Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

nepotizam

  • Lens intervju 1; foto: JV.jpg

    Marko Lens za "Južne vesti": Nije problem da profesorska deca rade u zdravstvu, ali u Nišu imate nepotizam

    Srpski lekar u dijaspori Marko Lens nedavno je upozorio da niška Klinika za endokrinu hirurgiju ne sme da postoji samostalno, to je potvrdila Zdravstvena inspekcija, ali ne i v. d. direktora UKC Niš, pa se epilog još čeka. Za to vreme istraživao je i druge nepravilnosti u niškom zdravstvu, a gostujući u emisiji Južnih vesti istakao je da postoje sumnje u nepotizam i sukob interesa na Medicinskom fakultetu, uz zaključak da nije problem da se profesorska deca zapošljavaju, ali da jeste to što se ne poštuju procedure.

    (41) detaljnije
  • Specijalna bolnica Sokobanja

    Ministarka je razrešila dužnosti direktorke bolnice, ona se kao penzionerka zaposlila u istoj ustanovi

    Manje od mesec i po dana nakon što je ministarka zdravlja, nakon prijave nepotizma i tuče lekara, razrešila dužnosti v. d. direktorke Specijalne bolnice u Sokobanji Vesnu Milanović posle 8 godina na toj funkciji - ona se kao penzionerka, sa tada nepunih 67 godina, zaposlila u Laboratoriji u istoj bolnici.

    (14) detaljnije
  • bolnica pirot

    Pirotska bolnica i afera "nediplomirani psiholog": Uprkos sudskoj odluci, direktor opet zaposlio bratanicu svoje supruge

    Konkurs iz maja 2021. godine kojim je u pirotskoj Opštoj bolnici na radno mesto psihologa na odeljenju psihijatrije primljena kandidatkinja koja je završila osnovne studije pedagogije i master iz psihologije, poništio je Osnovni sud u Pirotu, a potvrdio i Apelacioni u Nišu presudom iz aprila ove godine. Kada se očekivalo da direktor Bolnice Goran Petrović izabere nekog od preostalih 15 kandidata, on je sredinom maja učinio nešto drugo - opet je u radni odnos primio istu kandidatkinju Andreu Pančić, inače bratanicu svoje žene.

    (12) detaljnije
  • Policija FOTO Aleksandar Kostić

    Posle razgovora sa funkcionerima MUP-a Srbije policajac iz Trgovišta prekinuo štrajk glađu

    Nakon desetak dana, privremeno je prekinut štrajk glađu predsednika Sindikata ujedinjene policije Vranje i policijski službenik u grupi za suzbijanje kriminala PS Trgovište Zorana Petrovića. On se odlučio da suspenduje štrajk nakon razgovora sa visokim funkcionerima MUP-a Srbije i obećanja da će formirati specijalni tim koji će ispitati sve njegove navode i tvrdnje.

    (2) detaljnije
  • Policija - Vranje

    Policajac iz Trgovišta nedelju dana štrajkuje glađu zbog "korupcije i političkih veza”

    Predsednik Sindikata ujedinjene policije Vranje i policijski službenik u grupi za suzbijanje kriminala PS Trgovište Zoran Petrović već nedelju dana štrajkuje glađu zbog, kako kaže, korupcije i zloupotrebe političkih veza nadređenih u njegovoj stanici i Policijskoj upravi Vranje. Na nezakonito, neprofesionalno i nemoralno ponašanje onih koji bi protiv toga trebali da se bore ukazivao je mnogobrojnim konkretnim prijavama, a na štrajk se odlučio nakon što njegov zahtev o suspenziji načelnika Policijske stanice u Trgovištu koji je, kako kaže, mnogo puta konzumirao alkohol za vreme rada, nije ispunjen.Načelnik i predsednik Opštine bez komentara, uz dodatak - "to su gluposti".

    (1) detaljnije
  • Specijalna bolnica Sokobanja

    Nakon prijave nepotizma i tuče u Specijalnoj bolnici u Sokobanji - razrešena dugogodišnja direktorka

    Pre nedelju dana ministarka zdravlja razrešila je v. d. direktorku Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji Vesnu Milanović. Zaposleni su je pre toga prijavili za nepotizam, jer tvrde da je zaposlila sina kao doktora medicine, ali da tu nije radio, već bio na neplaćenom odsustvu, kao i rođaka njegove supruge, a da je ranije bilo kršenja zakona potvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije. Njenom razrešenju prethodila je i tuča lekara na radnom mestu, a advokat dr Dragana Stanojevića kaže da je njegov klijent napadnut i da su podneli krivičnu prijavu. Milanović demantuje nepotizam i kaže da je otišla u penziju, a nova direktorka Ivana Filipović uverava da je stanje u ustanovi redovno.

    detaljnije
  • sps

    Lebančani optužuju lidera SPS-a za nepotizam, on tvrdi da žele da mu oslabe stranku

    Dok je Srđan Jović zamenik predsednika Opštine Lebane, njegova supruga od skora je direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović” u Bošnjacu, a sve to se dovodi u vezu sa njegovim bratom - predsednikom Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Draganom Jovićem i direktorom Osnovne škole u tom mestu. Takođe, on je, saznaju Južne vesti, sina i ćerku zaposlio u ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta, a iz lokalnog odbora SPS-a tvrde da je sve to njegova “zasluga” i da se radi o očiglednom nepotizmu. Sa druge strane, prvi čovek socijalista u Lebanu negira navode da je uz pomoć politike zaposlio članove porodice i dodaje da se radi o pokušaju oslabljivanja te stranke.

    (2) detaljnije
  • pošta

    Neplaćeni prekovremeni rad, preveliki rejoni, nepotizam - problemi radnika niške "Pošte"

    Pošiljke kasne i po nekoliko nedelja, kažu zaposleni u niškoj filijali preduzeća “Pošta Srbije” i dodaju da to nije jedini problem - radnicima se ne plaća prekovremeni rad, rejoni im se povećavaju, a u firmi ima i povlašćenih partijskih kadrova. Zbog toga su, ističu, 3. i 4. decembra poštari i kuriri odbili da isporučuju poštu. O ovome direktor niške "Pošte" nije mogao da govori, već je novinare uputio na centralu, iz koje još nema odgovora.

    (57) detaljnije
  • os branko radicevic bujanovac

    Direktorka Osnovne škole u Bujanovcu zaposlila sina u školi

    Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktorke Osnovne škole “Branko Radičević” u Bujanovcu, Mirjane Nešić zbog toga što je u školi zaposlila svog sina kao profesora informatike i računarstva. Nešićeva kaže da njen sin godinama radi u školi, da mu je produžila jedan ugovor, a u međuvremenu je podnela ostavku, ali kaže da to nije imalo veze sa rešenjem Agencije.

    (4) detaljnije
  • OŠ Vuk Karadžić Lebane

    Direktor osnovne škole u Lebanu zaposlio svog sina kao nastavnika

    Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktora Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Lebanu Dragana Jovića zbog sukoba interesa, jer je na zaposlio "na određeno" svog sina kao nastavnika matematike u školi na čijem je čelu. Jović se na obaveštenje o pokretanju postupka nije izjašnjavao.

    (7) detaljnije
  • suzana kostić

    Suzana Kostić ponovo izabrana za dekana Fakulteta umetnosti

    Umesto da bude smenjena zbog korupcije, nepotizma, mobinga i kršenja Etičkog kodeksa, što je dokumentovano presudama, aktuelna dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić jednoglasnom odlukom Saveta dobila je i treći uzastopni mandat. I naredne 3 godine će mimo zakona biti dekan niške visokoškolske ustanove.

    (21) detaljnije
  • Dekanica Suzana Kostić

    Bira se novi dekan Fakulteta umetnosti, "Južne vesti" izbačene sa sednice

    Pravosnažne presude za mobing, nepotizam, korupciju, kršenje Etičkog kodeksa, te nekoliko preporuka za smenu Suzane Kostić sa mesta dekana niškog Fakulteta umetnosti, dosad nije ispoštovano, a pored toga ona je jedini kandidat za ovu funkciju u novom mandatu. Kostićeva je novinarku isterala sa sednice na kojoj se odlučivalo o novom dekanu, uz poruku da Južne vesti mogu samo da "popiju tužbu".

    (49) detaljnije
  • goran jovic

    Agencija upozorila direktora RPK u Leskovcu zbog nepotizma i gomilanja funkcija

    Zbog toga što je istovremeno obavljao poslove direktora Regionalne privredne komore u Leskovcu i bio zamenik predsednika Skupštine opštine Lebane, kao i odbornik u lokalnom parlamentu gde je učestvovao u radu i donošenju rešenja kojim su poslove u javnim ustanovama dobili njegovi bliski srodnici, a pri tom ih nije blagovorenemo obavestio o sukobu interesa, Agenciju za borbu protiv korupcije donela je pravosnažno rešenje kojim se Goran Jović upozorava da je povredio zakon.

    (1) detaljnije
  • GAF

    Uprava GAF-a zapošljava rodbinu i ignoriše odluku suda

    Smatrajući da je kvalitetniji kandidat za asistenta na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu od ćerke prodekana i žene profesora, tadašnji stručni saradnik i doktorand Petar Pejić je pokrenuo upravni postupak i dobio ga. Međutim, na GAF-u su uprkos poništenom konkursu opet izabrali iste kandidate, a nisu ispoštovali ni preporuku Agencije za borbu protiv korupcije da se zbog nepotizma smeni dekan Petar Mitković.

    (33) detaljnije
  • Apoteka “Ćele kula” neće raditi dva dana, dežuraće apoteka “Higija”

    “Apoteke Niš” dobile novog-starog direktora ranije smenjenog zbog nepotizma

    Nekadašnji direktor Apoteke Niš Radojko Matić, koji je smenjen 2013. godine, nakon što je Agencija za borbu korupcije protiv njega pokrenula postupak, jer je u toj ustanovi zaposlio svoju ćerku, nakon 5 meseci u v. d. stanju i sprovedenog konkursa, i zvanično vraća u direktorsku fotelju.

    (6) detaljnije
  • agencija

    Agencija predložila smenu direktora škole iz Bosilegrada zbog nepotizma

    Zbog toga što je direktor Osnovne škole “Georgi Dimitrov” Metodi Čipev zaposlio svog sina, brata od tetke, ali i zeta u ovoj obrazovnoj ustanovi, Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovu smenu.

    (1) detaljnije
  • rešenje agencije

    Agencija traži smenu direktora osnovne škole u Leskovcu zbog nepotizma

    Zbog toga što je direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Leskovca Nenad Ivanović zaposlio svog sestrića na mesto profesora muzičkog, Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je njegovu smenu.

    detaljnije
  • vodovod

    Vodovod odbija da dostavi podatke o zaposlenima

    Ni nakon više od 2 meseca od kako su novinari Južnih vesti tražili od JKP “Naissus” da im dostave ugovore o radu svih onih koji su u ovom preduzeću dobili posao “za stalno” uprkos merama štednje i bez saglasnosti Vlade Srbije, nema odgovora.

    (8) detaljnije
  • uranija petrovic direktorka DZ Kuršumlija foto lj.m.

    Konkurs skrojen po meri aktuelne direktorke Doma zdravlja iz SNS-a

    Direktorka kuršumlijskog Doma zdravlja Uranija Petrović izabrana je na još jedan četvorogodišnji mandat, iako su, kako tvrdi njen protivkandidat, prekršeni svi propisi i zakoni u konkursu. Ona odbacuje optužbe i tvrdi, iako se protiv nje vodi nekoliko postupaka, između ostalog i zbog zaposlenja ćerke, da je sve urađeno po zakonu.

    (16) detaljnije
  • Aleksandar Veljković direktor ETŠ "Mija Stanimirović"

    Direktor škole “Mija Stanimirović” bira novinare sa kojima razgovara

    Aleksandar Veljković direktor Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” u Nišu, nije želeo da razgovara o uspehu đaka Đorđa Petrovića na informatičkom takmičenju za učenike srednjih škola “RAF Challenge 2017”, kao ni o nagradi koju je sama škola dobila. Kako je naveo, razlog je što su Južne vesti ranije pisale o porodičnom zapošljavanju u školi kojom upravlja.

    (10) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: