Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mediji

 • JV

  "Reporteri bez granica" pozivaju nadležne da reaguju na opasnu kampanju protiv "Južnih vesti"

  Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i Koalicija za slobodu medija osudili su nastavak opasne kampanju blaćenja "Južnih vesti" i glavne urednice tog medija Gordane Bjeletić, a povodom najnovijih natpisa na lažnom sajtu "Južnih vesti". Nakon tog teksta i, kako primećuju iz domaćih udruženja i svetske organizacije, diskriminatorskog ponašanja gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kampanja je postala agresivnija.

  (9) detaljnije
 • Prenos Skupštine na Kopernikus; foto: JV

  Sednice niške Skupštine prenosi TV šefa odborničke grupe SNS, građani to plaćaju 100.000 dinara po satu

  Kamere Kopernikus televizije, u vlasništvu šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Zvezdana Milovanovića, odnedavno prenose zasedanja odbornika Skupštine grada Niša, umesto Niške televizije koja je godinama to radila, ali po višoj ceni. Predsednik parlamenta Boban Džunić kaže da je reč o starom ugovoru koji je sa Milovanovićevom TV zaključila prethodna SNS vlast, a građani to plaćaju 100.000 dinara po satu prenosa.

  (22) detaljnije
 • logo

  Lažni sajt "Južnih vesti" - još jedan način za obračunavanje sa profesionalnim medijima

  Početkom februara pojavio se sajt južnevesti.info koji je plagijat “Južnih vesti” - sa istim imenom i logoom, dizajnom i bojama koje takođe podsećaju na pravu verziju našeg medija. Sajt je registrovala firma čiji je vlasnik osnovao i gasio brojne kompanije, a osim vesti koje su neutralnog sadržaja, ovaj portal je objavio i tekstove kojima želi da diskredituje prave “Južne vesti”.

  (27) detaljnije
 • kamere, mediji

  Na medijskom konkursu u Pirotu najviše novca za medije bliske vlastima

  Više od polovine novca namenjenog finansiranju medijskih sadržaja u Pirotu dodeljeno je projektima dve pirotske televizije za sadržaje koje i inače postoje na ovim medijima i redovni su deo programske šeme. Komisija je raspodelila skoro 31 milion dinara za 23 medija, a većina od njih vlasnički, finansijski ili programski, je bliska vlastima.

  (5) detaljnije
 • pANTALEJ KAMERA KOSTA

  Niš daje 69 miliona za medijske sadržaje, opet rekorder po gornjem limitu

  20 miliona dinara manje nego prošle godine opredeljeno je iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja, a ukupna suma je 69 miliona dinara. To Niš svrstava na drugo mesto u Srbiji po novcu koji izdvaja za medijske projekte, odmah posle Beograda, ali na prvo mesto po kriterijumu za gornji limit, jer jedino u Nišu jedan projekat može da dobije celih 13 miliona dinara.

  (2) detaljnije
 • Niš centar

  Plan razvoja Niša: Firma bivšeg potpredsednika lokalnog SNS bila zadužena za radne grupe

  Da je privatna firma Centar za poslovnu i inovacionu podršku, koja je u vlasništvu nekadašnjeg potpredsednika niškog SNS-a Miloša Milovančevića, bila zadužena za kontaktiranje potencijalnih članova radnih grupa oko izrade Plana za razvoj Niša, kaže većnik za privredu i koordinator tela za izradu Plana Vladislav Marjanović. Milovančević je 2013. godine hapšen zbog malverzacija oko "Plana strategije razvoja Gradske opštine Crveni Krst", a pojedinci koji su u Nacrtu gradskog plana navedeni kao učesnici u izradi, nisu ni znali da su u radnoj grupi.

  (20) detaljnije
 • Niš centar

  Deo Plana razvoja Niša napisan na osnovu neodržanih sastanaka sa nepostojećim radnim timom

  Na gradskom sajtu objavljen je dugo najavljivani nacrt dugoročnog strateškog dokumenta - Plana razvoja grada Niša za period 2021 - 2027, a jedan deo dokumenta odnosi se i na kulturu. Plan je, kako stoji u dokumentu, izradio Koordinacioni tim koji se sastoji od nekoliko radnih timova i grupa, a više članova Radne grupe za kulturu saznalo je da su njen deo tek danas, nakon što je dokument objavljen. Sastancima koji su, kako piše, održani - nisu ni prisustvovali.

  (31) detaljnije
 • Kamere mediji

  Onlajn radionice o medijskoj pismenosti “KOVID(i) pravu INFO”

  O tome kako mladi doživljavaju informacije kojima su izloženi tokom pandemije, da li te informacije doprinose smirivanju ili širenju tenzije među populacijom, kako razlikuju senzacionalističke vesti i poluinformacije od realnog prikaza stanja, gde se i kako informišu, i da li ih uopšte zanima da kroz medije saznaju više o novostima na dnevnom nivou zainteresovani polaznici će moći da čuju na 2 onlajn predavanja koja se u organizaciji blačkog udruženja Intermedija održava u četvrtak i petak od 17 do 20 sati.

  detaljnije
 • mediji

  "Online talk" o tome koliko je saradnja medija i građana važna za sve

  Zašto su nezavisni mediji važni za sve i da građani podrže njihov rad, neka su od pitanja o kojima je govorilo devetoro predstavnika medija i udruženja, između ostalog i onih koji su uspešno realizovali kampanje sakupljanja pomoći.

  detaljnije
 • zvezdan milovanović

  Preostalih 5 miliona dinara za medije u Nišu dobio "Kopernikus" Zvezdana Milovanovića

  U prvom “predizbornom” krugu deljenja novca niškim medijima maja ove godine podeljeno je 84 miliona dinara, ali ništa televiziji u vlasništvu poverenika SNS-a Zvezdana Milovanovića. Sada je svih preostalih 5 miliona dinara dobio Milovanovićev Kopernikus. Da je konkurs protekao u senci javnosti, bez jasnih kriterijuma, navodi Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava.

  (23) detaljnije
 • Đorđević Doderović Jovanović debata

  Debata o finansiranju medija iz budžeta: Građani žele da budu pitani

  Građani žele da budu pitani o tome kako se troši njihov novac kroz projektno sufinasiranje medija iz budžeta Grada, ali o tome ne znaju mnogo - deo je rezultata istraživanja koje je sproveo Odbor za ljudska prava. Rezultati su predstavljeni u debati "Kad finansiram želim da biram", a gosti su kao problem istakli i nerazumevanje javnog interesa među građanima, kao i evaluaciju medijskog sadržaja.

  (8) detaljnije
 • podrzi medije

  O značaju kvalitetnih informacija i novinarstva kroz kampanju "Nezavisni mediji zavise od tebe"

  Kako bi se izgradila i jačala sprega poverenja između građana i medija, ali i pomoglo poslovanju nezavisnih medija u vreme epidemije, pokrenuta je kampanja "Nezavisni mediji zavise od tebe". Osim jačanja okruženja za održivost medija, ideja je da se kroz ovu kampanju, a putem dokumentarnih klipova i razgovora sa novinarima, javnosti približe izazovi sa kojima se profesionalni novinari u nezavisnim medijima svakodnevno suočavaju.

  (1) detaljnije
 • informisani

  Peticija za obavezno konsultovanje građana Niša pre davanja njihovih para medijima

  Jedini način da građani znaju kako se troše njihove pare koje se daju medijima i agencijama na lokalnim konkursima je Mehanizam za definisanje javnog interesa u javnom informisanju. Taj dokument bi uredio načine i termine za konsultaciju i upoznavanje građana sa konkursom, raspodelom para, ali i njihovim željama.

  (2) detaljnije
 • teme

  Nišlije da biraju bitne teme, a ne šećerleme [anketa]

  Građani Niša su u poslednjih 5 godina dali nešto više od 3 miliona evra za sufinansiranje medijskih sadržaja kojim su konkurisali brojni mediji i agencije. Da li su oni baš hteli te teme i da li su uopšte znali šta plaćaju, niko ih do sada nije pitao. Odbor za ljudska prava Niš u svojoj anketi pita građane šta bi hteli da vide.

  (5) detaljnije
 • kamere, mediji

  Na konkursu u Leskovcu najviše novca za medije bliske vlasti

  Od 30 miliona dinara, koliko je u ovoj godini namenjeno finansiranju medijskih sadržaja u Leskovcu, većina novca dodeljena je medijima bliskim Srpskoj naprednoj stranci. Direktor Radija "016" Jugoslav Tomić kaže da je interesantan podatak da su preko 2,6 miliona dinara dobili mediji iz Niša, a za ovakav konkurs tvrdi da je namešten i da se godinama radi po spisku koji nadležni daju članovima komisije. Da ipak nije bilo spiska, već da je komisija po određenim kriterijumima ocenjivala projekte, kaže novinar Radoman Irić, jedan od 3 člana komisije.

  (3) detaljnije
 • debata 60 minuta

  Debata JV “Hoću važne teme, neću šećerleme”: Građani moraju da znaju na šta se troši njihov novac

  Niko nikada nije pitao građane šta im je potrebno od medijskih sadržaja, a pored toga potrebno je da građani tačno znaju šta se finansira njihovim novcem - neke su od poruka debate “Hoću važne teme, neću šećerleme” o projektnom finansiranju medija. Princip bahatosti ušao je u sve sfere društva, pa i u ovu, nikakva pravila se ne poštuju, rekli su učesnici.

  (5) detaljnije
 • pres KC

  KC Niš otkazao konferencije za medije, kažu zbog epidemiološke situacije

  Posle samo nedelju dana i svega četiri održane konferencije za medije, Klinički centar Niš ih više neće održavati, a kao razlog navode aktuelnu epidemiološku situaciju na jugu Srbije. Ipak, obećavaju da će sve informacije biti na njihovom zvaničkom sajtu svakog dana od 12 sati, kao i da će davati izjave novinarima.

  (22) detaljnije
 • KRIK

  Novinarki KRIK-a oduzeli telefon dok je fotografisala sina predsednika Vučića

  Nepoznati muškarac novinarki istraživačkog portala KRIK Bojani Pavlović oduzeo je mobilini telefon nakon što je u jednom beogradskom kafiću slikala Danila Vučića, sina predsednika Srbije, koji je u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana bliskom kavačkom klanu, gledao derbi. Sve se odigralo, kažu u KRIK-u, u prisustvu policajaca koji nisu reagovali.

  (17) detaljnije
 • 2 press korona vlada foto željko

  Istraživanje NKD: Informisanje građana u doba korone centralizovano

  Tokom pandemije virusa korona građani su više nego obično tražili odgovore na brojna pitanja, a posebno o situaciji u svom gradu, vrlo često smatrajući da se ono što govore nadležni razlikuje od stvarnosti. Njihova pitanja su vrlo često ostajala bez odgovora. To je pokazalo i istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), u kome je skoro polovina ispitanika rekla da su potpuno ili delimično neinformisani o stanju svoje lokalne zajednice povodom korona virusa.

  (1) detaljnije
 • mediji

  Novac Nišlija opet za medije bliske i naklonjene SNS, za Kurir i suprugu nesuđenog Bulatovićevog PR-a

  Od blizu 84 miliona dinara, novca Nišlija namenjenog finansiranju medijskog sadržaja, više do dve trećine će odlukom komisije otići u medije bliske ili naklonjene SNS-u. Ove godine 650.000 dobio je i beogradski “Kurir”, ali i supruga nesuđenog portparola gradonačelnika Darka Bulatovića - Vladice Jovančića, za projekat sličan emisiji čiji je on autor i urednik.

  (36) detaljnije