Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

otkaz

 • SPS

  Omladina SPS u Surdulici traži pravdu za smenjene direktore škola, prijavili 70 direktora širom Srbije

  Nakon smene 5 direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici koje su stigle nakon anonimnih prijava na njihov rad, omladina Socijalističke partije Srbije u ovom gradu podnela je 70 prijava protiv direktora škola širom Srbije, a kako kažu, Ministarstvo prosvete nije poslalo inspekciju ni za jednu od njih.

  (4) detaljnije
 • OŠ "Bora Stanković" Jelašnica

  Nastavlja se smena direktora škola u Surdulici

  Pre skoro dva meseca u Surdulici je otkaz dobio direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Vladica Nikolić, zatim je početkom avgusta i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić” Vladica Gavrilov, a pre nedelju dana je sa direktorskog mesta u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Jelašnici smenjen Zoran Petković. Ministarstvo prosvete se ni ovog puta ne oglašava, a predsednica Opštine Surdulica kaže da je već zatražila prijem kod predsednika države na ovu temu, jer se smene realizuju, kaže, uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa.

  (15) detaljnije
 • blace

  Sud nakon 4 godine vratio na posao otpuštene radnike JKP Blace

  Zato što tokom sudskog postupka nadležni u JKP Blace nisu dokazali da je prisustvo alkohola u krvi uticalo na radnu sposobnost i imalo negativan uticaj na obavljanje poslova, kuršumlijski sud je, nakon nekoliko nepravosnažnih presuda i preporuka Apelacionog suda u Nišu, pravosnažnom presudom vratio na posao 5 radnika koji su otpušteni još 2016. godine. Neki od sada vraćenih radnika imaju i preko 35 godina radnog staža.

  (2) detaljnije
 • Pozorište Vranje

  Vranjsko Pozorište vraća na posao otpuštenog glumca, opis posla neizvestan

  Nakon što je Apelacioni sud poništio rešenje o otkazu koji je glumac vranjskog Pozorišta “Bora Stanković” Saša Stojković dobio pre dve godine i direktor te ustanove Nenad Jović potvrdio je za Južne vesti da će Stojković biti vraćen na posao, ali ne i da li će opet dobiti radno mesto glumca.

  detaljnije
 • Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti

  Apelacioni sud poništio rešenje o otkazu glumcu u vranjskom Pozorištu

  Glumac vranjskog Pozorišta Saša Stojković koji je na sceni proveo 3 decenije, vraćen je na posao pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Nišu, nakon nešto više od dve godine od kako je kao tehnološki višak otpušten sa posla, što su tada i on sam i NUNS ocenili kao posledicu njegovog izveštavanja najpre u ugašenom nedeljniku Vranjske, a zatim i na portalu Infovranjske čiji je urednik.

  detaljnije
 • beneton

  Deo niške opozicije: Dok vlast kupuje baklje, Nišlije ostaju bez posla

  Epidemija virusa korona, pored zdravlja, utiče i na ekonomiju, a da je gubitak posla ništa manja opasnost od virusa smatra odbornik u niškoj Skupštini Miodrag Stanković. Prema njegovim informacijama, ovih dana 750 Nišlija su ostali ili će ostati bez posla, a nešto manjom brojkom barataju u opozicionoj Stranci slobode i spasa koji traže od države da stane u odbranu radnika.

  (28) detaljnije
 • beneton

  Jedan od kooperanata “Olimpiasa” otpušta radnike, kažu nema veze sa vanrednim stanjem

  Više od 70 radnika, među njima ima i trudnica, ostaće bez posla jer je firma “Nora Serbia”, jedan od kooperanata “Olimpiasa” - nekadašnjeg “Benetona”, u likvidaciji, kažu radnici. U firmi tvrde da gašenje nema veze sa pandemijom, a u dokumentima piše da je odluka o likvidaciji doneta dan pre proglašenja vanrednog stanja.

  (18) detaljnije
 • Zlatko Gigić niški žandarm

  Otpušteni žandarm Gigić: Mi smo sada državni neprijatelji broj jedan

  Nakon šest godina suđenja, ukidanja presude, potom potvrde i uvećanja kazne, petorica niških žandarma, učesnika incidenta sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim, nedavno su dobila otkaze. Jedan od njih Zlatko Gigić rekao je u emisiji "15 minuta" da su osuđeni da budu socijalni slučajevi, jer su postali državni neprijatelji broj jedan. Smatra i da im je ukinuto Ustavom zagarantovano pravo na pravično suđenje.

  (28) detaljnije
 • Zandarmerija FOTO ALEKSANDAR KOSTIC

  Sindikat i opozicija osuđuju otkaze niškim žandarmima zbog prebijanja Andreja Vučića

  Niški žandarmi koji su učestvovali u incidentu na Paradi ponosa 2014. sa Andrejem Vučićem, posle osuđujućih presuda, dobili su i otkaze, a Sindikat policije osudio je ovaj postupak MUP-a uz obrazloženje da je svim policajcima dat loš primer. Savez za Srbiju stava je da su žandarmi žrtve odmazde.

  (41) detaljnije
 • Fabrika "Olimpias group"

  Otpuštanja u niškoj fabrici koja radi za "Beneton", u Upravi kažu zbog sezonskih poslova

  Oko 40 radnika niškog Olimpiasa , koji posluje za italijanski Beneton , krajem prošle godine ostalo je bez posla, a kako saznajemo razlog je reorganizacija i gašenje dela proizvodnje. I ostali strahuju da bi mogli da dobiju otkaz, ali iz Uprave fabrike uveravaju da novih otpuštanja neće biti i kažu da je reč o "normalnim fluktuacijama tipičnim za tržište mode".

  (9) detaljnije
 • Ilićevi

  Dva puta otpuštena tokom trudnoće pa vraćena, posao i zarada i dalje neizvesni

  Sada majka trojice dečaka, koju je direktor tokom poslednje trudnoće dva puta otpuštao sa posla u vranjskom Javnom preduzeću "Novi Dom", zahvaljujući odlukama suda i izveštavanju medija, vraćena je na posao, ali je godinu dana bila bez plate. Sada, sa 4. 000 dinara mesečno porodiljske naknade i dalje čeka isplatu zaostalih zarada, a direktor kaže da će ih po zakonu dobiti, dok je njeno radno mesto po isteku porodiljskog bolovanja pod znakom pitanja.

  (2) detaljnije
 • U školi Mladost nisu želeli da govore o slučaju diskriminacije

  Slučaj diskriminacije nad devojčicom u pirotskoj školi - bez posla ostala jedino zaposlena koja je štitila

  Psiholog u pirotskoj školi "Mladost" Jelena Jocić tvrdi da joj od prvog dana školske godine nije produžen ugovor o radu jer je štitila romsku učenicu koja je po naredbi nastavnice morala da se drži za "stub srama", što je poverenica ocenila kao diskriminaciju. Direktorka ne želi da govori, a načelnik Školske uprave za psihologa ima sve pohvale, ali kaže da direktorka ima autonomiju i Jocićevu upućuje na pokretanje upravnog spora.

  (8) detaljnije
 • Otkazi za radnike “Spilita”, čeka se odgovor ruskog vlasnika

  Deo radnika ruske firme “Spilit”, čiji su vlasnici i rukovodioci napustili fabriku i ne odgovaraju na pozive, juče je dobio otkaze. Neki su to prihvatili kao nužno zlo, dok su drugi odbili da potpišu.

  detaljnije
 • Uča

  Miodrag Stanković Uča se vratio na posao na belom konju

  Na današnji dan, posle tačno 3 godine otkako je proglašen tehnološkim viškom i otpušten, Miodrag Stanković Uča se vratio na posao u Sportski centar "Čair", onako kako je i obećao - na belom konju.

  (11) detaljnije
 • sud

  Tužila Sportski savez Niša, žali se i na diskriminaciju, u Savezu kažu "sve po zakonu"

  Gotovo 19 godina Gordana Zlatkov radila je u Sportskom savezu Niša, kako navodi, ali je poslednjih godina "preživljavala golgotu". Nedavno je dobila otkaz koji smatra nezakonitim, te je podnela tužbu protiv Saveza, ali generalni sekretar ove organizacije Predrag Pržić naglašava da je sve bilo po zakonu, te da je problem bio što nisu više imali potrebe za tim radnim mestom.

  (15) detaljnije
 • Turistička organizacija Prokuplje, sportska hala; foto: Lj. M.

  Radnice Turističke organizacije vraćene na posao, ali 20 kilometara dalje

  Dve radnice Turističko-sportske organizacije u Prokuplju koje su tokom 2017. godine zbog navodnog učešća u nezakonitom štrajku dobile otkaz, a kasnije ih je Inspekcija rada vratila na posao, dobile su nedavno Aneks ugovora za radno mesto recepcionara na Belom Kamenu. Ipak, one i dalje dolaze na isto radno mesto, a novi ugovor smatraju kao pokušaj direktora da ih ponovo istera sa posla jer do novog radnog mesta, udaljenog 20 kilometara, nema nikakvog prevoza.

  (2) detaljnije
 • Sasa Stojkovic Babacko foto P. Blagojevic Juzne vesti

  Vranjski glumac u Pozorištu dobio otkaz zbog bavljenja novinarstvom

  Pravdajući otkaz racionalizacijom u Pozorištu koje angažuje "honorarce", jer ima svega 10 glumaca, Saša Stojković novinar i glumac, koji je u vranjskom teatru proveo skoro 3 decenije odigravši preko 100 uloga, otpušten je sa posla. Ni on sam, kao ni Vranjanci, ali i NUNS koji je otkaz ocenio kao nastavak obračuna sa slobodom medija, nemaju dilemu da je otkaz posledica njegovog kritičkog izveštavanja najpre u ugašenom nedeljniku Vranjske , a potom i na portalu Infovranjske .

  (2) detaljnije
 • protest prokuplje foto lj.m.

  Protestna šetnja kao podrška otpuštenim radnicima u Prokuplju

  Iako je ranije zakazano suđenje jednom od otpuštenih radnika i predsedsedniku sindikata Turističke organizacije Vanji Stojanoviću odloženo samo dan ranije nakon što je prijavljen skup podrške, nekoliko desetina građana i predstavnika raznih udruženja širom Srbije ipak su održali protestnu šetnju ulicama Prokuplja u znak solidarnosti sa otpuštenim radnicima.

  (2) detaljnije
 • Protest prokuplje foto lj.m. sud

  Podrška ispred suda radnicama koje su tužile Turističku organizaciju

  Kako bi iskazali solidarnost i podržali borbu 2 čistačice koje su zbog otkaza tužile prokupačku Turističko-sportsku organizaciju, članovi nevladinih organizacija i udruženja iz cele Srbije okupili su se danas ispred zgrade Osnovnog suda u vreme održavanja ročišta. Veći skup i protestnu šetnju najavljuju za četvrtak od 10:30.

  (1) detaljnije