Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

multietničke zajednice

  • Bujanovac1;-foto:-Nikola-Lazić

    Dveri: Zabranjena "Balkanska međa", zabraniti i "Dane komandanta Lešija"

    Osamanestu godinu za redom na jugu Srbije održavaju se “Dani komandanta Lešija” u čast poginulog lidera takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca Ridvana Ćazimija. Vranjske Dveri traže da se manifestacija zabrani, a urednik Bujanovačkih Nikola Lazić kaže da bi zabrana tek dovela do tenzija, kao što se desilo sa nedavnom zabranom filma “Balkanska međa” u Bujanovcu.

    (10) detaljnije
  • finansiraju se projekti koji doprinose socijalnoj koheziji u multietnikim opštinama

    EU finansira projekte socijalne kohezije u multietničkim opštinama

    Na informativnoj sesiji razvojnog programa EU PRO “Slažemo se” o unapređenju socijalne kohezije koja će se održati sutra, 7. novembra u 11 sati u hotelu New City u Nišu, nevladine organizacije i predstavnici multietničkih opština sa juga Srbije moći će da se upoznaju sa kriterijumima i načinu apliciranja za ovaj javni poziv.

    detaljnije
  • Prvaci u Bujanovcu ipak seli zajedno u školske klupe

    Nakon nesporazuma oko upisa prvaka i mešovitih odeljenja u kojima su Romi u većem broju, roditelji prvaka srpske nacionalnosti prekinuli su proteste, a prvaci su seli u klupe u tri mešovita odeljenja, dok su u dva odeljenja raspoređena deca romske nacionalnosti. Ipak, sada Ujedinjena partija Roma prreti da će povući svih svojih 740 učenika "ukoliko sva odeljenja ne budu mešovita"

    (5) detaljnije
  • stefanovic-i-policija-u-Pcinjskom-okrugu-foto-i.m..jpg

    Stefanović: Policiju usaglasiti sa etničkom strukturom građana

    Na sastanku sa predstavnicima policije u Pčinjskom okrugu resorni ministar naglasio je da je važno da se u multietničkim sredinama zbog međusobnog poverenja usaglašava struktura zaposlenih sa građanima.

    detaljnije
  • Glasanje
    Izbori 2016

    U Bujanovcu i Preševu više glasača nego stanovnika

    Dok je u birački spisak za lokalne izbore u Bujanovcu upisano 42.298 građana, po zvaničnim podacima ta opština ima 10 % manje stanovnika. U Preševu je razlika još i veća - pravo glasa ima 37.474 građana, a tamo živi čak 7.800 manje ljudi.

    (2) detaljnije
  • tribina-preshevo.jpg

    Tribina o pravima i etničkim odnosima u Preševu

    U organizaciji vranjskog OK radija održana je tribina u Preševu "Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije“ na kojoj je, između ostalog, bilo reči i o nastavku prekinutog dijaloga Albanaca sa juga Srbije i Vlade Srbije. 

    detaljnije
  • Ucenici-i-ucenice-srednje-ekonomske-skole-posle-tribine.jpg

    Tribine o manjinama na jugu Srbije

    U okviru kampanje “mi-tu” u Bujanovcu je održana tribina za preko 60 učenika srpske i albanske nacionalnosti na kojoj je bilo reči o problemima osoba sa invaliditetom u Vranju i Bujanovcu.

    detaljnije
  • 490x370-490x370-bujanovac-grad.jpg

    Tribine o multietničkim odnosima na jugu

    U okviru kampanje “mi-tu” 21. oktobra počinje serijal tribina na časovima građanskog vaspitanja o međuetničkim odnosima na jugu Srbije na kojima će govoriti Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, sa direktorom Novina vranjskih. 

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: