Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mini hidro centrale

 • protesti

  RERI: Nepoštovanje zakona uznemirilo Prokupčane koji se protive izgradnji MHE

  Nedavni protest, peticija i uznemiravanje šire javnosti i građana Prokuplja povodom navodne izgradnje mini-hidroelektrana, posledica su, po mišljenju pravnog tima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), nečinjenja i nerada državnih organa koji nisu na vreme odradili svoj posao i doneli rešenja o prestanku važenja i poništenja ranije izdatih dozvola za njihovu gradnju.

  (1) detaljnije
 • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

  Opština Svrljig zabranila gradnju malih hidoelektrana na njenoj teritoriji

  Većinom glasova svrljiški odbornici usvojili su zaključak kojim se Odseku za urbanizam nalaže brisanje svih potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane u novom Prostornom planu. Ovim zaključkom ujedno je i zabranjena njihova buduća gradnja na celoj teritoriji opštine Svrljig.

  (7) detaljnije
 • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

  Stručnjaci: MHE remete prirodu, a služe samo za bogaćenje pojedinaca i interesnih grupa

  Srbija je država deficitarna vodama, a i pored toga, projekcije su da bi mogla da dostigne i broj od preko 1.000 malih hidroelektrana. Opšti zaključak predavanja na niškom Univerzitetu, na kome su učestvovali profesori iz oblasti pogođenih izgradnjom malih hidroelektrana, bio je da one remete vodotokove, doprinose klimatskim promenama i negativno utiču na biljke i životinje, a da služe jedino da se bogate pojedinci i interesne grupe.

  (8) detaljnije
 • protset BG

  Ekološki aktivisti protestovali ispred Ministarstva zbog MHE u Rakiti

  Protestom ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine podsetili su ministra Gorana Trivana da ministarstvo na čijem je čelu više od godinu dana ne sprovodi rešenje o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu. Njih je primio Trivanov zamenik, a nakon sastanka, aktivisti kažu da nema pomaka.

  (2) detaljnije
 • policija

  Peticija protiv MHE u Prokuplju pod istragom, potpisnici pozivani u policiju

  Prokupačka policija je po nalogu Osnovnog tužilaštva potpisnike peticije za zabranu gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji Prokuplja juče pozivala na razgovor i proveravala verodostojnost njihovih potpisa. Peticiju je potpisalo 2.178 građana, a u Tužilaštvu su potvrdili da je proveru dopisom tražila Gradska uprava Prokuplja, pod sumnjom da su pojedini potpisi falsifikovani.

  (4) detaljnije
 • korito, foto SED

  Sokobanjci zabrinuti zbog novih mini-hidrocentrala, u Opštini kažu da razmatraju prigovore

  Zbog potencijalne gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine reagovali su meštani nekoliko sokobanjskih sela, a nakon njihovih zamerki na izmene Prostornog plana, predsednik Opštine kaže da će biti razmatrani uslovi i ograničenje za izgradnju novih mini-hidroelektrana. U sokobanjskom ekološkom društvu kažu da primeri postojećih mini-hidroelektrana govore da bi se dozvolom gradnje došlo do ekološke katastrofe, a gradnja ima negativan uticaj i na turizam

  (4) detaljnije
 • mhe

  Ekološki aktivisti traže od ministra Trivana da sprovede rešenje o vađenju cevi za MHE u Rakiti

  Zbog toga što se više od godinu dana ne sprovodi rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine kojim je naloženo vađenje cevi za mini-hidroelektranu u selu Rakita, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine okupiće se ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo zaštite životne sredini i tražiti od Gorana Trivana sprovede doneto rešenje.

  (5) detaljnije
 • rtanj

  Meštani sokobanjskih sela zabrinuti zbog moguće gradnje 16 mini-hidrocentrala

  Novim prostornim planom Sokobanje predviđene su lokacije za 16 mini-hidroelektrana, a prošle godine već su izgrađene 2 na reci Moravici. Dok su meštani sela Vrmdže zabrinuti zbog potencijalne gradnje objekta za proizvodnju struje na njihovoj reci, ali i na drugim lokacijama u opštini i traže odgovore od lokalne samouprave, od nadležnih zasad nema odgovora na njihove zahteve, kao i na pitanja novinara Južnih vesti.

  (7) detaljnije
 • mhe

  U Vlasotincu tribina o uticaju MHE na vodotokove

  Koliko male hidroeletrane utiču na vodotokove u Srbiji, sve o zagađenju i potencijalnim obnovljivim izvorima energije, Vlasotinčani će moći da čuju na tribini koja će se održati u petak, 7. februara od 19 sati u Giginoj kući. Ulaz je slobodan.

  (3) detaljnije
 • Cevi korodirale

  Ministarstvo: Uvaženi predlozi, izmene Zakona ne tiču se MHE

  Nakon što su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine ukazali da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji namerno napisan preširoko i ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, reagovali su iz Ministarstva građevine i saopštavaju da je prihvaćen amandman kojim je precizirano da se radi samo o izgradnji objekata za proizvodnju energije iz biomase. Cilj zakona je korišćenje energetskih potencijala poljoprivrednih gazdinstava, korišćenje biomase i drugih otpada koji se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji.

  (2) detaljnije
 • Autor se fotografijom bavi od 2014. godine

  Branioci reka iz Pirota traže izmenu Zakona o planiranju i izgradnji

  Da je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji se nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije namerno napisan preširoko, te da time ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, smatraju u Inicijativi Odbranimo reke Stare planine i pozivaju poslanike da ne glasaju za ovaj predlog zakona.

  (1) detaljnije
 • Glavni problem derivacione MHE

  Iz ORSP poručuju Vučiću da se bolje informiše, MHE ne mogu da smanje zagađenje

  Pored tvrdnje da njemu ne smeta kvalitet vazduha i da traje kampanja o decenijskom problemu, predsednik Srbije rekao je da se vodi kampanja i protiv izgradnje mini-hidroelektrana, koje su po njemu najveći izvor zelene energije, a izgradnja bi doprinela kvalitetu vazduha. Iz inicijative Odbranimo reke Stare planine poručuju predsedniku da se bolje informiše i da se izgradnjom MHE ne bi smanjilo zagađenje, jer bi sve proizvele tek 1 odsto struje.

  (6) detaljnije
 • inicijativa

  Inicijativa za zabranu mini-hidroelektrana na teritoriji Prokuplja

  Zbog saznanja da je na teritoriji Prokuplja planirana izgradnja mini-hidroelektrana na čak 6 lokacija, grupa građana je samoinicijativno prikupljala potpise nezadovoljnih Prokupčana koji se protive njihovoj izgradnji, a inicijativa sa 2.178 potpisa predata je Gradskoj upravi. Građani traže da se skupštinskom odlukom zabrani izdavanje dozvola budućim i zainteresovanim investitorima za izgradnju mini-hidroelektrana.

  detaljnije
 • Prošle godine nagradu dobila ženska odbojkaška reprezentacije

  Ekološkim aktivistima sa Stare planine nagrada za najbolji tim

  Nagradu “Izuzetan tim 2019” koju dodeljuje agencija Fabrika dobili su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine za borbu za očuvanje reka Srbije. Aktivista Milan Simonović iz ORSP kaže da je nagrada potvrda da zalaganje oko ideje zaštite reka daje rezultate. Prošlogodišnji laurelat bila je ženska odbojkaška reprezentacije Srbije.

  detaljnije
 • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

  Svetski fond za prirodu: Premijerka neinformisana, zabraniti MHE u zaštićenim područjima

  Izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da je potpuno besmisleno zabranjivati gradnju mini-hidroelektrana, izazvala je brojne reakcije. Od onih sa društvenih mreža da je neinformisana, a izjava paušalna do poslednje koja je stigla iz Svetskog fonda za prirodu (WWF). Oni kažu da se premijerka svojom izjavom oglušila na brojne analize i upozorenja organizacija civilnog društva, javnosti i akademske zajednice.

  (1) detaljnije
 • Ana Brnabić jeftini stanovi

  Premijerka Srbije smatra zabranu izgradnje MHE besmislenom

  Prilikom skupštinske rasprave, odgovarajući na pitanje poslanika, premijerka Ana Brnabić izjavila je da smatra da je zabrana izgradnje mini-hidroelektrana “potpuno besmislena”. Ministar ekologije Goran Trivan kaže da MHE nisu poželjne u zaštićenim dobrima i da se na tome treba ograničiti u novom propisu. Srbija se obavezala da smanji emisiju ugljen-dioksida i da do 2020. godine proizvodi 27 % struje iz obnovljivih izvora, a katastrom iz 1987. predviđeno je 856 lokacija za MHE širom Srbije, između ostalog, i na Staroj planini.

  (40) detaljnije
 • Dominirale organizacije sa juga

  Nagrade za građanski aktivizam za 4 organizacije sa juga Srbije

  Nagradu za akcije koje su dovele do promena u društvu “Pokretači promena 2019” za aktivne građane, koja se dodeljuje u 4 kategorije, dobio je Savez mesnih zajednica Stare planine, a među dobitnicima nagrada su još 3 organizacije sa juga Srbije. Za svoje ulične akcije nagradu je dobila i Niška urbana gerila.

  (1) detaljnije
 • Od Vučića ni traga ni glasa

  Meštani i dalje čekaju da Vučić ispuni obećanje i poseti Rakitu

  Skoro 2 meseca nakon obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će posetiti selo Rakitu i razgovarati sa meštanima o problemu sa izgradnjom mini-hidroelektrane u ovom selu, meštani ga i dalje čekaju. Da li će i kada doći, iz Predsedništva Južnim vestima ne odgovaraju.

  (8) detaljnije
 • Često govori na protestima i tribinama

  Aktivistkinja sa Stare planine ispitivana na poligrafu

  Zbog svog “zapaljivog” govora na protestu u Beogradu ispred zgrade Predsedništva Srbije, 65-godišnja Temštanka Milinka Nikolić podvrgnuta je ispitivanju na poligrafu, a kako kaže, i dalje stoji iza reči koje je tada izgovorila da će zapaliti svaku kuću gde investitor želi da dođe. Protiv nje se vodi, kako stoji u pozivu koji je dobila za saslušanje, predistražni postupak zbog krivičnog dela uništenje i oštećenje tuđe stvari.

  (13) detaljnije
 • Zaštićene vrste pronađene prošle godine

  Ekolozi traže preispitivanje građevinske dozvole za MHE u Rakiti

  Zbog prisustva zaštićenih vrsta ribe i raka u Rakitskoj reci, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za ponavljanje postupka izdavanja građevinske dozvole za mini-hidroelektranu u selu Rakita. Traže od Opštine Babušnica da, nakon utvrđenog prisustva potočnog raka, odredi obavezu izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu i ponovo odlučuje o zahtevu za građevinsku dozvolu.

  (2) detaljnije