Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

odbornici

 • parking ilustracija

  Briga o parkiralištima u Leskovcu poverena firmi staroj mesec dana, opozicija kaže odluka protivzakonita

  Da se firma kojoj je poverena briga o parkiralištima u Leskovcu proda i njen ugovor sa Gradom ustupi firmi iz ovog grada Parking i garaže koja je osnovana pre mesec dana, odluka je na koju su danas saglasnost dali leskovački odbornici. I dok su opozicionari tvrdili da nema opravdanosti za ovakav postupak i da je on nezakonit, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović branio je predlog ove odluke na sednici Skupštine.

  (4) detaljnije
 • opstina leskovac

  Psovke, vređanja i rasprava na ulazu u leskovačku Skupštinu

  U jutranjem delu skupštinskog zasedanja, na ulazu u zgradu leskovačkog parlamenta, došlo je do svađe između opozicionog odbornika Demokratske stranke Saše Stojanovića i gradskog većnika Božidara Vučkovića, predsednika Pokreta socijalista. Stojanović kaže da mu je Vučković psovao majku jer mu se obratio i govorio o nezakonitostima u radu veća i komisije kojom je predsedavao. Vučković kaže da jeste u afektu opsovao, ali da se izvinio i da nije želeo da ostane nem na uvrede koje je dobio od Stojanovića.

  detaljnije
 • skupština leskovac

  U leskovačkoj Skupštini i o SNS sloganu "za našu decu", Cvetanović podsećao šta je sve prvi otvorio

  Da je umesto izgradnje mini-golf terena u Leskovcu, koja je najavljena na jučerašnjoj sednici Gradskog veća, bolje deci obezbediti besplatne užine, smatra opoziconi odbornik Grupe “Za Leskovac zajedno” Nebojša Cakić. Na njegove kritike na sednici Skupštine odgovorio je gradonačelnik Goran Cvetanović rečima da deci treba obezbediti nešto lepo, ali i da oni (SNS) sve prvi otvaraju.

  (31) detaljnije
 • lampioni

  Cakić: Savetnik na projektu za LED osvetljenje u Leskovcu lažirao podatke

  Izabrani savetnik na projektu javno-privatnog partnerstva za zamenu sijalica u Leskovcu, koji je trebalo da uradi begradska firma "Keep Light", imao je firmu u mirovanju, te se nije ni mogao javiti na tender, kaže opoziconi odbornik Nebojša Cakić. Firma je i lažirala podatke o poslovanju, te je celokupan tender nezakonit. Predlog ugovora sa "Keep Light"-om je pred samo zasedanje lokalnog Parlamenta povučen, a Cakić kaže da su “spasili novac svih građana”.

  (3) detaljnije
 • lampioni

  Povučen predlog ugovora za LED osvetljenje u Leskovcu sa firmom “Keep light”

  Iako su na današnjoj sednici lokalnog parlamenta odbornici trebali da raspravljaju i usvoje predlog ugovora o zameni sijalica u Leskovcu, koji je u postupku javne nabavke za 895.000 evra dobila beogradska firma Keep light , predlog je povučen pred samo zasedanje. Kako je obrazložio gradonačelnik, sporan je izbor savetnika koji je radio na projektu. Opozicionar Nebojša Cakić kaže da je zadovoljan što je tačka povučena, ali da ovo pokazuje realno stanje (ne)funkcionisanja sistema.

  (2) detaljnije
 • pozoriste leskovac

  Šest premijera tokom 2020. u leskovačkom Pozorištu

  Novu godinu u Narodnom pozorištu u Leskovcu otvoriće 17. januara predstava njihovog teatra Ako se probudiš ili kao da je važno ovog teatra, a iz Pozorišta tokom 2020. godine najavljuju nove predstve, kako na dečijoj, tako i na večernjoj sceni.

  detaljnije
 • odbornici lebane

  Ombudsman: Vratiti mandate nelegalno smenjenim odbornicima u Lebanu

  Da je šestoro odbornika u Lebanu nelegalno krajem 2017. godine smenjeno, smatra Zaštitnik građana, zbog čega je Skupštinu i predsednika Opštine opomenuo da poštuju zakon. Vrata Skupštine ovim odbornicima zatvorena su više od 2 godine, a iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti. Zaštitnik građana dao je nadležnima rok od 60 dana da smenjenim odbornicima vrate mandate i upute izvinjenje.

  (1) detaljnije
 • Skupština grada

  Skupštinske komisije koštaju i kad ne rade, predsednicima po 35.000 mesečno

  Pored mesečnih paušala i dnevnica u gradskom parlamentu, niški odbornici imaju i druga primanja u Skupštini. Petnaestak predsednika odbora i komisija prima po 50.000 i 35.000 dinara mesečno, a odbornici koji prisustvuju sednicama dobiju i dnevnicu. Ipak, komisije se nisu naradile u 2019, neke su u proseku zasedale jednom mesečno, a neke nijednom.

  (34) detaljnije
 • lebane

  Opozicija u Lebanu tvrdi da je usvojen “nevidljivi” budžet, vlast ćuti

  Da je poslednja sednica Skupštine na kojoj se donosio najvažniji dokument za funkcionisanje lokalne samouporave - budžet, završena za 10 minuta i bez rasprave, kažu opozicioni odbornici. Dokument budžeta koji su usvojili je, tvrde, štampan pred samu sednicu, a odbornici ga nisu dobili, niti su o njemu diskutovali. Vladajuća većina se o ovim tvrdnjama ne oglašava.

  detaljnije
 • sns

  Počinje suđenje doktorki iz "Toponice" i SNS odbornici u niškoj Skupštini

  Zbog sumnje da je tražila i primila 3.500 evra kako bi “pomogla” odlazak u invalidsku penziju jednoj osobi, pred sudijom će se početkom novembra naći doktorka Specijalističke bolnice “Gornja Toponica” i odbornica u niškoj Skupštini Mirjana Miladinović.

  (13) detaljnije
 • Slavko

  U minut do 12 odbornik Slavko Ilić blokira put Niš-Priština

  Nakon što ih je narodna poslanica iz Kuršumlije Ana Čarapić za skupštinskom govornicom nazvala uličarima iz Saveza za Srbiju, odbornik lokalnog parlamenta Slavko Ilić najavio je za danas u minut do 12 blokadu puta Niš – Priština, kod petlje Kastrat. On će tokom blokade pročitati sopštenje za javnost, a najavljen je dolazak i ostalih pristalica opozicije i ljudi koji su nezadovoljni vlašću Srpske napredne stranke.

  (4) detaljnije
 • vlasotince skupština

  Vlasotinčani podižu kredit za infrastrukturne projekte

  Iako je prethodnim rebalansom vlasotinački budžet smanjen jer se odustalo od kredita od 260 miliona dinara, većina odbornika izglasala je odluku da se podigne manji kredit. Vlasotinčani će se, kako je obrazložio predsednik Opštine Zoran Todorović, zadužiti 63,6 miliona dinara, a novac će iskoristiti, između ostalog, za trafostanicu u centru grada, klimatizaciju sportske hale i izgradnju fiskulturne sale u OŠ “Siniša Janić”.

  (2) detaljnije
 • lebane

  Nelegalno smenjeni odbornici u Lebanu skoro 2 godine van skupštinskih klupa

  Za šestoro odbornika u Lebanu kojima su krajem 2017. godine na noćnoj vanrednoj sednici oduzeti mandati, vrata lokalnog parlamenta zatvorena su skoro 2 godine. Iako imaju odluke suda i Ministarstva da im se mandati vrate, opštinsko rukovodstvo na ove zahteve ćuti.

  detaljnije
 • Slavoljub Savić

  Gradsko veće Niša dobilo novog većnika - Zečević podneo ostavku

  Godinu dana od preuzimanja resora obrazovanja i poljoprivrede u Gradskom veću Niša, Mirko Zečević je podneo ostavku na tu funkciju i ubuduće će biti odbornik. Kaže da je to morao da učini, jer nije imao ko da bude odbornik u niškoj Skupštini. U fotelji Veća zameniće ga stranački kolega iz PUPS-a Slavoljub Savić.

  (8) detaljnije
 • glasačka kutija

  Za septembar raspisani lokalni izbori u Medveđi

  Posle krize vlasti raspisani su izbori za predstavnike u lokalnom parlamentu u Medveđi, koje će građani birati u nedelju 8. septembra. Na prethodnim izborima, održanim 2015. godine, vlast je osvojila koalicija Srpske napredne strane, Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koja je nastupala sa zajedničkom listom.

  (9) detaljnije
 • završni račun 2018. Leskovac

  Za vlast prošla finansijska godina dobra, za opoziciju Leskovac nazaduje

  Dok gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, navodeći projekte koji su završeni u prošloj godini, smatra da su finansije Grada stabilne, opozicija smatra da je stanje loše jer su plate sve manje, zbog čega građani napuštaju Leskovac. Odbornici su, nakon višečasovne rasprave, usvojili završni račun za 2018. godinu.

  detaljnije
 • grupa za leskovac zajedno

  Deo leskovačke opozicije se vratio u skupštinske klupe

  Odbornici grupe "Za Leskovac zajedno" učestvovaće u današnjem zasedanju Skupštine jer, kako kažu, žele da debatuju o pojedinim odlukama o kojima bi inače vladajuća većina ćutala. Odbornici Demokratske stranke i Pokreta "Dveri" i dalje bojkotuju rad lokalnog paralmenta.

  (1) detaljnije
 • lebane

  Ministarstvo razmatra uslove za raspuštanje Skupštine opštine Lebane

  Zbog toga što se nadležni u Lebanu već godinu i po dana oglušuju o odluku Upravnog suda i zahteve Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da odbornicima vrate protivzakonito oduzete mandate, razmatra se raspuštanje lokalnog parlamenta. U Opštini o događajima ćute, a šestoro odbornika od decembra 2017. godine pokušava da uđe na sednice.

  detaljnije
 • Srdjan Nonic

  Niški odbornik opet protestuje - nadležni ignorisali njegove zahteve

  Rok koji je dao gradskoj vlasti da otvori debatu o medijskoj situaciji u Nišu je istekao, pa je odbornik Niške inicijative Srđan Nonić od jutros opet ispred Gradske kuće, a plan mu je bio i da kleči na kukuruzu. Ipak, gradonačelnik Darko Bulatović je ponovo razgovarao sa njim, ali je ponovio da on nije adresa za rešenje ovog problema, pa će odbornik borbu za slobodu medija preneti u nišku Skupštinu.

  (10) detaljnije
 • sednica skupštine vlasotince

  Vlasotinački budžet rebalansom umanjen za 260 miliona dinara

  Zbog toga što su morali da povuku zahtev za kredit, te na taj novac neće moći da računaju, odbornici vlasotinačke Skupštine usvojili su rebalans kojim se ovogodišnji budžet umanjuje za 260 miliona dinara. Opozicija kritikovala stanje finansija i nedovoljno ulaganje u mesne zajednice.

  detaljnije