Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

otkaz

 • tržnica

  Otkazi za tri radnika niške “Tržnice” - jedan smatra zbog pripadnosti sindikatu i opozicionoj stranci

  Tri radnika JKP "Tržnica" u Nišu dobila su juče otpremnine, a danas otkaze. Jedan od njih je Siniša Marjanović, koji smatra da je otpušten nezakonito, zato što je član opozicione stranke SSP i predstavnik sindikata. Dok on najavljuje da će tužiti preduzeće, direktor Goran Đorđević kaže da otkazi nemaju veze sa racionalizacijom, politikom i sindikatima, već da su jedini razlog sudske presude na osnovu kojih su njih trojica tehnološki višak.

  (27) detaljnije
 • tržnica

  O smanjenju broja radnika u niškoj “Tržnici” oprečno direktor i sindikat "Sloga"

  Dok iz Sindikata “Sloga” upozoravaju da se u niškoj "Tržnici" trenutno pravi spisak od oko 20 radnika koji će ostati bez posla, direktor Goran Đorđević tvrdi da to nije tačno. Kaže da se broj zaposlenih u tom preduzeću stalno smanjuje iz različitih razloga i da će tako biti i dalje, ali ističe da se to radi u skladu sa Zakonom o radu i da su tada svi potencijalni višak.

  (33) detaljnije
 • komnis

  Radnici belopalanačkog Komunalnog preduzeća zabrinuti za svoju i sudbinu "Komnisa"

  Da je Unapred pripremljen plan reorganizacije za belopalanačko Komunalno preduzeće Komnis napisan uz niz nezakonitosti, uz obmanu i prevaru poverilaca, smatra deo zaposlenih tog preduzeća. Ročište o odlučivanju da li će to preduzeće otići u stečaj i reorganizaciju zakazano je za 14. septembar, a 14 radnika pokušaće da ospori UPPR i odloži njegovo usvajanje.

  (1) detaljnije
 • sindikat TSO

  Nakon 3 godine suđenja otpušteni sindikalci prokupačkog TSC vraćeni na posao

  Dva od 3 člana štrajkačkog odbora formiranog oktobra 2017. godine, nakon što je otkaz dobilo 8 čistačica Turističko-sportskog centra u Prokuplju, a koji su zbog podrške otpuštenim radnicama i sami dobili otkaz, posle više od 3 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu ponovo su vraćeni na posao. Treći član, predsednik štrajkačkog odbora i Sindikata zaposlenih u TSC Vanja Stojanović je nepravosnažnom presudom vraćen na posao, ali odluka prokupačkog suda još nije konačna.

  (3) detaljnije
 • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

  Učiteljica iz škole u Jelašnici tvrdi da je nezakonito otpuštena kako bi na njeno mesto došao bivši direktor

  Iako su zaposleni u OŠ “Bora Stanković” u vranjskom selu Jelašnica primili platu nakon što je iz Ministarstva stiglo rešenje o imenovanju v. d. direktora, to nije bio kraj problema zaposlenih koji traju unazad pet meseci. Prema rečima učiteljice Slađane Maksimović, ona je dobila nezakonit otkaz čim je deponovan potpis v. d. direktora Nikole Mihajlovića.

  (4) detaljnije
 • Zlatko Gigić niški žandarm

  Žandarmu Gigiću posle presude umesto službene značke, ponovo rešenje o otkazu

  Niški žandarm Zlatko Gigić, koji je dobio otkaz zbog prebijanja braće Aleksandra Vučića i Siniše Malog, kaže da se Ministarstvo unutrašnjih poslova oglušilo o presudu Upravnog suda u Nišu, kojom je poništeno rešenje o otkazu. Iz MUP-a su, dodaje, pokrenuli postupak pred Kasacionim sudom kako bi se prispitala zakonitost odluke Upravnog suda, pred kojim on ponovo kreće u pravnu bitku za povratak u službu.

  (26) detaljnije
 • Miodrag Branković

  Pretnje otkazom lekaru dan nakon svedočenja o smrti pacijenta koji je čekao ekipu Hitne pomoći

  Dan nakon što je svedočio o tome da je Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći, lekar Miodrag Branković dobio je upozorenje da su se stekli uslovi za njegov otkaz. Međutim, zvanično ne zbog uzbunjivanja javnosti, već zbog događaja iz septembra prošle godine kada navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a za koje je već dobio disciplinsku prijavu. Uzbunjivač smatra da je pretnja otkazom krajnji vid pritiska i poruka da se povuče, ali ističe da nema nameru. Nadležni iz Zavoda za sada ovaj postupak ne objašnjavaju, a odgovori se očekuju.

  (17) detaljnije
 • muzicar-foto-akostic

  Radnici u "sivoj" zoni nevidljive žrtve pandemije, mnogi preduzetnici na "staklenim nogama" do januara

  Pandemija virusa korona potpuno je promenila privredu i način rada, a mnoge firme i preduzetnici u Srbiji opstali su zbog subvencija kojima su se obavezali da će raditi i neće davati otkaze do januara. Zato će se tek u novoj godini znati prave posledice krize i koliko ljudi ostaje bez posla. Zbog mera koje su uvedene ugrožen je turistički i ugostiteljski sektor, dok su žrtve i brojni radnici koji nisu vidljivi u statistici - honorarci i oni bez ugovora za stalno.

  (9) detaljnije
 • Surdulica

  Četvrta smena direktora škole u Surdulici za dva i po meseca

  Nakon što su za dva meseca hitno i bez objašnjenja smenjena tri direktora škola u Surdulici, pre nedelju dana ozvaničena je još smena sa direktorskog mesta. Ovog puta Rešenje o razrešenju sa funkcije stiglo je direktorki Osnovne škole “Pera Mačkatovac” u Belom Polju Sanji Novković Đorđević koja kaže da je već podnela tužbu. Iz Ministarstva navode da je njena smena u skladu sa zakonom.

  (19) detaljnije
 • eminović

  Slučaj radnika koji je ostao bez posla ujedinio Prokupčane, omiljeni čistač ulica - na ulici

  Sada već bivši radnik JKP Hammeuma , 45-godišnji čistač ulica Aladin Eminović, ujedinio je Prokupčane - građane, ali i one koji su mu otkaz dali - rukovodioce ovog komunalnog preduzeća. Dok su građani pokrenuli peticiju i osnovali grupu na Fejsbuku kako bi Eminovića, omiljenog čistača vratili na posao, bivši poslodavci traže zakonske mogućnosti da opet dobije ugovor na neodređeno, kakav je imao do 2015. godine, kada je zbog bolesti deteta morao da ode u Nemačku.

  (3) detaljnije
 • SPS

  Omladina SPS u Surdulici traži pravdu za smenjene direktore škola, prijavili 70 direktora širom Srbije

  Nakon smene 5 direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici koje su stigle nakon anonimnih prijava na njihov rad, omladina Socijalističke partije Srbije u ovom gradu podnela je 70 prijava protiv direktora škola širom Srbije, a kako kažu, Ministarstvo prosvete nije poslalo inspekciju ni za jednu od njih.

  (4) detaljnije
 • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

  Nastavlja se smena direktora škola u Surdulici

  Pre skoro dva meseca u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, zatim je početkom avgusta i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, a pre nedelju dana je sa direktorskog mesta u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici smenjen Zoran Petković. Ministarstvo prosvete se ni ovog puta ne oglašava, a predsednica Opštine Surdulica kaže da je već zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu, jer se smene realizuju, kaže, uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

  (15) detaljnije
 • blace

  Sud nakon 4 godine vratio na posao otpuštene radnike JKP Blace

  Zato što tokom sudskog postupka nadležni u JKP Blace nisu dokazali da je prisustvo alkohola u krvi uticalo na radnu sposobnost i imalo negativan uticaj na obavljanje poslova, kuršumlijski sud je, nakon nekoliko nepravosnažnih presuda i preporuka Apelacionog suda u Nišu, pravosnažnom presudom vratio na posao 5 radnika koji su otpušteni još 2016. godine. Neki od sada vraćenih radnika imaju i preko 35 godina radnog staža.

  (2) detaljnije
 • Pozorište Vranje

  Vranjsko Pozorište vraća na posao otpuštenog glumca, opis posla neizvestan

  Nakon što je Apelacioni sud poništio rešenje o otkazu koji je glumac vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” Saša Stojković dobio pre dve godine i direktor te ustanove Nenad Jović potvrdio je za Južne vesti da će Stojković biti vraćen na posao, ali ne i da li će opet dobiti radno mesto glumca.

  detaljnije
 • Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti

  Apelacioni sud poništio rešenje o otkazu glumcu u vranjskom Pozorištu

  Glumac vranjskog Pozorišta Saša Stojković koji je na sceni proveo 3 decenije, vraćen je na posao pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, nakon nešto više od dve godine od kako je kao tehnološki višak otpušten sa posla, što su tada i on sam i NUNS ocenili kao posledicu njegovog izveštavanja najpre u ugašenom nedeljniku Vranjske, a zatim i na portalu Infovranjske čiji je urednik.

  detaljnije
 • beneton

  Deo niške opozicije: Dok vlast kupuje baklje, Nišlije ostaju bez posla

  Epidemija virusa korona, pored zdravlja, utiče i na ekonomiju, a da je gubitak posla ništa manja opasnost od virusa smatra odbornik u niškoj Skupštini Miodrag Stanković. Prema njegovim informacijama, ovih dana 750 Nišlija su ostali ili će ostati bez posla, a nešto manjom brojkom barataju u opozicionoj Stranci slobode i spasa koji traže od države da stane u odbranu radnika.

  (28) detaljnije
 • beneton

  Jedan od kooperanata “Olimpiasa” otpušta radnike, kažu nema veze sa vanrednim stanjem

  Više od 70 radnika, među njima ima i trudnica, ostaće bez posla jer je firma “Nora Serbia”, jedan od kooperanata “Olimpiasa” - nekadašnjeg “Benetona”, u likvidaciji, kažu radnici. U firmi tvrde da gašenje nema veze sa pandemijom, a u dokumentima piše da je odluka o likvidaciji doneta dan pre proglašenja vanrednog stanja.

  (18) detaljnije
 • Zlatko Gigić niški žandarm

  Otpušteni žandarm Gigić: Mi smo sada državni neprijatelji broj jedan

  Nakon šest godina suđenja, ukidanja presude, potom potvrde i uvećanja kazne, petorica niških žandarma, učesnika incidenta sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim, nedavno su dobila otkaze. Jedan od njih Zlatko Gigić rekao je u emisiji "15 minuta" da su osuđeni da budu socijalni slučajevi, jer su postali državni neprijatelji broj jedan. Smatra i da im je ukinuto Ustavom zagarantovano pravo na pravično suđenje.

  (28) detaljnije
 • Zandarmerija FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Sindikat i opozicija osuđuju otkaze niškim žandarmima zbog prebijanja Andreja Vučića

  Niški žandarmi koji su učestvovali u incidentu na Paradi ponosa 2014. sa Andrejem Vučićem, posle osuđujućih presuda, dobili su i otkaze, a Sindikat policije osudio je ovaj postupak MUP-a uz obrazloženje da je svim policajcima dat loš primer. Savez za Srbiju stava je da su žandarmi žrtve odmazde.

  (41) detaljnije
 • Fabrika "Olimpias group"

  Otpuštanja u niškoj fabrici koja radi za "Beneton", u Upravi kažu zbog sezonskih poslova

  Oko 40 radnika niškog Olimpiasa , koji posluje za italijanski Beneton , krajem prošle godine ostalo je bez posla, a kako saznajemo razlog je reorganizacija i gašenje dela proizvodnje. I ostali strahuju da bi mogli da dobiju otkaz, ali iz Uprave fabrike uveravaju da novih otpuštanja neće biti i kažu da je reč o "normalnim fluktuacijama tipičnim za tržište mode".

  (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

Pa dobro, bolje lopov nego kockar.

Vladimir Stojić Čitalac

Tekst: Nišlija krao novac iz kladionica u Pirotu i Dimitrovgradu