Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

otkaz

  • Leoni

    Radnici u fabrikama stranih investitora širom juga Srbije ostaju bez posla

    U fabrikama stranih investitora, koji od države dobijaju stotine miliona evra, na jugu Srbije mnogi radnici ostaju bez posla uz obrazloženje da trenutno nema potrebe za radnom snagom. Dok se u javnosti pominju brojke od po nekoliko stotina otkaza, iz nekih fabrika potvrđuju da otpuštaju radnike zbog smanjenog obima posla, a iz nekih tvrde da odluke donose “na individualnoj bazi”.

    (33) detaljnije
  • velimir zec

    Zbog neodlaska na mitinge naprednjak tvrdi da je ostao bez posla

    Belopalančanin Velimir Zec od 2014. godine je član Srpske napredne stranke, od tada je prisustvovao većini mitinga, lepio plakate i uspešno sakupljao sigurne glasove što je za rezultat imalo visoke procente podrške SNS-u na izborima u mesnim odborima koji su mu bili dodeljeni. Međutim, problemi za njega - napad na radnom mestu i otkaz na poslu pre isteka ugovora nastaju kada nije mogao da ide na neke mitinge, šta su mu, kako kaže, lokalni čelnici naprednjaka zamerili.

    (17) detaljnije
  • Bojan Gajić

    Bivši energetski menadžer Niša nakon smene dobio i otkaz u Upravi

    Nakon smene sa mesta energetskog menadžera Niša, Bojan Gajić je vraćen na staro radno mesto, ali u niže zvanje u Upravi za komunalne delatnosti, gde je posle skoro 8 meseci dobio otkaz. Gajić za Južne vesti kaže da nije iznenađen, jer je nakon smene trpeo mobing na poslu, pa je podneo i tužbu za zlostavljanje na radu, a ističe da nije usamljen slučaj i da mu je žao kolega koje su ostale u Upravi i kojima se dešavaju slične stvari.

    (29) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Sud u Prokuplju nakon šest godina vratio radnicu Muzeja na posao

    Šest godina je trajao sudski spor nakon što je 2017. godine Milena Stanković kao zaposlena u prokupačkom Muzeju dobila otkaz ugovora o radu, a koji je završen pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu koji je potvrdio presudu Osnovnog u Prokuplju da se otkaz ugovora poništi. Stankovićeva je vraćena na posao, ali ko će i iz kojih sredstava isplatiti višemilionsku odštetu na ime zarade i svih doprinosa penzionog i zdravstvenog osiguranja nismo uspeli da saznamo jer iz Muzeja nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti.

    (7) detaljnije
  • Džinsi Leskovac

    Radnici ”Džinsija” u Leskovcu zbog obustave rada dobili upozorenja - uplašeni da im sledi otkaz

    Nakon što su prošle nedelje zbog kašnjenja januraskih plata obustavili rad, zaposleni fabrike ”Džinsi” u Leskovcu dobili su upozorenje za koje mnogi od njih smatraju da je poslednja opomena pred otkaz. U upozorenju u koje su novinari Južnih vesti imali uvid, navodi se da su radnici 1. marta prekršili radnu disciplinu, kao i da su svi radnici dobili obaveštenje da će plata kasniti.

    (4) detaljnije
  • tržnica

    Otkazi za tri radnika niške “Tržnice” - jedan smatra zbog pripadnosti sindikatu i opozicionoj stranci

    Tri radnika JKP "Tržnica" u Nišu dobila su juče otpremnine, a danas otkaze. Jedan od njih je Siniša Marjanović, koji smatra da je otpušten nezakonito, zato što je član opozicione stranke SSP i predstavnik sindikata. Dok on najavljuje da će tužiti preduzeće, direktor Goran Đorđević kaže da otkazi nemaju veze sa racionalizacijom, politikom i sindikatima, već da su jedini razlog sudske presude na osnovu kojih su njih trojica tehnološki višak.

    (27) detaljnije
  • tržnica

    O smanjenju broja radnika u niškoj “Tržnici” oprečno direktor i sindikat "Sloga"

    Dok iz Sindikata “Sloga” upozoravaju da se u niškoj "Tržnici" trenutno pravi spisak od oko 20 radnika koji će ostati bez posla, direktor Goran Đorđević tvrdi da to nije tačno. Kaže da se broj zaposlenih u tom preduzeću stalno smanjuje iz različitih razloga i da će tako biti i dalje, ali ističe da se to radi u skladu sa Zakonom o radu i da su tada svi potencijalni višak.

    (33) detaljnije
  • komnis

    Radnici belopalanačkog Komunalnog preduzeća zabrinuti za svoju i sudbinu "Komnisa"

    Da je Unapred pripremljen plan reorganizacije za belopalanačko Komunalno preduzeće Komnis napisan uz niz nezakonitosti, uz obmanu i prevaru poverilaca, smatra deo zaposlenih tog preduzeća. Ročište o odlučivanju da li će to preduzeće otići u stečaj i reorganizaciju zakazano je za 14. septembar, a 14 radnika pokušaće da ospori UPPR i odloži njegovo usvajanje.

    (1) detaljnije
  • sindikat TSO

    Nakon 3 godine suđenja otpušteni sindikalci prokupačkog TSC vraćeni na posao

    Dva od 3 člana štrajkačkog odbora formiranog oktobra 2017. godine, nakon što je otkaz dobilo 8 čistačica Turističko-sportskog centra u Prokuplju, a koji su zbog podrške otpuštenim radnicama i sami dobili otkaz, posle više od 3 godine suđenja, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu ponovo su vraćeni na posao. Treći član, predsednik štrajkačkog odbora i Sindikata zaposlenih u TSC Vanja Stojanović je nepravosnažnom presudom vraćen na posao, ali odluka prokupačkog suda još nije konačna.

    (3) detaljnije
  • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

    Učiteljica iz škole u Jelašnici tvrdi da je nezakonito otpuštena kako bi na njeno mesto došao bivši direktor

    Iako su zaposleni u OŠ “Bora Stanković” u vranjskom selu Jelašnica primili platu nakon što je iz Ministarstva stiglo rešenje o imenovanju v. d. direktora, to nije bio kraj problema zaposlenih koji traju unazad pet meseci. Prema rečima učiteljice Slađane Maksimović, ona je dobila nezakonit otkaz čim je deponovan potpis v. d. direktora Nikole Mihajlovića.

    (4) detaljnije
  • Zlatko Gigić niški žandarm

    Žandarmu Gigiću posle presude umesto službene značke, ponovo rešenje o otkazu

    Niški žandarm Zlatko Gigić, koji je dobio otkaz zbog prebijanja braće Aleksandra Vučića i Siniše Malog, kaže da se Ministarstvo unutrašnjih poslova oglušilo o presudu Upravnog suda u Nišu, kojom je poništeno rešenje o otkazu. Iz MUP-a su, dodaje, pokrenuli postupak pred Kasacionim sudom kako bi se prispitala zakonitost odluke Upravnog suda, pred kojim on ponovo kreće u pravnu bitku za povratak u službu.

    (26) detaljnije
  • Miodrag Branković

    Pretnje otkazom lekaru dan nakon svedočenja o smrti pacijenta koji je čekao ekipu Hitne pomoći

    Dan nakon što je svedočio o tome da je Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći, lekar Miodrag Branković dobio je upozorenje da su se stekli uslovi za njegov otkaz. Međutim, zvanično ne zbog uzbunjivanja javnosti, već zbog događaja iz septembra prošle godine kada navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a za koje je već dobio disciplinsku prijavu. Uzbunjivač smatra da je pretnja otkazom krajnji vid pritiska i poruka da se povuče, ali ističe da nema nameru. Nadležni iz Zavoda za sada ovaj postupak ne objašnjavaju, a odgovori se očekuju.

    (17) detaljnije
  • muzicar-foto-akostic

    Radnici u "sivoj" zoni nevidljive žrtve pandemije, mnogi preduzetnici na "staklenim nogama" do januara

    Pandemija virusa korona potpuno je promenila privredu i način rada, a mnoge firme i preduzetnici u Srbiji opstali su zbog subvencija kojima su se obavezali da će raditi i neće davati otkaze do januara. Zato će se tek u novoj godini znati prave posledice krize i koliko ljudi ostaje bez posla. Zbog mera koje su uvedene ugrožen je turistički i ugostiteljski sektor, dok su žrtve i brojni radnici koji nisu vidljivi u statistici - honorarci i oni bez ugovora za stalno.

    (9) detaljnije
  • Surdulica

    Četvrta smena direktora škole u Surdulici za dva i po meseca

    Nakon što su za dva meseca hitno i bez objašnjenja smenjena tri direktora škola u Surdulici, pre nedelju dana ozvaničena je još smena sa direktorskog mesta. Ovog puta Rešenje o razrešenju sa funkcije stiglo je direktorki Osnovne škole “Pera Mačkatovac” u Belom Polju Sanji Novković Đorđević koja kaže da je već podnela tužbu. Iz Ministarstva navode da je njena smena u skladu sa zakonom.

    (19) detaljnije
  • eminović

    Slučaj radnika koji je ostao bez posla ujedinio Prokupčane, omiljeni čistač ulica - na ulici

    Sada već bivši radnik JKP Hammeuma , 45-godišnji čistač ulica Aladin Eminović, ujedinio je Prokupčane - građane, ali i one koji su mu otkaz dali - rukovodioce ovog komunalnog preduzeća. Dok su građani pokrenuli peticiju i osnovali grupu na Fejsbuku kako bi Eminovića, omiljenog čistača vratili na posao, bivši poslodavci traže zakonske mogućnosti da opet dobije ugovor na neodređeno, kakav je imao do 2015. godine, kada je zbog bolesti deteta morao da ode u Nemačku.

    (3) detaljnije
  • SPS

    Omladina SPS u Surdulici traži pravdu za smenjene direktore škola, prijavili 70 direktora širom Srbije

    Nakon smene 5 direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici koje su stigle nakon anonimnih prijava na njihov rad, omladina Socijalističke partije Srbije u ovom gradu podnela je 70 prijava protiv direktora škola širom Srbije, a kako kažu, Ministarstvo prosvete nije poslalo inspekciju ni za jednu od njih.

    (4) detaljnije
  • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

    Nastavlja se smena direktora škola u Surdulici

    Pre skoro dva meseca u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, zatim je početkom avgusta i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, a pre nedelju dana je sa direktorskog mesta u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici smenjen Zoran Petković. Ministarstvo prosvete se ni ovog puta ne oglašava, a predsednica Opštine Surdulica kaže da je već zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu, jer se smene realizuju, kaže, uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

    (15) detaljnije
  • blace

    Sud nakon 4 godine vratio na posao otpuštene radnike JKP Blace

    Zato što tokom sudskog postupka nadležni u JKP Blace nisu dokazali da je prisustvo alkohola u krvi uticalo na radnu sposobnost i imalo negativan uticaj na obavljanje poslova, kuršumlijski sud je, nakon nekoliko nepravosnažnih presuda i preporuka Apelacionog suda u Nišu, pravosnažnom presudom vratio na posao 5 radnika koji su otpušteni još 2016. godine. Neki od sada vraćenih radnika imaju i preko 35 godina radnog staža.

    (2) detaljnije
  • Pozorište Vranje

    Vranjsko Pozorište vraća na posao otpuštenog glumca, opis posla neizvestan

    Nakon što je Apelacioni sud poništio rešenje o otkazu koji je glumac vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” Saša Stojković dobio pre dve godine i direktor te ustanove Nenad Jović potvrdio je za Južne vesti da će Stojković biti vraćen na posao, ali ne i da li će opet dobiti radno mesto glumca.

    detaljnije
  • Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti

    Apelacioni sud poništio rešenje o otkazu glumcu u vranjskom Pozorištu

    Glumac vranjskog Pozorišta Saša Stojković koji je na sceni proveo 3 decenije, vraćen je na posao pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, nakon nešto više od dve godine od kako je kao tehnološki višak otpušten sa posla, što su tada i on sam i NUNS ocenili kao posledicu njegovog izveštavanja najpre u ugašenom nedeljniku Vranjske, a zatim i na portalu Infovranjske čiji je urednik.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: