Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mini hidro centrale

 • Zaštićene vrste pronađene prošle godine

  Ekolozi traže preispitivanje građevinske dozvole za MHE u Rakiti

  Zbog prisustva zaštićenih vrsta ribe i raka u Rakitskoj reci, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole za mini-hidroelektranu u selu Rakita. Traže od Opštine Babušnica da, nakon utvrđenog prisustva potočnog raka, odredi obavezu izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu i ponovo odlučuje o zahtevu za građevinsku dozvolu.

  (2) detaljnije
 • Straže ostaju i dalje

  Toplodolci i dalje na barikadama, straže ostaju dok se ne zabrani gradnja MHE

  Danonoćne straže meštana i aktivista na mostu u ulazu u selo Topli Do traju već 64 dana, a i pored toga što je investitor rekao da odustaje od gradnje mini-hidroelektrane u ovom selu, meštani su i dalje na oprezu, sve dok, kažu, ne dobiju “crno na belo” da je zabranjena gradnja. Svakodnevne straže u ovom staroplaninskom selu koje bi sprečile početak radova na izgradnji mini-hidroelektrane počele su početkom septembra, a problem sa investitorom kulminirao je mesec dana kasnije.

  (4) detaljnije
 • Predložena izmena zakona

  Goran Trivan: Izmenom zakona zabraniće se gradnja MHE u zaštićenim područjima

  Konsenzus o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima postoji u Vladi Srbije, rekao je ministar ekologije Goran Trivan i dodao da neće biti dileme da će izmena zakona koji to reguliše biti usvojena u Skupštini.

  (1) detaljnije
 • manu chao, foto Milan Simonovic

  Manu Čao bio na Staroj planini da podrži borce za reke

  Kako bi pružio podršku meštanima i ljudima koji danonoćno stražare u selu, francuski muzičar i aktivista Manu Čao posetio je Topli Do gde je razgovarao sa lokalnim stanovništvom. On se u staroplaninskom selu zadržao kratko zbog obaveza i putovanja u Bugarsku, ali nije hteo da propusti priliku da pruži podršku meštanima, s obzirom na to da je bio u blizini.

  (14) detaljnije
 • Straže na mostu ostaju

  Toplodolci ostaju na stražama - proglasili slobodnu ekološku zonu u selu

  Zbog toga što, uprkos obećanjima predsednika države i lokalne samouprave, još nisu preduzeti konkretni koraci da se zaustave aktivnosti investitora mini-hidroelektrana na Staroj planini, meštani Toplog Dola kažu da samoinicijativno proglašavaju moratorijum na sve MHE i slične projekte na svojoj teritoriji. Ono što žele da se razvija na njihovoj teritoriji je turizam i stočarstvo.

  (1) detaljnije
 • Josić jutrošnju situaciju opisuje kao linč

  Investitor MHE u Toplom Dolu: Odustajem od gradnje, više neću kročiti u Pirot

  Ne sukob, već linč - tako investitor Dragan Josić opisuje situaciju u staroplaninskom selu Topli Do, nakon sukoba između meštana i obezbeđenja prilikom pokušaja da krenu sa radovima na izgradnji mini-hidroelektrane. Kaže da je razočaran reakcijom policije i poručuje da odustaje od gradnje MHE u ovom staroplaninskom selu, a da će od države tražiti nadoknadu štete i izgubljenu dobit.

  (49) detaljnije
 • Uzavrela situacija u selu

  Sukob meštana Toplog Dola i obezbeđenja investitora MHE, letele kamenice na obe strane

  U selu Topli Do rano jutros došlo je do sukoba između meštana i obezbeđenja koje je angažovao investitor kada su pokušali da krenu sa radovima. Oni su oko 6:30 pokušali da uđu u selo preko mosta na kome su postavljene barikade na kojima meštani i aktivisti danonoćno stražare. Sukobljene strane razmenjivale su kamenice, a ima i povređenih. U policiji potvrđuju da su intervenisali u selu i dodaju da su obavestili nadležno Tužilaštvo.

  (40) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Slučaj mini-hidroelektrane u Rakiti pred Savetom Evrope

  Zbog toga što se ne sprovodi odluka o vađenju cevi na delu cevovoda za mini-hidroelektranu u selu Rakita, Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti poslalo je žalbu Komitetu ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu, a koji je prihvatio da odlučuje o tom slučaju.

  (6) detaljnije
 • topli do mhe

  Slučaj MHE - Vučić umesto institucija, kao (ne)očekivana sila koja opet rešava stvar

  U Rakiti i na Staroj planini u odbrani reka od minihidroelektrana bilo je i tuča, bombi, protesta, presuda, rešenja i inspekcija, ali je izgradnja nastavljana. Onda je na scenu stupio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao - ne može da se gradi. Time se institucije podređuju volji jednog čoveka, tumači novinar Vladimir Kostić koji je izgradnju MHE istraživanjem povezao sa kumom, upravo srpskog predsednika.

  (20) detaljnije
 • Blokade se nastavljaju

  Nastavlja se sa barikadama u Toplom Dolu, aktivisti poručili - borba se nastavlja

  Barikada na mostu u selu Topli Do ostaće do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za MHE, poručeno je sa protestnog skupa u ovom staroplaninskom selu.

  (3) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Vučić obećao zabranu gradnje MHE u zaštićenim područjima

  Dokument kojim se zabranjuje gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima poput Stare planine, uskoro će se naći pred Vladom Srbije, obećao je predsednik Aleksandar Vučić ekološkim aktivistima na današnjem sastanku. Predsednik je najavio i dolazak u Rakitu i Temsku. Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da Srbija slabo koristi svoje hidropotencijale, ali i da se mora voditi računa o zaštiti prirode.

  (52) detaljnije
 • Fotografije posvećene borbi protiv mini-hidroelektrana

  Ekolozi zahtevaju da se poništi građevinska dozvola za MHE u Toplom Dolu

  Zbog toga što su u međuvremenu pronađene zaštićene vrste riba i strogo zaštićena vrste potočnog raka u Rakitskoj reci u selu Topli Do na kojoj investitor namerava da gradi mini-hidroelektranu, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za poništavanje građevinske dozvole nadležnom tužilaštvu. U ovoj organizaciji očekuju da nadležno ministarstvo bez odlaganja donese rešenje kojim se postojeća građevinska dozvola poništava.

  (2) detaljnije
 • Traže i rušenje postojećih mini-hidroelektrana

  Staroplaninci pred sastanak sa Vučićem: Tražimo zabranu MHE na celoj teritoriji zemlje

  Četvoročlana delegacija najaktivnijih boraca protiv izgradnje mini-hidroelektrana sastaće se u subotu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o problemu sa izgradnjom tih energetskih objekata, a jedan od njih Aleksandar Panić kaže da će od predsednika tražiti da se prekine sa gradnjom mini-hidroelektrana. Dan nakon sastanka u Beogradu, u Toplom Dolu održaće se još jedan protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana.

  (6) detaljnije
 • Autor se fotografijom bavi od 2014. godine

  Izložba posvećena borbi protiv MHE u Pirotu

  Lepote Stare planine i njenih reka, ali i prizori ruiniranih rečnih korita predstavljeni su na fotografijama ekološkog aktiviste Milana Simonovića, koje će biti prikazane na izložbi u petak, 27. septembra u Pirotu.

  detaljnije
 • Građani se pitaju otkud mašine kada postoji zabrana ministarstva

  Ministarstvo: Tončev ne sme da gradi mini-hidroelektranu na reci Jelašnici

  Dok vlasnik firme Tončev gradnja i predsednik Skupštine Surdulice Novica Tončev kaže da ima sve potrebne dozvole za gradnju mini-hidroelektrane u selu Jelašnica kod Surdulice i da je početak radova uredno prijavljen, u Ministarstvu građevine kažu da investitor ne sme da gradi objekte u tom području, jer je tamo planirana izgradnja brane za vodosnabdevanje Vladičinog Hana. Tončev dodaje i da još nije krenula izgradnja pristupnog puta za MHE, već da to EPS sređuje put, ali ga iz ovog preduzeća takođe demantuju.

  (6) detaljnije
 • protest

  "Voda je sloboda" - poruka sa protesta protiv MHE održanog u Beogradu

  Više stotina građana izašlo je u Pionirski park, ispred Predsedništva Srbije u Beogradu, da izrazi nezadovoljstvo zbog izgradnje mini-hidroelektrana. Nacionalno udruženje malih hidroelektrana pita da li organizatori protesta imaju za motiv zaštitu prirode ili nelegalno sticanja finansijskih sredstava.

  (12) detaljnije
 • Pogled ka dolini Pčinje

  Talas borbe protiv MHE se nastavlja u Trgovištu

  Meštani sela Radovnica i Donji Stajevac u opštini Trgovište, ali i ljubitelji prirode, protiv su izgradnje mini-hidroelektrana na njihovoj teritoriji, ali nadležne to nije sprečilo da krenu sa radovima pre par dana na na reci Tripušnjici u Donjem Stajevcu. Istovremeno, u fazi izgradnje je i mini-hidroelektrana u selu Radovnica gde radove stopiraju meštani.

  (1) detaljnije
 • Protest u vreme održavanja sednice Skupštine

  Protest Piroćanaca dok zaseda Skupština - traže stopiranje gradnje svih MHE

  Zbog toga što traže od Gradske uprave da se poništi ugovor koji lokalna vlast ima sa investitorom mini-hidroelektrane u selu Topli Do za korišćenje seoskog puta i zbog toga što žele da Grad stopira izgradnju svih 12 mini-hidroelektrana koje su u procesu dobijanja dozvole na Staroj planini, građani Pirota okupili su se i protestuju ispred Gradske uprave u vreme održavanja sednice lokalne Skupštine.

  detaljnije
 • Cevovod pogrešno upisan u katastru

  Pirot izbacuje mini-hidrocentrale iz novog Prostornog plana

  Sve postojeće potencijalne lokacije za mini-hidroelektrane na Staroj planini biće izbačene iz novog Prostornog plana grada Pirota, kaže direktor Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju Slaviša Svilarov. On očekuje od države da reši problem onih projekata MHE koji su već dobili dozvole.

  (4) detaljnije
 • Građani se pitaju otkud mašine kada postoji zabrana ministarstva

  I pored zabrane, firma Novice Tončeva gradi MHE na Jelašnici kod Surdulice

  Iako je odlukom Ministarstva građevine izgradnja mini-hidroelektrane na reci Jelašnici kod Surdulice zabranjena, mehanizacija se pojavila i krenula sa radovima, što je izazvalo proteste i revolt građana. Dozvola koja je izdata pre nekoliko godina, prodata je preduzeću "Tončev gradnja", potvrdio je za "Južne vesti" vlasnik firme Novica Tončev, koji je istovremeno i predsednik Skupštine Surdulice, na čijoj teritoriji se gradi mini-hidroelektrana.

  (14) detaljnije