Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mediji

 • proglas

  Proglas za slobodu medija: Izbor više ne postoji

  Srbija u kojoj vlada medijski mrak nije slobodna i demokratska država, nije država koja poštuje evropske i međunarodne konvencije, nije država po meri čoveka, ukazuje se u objavljenom Proglasu za slobodu medija, koji su potpisale i Južne vesti, i napominje da izbor više ne postoji.

  detaljnije
 • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

  “Niški konkurs za medije realizovan po želji vlasti”

  Konkurs Grada Niša za sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju je, prema oceni Nezavnisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društa novinara Vojvodina, skandalozno sproveden jer su, kako kažu, pare namenjene medijima bliskim vlasti.

  detaljnije
 • medijski mrak

  Tačno u podne “pomračenje” - akcija za slobodu medija

  Svi medijski portali koji žele da skrenu pažnju na medijski mrak, danas će u 12 zacrniti svoje ekrane, a novine koje učestvuju u akciji izašle su jutros sa crnom naslovnicom. Više od 150 medija i NVO priključili su ovom simboličnom protestu, a mogu učestvovati i građani preko društvenih mreža.

  detaljnije
 • mikrofoni

  Pare Nišlija za medije bliske SNS-u

  Za "Kopernikus sistems", firme koja je u vlasništvu porodice Zvezdana Milovanovića poverenika Srpske napredne stranke u Nišu, Televiziju "Zona plus", čiji je vlasnik sin visokog funkcionera SNS i direktora BIA Bratislava Gašića i "Nišku televiziju" koja je delimično u vlasništvu "Zone plus", prema rešenju dostupnom na gradskom sajtu, odobreno je najviše para na konkursu za javno informisanje Grada Niša. I dok pojedini vlasnici medija negoduju, predsednik Komisije kaže da je sve rađeno po propisima.

  (9) detaljnije
 • albanske novine

  Prve novine na albanskom jeziku u Srbiji

  Dnevene novine štampane na albanskom jeziku, kako navodi portal “Presheva jone”, pojaviće se uskoro na trafikama u Preševu, Bujanovcu, Medveđi i Vranju.

  detaljnije
 • crni kvadrat

  Mediji zajedničkom akcijom za veću slobodu informisanja

  Grupa 27 medija, medijskih i nevladinih organizacija pokreće borbu za slobodu medija u Srbiji akcijom protiv medijskog mraka u četvrtak 28. septembra. Tačno u podne, portali će zamračiti svoje ekrane, a tog jutra štampana izdanja novina koji učestvuju u akciji izaći će sa crnim florom.

  (1) detaljnije
 • obradovic

  Obradović prekinuo štrajk, podrška Novinarske mreže

  Na preporuku lekara Vukašin Obradović osnivač nedeljnika "Vranjske” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo juče. U međuvremenu je više od 150 novinara iz regiona dalo potpis podrške za prekid štrajka, kao i za podršku Stevanu Dojčinoviću protiv kojeg POkret socijalista vodi hajku nakon teksta o stanu Aleksandra Vulina.

  (1) detaljnije
 • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

  Udruženja pozivaju u borbu za slobodu medija, u Beogradu skup podrške "Vranjskim"

  Gašenje Vranjskih, pretnje glavnom i odgovornom uredniku KRIK-a, kao i Informerov poziv na obračunavanje sa novinarkama Antonelom Rihom, Natašom Mijušković i Jelenom Obućinom, nemili su događaji koji su obeležili poslednja 2 dana u medijskom svetu, zbog čega udruženja novinara pozivaju građane da se uključe u borbu za slobodu medija. Inače, u Beogradu će večeras biti organizovan protest zbog gašenja "Vranjskih".

  (1) detaljnije
 • Vukašin Obradović

  Urednik “Vranjskih” otpočeo štrajk glađu, zatvorio se u prostorije redakcije

  Osnivač “Vranjskih”, njihov glavni i odgovorni urednik i donedavni predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, odlučio je da gladuje i na taj način pokaže svoje nezadovoljstvo i “sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina”. Zatvorio se u redakciju i ne pušta nikog da uđe.

  (3) detaljnije
 • vranjske-gasenje-foto-i.m

  "Vranjske" posle 23 godine prestaju da izlaze

  Nakon 23 godine neprekidnog izlaženja i 1.069 odštampanih brojeva, jedini nedeljnik na jugu Srbije, čuvene „Novine Vranjske“ prestaju sa radom. Istovremeno vlasnik i glavni i odgovorni urednik Vukašin Obradović, obavestio je zaposlene da će biti ugašen i istoimeni portal.

  detaljnije
 • vranjske tuzba foto printscreen Vranjske

  "Vranjske" tužile Grad Vranje zbog medijskog konkursa

  Tražeći poništenje konkursa, nedeljnik Vranjske je Upravnom sudu u Beogradu podneo tužbu zbog niza nepravilnosti i nepoštovanja zakona - od imenovanja konkursne komisije, do raspodele novca za javno informisanje medijima koji, kako se navodi u tužbi, nisu ni bili upisani u Registar medija.

  detaljnije
 • Ilir Gaši

  "Država ne štiti građane, već privatne interese"

  Bez nezavisnog pravosuđa i slobode medija Srbija neće ući u Evropsku uniju, smatra izvršni direktor Fondacije “Slavko Ćuruvija” Ilir Gaši. Političari na vlasti se samo deklarativno zalažu za evropske vrednosti, dodaje on, a građani moraju da se bore kako bi one zaista i počele da se primenjuju.

  (1) detaljnije
 • slika

  Vranjske i OK radio neće gradske novce

  Lokalni nedeljnik Vranjske i OK Radio saopštili su da neće iskoristiti sredstva koja su im dodeljena na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja Grada Vranja za 2017. godinu, jer kako su ranije rekli, smatraju da je konkurs bio namešten za pojedine medije koji su bliski vlasti.

  detaljnije
 • Stojković Irić Obradović protest novinara u Vranju foto i.m.

  Protest novinara zbog konkursa za informisanje u Vranju

  Dok su nezavisni mediji na gradskom konkursu za informisanje u Vranju dobili "mrvice", televizije i portali bliski SNS su dobili preko 10 miliona dinara. Medijska i novinarska udruženja smatraju da je reč o politički motivisanoj odluci konkursne komisije, a predstavnici nedeljnika "Vranjske“ i "OK Radija" protestvovali su ispred zgrade Skupštine grada, optužujući vlast da želi da "zavede medijski mrak na jugu Srbije".

  (1) detaljnije
 • o-medijima-MRCN

  Lokalni mediji uticajni, senzacionalizam najveći problem

  Iako su mediji najodgovorniji za formiranje javnog mnjenja, veliki broj novinara ne poznaje etički kodeks i ne suprotstavlja se diskriminaciji, kvalitet novinarstva u pojedinim medijima je na veoma niskom nivou i potrebno je oštrije kažnjavanje televizija i novina koje krše profesionalne norme, rečeno je u diskusiji na predstavljanju priručnika “Borba za ravnopravnost” i “Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama” u niškom “Media centru”.

  (1) detaljnije
 • Dragan Milosevic Buca foto i.m.

  Surdulički novinar obeležava 4 decenije rada

  Novinar Dragan Milošević - Buca punih 40 godina života posvetio je novinarstvu pišući najčešće o zanimljivostima iz Surdulice za razne medije. Iako ima 61 godinu, ne pomišlja da odustane od posla koji se često naziva "rudarski", a pored svega, postiže da se i amaterski bavi glumom.

  (1) detaljnije
 • mediji kamere foto aleksandar kostic

  Sud ponovo poništio medijski konkurs u Leskovcu

  Niški Upravni sud i drugu godinu zaredom poništio je rešenje leskovačke Gradske uprave za dodelu sredstava medijima iz lokalnog budžeta. Rešenje je poništeno po tužbi Radija 016 čiji direktor tvrdi da je novac, po naredbi gradonačelnika Leskovca, nezakonito dodeljen medijima bliskim SNS-u.

  detaljnije
 • Učestvovalo 18 izviđača i članica Krovne organizacije mladih; foto: Marko Pekić

  Niški izviđači učili o veštinama promocije svoje organizacije

  U improvizovanom televizijskom i radio studiju, a uz pomoć profesionalnih novinara, oko 20 izviđača, članova svih 8 niških odreda, u Cerju, malom mestu pored Niša, učilo je o veštinama javnog nastupa i korišćenju interneta u svrhe promocije svoje organizacije.

  detaljnije
 • protest

  Medijska koalicija poziva novinare da profesionalno izveštavaju sa protesta

  Objektivnost, profesionalizam, potpuno i blagovremeno izveštavanje, kao i odupiranje od autocenzure neophodni su pri izveštavanju o postizbornim protestima koji su se proširili na čitavu Srbiji, smatraju novinarska udruženja okupljena oko Medijske koalicije.

  detaljnije
 • Janković ukazao na probleme i moguća rešenja; foto: Vanja Keser

  Janković: Muči nas propaganda, a ne mediji

  Propaganda, medijske slobode, izazovi sa kojima se mediji suočavaju, ali i važnost novinarske profesije, neke su od tema o kojima je govorio Zaštitnik građana Saša Janković.

  (1) detaljnije