Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mini hidro centrale

 • Njihova borba došla i do Evropskog parlamenta

  Mini-hidrocentrale u Srbiji tema i u Evropskom parlamentu

  Među osam usmenih amandmana podnetih na tekst rezolucije o napretku Srbije na putu ka EU, o kojima će poslanici Evropskog parlamenta raspravljati na današnjoj sednici, našao se i onaj koji se tiče izgradnje mini-hidrocentrala na Staroj planini i očuvanju zaštićenih područja.

  (4) detaljnije
 • Đubre odvežćeno iz sela

  Smeće koje su građani izvadili iz Rakitske reke ipak odvezeno

  Nakon pisanja Južnih vesti da Javno komunalno preduzeće Komunalac iz Babušnice ne radi posao za koji je plaćeno novcem svih građana, te da nisu odvezli smeće koje je izvađeno iz Rakitske reke, u toku jučerašnjeg dana, u selu se ipak pojavio kamion i natovario đubre.

  detaljnije
 • Rakita,-foto-Lj.-F.

  Situacija u Rakiti se ne smiruje, građani opet pokušali da spreče radove

  Više desetina meštana Rakite, aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine i ljubitelja prirode iz Babušnice, Pirota i drugih gradova juče je novom akcijom delimično sprečilo nastavak radova na vodozahvatu za mini-hidroelektranu. Sedeli su ispred gradilišta i tako bili prepreka kamionu da isporuči beton, te je nakon nekoliko sati uzavrele situacije i pregovaranja sa policijom, izvođač radova barem na kratko odustao od ideje da nastavi gradnju.

  (7) detaljnije
 • Kod derivacionih MHE reka se po nekoliko kilometara sprovodi cevima do mašinske zgrade

  “Promena Zakona o zaštiti životne sredine za zabranu izgradnje MHE”

  Potrebno je izmeniti Zakon o zaštiti prirode kako bi zabranila izgradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan gostujući u emisiji Insajder debata, ali nije precizirao kada će se to dogoditi, već je rekao da će to doći na red kada on proceni da je “pravi trenutak za to”.

  (2) detaljnije
 • Priznanje za svakodnevne aktivnosti i borbu za očuvanje svojih reka

  Ekološko priznanje za Inicijativu “Odbranimo reke Stare planine”

  Inicijativa "Odbranimo reke Stare planine" dobitnik je priznanja “Zeleni utisak 2018”, za svoju borbu za očuvanje reka, koju dodeljuje Udruženje građana "Vojvođanska zelena inicijativa". Dekanu Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratku Ristiću pripalo priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine, dok je JP Elektroprivredi Srbije pripala neslavna nagrada za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine.

  (1) detaljnije
 • Sukob meštana Rakite došao do EU, ne i do lokalne Skupštine

  Vladajuća većina u babušničkoj Skupštini odbila da raspravlja o situaciji u Rakiti

  Predlog opozicije u babušničkoj Skupštini da se na dnevni red uvrsti tačka o razmatranju aktuelne situacije u selu Rakita, povodom poslednjih događaja sa izgradnjom vodozahvata za mini-hidroelektranu, nije naišao na razumevanje odborničke većine, te je predlog većinski odbijen. Opozicija tvrdi da vlast uporno ignoriše aktuelna dešavanja u Rakiti, dok oni tvrde da će se time pozabaviti na nekoj od narednih sednica.

  (7) detaljnije
 • mhe

  Sekretarijat Evropske energetske zajednice: Što pre organizovati sastanak u vezi MHE

  Posle mnogobrojnih protesta, akcija vraćanja reka, sukoba lokalnog stanovništva sa izvođačima radova, pisanja žalbi i prijava, ali i nakon poziva Zorana Kesića u svojoj emisiji da građani problem izlože i Evropskoj energetskoj zajednici putem mejla, oglasio se Sekretarijat ove organizacije koji je poručio da se trenutno razmatraju žalbe u vezi sa projektima mini-hidroelektrana u Srbiji, kao i da planiraju sastanak sa svim zainteresovanim stranama.

  (2) detaljnije
 • Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda protiv reke Visočice

  Zabranjena gradnja MHE na Visočici, Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda

  Vrhovni kasacioni sud poništio je presudu Upravnog suda u Beogradu od aprila ove godine kojom je poništeno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini. Presudom potvrđeno prvobitno rešenje Ministarstva kojim je zabranjena gradnja mini-hidroelektrane.

  (5) detaljnije
 • gradilište-rakita,-foto-Lj.-F.

  Rakita postala centar borbe za očuvanje reka i prirode, svakodnevne straže

  Nakon nekoliko dana pauze, uprkos negodovanju lokalnog stanovništva i aktivista za zaštitu prirode, radovi na vodozahvatu za mini-hidroelektranu u selu Rakita su nastavljeni. Tokom vikenda opet je došlo do koškanja sa obezbeđenjem, a trenutno je u selu mirno. Na akciju vraćanja reke u staro korito, investitor je imao kontraudar - pomerio je granice gradilišta i opet preusemerio tok vode.

  (2) detaljnije
 • zoran kesić 24 minuta

  Kesić: "Zatrpati mejl Evropske energetske zajednice zbog Rakitske reke"

  Dok stanovnici babušničkog sela Rakita i ekološki svesni građani nastavljaju da brane svoju reku nedozvoljavajući investitoru da nastavi radove na izgradnji mini-hidroelektrane, autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić pozvao je građane da “zatrpaju” mejl Evropske energetske zajednice pišući o ugrožavanju reka na Staroj planini.

  (9) detaljnije
 • Reka vraćena u svoje prvobitno korito, sada ide direktno na gradilište vodozahvata

  Meštani i aktivisti vratili Rakitsku reku u svoje korito

  Nakon jučerašnjeg sukoba sa privatnim obezbeđenjem koje je angažovao investitor mini-hidroelektrane, danas se u selu Rakita okupilo više od 100 aktivista iz cele Srbije da bi pokazali solidarnost sa lokalnim stanovništvom i podržali ih u svojoj nameri da sačuvaju svoju reku. Posle Rudinjske reke, sada je i Rakitska reka vraćena u svoje prvobitno korito, koje je radovima na vodozahvatu bilo izmenjeno.

  (6) detaljnije
 • Investitor angažovao privatno obezbeđenje

  Meštani Rakite se sukobili sa privatnim obezbeđenjem na gradilištu MHE

  Događaji u malenom selu Rakita oko izgradnje vodozahvata za mini-hidroelektranu dobili su novu dimenziju. Nakon pobune meštana, protesta, sprečavanja radova i pronađene bombe u selu, danas je došlo do sukoba između lokalnog stanovništva i privatnog obezbeđenja koje je angažovao investitor. U selu je trenutno veći broj policajaca, mirno je i bez incidenata.

  (10) detaljnije
 • Pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici

  Pronađena bomba u blizini gradilišta MHE u selu Rakita

  Ispred privatne kuće u selu Rakita, u kojoj su smešteni radnici koji rade na vodozahvatu za mini-hidroelektranu, danas je pronađena neeksplodirana bomba. Policija je na licu mesta obavila uviđaj, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Selo danas posetili i predstavnici bugarskog konzulata iz Niša.

  (4) detaljnije
 • Voda se cevovodom sprovodi do mašinske zgrade

  Investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci najavljuje završetak radova, meštani se i dalje protive

  Nakon pauze od godinu dana, juče je trebalo da budu nastavljeni radovi na Rakitskoj reci. Ipak meštani sela Rakite sprečili su izvođače radova u tom poduhvatu. Investitor Goran Belić kaže da, i pored svih problema koje ima sa izgradnjom, ima sve potrebne dozvole, te da je plan da se izgradnja mini-hidroelektrane završi početkom 2019. godine. Meštani i dalje nezadovoljni.

  (2) detaljnije
 • U Rakitskoj reci pronađene zaštićene vrste

  Pronađene zaštićene vrste na jednoj od reka na kojoj se gradi MHE

  U Rakitskoj reci, samo jedne u nizu reka na kojima se u ovom kraju Srbije grade mini-hidroelektrane, stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode pronašli su zaštićenu vrstu ribe - potočnu pastrmku, i strogo zaštićena vrstu - potočnog raka. U Zavodu objašnjavaju da u vodotokovima gde ima rakova i pastrmki uglavnom ne daju pozitivna mišljenja za izgradnju, dok investitor tvdi da ima sve potrebne dozvole.

  (2) detaljnije
 • Moguća radikalizacija borbe

  Staroplaninci: Doći će vreme kada ćemo morati fizički da se borimo

  Stotinak aktivista Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" posetili su selo Topli Dol kraj Pirota da bi pružili podršku meštanima, kojih ima svega 23, zbog toga što je prethodnih dana jedan od investitora dolazio i snimao teren dronom. On je hteo i da održi sastanak sa meštanima u kancelariji Mesne zajednice, ali mu oni to nisu dozvolili.

  (4) detaljnije
 • Pridružili se borbi

  “Evropski pokret za vodu” podržao borbu za očuvanje reka Stare planine

  Borbu žitelja staroplaninskih sela koji se protive izgradnji mini-hidroelektrana na ovoj planini podržao je Evropski pokret za vodu , koji je pozvao Vladu da zaustavi dalji razvoj projekata izgradnje.

  detaljnije
 • Većina planinskih reka su male bujične reke

  Ćuta: Problem sa rekama na Staroj planini nije od juče, koren je dublji

  Problem sa rekama na Staroj planini počeo još krajem osamdesetih godina prošlog veka, a kulminirao je poslednjih godina najavljenim izgradnjama mini-hidroelektrana, rekao je gostujući na tribini “Do poslednje kapi” u Beogradu Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta "Odbranimo reke Stare planine.

  (2) detaljnije
 • Ugrožene planinske reke

  Dekani beogradskih fakulteta stali u odbranu staroplaninskih reka

  Da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti dragocene vodne resurse, te da je neohodno zaustaviti uništavanje planinskih reka i promeniti energetsku politiku upozorila su četvorica dekana Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za biološka istraživanja u otvorenom pismu upućenom ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću. Oni objašnjavaju da postoje mnogo efikasnije i isplativije opcije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora od MHE.

  detaljnije
 • Mnoge planinske reke su tokom leta potoci

  Projektant mini-hidrocentrala: MHE nisu zagađivači, a zelena energija svetski trend

  Dobiti električnu energiju iz bilo kog izvora, a ne remetiti prirodu je nemoguće, kaže hidro-inženjer Dragan Josić, a po njemu mini-hidroelektrane ne zagađuju prirodu, ali utiču na nju tako što smanjuje protok vode od vodozahvata do mašinskog dela. Za Aleksandra Jovanovića Ćutu kaže "da je manipulator, jer govori o problematici za koju nije stručan". Jovanović ga poziva na TV duel i dodaje da je Josić jedan već odbio.

  (19) detaljnije