Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

multietničke zajednice

 • Bujanovac1;-foto:-Nikola-Lazić

  Dveri: Zabranjena "Balkanska međa", zabraniti i "Dane komandanta Lešija"

  Osamanestu godinu za redom na jugu Srbije održavaju se “Dani komandanta Lešija” u čast poginulog lidera takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca Ridvana Ćazimija. Vranjske Dveri traže da se manifestacija zabrani, a urednik Bujanovačkih Nikola Lazić kaže da bi zabrana tek dovela do tenzija, kao što se desilo sa nedavnom zabranom filma “Balkanska međa” u Bujanovcu.

  (10) detaljnije
 • finansiraju se projekti koji doprinose socijalnoj koheziji u multietnikim opštinama

  EU finansira projekte socijalne kohezije u multietničkim opštinama

  Na informativnoj sesiji razvojnog programa EU PRO “Slažemo se” o unapređenju socijalne kohezije koja će se održati sutra, 7. novembra u 11 sati u hotelu New City u Nišu, nevladine organizacije i predstavnici multietničkih opština sa juga Srbije moći će da se upoznaju sa kriterijumima i načinu apliciranja za ovaj javni poziv.

  detaljnije
 • Prvaci u Bujanovcu ipak seli zajedno u školske klupe

  Nakon nesporazuma oko upisa prvaka i mešovitih odeljenja u kojima su Romi u većem broju, roditelji prvaka srpske nacionalnosti prekinuli su proteste, a prvaci su seli u klupe u tri mešovita odeljenja, dok su u dva odeljenja raspoređena deca romske nacionalnosti. Ipak, sada Ujedinjena partija Roma prreti da će povući svih svojih 740 učenika "ukoliko sva odeljenja ne budu mešovita"

  (5) detaljnije
 • stefanovic-i-policija-u-Pcinjskom-okrugu-foto-i.m..jpg

  Stefanović: Policiju usaglasiti sa etničkom strukturom građana

  Na sastanku sa predstavnicima policije u Pčinjskom okrugu resorni ministar naglasio je da je važno da se u multietničkim sredinama zbog međusobnog poverenja usaglašava struktura zaposlenih sa građanima.

  detaljnije
 • Glasanje
  Izbori 2016

  U Bujanovcu i Preševu više glasača nego stanovnika

  Dok je u birački spisak za lokalne izbore u Bujanovcu upisano 42.298 građana, po zvaničnim podacima ta opština ima 10 % manje stanovnika. U Preševu je razlika još i veća - pravo glasa ima 37.474 građana, a tamo živi čak 7.800 manje ljudi.

  (2) detaljnije
 • tribina-preshevo.jpg

  Tribina o pravima i etničkim odnosima u Preševu

  U organizaciji vranjskog OK radija održana je tribina u Preševu "Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije“ na kojoj je, između ostalog, bilo reči i o nastavku prekinutog dijaloga Albanaca sa juga Srbije i Vlade Srbije. 

  detaljnije
 • Ucenici-i-ucenice-srednje-ekonomske-skole-posle-tribine.jpg

  Tribine o manjinama na jugu Srbije

  U okviru kampanje “mi-tu” u Bujanovcu je održana tribina za preko 60 učenika srpske i albanske nacionalnosti na kojoj je bilo reči o problemima osoba sa invaliditetom u Vranju i Bujanovcu.

  detaljnije
 • 490x370-490x370-bujanovac-grad.jpg

  Tribine o multietničkim odnosima na jugu

  U okviru kampanje “mi-tu” 21. oktobra počinje serijal tribina na časovima građanskog vaspitanja o međuetničkim odnosima na jugu Srbije na kojima će govoriti Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, sa direktorom Novina vranjskih. 

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Ovaj be bate, kolko je skroman, sam sebe tolko nahvali, ko provodadžija budućeg mladoženju, da drugi ne mož ništa da dodaju!

Lisac Čitalac

Tekst: Cvetanović o vladavini Leskovcem: Istorija će pisati da iza velikih projekata stoji moj tim