Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

otkaz

 • Otkazi za radnike “Spilita”, čeka se odgovor ruskog vlasnika

  Deo radnika ruske firme “Spilit”, čiji su vlasnici i rukovodioci napustili fabriku i ne odgovaraju na pozive, juče je dobio otkaze. Neki su to prihvatili kao nužno zlo, dok su drugi odbili da potpišu.

  detaljnije
 • Uča

  Miodrag Stanković Uča se vratio na posao na belom konju

  Na današnji dan, posle tačno 3 godine otkako je proglašen tehnološkim viškom i otpušten, Miodrag Stanković Uča se vratio na posao u Sportski centar "Čair", onako kako je i obećao - na belom konju.

  (11) detaljnije
 • sud

  Tužila Sportski savez Niša, žali se i na diskriminaciju, u Savezu kažu "sve po zakonu"

  Gotovo 19 godina Gordana Zlatkov radila je u Sportskom savezu Niša, kako navodi, ali je poslednjih godina "preživljavala golgotu". Nedavno je dobila otkaz koji smatra nezakonitim, te je podnela tužbu protiv Saveza, ali generalni sekretar ove organizacije Predrag Pržić naglašava da je sve bilo po zakonu, te da je problem bio što nisu više imali potrebe za tim radnim mestom.

  (15) detaljnije
 • Turistička organizacija Prokuplje, sportska hala; foto: Lj. M.

  Radnice Turističke organizacije vraćene na posao, ali 20 kilometara dalje

  Dve radnice Turističko-sportske organizacije u Prokuplju koje su tokom 2017. godine zbog navodnog učešća u nezakonitom štrajku dobile otkaz, a kasnije ih je Inspekcija rada vratila na posao, dobile su nedavno Aneks ugovora za radno mesto recepcionara na Belom Kamenu. Ipak, one i dalje dolaze na isto radno mesto, a novi ugovor smatraju kao pokušaj direktora da ih ponovo istera sa posla jer do novog radnog mesta, udaljenog 20 kilometara, nema nikakvog prevoza.

  (2) detaljnije
 • Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti

  Vranjski glumac u Pozorištu dobio otkaz zbog bavljenja novinarstvom

  Pravdajući otkaz racionalizacijom u Pozorištu koje angažuje "honorarce", jer ima svega 10 glumaca, Saša Stojković novinar i glumac, koji je u vranjskom teatru proveo skoro 3 decenije odigravši preko 100 uloga, otpušten je sa posla. Ni on sam, kao ni Vranjanci, ali i NUNS koji je otkaz ocenio kao nastavak obračuna sa slobodom medija, nemaju dilemu da je otkaz posledica njegovog kritičkog izveštavanja najpre u ugašenom nedeljniku Vranjske , a potom i na portalu Infovranjske .

  (2) detaljnije
 • protest prokuplje foto lj.m.

  Protestna šetnja kao podrška otpuštenim radnicima u Prokuplju

  Iako je ranije zakazano suđenje jednom od otpuštenih radnika i predsedsedniku sindikata Turističke organizacije Vanji Stojanoviću odloženo samo dan ranije nakon što je prijavljen skup podrške, nekoliko desetina građana i predstavnika raznih udruženja širom Srbije ipak su održali protestnu šetnju ulicama Prokuplja u znak solidarnosti sa otpuštenim radnicima.

  (2) detaljnije
 • Protest prokuplje foto lj.m. sud

  Podrška ispred suda radnicama koje su tužile Turističku organizaciju

  Kako bi iskazali solidarnost i podržali borbu 2 čistačice koje su zbog otkaza tužile prokupačku Turističko-sportsku organizaciju, članovi nevladinih organizacija i udruženja iz cele Srbije okupili su se danas ispred zgrade Osnovnog suda u vreme održavanja ročišta. Veći skup i protestnu šetnju najavljuju za četvrtak od 10:30.

  (1) detaljnije
 • Fakultet umetnosti

  Sud ih vratio na posao, ali ne i dekanica Suzana Kostić

  Iako je Apelacioni sud doneo pravosnažne presude kojima je niški Fakultet umetnosti dužan da ih vrati na posao, stručni saradnik Vladimir Stanimirović još nije ni pozvan da radi, dok je sa redovnim profesorom Nebojšom Todorovićem dekanica Suzana Kostić potpisala aneks ugovora, ali mu časove nije vratila, te je protiv nje podneo krivičnu prijavu. Dekanica i dalje ćuti.

  (24) detaljnije
 • Direktor se žalio na Rešenje Ministarstva o vraćanju radnika na posao

  Nakon što su 3 od 4 otpuštena radnika i članova sindikata prokupačke Turističke organizacije Rešenjem Ministarstva rada vraćeni na posao sa koga su otpušteni zbog navodno nezakonitog štrajka, direktor je, i pored konačnog Rešenja protiv koga žalba nije dopuštena, podneo zahtev za ponavljanje postupka jer je to, tvrdi, u skladu sa zakonom.

  detaljnije
 • stojanovic sa resenjem kojim se vraca na posao foto lj.m.

  Inspekcija Ministarstva rada vraća prokupačke radnike na posao

  Dvoje od četvoro radnika Turističko-sportske organizacije koji su krajem novembra prošle godine dobili otkaz zbog organizovanja navodno nezakonitog štrajka, odlukom Inspekcije rada resornog ministarstva vraćeni su na posao do okončanja radnog spora pred prokupačkim sudom.

  detaljnije
 • PROTEST prokuplje foto lj.m

  Održan protest u znak podrške otpuštenim radnicama u Prokuplju

  Pripremno ročište jednoj od 3 otpuštene radnice Turističko-sportske organizacije bilo je povod da se ispred zgrade suda okupi nekoliko desetina Prokupčana i predstavnika raznih udruženja iz cele Srbije kako bi, "naoružani" transparentima, apelovali na državne organe da, kako kažu, poštuju zakon i ne sprovode politiku vladajuće stranke, pojedinaca i lokalne vlasti.

  (1) detaljnije
 • Visi-sud-PK-foto-LJ.M..jpg

  Podrška otpuštenim radnicima Turističke organizacije pred početak suđenja

  Nakon što su 3 radnice iz štrajkačkog odbora zajedno sa predsednikom odbora Turističko-sportske organizacije u Prokuplju podnele tužbu zbog otkaza jer su, navodno, učestvovali u nezakonitom štrajku, desetak nevladinih organizacija zakazalo je protestno okupljanje za sutra u 8:30 ispred suda, kada će suđenje i početi.

  detaljnije
 • Mića Jevtić DS

  Niški DS traži smenu rukovodstva “Gorice”

  Zbog otkaza koji je nedavno dobio sindikalista JKP “Gorica” i uzbunjivač Rade Rašović, jer je ukazivao na malverzacije u ovom niškom preduzeću, Gradski odbor Demokratske stranke zahteva od gradske vlasti da “smeni neodgovorno rukovodstvo” i Rašovića vrati na posao.

  (8) detaljnije
 • Rade Rašović

  Vođa sindikalista “Gorice” dobio otkaz

  Nakon što mu je pre dva meseca uručena opomena, glavni poverenik Sindikata “Gorice” Rade Rašović dobio je otkaz. Kaže da su time hteli da ga “sklone” iz preduzeća, jer je ukazivao na zloupotrebe za koje tvrdi da ima dokaze, dok direktor Igor Novaković pojašnjava da je Rašović otkaz dobio, jer nije poštovao zakone i najavio je da će protiv njega podneti i krivičnu prijavu.

  (22) detaljnije
 • eps distribucija foto aleksandar kostic

  Neizvesna sudbina radnika EPS-a kojima ugovor ističe krajem februara

  Nezvaničnu informaciju o otpuštanju 78 radnika EPS-a na određeno u Toplici kojima 28. februara prestaje radni odnos, a gde bi umesto njih bili primljeni novi ljudi sa spiska koji je navodno napravljen u prokupačkom SNS-u, niko nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje. Radnici koji tvrde da su spisak videli, ne žele da daju bilo kakve izjave.

  (11) detaljnije
 • sindikat tso i radnice koje su dobile otkaz foto lj.m.

  Funkcioner SNS obećavao otpuštenim radnicama povratak na posao

  Direktor prokupačke "Apoteke" i funkcioner prokupačkog SNS Zlatan Miljković 2 meseca je, kako tvrde 4 otpuštena radnika Turističko-sportske organizacije, tajno razgovarao s njima obećavajući im da će ih vratiti na posao do 15. januara, ali da oni "ne talasaju i ništ ne šire“. Radnici protiv njega podneli prijavu zbog prevare, a on kaže da je s njima pričao "kao pravnik".

  (4) detaljnije
 • Gorica

  Vođa štrajka iz “Gorice” dobio upozorenje pred otkaz

  Zbog toga što je javno govorio o malverzacijama u Javnom komunalnom preduzeću Gorica i sarađivao sa medijima, kako kaže glavni poverenik Sindikata Rade Rašović, pre nekoliko dana dobio je upozorenje pred otkaz. Direktor Igor Novaković pak kaže da je jedan od razloga i to što se u radno vreme javio u televizijski program.

  (15) detaljnije
 • strajk sindikata TSO arhiva

  Otkaz sindikalcima koji su organizovali štrajk u Prokuplju

  Nakon što su sredinom ovog meseca primili upozorenje sa najavom otkaza ugovora o radu zbog, po tumačenju poslodavca, nezakonitog štrajka, četiri od pet sindikalaca u Turističko-sportskoj organizaciji dobilo je otkaz. Oni najavljuju da će svoja prava potražiti na sudu.

  detaljnije
 • sindikat tursiticko sportskog centra foto lj.m

  Sindikat Turističko-sportskog centra u Prokuplju započeo štrajk upozorenja

  Članovi prokupačkog Nezavisnog sindikata započeli su danas polučasovni štrajk koji će trajati svakog radnog dana do ispunjenja zahteva, odnosno dok poslovodstvo ne odustane od odluke da otpusti jednog radnika više od broja koji je propisala lokalna samouprava.Samohrana majka sa troje dece kojoj preti otkaz najavljuje i štrajk glađu.

  (4) detaljnije
 • Sportska hala u Prokuplju gde je delom smestena TSO lj.m.

  Sindikat Turističko-sportskog centra u Prokuplju od petka u štrajku

  Nakon odluke poslovodstva prokupačkog Turističko-sportskog centra da otpusti jednog radnika više od kvote koju je odredila lokalna samouprava, sindikat ove ustanove od petka, 20. oktobra, započeće svakodnevni polučasovni štrajk upozorenja do ispunjenja zahteva.

  detaljnije