Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mini hidro centrale

 • Narednih 7 dana svakodnevno okupljanje

  Održan protest u Rakiti, aktivisti prave plan za dalje delovanje

  Nekoliko desetina meštana Rakite i ekoloških aktivista okupilo se danas u Rakiti kako bi, kako kažu, naterali nadležne da rade svoj posao, a nakon mirnog protesta razmatrali su u kom smeru će se njihov protest nastaviti. Planiraju da se narednih 7 dana svakodnevno okupljaju u selu.

  (2) detaljnije
 • Traže da se cevi izvade iz reke

  Novi protest u Rakiti, traže vađenje cevi iz reke

  Zbog toga što i pored presude drugostepenog organa, Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije pokrenulo postupak za vađenje cevi iz Rakitske reke, ekološki aktivisti protestovaće opet u ovom selu danas od 16 sati.

  (2) detaljnije
 • Radi se i po kiši

  Radovi u Rakiti se nastavljaju, meštani se uzdaju u Boga

  Skoro godinu dana je prošlo od prvog protesta meštana sela Rakita koji su se pobunili protiv gradnje vodozahvata za mini-hidroelektranu u njihovom selu. Stanje se od tada nije mnogo promenilo, radovi i dalje traju, a deo meštana pokušava opstrukcijom radova i pravnom borbom da zauvek stopira izgradnju objekta za koji kažu da nije u interesu sela. Danas je u Rakiti bilo mirno, meštani nadgledaju radove, a radnici rade i po kiši.

  (10) detaljnije
 • Policija uhapsila 50-godišnjeg muškarca

  Meštanin Rakite uhapšen zbog pretnje sekirom radnicima gradilišta

  Pedesetogišnji muškarac uhapšen je jutros u tom selu kada je, kažu iz policije, sa sekirom u ruci krenuo ka radnicima na gradilištu mini-hidroelektrane. Incidentu, po svedočenju meštana, prethodila tuča uhapšenog muškarca sa radnicima obezbeđenja. Ovo je još jedan u nizu incidenata u Rakiti, nakon što je prošle nedelje drugi meštanin pretio skokom sa mosta.

  (7) detaljnije
 • Preti da će da skoči sa zida u reku

  Meštanin Rakite pretio skokom sa zida zbog radova na reci

  Zbog toga što građevinske mašine rade van gradilišta, ali i zbog toga što, kako je rekao, policija hoće da ga privede bez razloga, Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita, popeo se jutros oko 8 sati na potporni zid uz obalu Rakitske reke i pretio da će skočiti sa njega u reku. Nakon nekoliko sati pregovaranja sa policijom i dolaskom građevinskog inspektora, Stojanov je oko 16 sati sišao sa zida.

  (10) detaljnije
 • reka vlasina

  U Vlasotincu javna rasprava o uticaju mini-hidroelektrana

  Da li je bezopasno graditi mini-hidroelektrane, koji su uticaji po životnu sredinu i reku Vlasinu i šta o tome misle, Vlasotinčani će moći da saznaju i kažu na javnoj raspravi koja je zakazana za 14. jun. Rasprava počinje u 17 sati, a održaće se u sali Kulturnog centra.

  detaljnije
 • Krivična prijava protiv invesitora zbog uništavanja životne sredine

  Zelena stranka podnela krivičnu prijavu zbog gradnje u Rakiti

  Zbog toga što su neodgovornom gradnjom uništili prirodu u selu Rakita, kako se navodi u prijavi, Zelena stranka podnela je tužilaštvu u Pirotu krivičnu prijavu protiv investitora koji gradi mini-hidroelektrane u tom selu. Stranka traži i od građevinskog inspektora u Babušnici da prijavi izvođača za privredni prestup.

  (16) detaljnije
 • 1 skupljanje đubreta foto n.r.

  Zelena stranka platila kaznu za ekološke aktiviste, oni ne odustaju od odlaska u zatvor

  Iako je u toku žalbeni postupak i kazna za neprijavljivanje skupa nije pravosnažna, članovi Zelene stranke sakupili su i uplatili sudu novčanu kaznu na koju su osuđeni aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta. Oni se “zahvaljuju” stranci, ali kako kažu, ne odustaju od odlaska u zatvor, a plaćanje kazne vide kao skupljanje političkih poena. Njihov advokat kaže da kazna nije pravosnažna, te da je plaćena nepostojeća.

  (3) detaljnije
 • Kažnjena zbog akcije prikupljanja smeća

  Osuđeni zbog čišćenja reke izabrali zatvor, odbijaju da plate kaznu

  Ukoliko im Prekršajni apelacioni sud ne ukine presudu suda u Pirotu po kojoj su dužni da plate po 20.000 dinara zbog neprijavljivanja čišćenja reke u Rakiti, dvoje aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta izabraće odlazak u zatvor umesto plaćanje kazne. Ako do toga dođe, organizovaće, kako kažu, zajednički ispraćaj.

  (28) detaljnije
 • Investitoru ostaje da se žali Upravnom sudu

  Ministarstvo: Drugostepeni organ potvrdio zabranu radova u Rakiti

  Pravna borba oko izvođenja radova na mini-hidroelektrani u Rakiti i dalje traje, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Sledi spor pred Upravnim sudom, a investitor kaže da će poštovati njihovu odluku - kakva god bila.

  (3) detaljnije
 • Na Jermi razvijati turizam, ne graditi MHE

  Opština Dimitrovgrad protivi se izgradnji mini-hidroelektrana

  Opština Dimitrovgrad protivi se izgradnji mini-hidroelektrana, kaže predsednik Vladica Dimitrov, komentarišući zaključak Opštinskog veća da se iz novog Prostornog plana izbace sve potencijalne lokacije za MHE. Po njemu, njihova gradnja loše utiče na turizam, a glavni problem je u zastarelom Katastru potencijalnih lokacija.

  (1) detaljnije
 • Cevovod pogrešno upisan u katastru

  Investitor podigao kredit za MHE u Rakiti na osnovu greške Katastra

  Reagujući na žalbe meštana Rakite, Republički geodetski zavod poništio je rešenje babušničkog Katastra iz prošle godine, a na osnovu kojeg je investitor za mini-hidroelektranu založio cevovod kako bi dobio kredit za finansiranje radova na MHE. Nakon što su 2 inspekcije stopirale radove, sada investitor ima problem i sa Katastrom, ali kaže da je u pitanju "nenamerna greška koju će oni sami ispraviti".

  (2) detaljnije
 • Policija često boravi u Rakiti

  Policija pretresla kuću u Rakiti tražeći dokaze za eksploziju

  Rano ujutru u 6:30 policija je sa nalogom za pretres pretražila kuću meštanina sela Rakita Dragana Ilijeva u potrazi za dokazima u vezi sa poslednjom eksplozijom u blizini gradilišta za MHE. Sam Ilijev kaže da nisu pronašli ništa, a u policiji da ne mogu da daju informacije jer nisu za javnost.

  (6) detaljnije
 • Radovi na vodozahvatu se nastavili

  Policija: Ima elemenata krivičnog dela u Rakiti

  Nakon detonacije koja se čula iz auspuha bagera u blizini gradilišta za mini-hidroelektranu u selu Rakita, oglasila se i pirotska policija koja saopštava da ima elemenata krivičnog dela. Iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine poručuju da je država odgovorna za sve što se dešava u malom planinskom selu.

  (5) detaljnije
 • Eksplozija na gradilištu MHE

  Eksplozija na gradilištu MHE u Rakiti

  Jaka ekspolozija probudila je i uznemirila meštane Rakite i radnike na gradilištu za mini-hidroelektranu jutros oko 7 sati, a kako saznajemo, detonacija je odjeknula iz auspuha bagera koji je krenuo do gradilišta. U policiji kažu da je uviđaj u toku.

  (20) detaljnije
 • Da li se očekuju cevi u Toplom Dolu?

  "Zeleno svetlo" za još jednu MHE na Staroj planini

  Dok se Ministarstvo za zaštitu životne sredine zalaže za zabranu gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, a aktivisti i ljubitelji prirode već 2 godine protestuju, Ministarstvo građevine i dalje izdaje dozvole za gradnju na Staroj planini. Investitor najavljuje početak gradnje u selu Topli Do, a Inicijativa Odbranimo reke Stare planine zakazuje još jedan protest, upravo u ovom staroplaniskom selu.

  (11) detaljnije
 • Protest zbog izgradnje MHE u vreme sednice pirotske Skupštine

  Građani Pirota i okolnih mesta okupili su se jutros ispred Skupštine u vreme održavanja sednice, tražeći da se zakaže posebna sednica Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda - izbacivanje potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane iz prostornog plana. Iste zahteve na sednici imala je opoziciona Pirotska nova snaga, ali nakon što njihovi zahtevi nisu usvojeni, oni su napustili sednicu. Predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine pozvani na razgovor sa pomoćnicima gradonačelnika, ali su oni to odbili.

  (2) detaljnije
 • Ovog puta protest će se održati ispred Gradske uprave

  Novi protest u Pirotu protiv izgradnje MHE

  Piroćanci koji se protive izgradnji mini-hidroelektrana okupiće se u petak ispred zgrade Gradske uprave u vreme skupštinske sednice, kako bi zatražili od gradonačelnika Vasića i odbornika da donesu odluku da se iz Prostornog plana izbrišu lokacije za MHE.

  (2) detaljnije
 • Podrška meštanima Rakite

  Babušnički planinari podržali meštane Rakite, pa dobili manje novca iz budžeta

  Dok Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice ima sve više članova, iz budžeta opštine dobija manje para. Klub je, inače, organizator brojnih, pa i najmasovnije planinarske akcije u Srbiji, ali kažu da će od nekih aktivnosti morati da odustanu. Iz Opštine i nadležne Komisije bez obrazloženja odluke i odgovora da li je usledila nakon što su članovi kluba podržali borbu protiv MHE u selu Rakita.

  (5) detaljnije
 • Topli Dol novi epicentar borbe protiv MHE?

  Toplodolci na Staroj planini protive se gradnje mini-hidroelektrane u njihovom selu

  Prilikom posete investitora Dragana Josića selu Topli Do, koji želi da u ovom staroplaniskom selu izgradi mini-hidroelektranu, došlo je do žučne rasprave sa meštanima i aktivistima Inicijative "Odbranimo reke Stare planine", a na poziv investitora morala je da reaguje i pirotska policija. Dok iz Inicijative ORSP kažu da neće dozvoliti početak gradnje MHE, Josić kaže da ima sve potrebne dozvole i da je početak gradnje planiran na proleće.

  (8) detaljnije