Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

napad na novinare

  • redakcija info centar jug

    Muškarac upao u redakciju i pretio novinarki iz Lebana

    U redakciju portala "Info centar jug" u Lebanu sinoć oko 21 sat upao je muškarac i glavnu i odgovornu urednicu Žaklinu Cvetković Mladenović najpre vređao, a potom i pretio da će joj zapaliti automobil. U policiji kažu da je napadač saslušan i da je "rad na slučaju u toku".

    (3) detaljnije
  • foto aparat foto aleksandar kostic

    Leskovac: Novinar napadnut na zadatku

    Dok je bio na terenu u Ulici Vojvode Mišića u Leskovcu, gde je poginula beba posle pada sa visine, napadnut je novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika Jugmedie Dragan Marinković, piše ovaj medij.

    (1) detaljnije
  • NUNS N1

    NUNS i NDNV: REM da se upristoji i prestane sa “trovanjem javnosti”

    Nakon što je Savet REM-a optužio novinarku Gordanu Sušu i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista "Danas" Dragoljuba Petrovića da “bezuspešno spinuju”, “vode kampanju protiv njih” i “bave se agitpropom”, reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine koje zahteva od REM-a da se upristoji.

    (1) detaljnije
  • novine

    Poslanici SNS-a “Danas” nazvali gebelsovskim, Medijska koalicija osudila napad

    Nakon što je tokom sednice Skupštine narodni poslanik SNS Aleksandar Martinović optužio dnevni list "Danas" da “vodi harangu protiv vladajuće partije i nedužnih ljudi”, na način “nezabeležen još od vremena Gebelsa i Hitlera”, reagovala je Medijska koalcija, koja je ocenila da je ovo još jedan napad na nezavisno novinarstvo.

    (3) detaljnije
  • nuns

    NUNS traži od države da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare

    Podsećajući da nema političke garniture koja poslednjih decenija nije obećavala promptno rešavanje ubistva novinara, ali da u najvećem broju slučajeva odgovorni nisu kažnjeni, iz NUNS-a pozivaju vlast u Srbiji da preuzme odgovornost za to što niko nije odgovarao za napade na novinare. Inače, u 2018. godini NUNS je zabeležio 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara.

    detaljnije
  • sukob građana i Vodovoda u Vranju

    Nove pretnje novinarima portala "Info Vranjske"

    Dok su, na poziv građana, novinar i snimatelj ovog portala, sa legitimacijama oko vrata radili svoj posao, na njih je verbalno nasrnuo vozač Javnog preduzeća Vodovod, preteći im da ne snimaju kamion. Urednik portala Saša Stojković kaže da je ovo još jedan u nizu napada na članove redakcije, zbog čega su slučaj prijavili Tužilaštvu, a napad su osudili NUNS i UNS.

    detaljnije
  • Stefan Cvetković

    Nestao novinar koji je istraživao ubistvo Olivera Ivanovića, udruženja traže intenzivnu potragu

    "Polo" novinara Stefana Cvetkovića pronađen je sinoć u Beloj Crkvi, a ono što je zabrinulo javnost i novinarska udruženja je motor automobila koji je bio upaljen i vrata koja su ostavljena otvorena. Očevici su ispričali i da je pored auta pronađen njegov ručni sat sa pokidanom narukvicom. Nestali novinar je govorio da je radio na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića i da je dobijao pretnje.

    (5) detaljnije
  • policija

    U Leskovcu napadnuta ekipa "Prve" televizije, uhapšen napadač

    Na snimatelja "Prve" televizije Vladetu Uroševića, saopštava Udruženje novinara Srbije, u prepodnevnim časovima u Leskovcu, nasrnuo je muškarac. Snimatelj je zadobio povrede glave, ali je nakon pregleda otpušten iz bolnice. Leskovačka policija uhapšila je 41-godišnjeg napadača.

    (1) detaljnije
  • Nils Muiznieks

    "Politički signali su od najveće važnosti za slobodu medija"

    Odlazeći komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks je, nakon svoje posete zemljama Balkana, u intervjuu za Balkanpres ponovio svoj stav da je neophodno da politički i javni funkcioneri javno i jasno osude sve napade na novinare.

    detaljnije
  • vucic

    Vučić: Državni organi da omoguće novinarima da nesmetano rade

    Povodom nedavne izjave sina ubijene malteške novinarke Dafne Karuane Galicije da se na osnovu atmosfere koja vlada u Srbiji može pretpostaviti da će u toj zemlji biti ubijen sledeći novinar, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da se nada da se to neće dogoditi, iako je konstatovao da ne treba da komentariše ono što je izgovorio stranac. Vučić je pozvao državne organe i političare da omoguće novinarima da nesmetano rade svoj posao.

    (8) detaljnije
  • Stop nasilju nad novinarima

    I dalje bez kazni za napade na makedonske novinere

    Udruženje novinara Makedonije (ZNM) objavilo je izveštaj o pokazateljima stepena slobode i sigurnosti novinara medija u decembru 2017. U izveštaju se navodi da je prošle godine, od septembra 2016. do kraja avgusta 2017. godine, nasilje nad novinarima u Makedoniji nastavljeno gotovo isto kao i prethodnih godina.

    detaljnije
  • Narodna stranka logo

    Niška Narodna stranka: Vlast nasiljem guši nezavisne i istraživačke medije

    Nekažnjavanje onih koji prete, ali i fizički se obračunavaju sa novinarima, kao što je to bio slučaj sa onima koji su oslobođeni, nakon što su pretili glavnom i odgovornom uredniku "Južnih vesti" Predragu Blagojeviću, kako kažu u niškom odboru Narodne stranke, dovodi do “ohrabrivanja zlostavljanja” i gušenja nezavisnih medija.

    (6) detaljnije
  • dusan-jocic-narodne-novine.jpg

    Policija ćuti o napadu na novinara u hali "Čair"

    Iako je prošlo 10 dana od incidenta u hali "Čair" u kome je, kako su rekli u Sekciji sportskih novinara Niša, predsednika ove organizacije i novinara Dušana Jocića fizički napao funkcioner Srpske napredne stranke Slaviša Mićanović, u policiji još ne odgovaraju na pitanja novinara o njihovim informacijama o događaju. Sa druge strane, u Naisi, klubu čiji je Mićanović član Upravnog odbora, kažu da je reč o privatnim razmiricama.

    detaljnije
  • 15 minuta

    “Napadi na novinare su napadi na sve građane”

    Vlast mora da pusti medije da rade svoj posao, navodi predsednik Odbora za ljudska prava u NIšu Dragan Đorđević i ocenjuje tragičnim da predstavnici vlasti prete i napadaju novinare. Dodaje da su građanima potrebni slobodni mediji da bi napravili informisan izbor, a ne da im se servira jedna istina.

    (2) detaljnije
  • Dusan-Jocic

    Udruženja zahtevaju brzo ispitivanje svih okolnosti napada na novinara u Nišu

    Da policija mora što pre da ispita prijavu incidenta u hali “Čair”, o napadu funkcionera Srpske napredne stranke Slobodana Mićanovića na novinara Dušana Jocića, složno zahtevaju Udruženje novinara Srbije, Udruženje sportskih novinara Srbije i Društvo novinara Niša. Ipak, to da je Mićanović i odbornik SNS-a u Skupštini Beograda, naveo je samo UNS.

    (4) detaljnije
  • dusan

    Niški novinar tvrdi da ga je napao funkcioner SNS, naprednjak to negira

    Neposredno pred početak utakmice evropskog Čelendž kupa u hali "Čair", desio se incident u kome je, kako kažu u Sekciji sportskih novinara Niša, predsednika ove organizacije i urednika sportske rubrike Narodnih novina Dušana Jocića, fizički napao član Upravnog odbora Naise i funkcioner Srpske napredne stranke Slaviša Mićanović. Sa druge strane, funkcioner kaže da je to bila "budalaština i bezazlena rasprava".

    (16) detaljnije
  • Zaštita slobode govora i medija

    Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, od 1992. godine do danas 287 novinara je poginulo u ratnim zonama. Međutim, šokira sledeći podatak: u istom periodu 810 novinara je ubijeno zbog toga što su istraživali korupciju i borili se za ljudska prava. Samo 10 slučajeva su dobila rešenje na sudu.

    detaljnije
  • skup u nišu

    I niški novinari obeležili Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

    Tačno u 5 do 12, nekoliko niških novinara i aktivista okupilo se ispred niškog Osnovnog suda kako bi skrenuli pažnju na sve procese i istrage koje se vode zbog pretnji ili napada na novinare, a koji nisu okončani do danas.

    detaljnije
  • novinari

    Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

    Ujedinjene nacije pre 4 godine donele su odluku da 2. novembar bude Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, kada se sve svetske vlade pozivaju na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare.

    detaljnije
  • Miloš Milošević

    Gradski većnik smatra da Južne vesti ne zaslužuju razgovor sa njim, NUNS to osuđuje

    Listi gradskih čelnika koji izbegavaju da direktno odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti, pridružio se i gradski većnik za privredu Miloš Milošević, koji je rekao da je “tako najbolje”. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić najoštrije osuđuje ovakvu podelu “na podobne i nepodobne novinare”.

    (29) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: