Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

obrazovanje

 • ucenici lebane

  Među najboljim srpskim edukatorima ove godine nastavnici iz Niša, Doljevca i Lebana

  Desetoro nastavnika i učitelja iz Srbije i ove godine izabrano je za najbolje edukatore, a među njima se našlo i troje sa juga zemlje - nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu Dušan Blagojević, nastavnica matematike u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” u Nišu Dušica Marković i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Vuk Karadžic” u Doljevcu Vlasta Cenić.

  (2) detaljnije
 • Dodela Vidovdanskih nagrada

  Roditelji se žale da ponovo kasne Vidovdanske nagrade za niške đake

  Novčane nagrade koje se tradicionalno dodeljuju najboljim niškim učenicima za postignute rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima, ni ove godine nisu dodeljene na Vidovdan. Roditelji kažu da to deluje demotivišuće na decu, dok iz Sekretarijata za obrazovanje navode da će nagrade biti dodeljene najkasnije do 15. novembra.

  (7) detaljnije
 • Prvaci; foto: JV

  Više hiljada prvaka na jugu krenulo u školu, novina nastava u jednoj smeni

  Počela je nova školska godina, a tradicionalno je najveće uzbuđenje među prvacima koji su igračke zamenili knjigama. Na jugu je najviše prvaka u Nišu, oko 2.500, a doskorašnji predškolci su krenuli u školu i u Leskovcu, Vranju, Prokuplju i Pirotu, gde je više hiljada njih danas počelo formalno obrazovanje.

  (3) detaljnije
 • debata

  Debata “Južnih vesti” o maloj maturi i kvalitetu školstva u Srbiji

  Od proceduralne stvari, kao što je polaganje ispita malih maturanata, Srbija je dobila aferu “mala matura”, a čitava stvar je na kraju dobila političku konotaciju. O tome, ali i o kvalitetu školstva u našoj državi govoriće se večeras, od 18 sati u studiju "Južnih vesti", u debati koju moderira Vesna Milić Radosavljević.

  (4) detaljnije
 • kamen temeljac laboratorijska lamela

  Počinje dogradnja niškog Elektronskog fakulteta, položen kamen-temeljac

  Višenamenska laboratorijska lamela počeće da se gradi uz Elektronski fakultet u Nišu, a namenjena je mladim istraživačima iz različitih oblasti i privrednicima. Nadležni kažu da treba da spreči odliv mladih talenata sa juga Srbije. Kamen-temeljac položen je danas, a ocenjeno je da je uz Naučno-tehnološki park koji bi trebalo da bude završen februara sledeće godine - ovo ostvarenje sna i vraćanje Niša na mapu centara elektronske industrije.

  (44) detaljnije
 • centar za ekonomiku domacinstva leskovac

  Osnovana Akademija strukovnih studija Južna Srbija, sedište u Leskovcu

  Spajanjem strukovnih škola iz Leskovca, Bujanovca i Prokuplja, formirana je Akademija strukovnih studija Južna Srbija. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije imenovan je profesor Dušan Trajković. Sedište ustanove nalaziće se u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva u Leskovcu.

  (5) detaljnije
 • Srbijanka Turajlić

  Turajlić: Korumpirane dekane čuva kolektiv da bi mogao da radi šta hoće

  To što su na čelu tri niška fakulteta dekani osuđeni za korupciju, za profesorku u penziji Srbijanku Turajlić nije iznenađenje, jer na Univerzitetima u Srbiji, kaže, vlada samoupravljanje. Novi mandati umesto smene za dekane koje je Agencija proglasila krivim za korupciju je zapravo ideja da profesori sami sebi budu šefovi, ističe, jer nijedan kolektiv neće za sebe izabrati ozbiljnog šefa.

  (18) detaljnije
 • Studenti će na predavanja i dalje ići u Aleksinac; foto: Visoka škola Aleksinac

  Aleksinačka Visoka škola seli se u Kruševac, ali samo administrativno

  Akademija vaspitačko-medicinskih strukovnih studija osnovana je nedavno i objediniće tri visoke škole, među kojima je i Visoka škola za obrazovanje vaspitača u Aleksincu. Sedište će biti u Kruševcu, a pomoćnik direktora aleksinačke škole Igor Petrović kaže da će studenti i dalje pohađati nastavu u ovoj opštini i da se za njih suštinski neće mnogo toga promeniti.

  (1) detaljnije
 • ucenici vlasotince

  Nagrade za najbolje učenike i studente iz Vlasotinca

  Učenike generacija, mlade talente i najbolje studente iz Vlasotinca nagradila je Opština zbog truda i rada koji ulažu u svoje obrazovanje. Ukupno je nagrađeno 44 mladih, a za nagrade je iz opštinskog budžeta izdvojeno nešto više od milion dinara.

  detaljnije
 • Gimnazija-Stevan-Sremac-google-street-view

  Izbor direktora u Gimnaziji "Bora Stanković" - prigovori, pretnje, najavljene krivične prijave

  Grupa kandidata na konkursu za direktora Gimnazije “Bora Stanković u Nišu podnela je prigovor na rad komisije i tvrde da se cela procedura sprovodi tako da favorizuje jednog kandidata, jedinog koji nije iz ove škole - aktuelnog direktora OŠ “Car Konstantin” Nenada Stefanovića. Stefanović na njihove optužbe kaže da su bez osnova, da se na konkurs prijavio iz ličnih i profesionalnih razloga i da nije član nijedne stranke.

  (39) detaljnije
 • miodrag stojkovic

  Genetičar Stojković: Ostajem na kragujevačkom Fakultetu

  Leskovčanin Miodrag Stojković i dalje će biti šef Katedere za matične ćelije koju je osnovao na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka, ali će, kako sam kaže, morati da traži ograničeno odsustvo kako bi deo istraživnaja, zbog nedostatka uslova u zemlji, završio u inostranstvu.

  detaljnije
 • miodrag stojkovic

  Genetičar Stojković ipak ostaje šef Katedre za matične ćelije

  Iako je dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prošle nedelje izjavio da je genetičar Miodrag Stojković iz Leskovca “uz njegovu saglasnost” smenjen sa mesta šefa Katedre za matične ćelije koju je i osnovao, sada iz ove ustanove to demantuju. Sam Stojković i dalje je nedostupan za komentar.

  (2) detaljnije
 • pavle petrović

  Vlast finansira vojsku i policiju nauštrb puteva, pruga, zdravstva i obrazovanja

  Tradicionalnim kamenom temeljcem danas je počela izgradnja stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju u godini u kojoj je budžet za vojsku i policiju skoro dupliran. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da Srbiji trebaju javne investicije koji bi podstakle privredni rast, a da to ne donose vojska i policija. Ipak, novinar Miša Brkić tumači da je predsednik Vučić opsednut snagama sile.

  (14) detaljnije
 • kralj petar prvi

  Školska uprava prosleđuje preporuku: Đaci da pogledaju film “Kralj Petar Prvi”

  Na mejl adrese svih škola u Nišu stiglo je obaveštenje da se organizuju projekcije filma Kralj Petar Prvi i da je preporuka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da učenici pogledaju ovaj film. Iz Školske uprave kažu da je ovo samo preporuka, ne i obaveza i da je na đacima da odluče da li će gledati film Lazara Ristovskog, glumca koji je u kampanji podržao SNS, pa od države dobio finansijsku pomoć za ovaj projekat.

  (24) detaljnije
 • ana zivkovic svetosavska nagrada

  Svetosavska nagrada za nišku nastavnicu i Dom učenika u Leskovcu

  Među 27 dobitnika ovogodišnje Svetosavske nagrade koje je Ministarstvo prosvete dodelilo za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja sa juga Srbije su se našli nastavnica engleskog jezika niške OŠ “Čegar” Ana Živković i leskovački Dom učenika srednjih škola.

  (5) detaljnije
 • oprema

  Nova oprema za laboratoriju leskovačke Hemijske škole

  Laboratorijske vežbe učenika Hemijsko-tehnološke škole “Božidar Đorđević Kukar” u Leskovcu ubuduće će biti zanimljivije i detaljnije jer su nabavljeni novi aparati za određivanje kvaliteta vode. Nova oprema nabavljena je u sklopu projekta "Formiranje eko učionice i edukativna kampanja zaštite životne sredine" čija je vrednost 300.000 dinara, a finansiran je preko leskovačke Uprave za zaštitu životne sredine.

  detaljnije
 • vlasta-cenic-1

  Štrapke, šušumige i brobinjci u pesmama o detinjstvu pesnika iz Kočana

  Da bi opevao svoje detinjstvo i događaje iz tog perioda u selu Kočane kraj Doljevca, pesnik za decu Vlasta Cenić piše upravo na dijalektu kojim se služio kao dete. "Štrapke", "Volele se šušumige" i "Bate će se ženi" samo su neki od naslova zbirki ovog autora koji smatra da je "narodni jezik izuzetno muzikalan i lepo zvuči" i da pesma uvek dođe do ljubitelja poezije, iako ima reči koje možda ne razumeju.

  (7) detaljnije
 • skola-ilustracija-foto-jv

  Biće spajanja, ali ne i drastičnog gašenja škola u Nišavskom okrugu

  Informacija koja je saopštena nakon nedavnog Saveta Nišavskog okruga da će zbog smanjenja dece 10% škola na ovom području do 2020. godine biti ukinuto, zabrinula je javnost. Međutim, načelnik Školske uprave iz Nišavskog okruga kaže da još nije definisana nova mreža škola i da će taj procenat spojenih škola biti znatno manji.

  (9) detaljnije
 • gimnazija i medicinska Prokuplje ulaz foto lj.m

  U prokupačkoj Gimnaziji skratili časove zbog hladnoće, ali i zbog slave

  Dotrajala stolarija i hladne učionice, ali i, bar kako tvrdi direktor škole Dragoslav Minić, slava Sveti Nikola, razlog su zašto su od 19. decembra skraćeni časovi na 30 minuta u prokupačkoj Gimnaziji.

  detaljnije
 • sokobanja,-osnovna-skola-mitropolit-mihailo,-foto-jv

  22 lokacije, 68 odeljenja - jedna škola iz Sokobanje

  Jedinstvena po tome što je jedina škola na teritoriji opštine Sokobanja, sa 22 jedinice u gradu i okolnim selima, kao i činjenici da se nastava u matičnoj školi odvija u dve zgrade, od kojih je jedna zadužbina Mitropolita Mihaila iz 19. veka, Osnovna škola “Mitropolit Mihailo” decenijama uspeva da poštujući dugu tradiciju, odgovori brojnim izazovima modernog obrazovanja.

  (2) detaljnije