Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

novinarstvo

  • dragana sotirovski

    Rečnik Sotirovski koji "ne priliči gradonačelnici" - opoziciji uvrede, a građanima poruka "država je SNS"

    Nakon što je rekla da Niš ne treba da bude “opoziciono ostrvo” u kome SNS nema vlast, gradonačelnica Dragana Sotirovski nastavila je raspravu sa opozicijom preko društvenih mreža, gde je poslanika Đorđa Stankovića prozvala rečima: “nasilnička vrana” i “zalizani, nadobudni mamin sin”. Novinarka Tamara Skrozza i docent na Filozofskom fakultetu Dušan Aleksić smatraju da takav rečnik ne priliči njenoj funkciji, dok politikolog Dejan Bursać kaže da su izjave Sotirovski o “opozicionom ostrvu” signaliziranje građanima kako da se ponašaju.

    (36) detaljnije
  • ćuruvija

    "Sramno, fatalan udarac društvu" - reakcije niških novinara i stručnjaka o slučaju Ćuruvija

    Strašno, sramno i tužno - tako niški novinari opisuju odluku Apelacionog suda da oslobodi četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti okrivljenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Da je pravosuđe u potpunosti podređeno političkim interesima i da je pravda nedostižna, saglasni su novinari koji ističu da je oslobađajućom presudom zadat fatalan udarac čitavom društvu.

    (7) detaljnije
  • protest Ćuruvija

    Protest zbog oslobađanja optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije

    "Dvadeset i pet godina nakon ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde" - ističe Koalicija za slobodu medija, koja poziva na protest u Beogradu, u ponedeljak, 5. februara u 14 sati, zbog odluke Apelacionog suda da oslobodi krivice za ubistvo novinara četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

    (2) detaljnije
  • NUNS N1

    NUNS: Prijava protiv novinarke "Bujanovačkih" je pritisak, pozivamo direktora da je povuče

    Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da je reč o ozbiljnom pritisku na redakciju "Bujanovačkih" prijava koju je podneo direktor škole, nakon što su objavili tekst i fotografije urušenog plafona, kao i da je krivična prijava potpuno neosnovana. Apeluju na direktora da povuče prijavu i dozvoli novinarima da neometano rade u javnom interesu.

    detaljnije
  • Media Talks

    Veštačka inteligencija i novinarstvo - osećaj za "dobru priču" u prednosti u odnosu na "mašinu"

    Iako će medijski radnici korišćenjem veštačke inteligencije automatizovati "pešačke poslove" poput pretrage podataka i arhiva, kao i ekspresno dobiti transkript snimljenih intervjua uz sažetak najbitnijih delova, ali i brže pisati tekstove, medijski stručnjak Pavle Zlatić upozorava da zbog prebrzog napretka veštačke inteligencije mediji mogu biti zaboravljeni. On je na predavanju na Filozofskom fakultetu u Nišu rekao da novinari moraju pratiti tehnologiju, ali da će njihova empatija i osećaj za "dobru priču" uvek biti u prednosti u odnosu na "mašinu".

    (2) detaljnije
  • JLM_8017-01

    “Iskušenik” mladog novinara iz Niša - potreba za “grešnim” pred čitaocima

    Sa njegovom pričom u knjizi čitaoci neće moći da se u potpunosti identifikuju, ali će ih naterati da razmišljaju o izborima koje prave i njihovim posledicama - tako svoj prvenac koji je nazvao Iskušenik opisuje mladi novinar iz Niša Nikola Đukić. Prvi utisci čitalaca su da se brzo čita i "drži pažnju", prenosi autor, a promociju najavljuje u rodnom gradu za par meseci, kao i novu priču smeštenu u Niš.

    detaljnije
  • suđenje

    Obuka za pravnike, novinare i studente iz oblasti reforme pravosuđa

    Svi zainteresovani pravnici, novinari i studenti mogu se prijaviti za obuku Odbora za ljudska prava Niš (CHRIN), gde će imati priliku da steknu znanje i veštine za praćenje reforme pravosuđa.

    (5) detaljnije
  • vodič sotirovski

    Ponašanje Sotirovski prema novinarima prvi primer "kako ne treba" u Vodiču za političare 

    Dogovor gradskih funkcionera u Nišu da ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti , kao i drugih medija koji "njihove odgovore komentarišu i gde ne mogu da se čuju", što je pre dve godine priznala da postoji lično gradonačelnica Dragana Sotirovski - prvi je primer "kako ne treba" da se ponašaju javni funkcioneri prema novinarima koji predstavljaju građane, u Vodiču za političare koji je objavio NUNS. Sotirovski na to nije reagovala iako joj je dokument odavno poslat, izostao je i njen komentar Južnim vestima, ali je često utisak da je praksa ćutanja nastavljena, jer su mnoga pitanja građana i dalje bez odgovora.

    (21) detaljnije
  • Nagrada Slađana Veljković

    Peti po redu konkurs za novinarske nagrade “Slađana Veljković”

    Za najbolju reportažu, najbolji uređivački rad u lokalnim medijima i novinarski poduhvat, nagradni konkurs raspisao je vranjanski Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO). Svi zainteresovani novinari iz Srbije i regiona mogu konkurisati do poslednjeg dana novembra 2023. godine.

    detaljnije
  • gradsko veće 2 niš

    Sednice Gradskog veća u Nišu - često telefonske i skrivene od "očiju javnosti"

    Iako bi sednice Gradskog veća, u skladu sa Zakonom, Statutom, a prema Informatoru trebalo da budu javne, u Nišu predstavnike medija pozivaju samo na određene, dok se druge održavaju iza očiju javnosti. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da se novinari pozivaju na sednice “koje su uživo”, a da su ostale telefonske.

    (6) detaljnije
  • Gradska kuća

    Ko stoji iza medija kojima je Grad Niš podelio pare građana na konkursu

    Osim toga što su na gradskom konkursu u Nišu mediji Vidosava Vitka Radomirovića dobili ukupno 33,7 miliona dinara, 2,5 miliona dobiće i agencija Jelene Lješnjak, njegove poslovne partnerke, koja u "Timok AD"-u sa njim deli direktorsku poziciju. 800.000 dinara dobiće i "Internet group", iza kojeg stoji prorežimski portal "Telegraf". Više od pola miliona namenjeno je "Forum artistikum"-u, čiji će projekat, prema pisanoj izjavi do koje su "Južne vesti" došle, realizovati naprednjak i radnik Gradske uprave Nikola Panić, koji sa svojim medijem ne može da učestvuje zbog sukoba interesa.

    (10) detaljnije
  • Okupljanje kod Železničke4; foto: JV-Tamara Radovanović.jpg.jpg

    “Pristojna Srbija” - šta su sve novinari "Južnih vesti" trpeli od naprednjaka danas na terenu

    “Dođi, da čika bonu“, “Skloni se da te ja ne sklanjam”, “Ću te gađam s torbu”, “Odmah da si obrisao snimak, jasno?” - neki su od komentara upućenih novinarima "Južnih vesti", koji su pratili polaske autobusa i voza na SNS miting. Novinarki Tamari Todorović jedan naprednjak uputio je seksistički komentar, kada je izvadio bombonu iz džepa i rekao joj: “Dođi, da čika bonu”. Gradski većnik Nenad Stanković poručio je pri ulasku u voz novinarima: “Ne se*ite dok je voz u stanici”.

    (6) detaljnije
  • kamere, mediji

    Pirotskim televizijama veći deo "medijskog kolača" u Babušnici

    Od 1,9 miliona dinara, koliko je u babušničkom budžetu izdvojeno za projektno finansiranje medija, 1,2 miliona dobile su pirotske televizije. Članovi komisije bili su i Nišlije - Dragan Stojanović Žika Promaja, kao i niški naprednjak i glavni i odgovorni urednik Gradskog portala 018 Nikola Panić.

    (1) detaljnije
  • Uroš Dimitrijević naslovna; foto: Dunja Subašić.jpeg

    Novi roman mladog novinara i pisca iz Niša - "Daske" pisao u Parizu, ali o odrastanju u svom rodnom gradu

    "Daske" su novi roman mladog novinara i pisca iz Niša Uroša Dimitrijevića, u kome je na neki način oživeo likove iz prvog romana, koji je bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Nišlija sada živi u Parizu, radi u strip industriji i živi svoj san, ali je pisao o svom rodnom gradu i odrastanju u njemu. Nova priča nije autobiografska niti nastavak njegovog prvenca, ali je dogodovštine iz svog detinjstva utkao i u ovu knjigu. U knjižare širom Srbije stiže posle prvomajskih praznika, a promociji u Nišu nada se u junu.

    (1) detaljnije
  • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

    NUNS: Nedopustivo etiketiranje novinara Južnih vesti i FAR-a

    Da je predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov etiketirao novinare Južnih vesti i dimitrovgradskog portala FAR i da takvo njegovo ponašanje najoštrije osuđuju, kažu iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Povod za njegovu reakciju bilo je pisanje dva portala o kupovini polovnog službenog automobila koji je iz budžeta plaćen 41.000 evra.

    (2) detaljnije
  • Vladica Dimitrov

    Za predsednika Opštine Dimitrovgrad pisanje o kupovini polovnog auta od 41.000 evra - "opozicioni rad"

    Pravdajući kupovinu polovnog "audija A6" koji je Opština Dimitrovgrad platila oko 41.000 evra, o čemu smo pre i nakon sprovedenog tendera i kupovine tog auta pisali u više navrata, predsednik te Opštine Vladica Dimitrov je, gostujući na lokalnoj televiziji, portal Južne vesti okarakterisao kao "opozicioni medij".

    (3) detaljnije
  • mediji foto aleksandar kostic

    Poništen deo medijskog konkursa u Dimitrovgradu: novac dodeljen agenciji koja trenutno ne obavlja delatnost

    Novim rešenjem predsednika Opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova delimično se poništilo prethodno donešeno rešenje o preraspodeli novca na medijskom konkursu u toj opštini, tako što je odbačena prijava agencije JMedija iz Pirota, koja je dobila 620.000 dinara. Kako su i Južne vesti pisale, ta agencija je u trenutku prijave bila u privremenom prekidu obavljanja delatnosti, što je bio osnov da se tek naknadno utvrdi da ne ispunjava uslove konkursa.

    detaljnije
  • far

    Sedmi rođendan dimitrovgradskog portala FAR: nastavljamo borbu za medijske slobode i sopstveni opstanak

    Svoj sedmi rođendan slavi dimitrovgradski dvojezični portal FAR, a u osmu godinu rada "farovci" ulaze sa nadom da će godine koje dolaze stvoriti znatno bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske zajednice u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na nacionalne i verske razlike. Ove godine ovaj dimitrovgradski portal je jedini lokalni medij koji je od strane Opštine Dimitrovgrad podržan sa nula dinara.

    detaljnije
  • kamere, mediji

    Televizijama kruševačkog biznismena bliskom SNS-u većina novca na medijskom konkursu u Dimitrovgradu

    Od skoro 14 miliona dinara, koliko je iz budžeta Opštine Dimitrovgrad izdvojeno za finansiranje medijskih sadržaja u 2023. godini, skoro 9 miliona dobila je Radio televizija Caribrod, lokalni medij iz tog mesta u vlasništvu kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića, bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. 400.000 dinara dobila je Televizija Pirot, još jedna televizija koja je u vlasništvu istog čoveka.

    (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: