Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

osnovna škola

  • ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC

    Đaci škole “Ivan Goran Kovačić” najbolji na završnom ispitu u Nišu

    Na završnom ispitu za upis u srednje škole ove godine u Nišu najbolje su se pokazali učenici OŠ “Ivan Goran Kovačić”, a najlošije đaci OŠ “Vuk Karadžić”. Od oko 2.600 niških osmaka, 486 je “vukovaca” - najviše u školi “Dušan Radović”, gde je Vukovu diplomu dobilo 49 đaka.

    (14) detaljnije
  • đaci nagrade

    “Kengur bez granica” i 33 medalje niških talentovanih matematičara

    33 medalje sa finala matematičkog takmičenja “Kengur bez granica”, održanog u Kragujevcu, osvojili su đaci iz Niša. Najviše medalja i među osnovcima i među srednjoškolcima osvojili su učenici Gimnazije “Svetozar Marković”, a u Niš ukupno stiže 6 zlatnih, 9 srebrnih i 18 bronzanih medalja.

    (3) detaljnije
  • radoje domanovic

    120. rođendan niške škole - najvažnije je obrazovanje i vaspitanje dece

    Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu kojoj su prisustvovali bivši i sadašnju učenici, Osnovna škola “Radoje Domanović” obeležila je 120 godina postojanja i rada. Direktorka škole ističe je škola za to vreme menjala nazive, da su prošle mnoge generacije učenika, ali da je cilj uvek bio isti - obrazovanje i vaspitanje dece u duhu pravih vrednosti.

    (6) detaljnije
  • Škola Radoje Domanović

    I škole na jugu pred izazovom - kako organizovati kraj školske godine za 4 dana

    Danas je u svim osnovnim i srednjim škola stigao dopis da se školska godina, zbog tragedija koje su se dogodile, završi u utorak, 6. juna. Do tada je ostalo još 4 dana i to sa vikendom, što predstavlja pravi izazov za direktore niških srednjih i osnovnih škola. Napominju da će postupati prema smernicama Ministarstva, da ni jedno dete neće biti oštećeno, ali i očekuju sastanak na kome bi se konkretizovale i pojasnile neke od smernica.

    (1) detaljnije
  • Policija KOSTA

    Zbog sumnje za primanje mita uhapšen direktor škole kod Bujanovca

    Direktor Osnovne škole “Bora Stanković” u bujanovačkom selu Klenike uhapšen je zbog primanja mita od direktora firme koja se bavi isporukom ogreva. Kako navode iz MUP-a, on se tereti da je uzeo 2.400 evra kako bi povukao tužbu koju je protiv te firme podneo aprila ove godine Privrednom sudu na ime kašnjenja i neadekvatne isporuke ogreva.

    detaljnije
  • deca djaci KOSTA

    Cene udžbenika za osnovnu školu i preko 17.000 dinara - skuplji udžbenici češći izbor škola

    Kraj školske godine za roditelje znači i početak pripreme za narednu jer već moraju da krenu sa uplatama za udžbenike za sledeći razred. Iz godine u godinu, to je kako kažu, novi udar na njihov džep jer iako se nadaju da će cene udžbenika početi da padaju svake godine ih iznenade. Za pojedine razrede, cene idu i preko 17.000 dinara, dok roditelji prvaka za početak školovanja moraju da izdvoje preko 10.000 dinara samo za udžbenike. Na primer, knjige za peti razred su od 4.000 preko Fondacije Kavčić do 12.000 dinara kod stranih izdavača koje škole češće odaberu.

    (7) detaljnije
  • Maja Delibašić; foto: JV

    Psihološkinja u "15 minuta" - Razgovarajte sa decom i ne krijte svoja osećanja

    "Razgovarajte sa decom" postao je lajtmotiv nakon tragičnih ubistava dece i mladih prošle nedelje, a psihološkinja Maja Delibašić je u emisiji "15 minuta" istakla da je to tako jer ne znamo šta bismo drugo sada uradili, a delom i zato što shvatamo da mi zapravo ne znamo šta se dešava sa našom decom van kuće, posebno sa tinejdžerima. Ipak, problem vidi u tome što se tome daje i neka težina, pa se stiče utisak da se možda neke tragedije ne bi desile samo da smo razgovarali sa decom, a boji se da to nije tačno. Razgovor svakako preporučuje, ali naglašava da uz to roditelji svojoj deci treba da pokažu i emocije i ne treba da ih štite od svojih iskrenih reakcija.

    (6) detaljnije
  • Drvorište gimnazija Svetozar Marković

    Policajci od jutra do mraka u školama

    Zbog bezbednosti učenika i zaposlenih u školama, kao i zbog očuvanja mira i sigurnosti svih građana, Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je odluku da od ponedeljka 8. maja u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji bude pojačano prisustvo policije tokom trajanja nastave.

    (8) detaljnije
  • JLM_8682

    U centru Niša okupljeni poručuju - "ovo je tragedija svih nas"

    Veliki broj Nišlija ispunio je večeras Trg kralja Milana, a okupili su se da odaju počast deci koju je 13-godišnjak ubio u beogradskoj osnovnoj školi i njihovom portiru. Čekaju u redu da zapale sveću i donose bele ruže. Jedna od njihovih poruka je - "ovo je tragedija svih nas".

    (11) detaljnije
  • strah

    Saveti stručnjaka - kako nakon tragedije razgovarati sa decom?

    Tragedija u beogradskoj osnovnoj školi uznemirila je i potresla Srbiju, a stručnjaci iz Organizacije za dečija prava "Save the Children" ističu da je sada važno razgovarati sa decom o ovom traumatičnom događaju i daju konkretne savete. Poručuju i i da je trenutak da kao društvo negujemo saosećanje, razumevanje i podršku, a apeluju na medije da poštuju prava dece i suzdrže se od senzacionalizma u izveštavanju.

    detaljnije
  • ucionica

    Većina škola u Nišu neće raditi u petak

    Zbog tragedije u Beogradu, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije potvrdila je da 47 niških škola neće raditi u petak, 5. maja, a prethodno je to najavio i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije pa se očekuje da većina škola sutra nema nastavu.

    (4) detaljnije
  • teren

    Popravka kanalizacije oštetila školski teren u Babušnici, direktorka najavljuje novi

    Dve velike rupe na terenu za mali fudbal u okviru Osnovne škole "Despot Stefan Lazarević" u Babušnici onemogućavaju đake da po lepom vremenu tu pohađaju časove fizičkog vaspitanja, a roditelji učenika traže da se teren kompletno obnovi. Direktorka škole kaže za Južne vesti da je u pitanju popravka kanalizacione mreže, a da je u planu kompletno uređenje dvorišta i novi teren za sportske aktivnosti.

    detaljnije
  • OŠ "Radoje Domanović" - Vranje

    Osnovna škola u Vranju išarana navijačkim grafitima

    Za sada nepoznati počinalac uništio je kompletnu spoljašnost Osnovne škole “Radoje Domanović” u Vranju, a natpisima “VR-CZ”, “Delije Sever”, “1989” išarani su prozori, vrata i fasada te škole.

    (5) detaljnije
  • biblioteka kuršumlija

    Likovni i literarni konkurs za kuršumlijske đake

    Zainteresovani učenici kuršumlijskih osnovnih i srednjih škola mogu učestvovati na likovnom i literarnom konkursu povodom manifestacije "Vaskršnja čarolija", a koji je raspisala Narodna biblioteka u Kuršumliji. Radovi se dostavljaju lično u Biblioteci najkasnije do 10. aprila, potpisani šifrom, sa razrešenjem šifre u posebnoj zapečaćenoj koverti.

    detaljnije
  • mala plana

    Meštani Male Plane kod Prokuplja peticijom traže semafor i pešački prelaz

    Preko 200 meštana Male Plane i okolnih sela potpisalo je peticiju kojom traže da im nadležni reše problem bezbednosti tokom prelaska saobraćajnice na državnom putu Prokuplje - Kuršumlija koji vodi dalje ka Kosovu i Metohiji. Put prolazi kroz centar sela u blizini škole, ambulante, pošte i prodavnice pa, ukoliko im se taj dugogodišnji problem ne reši uskoro, najavljuju blokadu tog puta.

    (8) detaljnije
  • knjige, alek kavcic

    Niški osnovci dobili besplatne udžbenike Fondacije “Alek Kavčić”

    Zahvaljujući inicijativi svog učitelja Dejana Petrovića, učenici trećeg razreda Osnovne škole “Učitelj Tasa” dobili su besplatne udžbenike za narednu godinu Fondacije “Alek Kavčič” za narednu godinu školsku godinu. Učitelj kaže da su udžbenici Fondacije povoljni i kvalitetni, a roditelji ističu da im je sada rasterećen kućni budžet.

    (7) detaljnije
  • mala matura

    Osmaci polažu probni završni ispit u petak i subotu

    Probni test iz matematike učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji polagaće u petak 24. marta od 12 sati, a test iz srpskog jezika će polagati u subotu 25. marta u 9 sati, dok je ispit iz izbornog predmeta zakazan u 11:30 istog dana.

    detaljnije
  • mika antić vrežina 5

    Neprimereni natpisi uz ime čuvenog pesnika - ruinirana fasada škole u Donjoj Vrežini

    Fasada zgrade izdvojenog odeljenja niške Osnovne škole “Miroslav Mika Antić” u Donjoj Vrežini već dve godine je ruinirana i išarana uvredljivim i raznim drugim natpisima, a deo je i spaljivan. Učiteljice kažu da se zajedno sa meštanima trude da sređuju koliko mogu. Direktor Miloš Stanković navodi da je postavljanje kamera u fazi pripreme i da se objekat kreči pred početak svake školske godine, ali da "niko ne može da puni rupu bez dna", pa apeluje na lokalnu zajednicu da bude svesna da je škola opšte dobro i vlasništvo svih njih.

    (14) detaljnije
  • učenici pukovac

    Osnovci iz Pukovca izletom u prirodi obeležili Dan šume i vode

    Kako bi svoje đake podstakli da čuvaju prirodu i međusobno se druže i poštuju, učenici petog i šestog razreda OŠ "Vuk Karadžić" u Pukovcu, zajedno sa svojim nastavnicima, proveli su dan u vannastavnim aktivnostima u prirodi, simbolično obeleživši Svetski dan šume i vode i Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije.

    detaljnije
  • rode 3

    Rode u Nišu dobile zaštitnike - đaci će brinuti o njihovim gnezdima

    Dodo i Astra čine jedan od 34 para roda koje su svoj dom pronašle u Nišu i o čijem gnezdu će brinuti osnovci. Gotovo svako selo duž Južne Morave može se pohvaliti bar jednim parom belih roda, a gnezda su dobila zaštitnike kako bi se sprečilo maltretiranje, upucavanje i udari struje. Iz Društva za zaštitu ptica kažu da će tako deca dočekati rode iz Afrike u sklopu prolećne seobe i imati priliku da se zbliže sa prirodom.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: