Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

novinarstvo

 • Aleksandar Vučić

  Vučić stao uz novinare, pošto im je BIA zabranila izveštavanje sa svečanosti

  Zato što nekoliko novinara nije moglo da prisustvuje današnjoj svečanosti koju je organizovala BIA, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkazao učešće i stao uz novinare. Osim ovog gesta, on je poručio i da “pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno”.

  (13) detaljnije
 • Bratimir Vasiljević

  Vasiljević ponovo vređao novinare "Južnih vesti"

  Predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević (SNS), još jednom je odbio da odgovara na pitanja novinara Južnih vesti, nazvavši ih "senzacionalističkim lažovima", pa čak i kriminalcima.

  (19) detaljnije
 • obradovic

  Obradović prekinuo štrajk, podrška Novinarske mreže

  Na preporuku lekara Vukašin Obradović osnivač nedeljnika "Vranjske” prekinuo je štrajk glađu koji je započeo juče. U međuvremenu je više od 150 novinara iz regiona dalo potpis podrške za prekid štrajka, kao i za podršku Stevanu Dojčinoviću protiv kojeg POkret socijalista vodi hajku nakon teksta o stanu Aleksandra Vulina.

  (1) detaljnije
 • Presuda u korist Južnih vesti, poništena odluka Ministarstva informisanja

  Upravni sud je presudio u korist Južnih vesti i poništio odluku tadašnjeg ministra informisanja Ivana Tasovca zbog toga što je na prošlogodišnjem konkursu za javno informisanje prepravio predlog konkursne komisije i novac podelio po sopstvenom nahođenju.

  (5) detaljnije
 • SNS

  SNS opet vređa novinare

  Reagujući na tvrdnje uprave Vodovoda da im je novinar Vranjskih novina pretio, Srpska napredna stranka je novinare nezavisnih medija optužila da reketiraju gradske vlasti, nazivajući ih "lokalnom žutom štampom", "polufabrikantima Soroševskih fondova" i "ideolozima žutih patkica", poredeći ih sa čuvenim Hitlerovim saradnicima.

  (4) detaljnije
 • o-medijima-MRCN

  Lokalni mediji uticajni, senzacionalizam najveći problem

  Iako su mediji najodgovorniji za formiranje javnog mnjenja, veliki broj novinara ne poznaje etički kodeks i ne suprotstavlja se diskriminaciji, kvalitet novinarstva u pojedinim medijima je na veoma niskom nivou i potrebno je oštrije kažnjavanje televizija i novina koje krše profesionalne norme, rečeno je u diskusiji na predstavljanju priručnika “Borba za ravnopravnost” i “Mediji, rod i izveštavanje u vanrednim situacijama” u niškom “Media centru”.

  (1) detaljnije
 • diktafon

  Konkurs za Letnju školu onlajn novinarstva Južnih vesti

  Tokom petodnevnog intenzivnog rada, od 24. do 28. jula, budući novinari će, pored predavanja koja će držati urednici i novinari Južnih vesti, tokom Letnje škole biti u prilici da teorijska znanja primene u praksi kroz svakodnevni rad u posebno formiranoj redakciji, koju će voditi urednik sajta B92.net Pavle Zlatić.

  detaljnije
 • Dragan Milosevic Buca foto i.m.

  Surdulički novinar obeležava 4 decenije rada

  Novinar Dragan Milošević - Buca punih 40 godina života posvetio je novinarstvu pišući najčešće o zanimljivostima iz Surdulice za razne medije. Iako ima 61 godinu, ne pomišlja da odustane od posla koji se često naziva "rudarski", a pored svega, postiže da se i amaterski bavi glumom.

  (1) detaljnije
 • zumiranje

  Novo “Zumiranje” o novinarstvu i pritiscima na medije

  Kako je danas baviti se istraživačkim novinarstvom u Srbiji i da li novinari trpe pritiske, sa Filipom Švarmom u večerašnjoj emisiji “Zumiranje” nedeljnika “Vreme” razgovaraće novinar BIRN-a Slobodan Georgiev i urednik Centra za istraživačko novinarstvo Dino Jahić. Emisija počinje u 18 sati.

  detaljnije
 • Sloboda medija

  Procvat tabloidizacije i gušenje aktivizma u Srbiji

  Srbija po slobodi medija, prema podacima Reportera bez granica, Svetski dan slobode medija 3. maj, dočekuje na 66. mestu, što je u veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Sociolog Zoran Jovanović i aktivista Mladen Jovanović slažu se da današnju medijsku sliku kroje tabloidi, a da nestaju “dubinski mediji” koji traže istinu.

  (1) detaljnije
 • Automobil iz kog je sniman Blagojević

  Policija već mesec dana traga za automobilom iz kog je sniman novinar Južnih vesti

  Punih mesec dana je Policijskoj upravi u Nišu bilo potrebno da utvrdi da automobil sa registracijama "NI 094 ŽČ" ne postoji i da o tome obavesti Tužilaštvo. U Osnovnom tužilaštvu kažu da su već sutradan policiji naložili da istragu nastavi i proširi na osnovu izgleda automobila.

  (8) detaljnije
 • Južne vesti eu progres

  Južnim vestima nagrada EU za najbolji prilog o preduzetništvu

  Pričom o devet osoba sa invaliditetom iz okoline Leskovca koje su u okviru programa "Gnezno prihoda" pokrenule sopstveni posao, od koga sada izdržavaju svoje porodice, novinar Nikola Marković i snimatelj i reditelj Boban Rajković dobili su Nagradu za najbolji prilog o preduzetništvu, koju dodeljuje EU progres program.

  (2) detaljnije
 • Učestvovalo 18 izviđača i članica Krovne organizacije mladih; foto: Marko Pekić

  Niški izviđači učili o veštinama promocije svoje organizacije

  U improvizovanom televizijskom i radio studiju, a uz pomoć profesionalnih novinara, oko 20 izviđača, članova svih 8 niških odreda, u Cerju, malom mestu pored Niša, učilo je o veštinama javnog nastupa i korišćenju interneta u svrhe promocije svoje organizacije.

  detaljnije
 • Vanja bulić u Nišu

  Predavanje Vanje Bulića na Pravnom o uticaju devedesetih na novinarstvo

  Kako su ratovi u regionu uticli na medije, kako je došlo do propadanja kulture informisanja devedestih i zašto je tada počela da se menja novinarska profesija i etika u Srbiji, ali i kako je “turbofolk” uticao na kulturu u društvu, samo su neke od teme o kojima će na Pravnom fakultetu u Nišu govoriti novinar i publicista Vanja Bulić.

  (9) detaljnije
 • Zbog čega ne žele da odgovaraju građanima?; foto: arhiva JV

  Vlast beži od novinara: prepodne na sastancima, popodne odmaraju

  Prepodnevni sastanci koji traju satima, a potom odgovori da je "kraj radnog vremena", to su uglavnom izgovori koje javni funkcioneri u Nišu koriste da ne odgovore na novinarska pitanja o značajnim temama za građane. “Prebacivanje lopte” koriste kao beg od odgovornosti.

  (15) detaljnije
 • Janković ukazao na probleme i moguća rešenja; foto: Vanja Keser

  Janković: Muči nas propaganda, a ne mediji

  Propaganda, medijske slobode, izazovi sa kojima se mediji suočavaju, ali i važnost novinarske profesije, neke su od tema o kojima je govorio Zaštitnik građana Saša Janković.

  (1) detaljnije
 • Južne vesti deo redakcije

  7 godina Južnih vesti

  Na današnji dan 2010. godine tadašnji šef Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a Đorđe Padejski je klikom miša aktivirao tekst "Manipulacije na niškom aerodromu", čime je simbolično označio zvanični početak rada Južnih vesti.

  (15) detaljnije
 • In Memoriam Zoran Jovanovic

  In memoriam: Zoran Jovanović

  Dugogodišnji leskovački novinar Zoran Jovanović preminuo je u 67. godini 23. januarau, posle duže bolesti.

  detaljnije