Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

obuka

 • naju2-foto-akademija

  Radnici gradskih uprava uče da komuniciraju sa strankama i rešavaju konflikt

  Državne i gradske službenike, posebno one najizloženije koji rade na šalteru sa građanima, u Srbiji često opisuju kao neljubazne, neprofesionalne ili rečenicom: “Fali ti jedan papir”. Kako bi pokušali da promene ovu sliku, iz Nacionalne akademije za javnu upravu organizuju brojne obuke, a mnoge od njih prošli su i radnici uprava iz Niša, Leskovca i Vranja.

  (13) detaljnije
 • obuka

  Radnici prokupačkog EPS-a završili obuku iz prve pomoći

  Kako se ponašati i kako pomoći određenim osobama u kriznim situacijama, koje sve metode primeniti i kako im pružiti neophodnu prvu pomoć, samo su neke od stavki koje su zaposleni u prokupačkoj Elektrodistribuciji mogli da čuju i nauče tokom obuke iz prve pomoći, koju je za njih organizovao Crveni krst u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • OŠ "Branko Radičević" Bujanovac

  Škola iz Bujanovca deo Evropskog programa za omladinu i obrazovanje

  Narednih 18 meseci OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu radiće na izgradnji međunarodne prepoznatljivosti škole i interkulturnih veština nastavnika, razvijanju kreativnih strategija, suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju i povećanju motivacije učenika manjinskih grupa, jer je projekat kojim je škola konkurisala da bude deo "Erasmus +" programa Evropske unije, odobren. Škola će već od sledeće nedelje biti domaćin učenicima iz Rumunije, Turske, Španije i Poljske.

  detaljnije
 • Pravda

  Konkurs - obuka za praćenje reforme pravosuđa

  Svi koji bi da nauče nešto više o reformi pravosuđa, poglavljima 23 i 24, nezavisnom sudstvu i tužilaštvu, odnosu medija i pravosuđa i takozvanim GONG organizacijama, mogu da se prijave na obuku koju organizuju FOS i Odbor za ljudska prava iz Niša. Konkurs je otvoren za južnjake, predavanja će biti u Nišu, a najbolji će dobiti priliku da učestvuju u istraživanjima u skladu sa svojim interesovanjima.

  detaljnije
 • laptop

  Besplatna obuka o izradi sajtova u Leskovcu

  Mladi od 15 do 30 godina koji žele da nauče osnove o platformi za izradu sajtova WordPress, mogu se prijaviti za kurs koji organizuje Kancelarija za mlade u Leskovcu. Prijavljivanje je moguće do popunjavanja mesta, a učešće je besplatno.

  detaljnije
 • čovek za kompjuterom

  Besplatan kurs preduzetništva za mlade u Leskovcu

  Mladi od 15 do 30 godina koji žele da se upoznaju sa osnovama preduzetništva, mogu se prijaviti za besplatan kurs koji organizuje leskovačka Kancelarija za mlade. Prijave su otvorene od 1. novembra i trajaće do popunjavanja mesta.

  detaljnije
 • obuka

  Počinje obuka civilne jedinice za zaštitu od požara u Prokuplju

  Oko 30 pripadnika drugog voda Specijalizovane jedinice za zaštitu od požara, tokom ove nedelje imaće petodnevnu teoretsku i praktičnu obuku, nakon koje će biti osposobljeni da se u slučaju velikog broja požara, a pre svega šumskih, angažuju kako bi pomogli prokupačkom Odeljenju za vanredne situacije u gašenju vatre. Obuka traje do kraja nedelje, a polaznici će raditi i završni test.

  detaljnije
 • tkanje

  Kroz obuke osnažuju mlade iz Niša da se bave socijalnim preduzetništvom

  Tridesetoro mladih Nišlija će se od oktobra baviti socijalnim preduzetništvom, prolaziti obuke za tkanje, pravljenje suvenira i slične ručne radove, a namera je da steknu znanja i veštine koje će im pomoći da dođu do posla. Edukativne i kreativne radionice deo su projekta “Inkluzija u socijalnom preduzetništvu”, a učestvuju mladi iz takozvanih osetljivih grupa.

  (1) detaljnije
 • Obuka medijacija

  U Nišu u oktobru obuka za medijatore

  Oni koji žele da steknu licencu medijatora, odnosno posrednika, mogu da se prijave za obuku Fakulteta političkih nauka koja će se održati u Nišu u oktobru. Obuka je namenjena rukovodiocima, pravnicima, profesionalcima u ljudskim resursima, pedagozima i psiholozima, stečajnim upravnicima i izvršiteljima, kao i onima koji žele da im to bude profesionalna orijentacija.

  (1) detaljnije
 • Obuka Službeni glasnik

  U Nišu od oktobra pripreme za pravosudni ispit

  Pravnici koji bi hteli da polažu pravosudni ispit, mogu da se prijave za prirpemnu nastavu koja će se održati u Nišu od 4. oktobra do 30. novembra. Kako kaže predstavnica Službenog glasnika Violeta Stamenković ideja je da obuka bude održana blizu ljudima na jugu Srbije.

  (5) detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Radionica fotografije za mlade u Babušnici

  Učenici osnovnih i srednjih škola, ali i svi zaljubljenici u fotografiju koji bi želeli više da nauče o istoriji fotografije, o tehnikama kadriranja, kao i da se oprobaju u ovom poslu, mogu se prijaviti za učešće na radionici koja počinje 10. septembra. Prijava zainteresovanih moguća je do početka radionice.

  detaljnije
 • memorandum

  Zaposleni iz "Mediane" ubuduće na obuci na Narodnom univerzitetu

  Radnici javno-komunalnog preduzeća "Mediana" narednih meseci ići će na obuke za mehaničara, hidrauličara, mehaničara radnih mašina, gasnog rezača, elektroinstalatera, učiće da upravljaju dizalicom, građevinskim mašinama i mašinama za iskop, na Narodnom univerzitetu u Nišu.

  (4) detaljnije
 • Gimnazija Bora Stankovic Vranje foto i.m.

  Profesori sa fakulteta u Moskvi podučavaju vranjske učenike

  Tokom leta u Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju svi zainteresovani učenici moći će da učestvuju na Letnjoj arhitektonskoj školi na kojoj će predavanje iz oblasti VR/AR tehnologija, urbanizma i arhitekture držati profesori iz Moskve.

  detaljnije
 • lebane

  O zapošljavanju sezonskih radnika na predavanju u Lebanu

  Kako naći i angažovati sezonske radnike, ali i koji su zakonski okviri koji regulišu ovaj deo, poslodavci iz Lebana će moći da saznaju na predavanju koje će se održati u četvrtak, 4. aprila od 10 do 12:30 u prostorijama Opštine. Učešće je besplatno.

  detaljnije
 • vojni avion-orao-foto-vanja-keser

  Vojni avioni ponovo nadleću Niš

  Piloti će od 2. do 5. aprila ponovo uvežbavati svoje vazduhoplovne veštine, a Nišlije će tih dana moći da očekuju buku sa neba.

  (23) detaljnije
 • Lekari

  U KC Niš učili lekare i sestre kako da se ophode prema pacijentima

  Oni koji krenu na lekarski pregled ili se nađu u bolnici kažu da moraju da se naoružaju strpljenjem, dok s druge strane zdravstveni radnici ističu je problem u tom što nema dovoljno lekara i drugih medicinskih radnika. Zbog ovakvih okolnosti često se dešavaju sukobi i nerazumevanja između pacijenata i zdravstvenih radnika, a na koji način bi lekari i sestre trebalo da se postave u odnosu na pacijente, predočeno im je na kursu koji je održan u Kliničkom centru u Nišu.

  (15) detaljnije
 • poljoprivreda

  Obuke za poljoprivrednike sa juga Srbije o seoskom turizmu

  Oni koji žele da poboljšaju proizvodnju i na bolji način plasiraju proizvode, da unaprede ili započnu poslovanje u oblasti seoskog turizma, a ne znaju kako to uraditi na efikasan način, mogu se do 22. februara prijaviti na obuke iz ovih oblasti. Na konkurs se mogu prijaviti poljoprivrednici iz Nišavskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Pčinjskog okruga, a obuke organizuje niška organizacija ENECA.

  (6) detaljnije
 • vojni avion-orao-foto-vanja-keser

  Vojni avioni ponovo će nadletati Niš

  Brujanje vojnih letelica građani Niša i južne Srbije slušaće i ove nedelje. Kako je najavljeno iz 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, avioni će nadletati ove krajeve od 14. do 16. novembra i to u popodnevnim i kasnim večernjim satima.

  (11) detaljnije
 • Opština Medveđa

  Opštinari u Medveđi na obuci i za albanski jezik

  U okviru posebnog programa usavršavanja službenika Opštinske uprave u Medveđi, pored usavršavanja veština poput pisanja projekata, obuka iz sfere bezbednosti i zdravlja na radu, komunikacije u poslovnom okruženju, objašnjava načelnica Svetlana Todorović, službenici pohađaju i časove albanskog i engleskog jezika.

  detaljnije
 • zene

  U Nišu otvoren konkurs za obuku i praksu za žene iz ranjivih grupa

  Udruženje Otvoreni klub sprovodi projekat u okviru koga će 20 žena moći da se obuči za nekoliko zanimanja, a zatim da obavlja stručnu praksu kod poslodavca. Na ovaj način će polaznice imati prilike da se zaposle kao šnajderke, šminkerke, manikirke, kozmetičarke, frizerke i maserke.

  detaljnije