Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

naučna fantastika

  • Festival Fantastike

    Fantastika se vraća u Niš u maju

    Šesti Festival fantastike biće održan od 16. do 19. maja u Nškom kulturnom centru. Organizatori iz Udruženja ljubitelja fantastike Ordo Drakoniš navode da će ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade za doprinos fantastici biti kanadski pisac Stiven Erikson.

    (1) detaljnije
  • Festival Fantastike

    Počinje 5. Festival fantastike u Nišu

    Festivalske nagrade za doprinos fantastici, Bazar fantastike, kreativne radionice, izložbe, filmovi iznenađenja, ali i kutak sa društvenim igricama očekuju Nišlije na 5. Festivalu fantastike “Vračevi i mačevi” koji će biti održan od petka, 12. do nedelje, 14. maja u Niškom kulturnom centru. Festival će u petak od 18 sati otvoriti niški pisac i umetnički direktor Festivala Miloš Petković.

    detaljnije
  • Niški kulturni centar

    “Vračevi i mačevi” - Festival fantastike i ove godine u Niškom kulturnom centru

    Nišlije će od 12. do 14. maja imati priliku da posete peti Festival fantastike u Niškom kulturnom centru, a organizatori najavljuju goste iz inostranstva, film iznenađenja, izložbu, bazar fantastike, pab kviz i druge aktivnosti. Svečano otvaranje je 12. maja od 18 sati.

    detaljnije
  • Miloš Petković 15 minuta

    Miloš Petković za “15 minuta”: Knjiga o “Kerberu” je priča o ljudima koji sanjaju na javi

    Niški pisac Miloš Petković napisao je prvu zvaničnu biografiju čuvenog rok sastava "Kerber", obojenu fantazijom i mitologijom, pod nazivom “Hronike troglavog psa”. Knjiga je kruna dva jubileja - 20. je knjiga tog niškog pisca i izlazi u vreme kada Kerber obeležava 40 godina postojanja. Petković je u emisiji “15 minuta” govorio i o novom romanu za decu “Bili smo zmajevi”, o prvim knjigama svog detinjstva, kao i o mestu koje fantastika kao žanr ima u lektiri.

    (7) detaljnije
  • Niški kulturni centar

    Festival fantastike “BetmeNiš” u NKC-u

    Niški kulturni centar biće u petak i subotu, 20. i 21. maja, domaćin Festivala fantastike “BetmeNiš 2022”. Organizatori najavljuju izložbe, muzičke goste, kviz i tribine, a ulaz je besplatan za sve.

    detaljnije
  • Festival fantastike

    Festival fantastike u petak i subotu u NKC-u

    Niški kulturni centar naredna dva dana biće domaćin Festivala fantastike. Posetice očekuju izožbe, tribine, predavanja i film iznenađenja na otvaranju, kažu iz NKC-a i dodaju da će sve biti organizovano u skladu sa epidemiološkim preporukama.

    (1) detaljnije
  • GOT

    Junaci "Igre prestola" na niškom festivalu fantastike [foto]

    Kvizovima u kojima učesnici mogu da provere znanje o čuvenom čarobnjaku Hariju Poteru, kao i jednoj od najpopularnijih serija Igra prestola , biće zatvoren ovogodišnji niški Festival fantastike, posvećen upravo serijalu Pesma leda i vatre . Osim tribina i promocija, festival su obeležili i kostimirani junaci.

    detaljnije
  • zmaj

    U Nišu festival fantastike posvećen “Pesmi vatre i leda”

    Kvizovi, tribine, predavanja, promocije i filmske projekcije, a sve vezano za naučnu fantastitku očekuje posetioce Festivala fantastike, koji će se od 19. do 21. aprila održati u prostorijama Niškog kulturnog centra. Ove godine, festival je posvećen književnom serijalu “Pesma vatre i leda”, po kome je snimljena serija "Igra prestola".

    (1) detaljnije
  • LOL

    Gejmeri će se u Nišu nadmetati u “PES”-u i “LOL”-u

    U video-igrama “PES 2019” i “League of Legends” moći će da se nadmeću svi zainteresovani u Nišu predstojećeg vikenda, 29. i 30. decembra. "Gejming turnir" odžaće se u sklopu “DžedajKona”, smeštenog u niški Oficirski dom.

    detaljnije
  • nkc-foto-lj.f.

    Festival fantastike po prvi put u Nišu

    Svi ljubitelji fantastike moći će da uživaju u bogatom programu ovog žanra na prvom Festivalu fantastike “TolkiNiš”, koji će se održati tokom vikenda u Niškom kulturnom centru. Za posetioce su pripremljene radionice, filmovi, ali i takmičenje i pokloni za najmlađe.

    (1) detaljnije
  • Slika budućnost

    Konkurs “Gradine” za fantastičnu priču

    Književni časopis Gradina rapisao je konkurs za priču na temu “Srbija 2049.”, koja bi trebalo da govori o Srbiji u budućnosti. Godina je zadata na temu na osnovu nastavka kultnog filma Blade Runner 2049 , ali prema rečima urednika časopisa Zorana Pešića Sigme, ne mora da bude vezana za tematiku ovog ostvarenja.

    detaljnije
  • Dušan Jevtić

    Roman istoričara iz Niša o problemima društva kroz prizmu fantastike

    “Okultni savez Srbije” je kombinacija naučne fantastike i horora, u kome se mladi istoričar iz Niša Dušan Jevtić poigrava sa događajima koji su zabeleženi ili se naslućuju, aludirajući na neke probleme koji muče srpsko društvo.

    (1) detaljnije
  • Nišlija u konkurenciji za prestižnu nagradu; foto: facebook Dejan Stojiljković

    Niški pisac u najužem izboru za nagradu "Stanislav Lem"

    Nagrada koja se dodeljuje srpskim piscima za fantastiku u književnosti će ove godine možda otići u ruke Nišlije Dejana Stojiljkovića koji se našao u najužem izboru za ovo prestižno priznanje. Dobitnik će biti proglašen 4. februara, a svečana dodela biće upriličena na Novosadskom salonu knjiga.

    detaljnije
  • odiseja.jpg

    Izložba na Univerzitetskoj biblioteci posvećena naučnoj fantastici

    U petak 13. maja u hodniku Univerzitetske biblioteke na prvom spratu biće postavljena izložba publikacija i predmeta koji se odnose na naučnu fantastiku kao književni i filmski žanr.

    detaljnije
  • sajam fantastika

    Promocija dela srpskih pisaca fantastike na Sajmu

    U subotu 28. novembra u pres-centru Niškog sajma knjiga u hali “Čair” biće predstavljeni novi romani fantastike u izdanju “Portalibrisa”, kao i knjige “Ekološko obrazovanje u osnovnoj školi“ i “Odgonetanje srbskog jezika“.

    detaljnije
  • raketla3

    Novi broj niškog SF časopisa

    Večeras od 21h u niškom bioskopu "Kupina" biće predstavljen treći broj časopisa "Raketla", koji se bavi naučnom fantastikom.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: