Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

mobing

 • Maja Miladinović

  Niška Uprava za građevinu: Službenica tvrdi da joj "zabranjuju" da radi i premeštaju zbog Sotirovski, ona negira

  Dugogodišnja službenica Uprave za građevinu u Nišu Maja Miladinović tvrdi da joj je u petak, 15. septembra, kada počinju prijave nelegalizovanih objekata za priključke, zabranjeno da bude na radnom mestu i da joj je koordinator preneo da je to izričit zahtev gradonačelnice. Ipak, Sotirovski odgovara da nije ni planirala da obilazi njenu kancelariju, jer je to Dan nacionalnog jedinstva koji se obeležava i u Nišu, a na koji bi trebalo da dođe i Vučić.

  (13) detaljnije
 • CRTA

  Marija Stefanović iz "CRTE" u “15 minuta”: Političkim pritiscima stvara se atmosfera straha

  Mobing, ucene, pritisci, klijentelistički odnosi prema političkim strankama, kao i stvaranja atmosfere straha na poslu, samo su neki od mehanizama kojima se vrše svakodnevni pritisci na građane, rezultati su istraživanja " CRTE" . Liderka istraživačkog tima Marija Stefanović u emisiji “15 minuta” " Južnih vesti" rekla da su posebno izloženi zaposleni na određeno vreme u javnim ustanovama, prosveti i zdravstvu, ali i socijalno ugrožene i manjinske grupe.

  detaljnije
 • Stop

  Tribina u Nišu o mobingu - stari problem sa novim imenom

  Tribina “Preživeti i sprečiti mobing” biće održana u niškom “No limit Hub”-u u utorak, 17. januara, od 17 sati, na kojoj će govoriti psiholog i autor tribine Stevan Stanojević i direktorka Regionalnog centra „Mobing“ u Nišu Aleksandra Barton, a složili su se da su nezalaganje nadležnih institucija, ali i nedostatak informacija i mreža podrške najveći problemi sa kojima se žrtve mobinga susreću.

  (7) detaljnije
 • Maja Miladinović; foto: JV

  Svedočenje o mobingu u niškoj Upravi za građevinarstvo - odbijala mitinge SNS, sada snosi posledice

  Nakon 5 godina borbe Nišlijka Maja Miladinović dobila je više zvanje u Upravi za građevinarstvo, gde radi skoro 30 godina, ali joj je ono mesec dana kasnije ukinuto. U obrazloženju se njeni nadređeni između ostalog pozivaju i na zapisnik upravnog inspektora, za koji smatra da je naručen, a da je posledica toga što je odbijala da ide na mitinge naprednjaka. Sumnja i da iza svega stoji njena bivša šefica, sada pomoćnica gradonačelnice Marina Živulović Petrović, koja tvrdi da na odluke Uprave više ne može da utiče, jer je u penziji.

  (30) detaljnije
 • Leoni foto LJ.M.

  "Srbija zemlja jeftine radne snage - Investitorima subvencije, a radnicima narušena prava"

  Da država nema jasnu strategiju privrednog razvoja, jer se fabrike otvaraju uz velike državne subvencije, dok mnogi radnici nemaju adekvatnu zaštitu radnih prava, zaključak je tribine održane u Nišu. Učesnici su govorili o uslovima rada, mobingu, neisplaćivanju zarada i narušavanja bezbednostii i zdravlja na radu, a u fokusu se našla fabrika "Jura".

  (18) detaljnije
 • Lapčević

  Direktorka škole u Blacu optužuje kolegu da je zloupotrebio podatke, on ukazuje na mobing i politički progon

  Zbog sumnje da je tokom maja ove godine neovlašćeno prikazivao i davao podatke pojedinih radnika Osnovne škole "Stojan Novaković" u Blaca, a koji su kasnije objavljivani na internet portalima i društvenim mrežama, pokrenut je disciplinski postupak protiv Branimira Lapčevića, nastavnika matematike. Iako Lapčević tvrdi da on to nije uradio i da za takve sumnje u školi nemaju nikakav dokaz, te da se radi o mobingu jer je postao član pokreta Dver i u ovoj opštini, direktorka škole Marija Ćurčić kaže da će već na sledećem ročištu potkrepiti svoje sumnje i dokazima.

  (4) detaljnije
 • ton

  Grupa radnika niške Turističke organizacije tužila ustanovu, direktorka i nadležni ćute

  Petoro zaposlenih u Turističkoj organizaciji Niš tužilo je ovu ustanovu jer, kako kažu, smatraju da su novom sistematizacijom oštećeni. Sa višom i visokom stručnom spremom prebačeni su na niža radna mesta, a samim tim im je smanjena i plata. Žale se i na mobing i šikaniranje, a direktorka TON-a i resorna većnica za turizam ne odgovaraju na pitanja novinara.

  (32) detaljnije
 • Narodni muzej Leskovac Marko Mitić

  Ogroman broj tužbi zaposlenih protiv leskovačkog Muzeja, direktorka bi da se piše o lepim temama

  Za nešto više od 11 godina, samo pred Osnovnim sudom u Leskovcu podneto je čak 77 tužbi radnika protiv Narodnog muzeja u tom gradu. Trenutno su u postupku 4 slučaja u kojima se zaposleni spore sa tom kulturnom institucijom na čijem je čelu od 2016. godine Mira Ninošević. O tužbama i stanju u kolektivu ona nije želela da govori za Južne vesti, a novinarima je poručila da pišu o nagradama, projektima i lepim stvarima u kojima učestvuje leskovački Narodni muzej.

  (11) detaljnije
 • univerzitet-nis-jun2019-foto-jcm

  Docentkinji niškog GAF-a godinama ne daju da postane profesorka, ona kaže - mobing

  Nišlijki Biljani Aranđelović matični Građevinsko-arhitektonski fakultet godinama ne dozvoljava da zvanje docenta zameni profesorskim, iako, kaže, ima sve neophodne reference. Žali se da godinama oseća zlostavljanje na poslu, kao i da je žrtva progona jer joj otac, bivši dekan GAF-a, vodi sudski spor protiv Univerziteta. Docentkinji podršku pružila i Mreža akademske solidarnosti i čestitosti iz koje kažu da je ona diskriminisana.

  (19) detaljnije
 • Barton

  Direktorka "Mobing centra" tvrdi da joj izvršitelj prodaje kuću u znak odmazde

  Iako tvrdi da je kredit u švajcarcima isplatila, pa i preplatila i zato tužila banku, direktorka Regionalnog centra “Mobing Niš” Aleksandra Barton kaže da zbog spone sudija i izvršitelja njena desetočlana porodica može da završi na ulici. Sumnja i da je razlog za reakciju izvršitelja to što je mesecima istraživala rad sudija koji su svojim odlukama oštetili republički budžet, te da je ovo samo odmazda i pokušaj da se zastraši.

  (19) detaljnije
 • Jura

  Pokušala da napravi sindikat u “Juri”, pa joj nije produžen ugovor

  Bivša predsednica Inicijativnog odbora za osnivanje sindikata „Sloge“ u fabrici "Jura" u Nišu Ružica Stamenković kaže da je istog dana kad su joj javili da je Ministarstvo rada registrovalo sindikat, kompanija odlučila da joj ne produži ugovor. Zbog mobinga i seksualnog uznemiravanja tužila je jednog od lidera u fabrici.

  (16) detaljnije
 • suzana kostić

  Suzana Kostić ponovo izabrana za dekana Fakulteta umetnosti

  Umesto da bude smenjena zbog korupcije, nepotizma, mobinga i kršenja Etičkog kodeksa, što je dokumentovano presudama, aktuelna dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić jednoglasnom odlukom Saveta dobila je i treći uzastopni mandat. I naredne 3 godine će mimo zakona biti dekan niške visokoškolske ustanove.

  (21) detaljnije
 • Dekanica Suzana Kostić

  Bira se novi dekan Fakulteta umetnosti, "Južne vesti" izbačene sa sednice

  Pravosnažne presude za mobing, nepotizam, korupciju, kršenje Etičkog kodeksa, te nekoliko preporuka za smenu Suzane Kostić sa mesta dekana niškog Fakulteta umetnosti, dosad nije ispoštovano, a pored toga ona je jedini kandidat za ovu funkciju u novom mandatu. Kostićeva je novinarku isterala sa sednice na kojoj se odlučivalo o novom dekanu, uz poruku da Južne vesti mogu samo da "popiju tužbu".

  (49) detaljnije
 • zgrada-opstine-svrljig-KOSTA

  Pomoćnica smenjena, predsednica Opštine Svrljig ćuti

  Prema nepotvrđenim informacijama, Jelena Radojković više nije pomoćnica predsednice Opštine Svrljig. Ona tvrdi da je smenjena po zahtevu visokog opštinskog i funkcionera SNS koji ju je seksualno uznemiravao, a predsednica Opštine ne odgovara na telefonske pozive.

  (2) detaljnije
 • Visi sud

  Tužbe za mobing u Leskovcu sve češće

  Nastavnica leskovačke škole dobila je spor za mobing protiv sada bivšeg direktora, nastavnik druge škole morao je da je zbog mobinga napusti, a u toku je spor zaposlene u gradskoj Agenciji za lokalni ekonomski razvoj koja tvrdi da joj direktor te ustanove uskraćuje radne obaveze.

  (2) detaljnije
 • Geox-Vranje-foto-I.M.-Juzne-vesti.jpg

  Inspekcija kontrolisala vranjski "Geox"

  Nakon niza anonimnih prijava o psihičkoj torturi i neuslovnom radu, Inspekcija rada je posle dvodnevnog nadzora zaključila samo da su u italijanskoj fabrici obuće “primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu”.

  (2) detaljnije
 • geox-Vranje-foto-I.M..jpg

  Zaposleni u "Geox"-u trpe psihičku torturu?

  Bivša radnica italijanske kompanije “Geox“ u Vranju, nakon niza anonimnih prjava, tvrdi da zaposleni u toj fabrici obuće u čiju je izgradnju Država uložila bezmalo polovinu novca, trpe psihičku torturu. Iz kompanije bez odgovora na navodne optužbe.

  (4) detaljnije
 • Jura korporacija

  Fabrika Jura - zabranjeni grad

  Fabrika Jura i dalje ostaje zatvorena za javnost. Brane da se snima čak i spolja. Od kada posluju u Srbiji nijedna novinarska ekipa nije u fabrici razgovarala s radnicima niti s rukovodstvom.

  (15) detaljnije
 • suzana

  Dekan Fakulteta umetnosti prekršio kodeks, a nije smenjen

  Iako je Etički komitet niškog Univerziteta utvrdio da je dekan Fakulteta umetnosti Suzana Kostić povredila kodeks, te po Zakonu o visokom obrazovanju ne bi mogla da ostane dekan, Savet fakulteta odbija da je smeni.

  (14) detaljnije
 • zivorad-djelic.jpg

  Pomoćnik optužuje direktorku "Vodovoda" za mobing

  Pomoćnik direktora Vodosistema „Barje“ Živorad Đelić optužio je svoju pretpostavljenu direktorku leskovačkog "Vodovoda“ Kosaru Ilić za mobing nakon što ga je suspendovala i uručila upozorenje pred otkaz. Ilićeva negira optužbe.  

  (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Veseli se srpski rode - dizel na 217 ode.

Bojan Čitalac

Tekst: Od novembra poskupljuju struja i gas u Srbiji

Pronađite nas na: