uticaju građana na medijski sadržaj održava se u "Deli" prostoru

  Kako građani mogu da utiču na sadržaj elektronskih medija, prema rečima organizatora, biće glavna tema debate koja će se održati 15. maja u "Deli" prostoru. Pored razgovora, biće predstavljena i internet platforma "Publika", preko koje građani mogu da prijavljuju REM-u potencijalno neprikladan sadržaj.

  detaljnije
 • vukašin obradović-15 minuta

  Obradović o (ne)slobodi medija: Vlast traži da lažete za njih i to sa oduševljenjem

  U Srbiji je na delu polu-totalitarni sistem čija je logična posledica nepostojanje slobode medija, kaže bivši urednik bivših "Novina Vranjskih" Vukašin Obradović. Objašnjava i da je Srpska napredna stranka autokratska stranka koja misli da može da vlada samo uz medije koji su "produžena ruka" vlasti.

  (6) detaljnije
 • zumiranje nedeljnik vreme foto printscreen

  Kakav je realan međunarodni položaj Srbije u novom "Zumiranju"

  Da li je i koliko Srbija "bitan međunarodni igrač" i da li aktuelnog srpskog predsednika zaista dočekuju sa najvećim državnim počastima i na istoku i na zapadu ili je reč o Vučićevoj ličnoj, unutrašnjoj propagandi, voditelj Filip Švarm je razgovarao sa bivšim diplomatom Radivojem Cvetićaninom i novinarem BBC-a u Srbiji Dejanom Anastasijevićem u emisiji "Zumiranje" nedeljnika "Vreme".

  (2) detaljnije
 • tribina o medijima

  Tribina o medijima u Nišu: Postoji izbor - ili si novinar ili si službenik vlasti

  Loše stanje u medijima posledica je "državnog projekta", rekao je Vukašin Obradović na tribini o medijima, prema kojem su slobodni mediji nepodobni. On dodaje i da medijski radnici imaju izbor da li će raditi kao službenici vlasti ili kao novinari. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" Predrag Blagojević se nadovezao rekavši da umesto da budu psi čuvari javnog interesa, novinari bivaju korišćeni kao "psi čuvari vlasti, kojima se bacaju koske".

  (2) detaljnije
 • NUNS 2018 Nagrada Sasa Stojkovic foto NUNS

  Saši Stojkoviću nagrada za istraživačko novinarstvo

  Glavni i odgovorni urednik portala Infovranjske Saša Stojković dobitnik je NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji štampanih medija za serijal tekstova o sufinansiranju medija i gašenju nedeljnika “Vranjske”.

  detaljnije
 • mediji

  Novinarska udruženja: U komisijama kompromitovani i bliski vlasti, povlačimo svoje predstavnike

  Zbog toga što je Ministarstvo informisanja, kako tvrde, obesmislilo proces konkursnog finansiranja medijskog sadržaja “imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika u komisijama” koje odlučuju kome će otići novac za projekte, udruženja NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres su povukla svoje predstavnike iz tih komisija i zahtevaju formiranje novih.

  detaljnije
 • Umetnici činjenica

  Ovo što danas kao profesionalci i društvo živimo, jeste - jako ružno vreme. Ali to nije ni kijamet ni nevreme, pa da možemo stati, negde se skloniti ili sakriti pod strehu i sačekati da prođe. Biti danas javno ravnodušan znači, pre svega, biti – sebičan, pa i nečovečan, ako hoćete.

  (6) detaljnije
 • Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti

  Vranjski glumac u Pozorištu dobio otkaz zbog bavljenja novinarstvom

  Pravdajući otkaz racionalizacijom u Pozorištu koje angažuje "honorarce", jer ima svega 10 glumaca, Saša Stojković novinar i glumac, koji je u vranjskom teatru proveo skoro 3 decenije odigravši preko 100 uloga, otpušten je sa posla. Ni on sam, kao ni Vranjanci, ali i NUNS koji je otkaz ocenio kao nastavak obračuna sa slobodom medija, nemaju dilemu da je otkaz posledica njegovog kritičkog izveštavanja najpre u ugašenom nedeljniku Vranjske , a potom i na portalu Infovranjske .

  (2) detaljnije