Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

obuka

 • Poljoprivredna škola

  Učenici prokupačke škole završavaju praktičnu i teoretsku obuku za polaganje F kategorije

  Učenici Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” u Prokuplju koji tokom godine uspešno završe praktičan i teorijski deo obuke za upravljanje traktorom sa ili bez priključnih mašina, moći će da na kraju dobiju uverenje o završenoj obuci, sa kojim će moći da podnesu zahtev policiji za polaganje ispita za F kategoriju.

  detaljnije
 • vojni avion

  Vojni avioni bez najave nadletali Niš, vežbe završene

  Probijanje zvučnog zida i buka aviona uznemirili su pojedine Nišlije, a u pitanju su, kako Južne vesti nezvanično saznaju, redovne i planske letačke aktivnosti vazduhoplovstva Vojske Srbije.

  (42) detaljnije
 • kompjuter

  Organizacije iz Niša i Vranja planiraju obuke građana za korišćenje elektronskih usluga

  Kako bi pomogli građanima da nauče da koriste onlajn usluge i elektronske servise, kao što su elektronsko prijavljivanje poreza, plaćanje računa putem interneta ili registrovanje firme, Deli prostor iz Niša i Centar za društvene integracije iz Vranja priključili su se projektu "ICEDA" i "Digitalna Agenda" Evropske unije. Cilj je i da se, dodaju, učešćem u tim projektima unaprede elektronske usluge na lokalu.

  (2) detaljnije
 • konkurs preduzetništvo Vojvodina Metal Cluster

  Poziv firmama metalskog i mašinskog sektora da se prijave za obuku radnika i podršku poslovanju

  Firme iz metalskog i mašinskog sektora Srbije, koje su registrovane u Agenciji za privredne registre, a među kojima su i one sa teritorije Aleksinca, Prokuplja, Kuršumlije, Svrljiga, Blaca, Žitorađe i Soko Banje mogu da konkurišu za obuku radnika, podršku poslovanju i ostale vrste pomoći do 15. aprila, pozivaju iz Vojvodina Metal Cluster-a. Cilj je, navode, da se poboljša tržišni potencijal, održivost i konkurentnost, kao i da mala i srednja preduzeća metalskog i mašinskog sektora zaposle radnike.

  (2) detaljnije
 • Kamion

  Prokupačka škola kupila kamion za obuku đaka

  Oko 90 učenika saobraćajnog smera iz tri razreda prokupačke Tehničke škole “15. maj" od ove školske godine imaće mnogo bolje uslove nakon što je škola nabavila teretni kamion za praktičnu obuku. Oko million dinara za kupovinu novog vozila obezbeđena su iz budžeta Grada Prokuplja.

  detaljnije
 • Trgovina ljudima

  Veći broj žrtava trgovine ljudima nego prošle godine, radna eksploatacija u porastu

  U prvoj polovini 2020. godine u Srbiji su zabeležene 34 žrtve trgovine ljudima, što je za 5 više u odnosu na isti period prošle godine, saopštavaju iz Lokalne mreže u Vranju na dan obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula i dodaju da je najveći problem radna eksploatacija koja je u ekspaniziji.

  (1) detaljnije
 • vojni avion-orao-foto-vanja-keser

  Vojni avioni i danas će nadletati Niš i region

  U okviru redovne letačke obuke, vazduhoplovi Vojske Srbije će u sredu, 22. jula nadletati Niš i širi reon oko Niša, najavili su iz Ministarstva odbrane.

  (22) detaljnije
 • Ponovljeno suđenje Veselinoviću i Radojčiću

  Obuka za medijatore u Pirotu krajem jula

  Svi koji žele da steknu licencu medijatora, odnosno posrednika u sporovima, mogu da se prijave za obuku Nacionalnog centra za posredovanje u rešavanju sporova koja će se krajem jula održati u Pirotu.

  (1) detaljnije
 • GIZ

  Lakše do posla u Vranju po povratku iz neke od evropskih zemalja

  Zato što nisu mogle da obezbede paipre za sebe i svoju porodicu za ostanak u nekoj od evropskih zemalja gde su živele i radile, a po povratku u Srbiju nisu mogle da se zaposle, 15 Vranjanki su šansu da obezbede egzistenciju videle u obukama za frizera, pomoćnika frizera, pedikira, manikira i kozmetičara. Njih 10 koje su dobile sertifikate o završenoj obuci za zanimanja velike zapošljivosti, nadaju se da će se sada lakše zaposliti ili samostalno pokrenuti svoj posao.

  detaljnije
 • naju2-foto-akademija

  Radnici gradskih uprava uče da komuniciraju sa strankama i rešavaju konflikt

  Državne i gradske službenike, posebno one najizloženije koji rade na šalteru sa građanima, u Srbiji često opisuju kao neljubazne, neprofesionalne ili rečenicom: “Fali ti jedan papir”. Kako bi pokušali da promene ovu sliku, iz Nacionalne akademije za javnu upravu organizuju brojne obuke, a mnoge od njih prošli su i radnici uprava iz Niša, Leskovca i Vranja.

  (13) detaljnije
 • obuka

  Radnici prokupačkog EPS-a završili obuku iz prve pomoći

  Kako se ponašati i kako pomoći određenim osobama u kriznim situacijama, koje sve metode primeniti i kako im pružiti neophodnu prvu pomoć, samo su neke od stavki koje su zaposleni u prokupačkoj Elektrodistribuciji mogli da čuju i nauče tokom obuke iz prve pomoći, koju je za njih organizovao Crveni krst u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • OŠ "Branko Radičević" Bujanovac

  Škola iz Bujanovca deo Evropskog programa za omladinu i obrazovanje

  Narednih 18 meseci OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu radiće na izgradnji međunarodne prepoznatljivosti škole i interkulturnih veština nastavnika, razvijanju kreativnih strategija, suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju i povećanju motivacije učenika manjinskih grupa, jer je projekat kojim je škola konkurisala da bude deo "Erasmus +" programa Evropske unije, odobren. Škola će već od sledeće nedelje biti domaćin učenicima iz Rumunije, Turske, Španije i Poljske.

  detaljnije
 • Pravda

  Konkurs - obuka za praćenje reforme pravosuđa

  Svi koji bi da nauče nešto više o reformi pravosuđa, poglavljima 23 i 24, nezavisnom sudstvu i tužilaštvu, odnosu medija i pravosuđa i takozvanim GONG organizacijama, mogu da se prijave na obuku koju organizuju FOS i Odbor za ljudska prava iz Niša. Konkurs je otvoren za južnjake, predavanja će biti u Nišu, a najbolji će dobiti priliku da učestvuju u istraživanjima u skladu sa svojim interesovanjima.

  detaljnije
 • laptop

  Besplatna obuka o izradi sajtova u Leskovcu

  Mladi od 15 do 30 godina koji žele da nauče osnove o platformi za izradu sajtova WordPress, mogu se prijaviti za kurs koji organizuje Kancelarija za mlade u Leskovcu. Prijavljivanje je moguće do popunjavanja mesta, a učešće je besplatno.

  detaljnije
 • čovek za kompjuterom

  Besplatan kurs preduzetništva za mlade u Leskovcu

  Mladi od 15 do 30 godina koji žele da se upoznaju sa osnovama preduzetništva, mogu se prijaviti za besplatan kurs koji organizuje leskovačka Kancelarija za mlade. Prijave su otvorene od 1. novembra i trajaće do popunjavanja mesta.

  detaljnije
 • obuka

  Počinje obuka civilne jedinice za zaštitu od požara u Prokuplju

  Oko 30 pripadnika drugog voda Specijalizovane jedinice za zaštitu od požara, tokom ove nedelje imaće petodnevnu teoretsku i praktičnu obuku, nakon koje će biti osposobljeni da se u slučaju velikog broja požara, a pre svega šumskih, angažuju kako bi pomogli prokupačkom Odeljenju za vanredne situacije u gašenju vatre. Obuka traje do kraja nedelje, a polaznici će raditi i završni test.

  detaljnije
 • tkanje

  Kroz obuke osnažuju mlade iz Niša da se bave socijalnim preduzetništvom

  Tridesetoro mladih Nišlija će se od oktobra baviti socijalnim preduzetništvom, prolaziti obuke za tkanje, pravljenje suvenira i slične ručne radove, a namera je da steknu znanja i veštine koje će im pomoći da dođu do posla. Edukativne i kreativne radionice deo su projekta “Inkluzija u socijalnom preduzetništvu”, a učestvuju mladi iz takozvanih osetljivih grupa.

  (1) detaljnije
 • Obuka medijacija

  U Nišu u oktobru obuka za medijatore

  Oni koji žele da steknu licencu medijatora, odnosno posrednika, mogu da se prijave za obuku Fakulteta političkih nauka koja će se održati u Nišu u oktobru. Obuka je namenjena rukovodiocima, pravnicima, profesionalcima u ljudskim resursima, pedagozima i psiholozima, stečajnim upravnicima i izvršiteljima, kao i onima koji žele da im to bude profesionalna orijentacija.

  (1) detaljnije
 • Obuka Službeni glasnik

  U Nišu od oktobra pripreme za pravosudni ispit

  Pravnici koji bi hteli da polažu pravosudni ispit, mogu da se prijave za prirpemnu nastavu koja će se održati u Nišu od 4. oktobra do 30. novembra. Kako kaže predstavnica Službenog glasnika Violeta Stamenković ideja je da obuka bude održana blizu ljudima na jugu Srbije.

  (5) detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Radionica fotografije za mlade u Babušnici

  Učenici osnovnih i srednjih škola, ali i svi zaljubljenici u fotografiju koji bi želeli više da nauče o istoriji fotografije, o tehnikama kadriranja, kao i da se oprobaju u ovom poslu, mogu se prijaviti za učešće na radionici koja počinje 10. septembra. Prijava zainteresovanih moguća je do početka radionice.

  detaljnije