Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

obrazovanje

  • IMG_20210708_145846

    Za najugroženiju decu ulice počeo projekat “Na putu za svratište”

    Da bi doprineli boljem obrazovanju dece iz niških romskih naselja, posebno one sa ulice i iz siromašnih porodica koja su u vreme pandemije bila potpuno ili delimično isključena iz obrazovnog procesa, počinje realizacija projekta “Na putu ka svratištu” koji će trajati do kraja marta naredne godine. Cilj projekta jeste da se deca vrate u škole i da Romski kulturni centar, u kome će raditi sa decom, postane svratište.

    (1) detaljnije
  • đaci i vasić

    Đacima generacije pirotskih škola od Gradske uprave po 12.500 dinara

    12 učenika generacije pirotskih osnovnih i srednjih škola nagrađeno je sa po 12.500 dinara iz budžeta Grada, a novac su dobili po završetku školske godine na prijemu u Gradskoj upravi.

    detaljnije
  • škola

    Konferencija “Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu” u Nišu

    Za sve nastavnike, edukatore i aktiviste koji se bave obrazovanjem i žele da unaprede svoje veštine podučavanja putem video predavanja, 5. juna biće organizovana konferencija pod nazivom “Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu”. Skup će biti organizovan u Naučno-tehnološkom parku, a za oni koji nisu u prilici da dođu obezbeđen je video prenos.

    detaljnije
  • Medicinska škola

    Đaci ponovo u klupama, nastava od kuće teško pala učenicima stručnih škola

    Stariji osnovci i srednjoškolci nakon mesec i po dana pauze od danas su ponovo u školskim klupama. Nastava od kuće naročito teško pada stručnim školama, poput niške Medicinske, čiji program podrazumeva više od 40 odsto praktične nastave, kaže direktor Miroslav Savić.

    (4) detaljnije
  • romski bend

    Ženski romski bend "Pretty loud" se muzikom bori za obrazovanje Roma i protiv dečijih brakova

    Šest mladih Romkinja iz Niša deo su Pretty loud sastava, prvog ženskog romskog benda na svetu, a na Međunarodni dan Roma, 8. april, poručuju da maloletnički brakovi nisu tradicija, već krivično delo, kao i da je obrazovanje jedna od najvažnijih stvari za svaku romsku devojčicu.

    (8) detaljnije
  • Učionica

    Geodetska i oprema za robote za 3 srednje škole iz Niša od Fondacije "Divac"

    Devet škola iz 6 gradova u Srbiji, a među njima i Građevinska tehnička škola “Neimar”, Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” i Gimnazija “9. maj” iz Niša, dobiće od Fondacije “Ana i Vlade Divac” 3,5 miliona dinara, kako bi više od 7.000 učenika iz tih gradova kroz unapređenje savremene nastave i vannastavnih aktivnosti dobili kvalitetnije obrazovanje u domenu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike.

    (1) detaljnije
  • Učenici

    Počelo drugo polugodište, neke škole na jugu prešle na onlajn nastavu zbog posledica poplava

    Nakon dužeg zimskog raspusta, učenici su se vratili u školske klupe, pa niži razredi nastavu prate iz učionice, dok za starije osnovce i srednjoškolce i dalje važi kombinovani model. U svim školama obezbeđeno je grejanje, kaže načelnik Školske uprave u Nišu, a pojedine su se za sada, kaže, prebacile na nastavu preko interneta, jer ih je ugrozila poplava.

    (1) detaljnije
  • skola

    Školovanje tokom pandemije, koliko su deca naučila tek slede analize

    Prošlo je devet meseci otkako su učenici u Srbiji imali prvi čas van učionice, za osnovce se ova praksa nije nastavila u novoj školskoj godini, dok su stariji razredi i dalje na onlajn nastavi. Prvo polugođe je završeno, svi sagovornici se slažu da je ovakav metod najviše uticao na društveni život dece, a o kvalitetu nastave tek slede analize. U Severnoj Makedoniji najveći problem bio je nedostatak uređaja za praćenje onlajn nastave sa kojim se suočavalo 40 hiljada učenika. O tome kako se obrazovni sistem snašao u novoj situaciji, pišu novinari Južnih vesti i 360 stepeni.

    (10) detaljnije
  • GAF

    Otvorene prijave za “INNOWAT” predavanja za razvijanje inovativnih rešenja u upravljanju vodama

    Kroz modul “INNOWAT” promovisaće se istraživanja u oblasti upravljanja vodnim resursima kako bi se razvila nova inovativna i interdisciplinarna rešenja u sektoru voda i podsticanja mladih istraživača da se uključe u istraživanje, kažu iz Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. Dodaju i da za predavanja, koje će početi 15. februara na tom fakultetu preko "Moodle" platforme, zainteresovani mogu da se prijave do 15. januara.

    (2) detaljnije
  • škola

    Stručni deo Kriznog štaba preporučuje onlajn nastavu za starije osnovce i srednjoškolce, Vlada sutra odlučuje

    Da odluku da li će deca u vrtićima, osnovci i srednjoškolci otići na raspust zbog epidemiološke situacije neće donositi pod pritiskom javnosti, već ako tako savetuje stručni deo Kriznog štaba, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić. Da li će ovo biti nova mera, ona kaže da će se znati nakon sutrašnje sednice Vlade.

    (8) detaljnije
  • Marija Ranđelović

    Još se ne zna da li je većnica Ranđelović u sukobu interesa, ona i dalje sedi na dve fotelje

    Na koji od dva posla ujutru odlazi Marija Ranđelović, kao i kako uspeva da obavlja 2 funkcije istovremeno, pitanja su na koja novinari nisu uspeli da dobiju odgovore jer gradska većnica za obrazovanje i direktorka Narodnog univerziteta u Nišu nije na njih odgovorila. O njenom slučaju se još ne izjašnjavaju ni Agencija za sprečavanje korupcije, a ni predsednik niške Skupštine Boban Džunić, koji kaže da i dalje čeka da se sekretar tela kojim predsedava vrati sa odmora i da ga informiše da li je Ranđelovićeva podnela ostavku.

    (35) detaljnije
  • Marija Ranđelović

    Članica Veća Marija Ranđelović i dalje je direktorka Narodnog univerziteta u Nišu

    Sa novom funkcijom većnice za obrazovanje u Nišu, Marija Ranđelović mogla bi da se nađe u sukobu interesa. Da li je tu sumnju otklonila ostavkom na direktorsko mesto u Narodnom univerzitetu u Nišu i da li je od Skupštine tražila mišljenje o nespojivosti njenih funkcija, nema potvrde od predsednika ovog tela Bobana Džunića. O ostavci nije želela ni ona da govori, već kaže da sve zavisi od toga kako će se nadležni izjasniti o njenom slučaju. Iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da su primili zahtev Marije Ranđelović i da o njemu još odlučuju.

    (24) detaljnije
  • ekonomska skola

    Ekonomska škola iz Niša među 100 škola na svetu koje učestvuju u Svetskoj nedelji obrazovanja

    Jedna od 100 škola iz celog sveta koje će predstavljati svoje dobre prakse tokom Svetske nedelje obrazovanja jeste Ekonomska škola iz Niša. Oni će podeliti priču o svojoj školi i Srbiji, baveći se temom "Izgradnja programa za poboljšanje zapošljivosti, preduzetništva i životnih veština".

    (1) detaljnije
  • kavcic tulare foto fondacija

    Fondacija "Alek Kavčić" donirala 3 računara i štampač školi u Tularu

    Osnovna škola “Vladimir Bukulić” u Tularu kod Medveđe, “bogatija” je za 3 računara koje im je donirala Fondacija “Alek Kavčić”. Kako kaže Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije, školu pohađa 20 đaka, pa će tako svako moći da radi na računaru, a štampač će koristiti za štampanje udžbenika kada oni postanu besplatni i dostupni na internetu, što je glavni projekat Fondacije.

    (1) detaljnije
  • Gimnazija Vranje

    Jedna od prvih Gimnazija u Srbiji osnovana na današnji dan 1881. godine u Vranju

    Jedna od prvih gimnazija u Srbiji koja sada nosi ime jednog od najznačajnijih pisaca srpskog realizma, Vranjanca Bore Stankovića, osnovana je na današnji dan, pre 139 godina u Vranju, tri godine nakon oslobođenja grada od Turaka. Do pre 30 godina, kada je po drugi put otvorena kao Gimnazija “Bora Stanković”, bila je “Nemanjina gimnazija”, kako se prvobitno zvala ili “Vranjska gimnazija” kako su je zvali prvi đaci. Bila je smeštena u zgradi Haremluka i imala samo dva razreda, pretvarana u policijski kazamat, zatvarana u oba svetska rata, delila se na mušku i žensku, da bi postala Gimnazija “Bora Stanković” koju danas pohađa oko 780 učenika.

    (2) detaljnije
  • Gimnazija 9. maj

    Bez prijemnog za sportsko odeljenje u niškoj gimnaziji, prva generacija od jeseni

    Od septembra će u niškoj Gimnaziji "9. maj" 20 učenika započeti novi nivo školovanja u specijalnom sportskom odeljenju koje će, pored Niša, imati i Beograd, Novi Sad, Subotica, Kragujevac, Užice i Novi Pazar. Prijemni za sportsko odeljenje ne postoji, a zainteresovani osmaci će 8. i 9. juna morati da predaju potvrdu određenog saveza da su selektovani u nekom sportu ili da su republički prvaci.

    (3) detaljnije
  • mladi-prosvetni-ratnici

    Budući učitelji i vaspitači video-savetima pomažu deci i roditeljima u učenju na daljinu

    Kako bi kroz savete pomogli roditeljima, deci, ali i učiteljima i vaspitačima da se lakše snađu pri učenju na daljinu, neki od studenata Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, među kojima su u oni sa juga, staju pred kamere svojih telefona i snimke kače na Youtube-u. Tim se širi, a Nišlija koji je deo ove ekipe Stefan Ljubomirović najavljuje da će biti i motivacionih saveta, predloga aktivnosti koje mogu da se rade kod kuće i šaljivih klipova.

    (2) detaljnije
  • dualno

    Potrebna saradnja škola i kompanija za razvoj dualnog obrazovanja

    Da su prednosti koje donosi dualno obrazovanje unapređivanje prakse i veća šansa za posao, ali i da je neophodna saradnja između stručnih škola i kompanija koje se uključuju u taj proces, slažu se direktori niških škola, predstavnici kompanija i učenici, koji su se okupili na promociji Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Nišu.

    (3) detaljnije
  • Obrazovanje Sarcevic; foto: JV

    Šarčević u Nišu najavio novu strategiju obrazovanja

    Projektna nastava uz koju će deca na zanimljiviji način da uče, duže pamte i znaju da primene stečena znanja, ranija pismenost dece, predškolski pripremni obavezni program, digitalizacija, novi predmet "digitalni svet" i mnogo para za nastavu i učenje - neke su od najava ministra prosvete Mladena Šarčevića za strategiju obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine koja je u pripremi.

    (5) detaljnije
  • miodrag stojkovic

    Genetičar Stojković deo grupe koja će kandidovati naučnike za Nobelovu nagradu

    Leskovčanin Miodrag Stojković, jedan od najpriznatijih srpskih genetičara, biće deo grupe koja će kandidovati naučnike za Nobelovu nagradu u oblasti medicine. Stojković kaže da je velika čast ponovo biti deo ovakve naučne populacije.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: