Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

opozicija

 • aerodrom opozicija

  Ko će još od opozicije biti u Savezu za Srbiju u Nišu?

  Iako je ranije najavljivano ujedinjenje celokupne niške opozicije, od toga za sada nema ništa. Niški Savez za Srbiju formiran je prošle nedelje, čini ga 5 stranaka i pokreta, pozvali su ostale stranke da se pridruže, ali preostali niški opozicionari su ili neodlučni ili čekaju rasplet situacije. Jedino se niški Dosta je bilo i Pokret slobodnih građana izričito protiv ulaska u Savez.

  (5) detaljnije
 • tamara milenković kerković

  Niški Savez za Srbiju: Građani pokazali hrabrost i dostojanstvo

  Zadovoljni brojem građana okupljenih u petak na mitingu, niški predstavnici Saveza za Srbiju kažu da su Nišlije pružile podršku jednoj novoj politici koja se zasniva na vladavini znanjem i obrazovanjem, a ne strahom i neznanjem. Kažu i da mnogi građani iz straha nisu došli.

  (8) detaljnije
 • dragan đilas 15 minuta

  Dragan Đilas: Usloviti subvencije minimalnom platom od 350 evra

  Strane firme koje dobijaju subvencije u Srbiji moraju biti uslovljene minimalnom platom od 350 evra, kaže jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas i veruje da bi one na to pristale, kao što su u Mađarskoj, ali im niko to ne traži. Srbija nije toliko siromašna zemlja, navodi Đilas, da plate lekara i medicinskih sestara budu 4 puta manje nego u Rumuniji.

  (16) detaljnije
 • branislav jovanović

  Bane Jovanović: I Nonić hteo da veša, gradonačelnik da zaštiti Nišlije

  Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić početkom septembra preko "Fejsbuka" naveo je da je "posebno mesto" na vešalima trebalo da bude za kadrove G17 i Ujedinjenih regiona Srbije. Njegov kolega iz gradskog parlamenta odbornik grupe "Niš moj grad" i bivšu URS-ovac Branislav Jovanović pozvao je gradonačelnika Darka Bulatovića da zaštiti Nišlije od "Nonićevog vešanja", a time i lokalne čelnike koji su bili u G17 i URS.

  (20) detaljnije
 • savez za srbiju osnivanje

  Savez za Srbiju formiran i u Nišu

  Zbog ogromnih razmera krize i straha koji vlada, kako kažu niški opozicionari, premošćene su ideološke i političke razlike i Savez za Srbiju formiran je i u Nišu. Ova grupacija broji zasad 5 stranaka i organizacija, a navode da žele da zaustave “politiku ponižavanja”, da smene sistem, a ne samo gradsku vlast.

  (10) detaljnije
 • simfonijski

  SNS Niš: Savez za Srbiju vređa ustanovu kulture

  Kako navode niški naprednjaci, predstavnici novog opozicionog bloka Savez za Srbiju podmeću neistine tvrdnjama da su zakazali tribinu u sali Niškog simfonijskog orkestra, koja im je navodno zabranjena, i time vređaju ovu gradsku ustanovu kulture i njenog direktora.

  (12) detaljnije
 • simfonijski

  Savezu za Srbiju ne daju salu niškog Simfonijskog za održavanje tribine

  Gde će, kada i kako biti održana niška tribina Saveza za Srbiju, novog opozicionog bloka, nije poznato ni dva dana pre najavljenog skupa, jer iz Simfonijskog orkestra, gde je trebalo da se održi, kažu da je sala zauzeta u tom terminu i da nisu ni znali da je plan da političari gostuju u ovom gradskom prostoru. Ipak, organizatori tvrde da je sve rezervisano još prošle nedelje i da je to pritisak i strah da se nova politička opcija predstavi Nišlijama.

  (18) detaljnije
 • Dragan Đilas

  Prva tribina Saveza za Srbiju u petak u Nišu

  Novoformirani opozicioni blok - Savez za Srbiju održaće prvu tribinu u Nišu u petak 19. oktobra, od 18 sati u sali Simfonijskog orkestra. Iz ove političke grupacije najavili su da će program predstaviti svi čelnici Saveza na čelu sa Draganom Đilasom, predsednikom Narodne stranke Vukom Jeremićem i liderom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem.

  (16) detaljnije
 • skupština

  Niška Skupština pauzira jer se čekaju važne tačke, opozicija negoduje

  Već mesec i po dana niški parlamentarci ne idu "na posao", a dok opozicija pita "gde je sada zapelo" i traži da se prestane sa "beskonačnim odlaganjem" sednica, predsednik Skupštine Grada Niša Rade Rajković kaže da sednica još nije zakazana jer se "čekaju neke važne odluke Gradskog veća koje treba da uvrste u dnevni red" i očekuje da će se odbornici vratiti u klupe sledeće nedelje.

  (8) detaljnije
 • boško obradović

  Obradović: Medveđa nema nikakve veze sa Preševskom dolinom

  Opština Medveđa koja teritorijalno pripada Jablaničkom okrugu, smatra predsednik Srpskog pokreta “Dveri” Boško Obradović, nema nikakve veze sa Bujanovcem, Preševom i Preševskom dolinom, kao i da je kontekst razgraničenja, u kome se ove opštine u poslednjih nekoliko meseci spominju, sraman.

  (1) detaljnije
 • Dragan Đilas

  Đilas: Važnije pomirenje dva naroda, nego pronalaženje rešenja za Kosovo

  Bitnije od rešenja kosovskog problema, koje i nije rešenje jer se ne poštuje nepromenljivost granica, je pomirenje dva naroda koja su u konstantnom istorijskom sukobu, rekao je jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

  (1) detaljnije
 • Stadion Vranje

  U Vranju opozicija poziva građane na "utakmicu" na nezavršenom stadionu

  Ujedinjena vranjska opozicija koju čini šest stranaka i pokreta - Demokratska stranka, Dosta je bilo, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Srpski pokret ''Dveri'', preko društvenih mreža pozvala je u subotu 1. septembra u 12 sati građane na utakmicu kooja se neće održati jer radovi na gradskom stadionu još nisu završeni.

  detaljnije
 • Lutovac Miodrag Stankovic

  Savez za Srbiju na lokalu otvoren i za one koji nemaju dogovor na državnom nivou

  Koalicija koju će činiti opozicione stranke, a o kojoj se planovi uveliko prave - Savez za Srbiju, postojaće i na lokalu, rekao je u Nišu predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, gde će imati čak i “širi format”. To znači da će Savezu tu moći da se priključe i stranke, pokreti, nevladine organizacije i pojedinci koji nemaju dogovor na republičkom nivou.

  (8) detaljnije
 • Saša Janković tribina

  Janković: Dali smo saglasnost za saradnju PSG i ostalih stranaka na lokalu

  Iako Pokret slobodnih građana neće biti deo opozicionog Saveza za Srbiju, predsednik PSG Saša Janković kaže da centrala te stranke neće sprečavati eventualno ujedinjenje niške opozicije, o kome se ranije govorilo. Za aerodromske proteste na tribini u Nišu rekao je da su članovi PSG bili tu, ali bez stranačkih obeležja, mada mu to odbacivanje političara nije bilo pravo.

  (8) detaljnije
 • bane jovanović

  Bane Jovanović: Gde je izveštaj o (ne)radu gradskih čelnika?

  O tome šta je Srpska napredna stranka uradila u Nišu od kad je došla na vlast 2012. godine, odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović traži izveštaj gradskih čelnika. Dodaje i da niška lokalna vlast ne može ni da održava ono što je urađeno u njegovom mandatu, a kao primer navodi Gabrovačku reku zaraslu u korov.

  (6) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Niška opozicija na naredne izbore najverovatnije izlazi ujedinjena

  Različite ideologije, ali isti interesi ujedinili su nišku opoziciju koja će zbog dobrobiti Nišlija, kako su rekli učesnici debate "Južnih vesti" iz Pokreta slobodnih građana i Dveri, na naredne izbore verovatno izaći ujedinjeno. Predstavnik Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) kaže da zasad ova grupacija ne planira “izbornu trku”, ali da će nastaviti da se bore za prava svojih sugrađana.

  (11) detaljnije
 • Studio Južnih vesti

  Debata “Južnih vesti” o novoj niškoj opoziciji i njenoj moći

  O realnosti niške politike u emisiji Južnih vesti govoriće nova predsednica Gradskog odbora pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković, novi poverenik Pokreta slobodnih građana Igor Milosavljević i član Udruženog pokreta slobodnih stanara Rastislav Dinić, a debatu možete pratiti uživo večeras od 18 sati.

  (2) detaljnije
 • Skupština grada

  Dveri se ograđuju od svog odbornika koji je glasao za poklanjanje aerodroma

  Dok samostalna odbornica Jelena Đorđević proziva Pokret Dveri zbog toga što je njihov odbornik Tomislav Petrović glasao za poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki” državi, Dveri se ograđuju od svog odbornika i najavljuju da će ga isključiti iz stranke. Sam Petrović potvrđuje da je glasao "za" i kaže da je već napustio Dveri.

  (14) detaljnije
 • darko bulatović

  Bulatović osporio komisiju koju su formirali naprednjaci

  Iako je svojevremno govorio da mu je Srpska napredna stranka u srcu, gradonačelnik Niša Darko Bulatović kritikovao je za skupštinskom govornicom postojanje Komisije za praćenje rada javnih preduzeća na teritoriji Opštine Medijane, koju je formirala Skupština ove Opštine kojom upravljaju kadrovi SNS, koji su većinom glasova i podržali formiranje sporne Komisije.

  (9) detaljnije
 • Skupština grada

  Niški parlamentarizam - 3 meseca bez sednice, pa onda sve na brzinu

  Odbornici Skupštine grada Niša bili su na pauzi 3 meseca, pa su krenuli da zasedaju “punom parom”. Odbornici su u klupama od jutra do mraka, sednice su dvodnevne sa po preko 50 tačaka. Dok se opozicija žali da je ovakav visok tempo besmislen, predsednik parlamenta Rade Rajković kaže da je to “najnormalnije”.

  (7) detaljnije