Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pacijenti

 • kc nis

  Direktor KC Niš u “inspekciji” klinika tražio od radnika da se ponašaju domaćinski

  Sve klinike niškog Kliničkog centra pre nekoliko dana detaljno je obišao i razgovarao sa pacijentima direktor ove zdravstvene ustanove Zoran Radovanović i pritom je, kako kaže, negde zatekao savršen red, a negde prljave toalete, otvorene prozore i nedomaćinsko ponašanje, pa su zato usledile i kazne zaposlenima.

  (33) detaljnije
 • klinicki

  Sve klinike KC Niš dobile mejl adrese i obavezu da za 3 dana odgovore pacijentima

  Oni koji žele da se informišu o pregledima, operacijima, pitaju ono što ih interesuje o radu, pohvale ili kritikuju odnos zaposlenih na nekoj od 35 klinika i centara Kliničkog centra, to od sada mogu učiniti tako što će poslati mejl svakoj klinici pojedinačno, a nadležni će morati da odgovore u roku od 3 dana. Ukoliko to ne učine, kaže direktor KC Niš Zoran Radovanović, odgovor na mejl će im poslati uprava ove zdravstvene ustanove.

  (19) detaljnije
 • ekg

  Niš konačno dobio Savetnika za prava pacijenata

  Građani konačno imaju direktno kome da se žale i traže zaštitu jer je, posle 2 godine čekanja, posle prozivki Zdravstvene inspekcije, i posle 8 meseci od kako je Gradsko veće pokrenulo postupak imenovanja, konačno izabran Savetnik za zaštitu prava pacijenata na teritoriji grada Niša. To će biti Miljan Petrović, pomoćnik sekretara Sekretarijata za zdravstvo.

  (4) detaljnije
 • ekg

  Niš jedini nema Savetnika za prava pacijenata

  Sve lokalne samouprave imaju Savetnika za prava pacijenata, kaže šef Odseka zdravstvene inspekcije Nišavskog okruga Goran Stamenković, a ova institucija, koja treba da pomogne i rešava žalbe građana, ne funkcioniše jedino u Nišu. U prethodnoj godini, kako objašnjava Stamenković, podneta je 71 prekršajna prijava protiv zdrastvenih radnika.

  (3) detaljnije
 • hitna pomoc vranje foto i.m.

  Lekaru vranjske Hitne pomoći ukinut pritvor

  Lekaru optuženom za nepružanje lekarske pomoći za koga se tvrdilo da je pijan došao na intervenciju kada je preminula pacijentkinja iz vranjskog naselja Sobine, ranije određen pritvor do 30 dana ukinut je posle samo 3 dana, nakon što su saslušani svi svedoci i on će se braniti sa slobode. Advokat optuženog tvrdi da je lekar fizički napadnut i sprečen da interveniše.

  (2) detaljnije
 • hitna pomoc vranje foto i.m.

  Pijanom lekaru vranjske Hitne pomoći određen pritvor

  Lekaru specijalisti koji je tokom vikenda pijan krenuo na intervenciju i nije bio u stanju da pruži medicinsku pomoć pacijentkinji koja je potom preminula, određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je izvršio krivično delo nepružanje lekarske pomoći, ali i zbog opasnosti uticaja na svedoke.

  (2) detaljnije
 • hitna pomoc vranje foto i.m.

  Pijanog lekara terete za smrt pacijentkinje

  U noći između petka i subote u Zdravstvenom centru u Vranju odvijala se prava drama, a priča slična filmskoj dovela je do hapšenja lekara vranjske Hitne pomoći koji se tereti za smrt pacijentkinje, jer je, potvrđuje policija, pijan krenuo na intervenciju i nije bio u stanju da joj ukaže medicinsku pomoć, zbog čega je kasnije priveden i određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati.

  (1) detaljnije
 • vatrogasci i hitna PK foto privatna arhiva

  Lekari i vatrogasci 2 km nosili pacijenta na nosilima kroz blato i sneg

  Od podneva do večernjih sati trajala je "borba" prokupačke Hitne pomoći i vatrogasaca sa izuzetno nepristupačnim terenom kako bi uspeli da stignu i ukažu pomoć pacijentu sa infarktom iz udaljenog planinskog sela Mrljak. Posle 2 km pešačenja od vozila do kuće i isto toliko i nazad, kroz sneg i blato sa pacijentom na nosilima, čovek je zbrinut i njegovo stanje je stabilno.

  (5) detaljnije
 • klinicki centr

  Niški Klinički centar primio prve pacijente, majstori i dalje rade

  Tridesetak pacijenata od jutros je u bolničkim krevetima, novog niškog Kliničkog centra, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da se pun kapacitet očekuje krajem januara. Međutim, pored pacijenata i medicinskog osoblja, hodnicima ove medicinske ustanove prolazili su i majstori u radnim odelima i sa alatom u rukama.

  (19) detaljnije
 • Šalter Hitna pomoć

  Volonteri dežuraju u hodniku Hitne da bi najteže pacijente zbrinuli odmah

  Građane čiji je život ugrožen i njihovo zdravstveno stanje ne dozvoljava da čekaju u redovima koji su popodne i uveče uobičajeni u Hitnoj pomoći, kažu u ovoj ustanovi, lekari će zbrinjavati urgentno. Ovo je moguće zahvaljujući tome što trijažni lekar dežura na šalteru, gde se nalazi i slušalica za komunikaciju sa pacijentima.

  (7) detaljnije
 • Dragan Miči

  Prvi niški kardiohirurg želi da se smanje liste čekanja

  Direktor Klinike za kardiovaskularnu i transplatacionu hirurgiju Dragan Milić, nedavno je postao prvi kardiohirurg u Nišu, a najavljuje da će čak četvoro njegovih kolega do kraja godine steći isto zvanje. Pacijenti sa juga Srbije bi zato ubuduće trebalo manje da čekaju na operacije od kojih im zavisi život.

  (5) detaljnije
 • Opsta bolnica Prokuplje foto lj.m.

  Pijani tehničari maltretirali pacijente na prokupačkoj psihijatriji

  Tehničar sa Odeljenja neurologije, najverovatnije u pijanom stanju, u noći između 20. i 21. marta, predstavljajući se kao doktor iz Niša, postrojavao je pacijente psihijatrije tokom noći, iživljavao se nad njima, a jednu ženu je, kako saznajemo, terao i da se svlači gola. Zbog ovog incidenta suspendovana četvorica tehničara.

  (4) detaljnije
 • Opšta bolnica Leskovac foto D.M.

  Smene u leskovačkom porodilištu zbog pritužbi pacijenata

  Zbog najvećeg broja pritužbi pacijenata na ginekologiju i akušerstvo leskovačke Opšte bolnice, smenjen je dosadašnji načelnik ove službe Dragan Krstić, a umesto njega je imenovana doktorka Slađana Stojanović.

  detaljnije
 • invalidska-kolica-zdravstvo-KOSTA-foto-A.K..JPG

  Za zdravstveno ugrožene pomoć od 10 prosečnih plata

  Opština Vlasotince ubuduće će izdvajati 10 prosečnih zarada lokalnih činovnika za pomoć zdravstveno ugroženima kojima je neophodno hitno lečenje, odnosno do oko 310.000 dinara.

  detaljnije
 • Terapijski-blok.jpg

  U Nišu uskoro terapija jodom kod malignih oboljenja štitnjače

  Nakon što, kako se očekuje, za mesec i po dana bude završena izgradnja novog terapijskog bloka Centra za nuklearnu medicinu, tamo će prvi put u Nišu u lečenju pacijenata od malignih oboljenja štitaste žlezde biti primenjivana terapija jodom.

  (1) detaljnije
 • srce

  Lekari sa građanima o srčanoj slabosti i prevenciji

  Zašto je srčana slabost jedan od najvećih problema savremene civilizacije, koliko je važno da oni koji je imaju redovno uzimaju terapiju i idu na kontrole i šta je najbolja prevencija u ponedeljak 9. maja od 10 do 12 sati kardiolozi Instituta "Niška banja" zainteresovanima će govoriti ispred stacionara "Zelengora".

  detaljnije
 • Ocna klinika

  Donacija omogućava kraće čekanje na operaciju katarakte

  Pacijenti iz jugoistočne Srbije sa zamućenim očnim sočivom - kataraktom na operaciju na niškoj Klinici za očne bolesti čekaju i do 2017. godine. Hoće li donacija dva moderna aparata skratiti listu čekanja sa oko 3.000 pacijenata zavisiće od nabavke materijala.

  detaljnije
 • neurologija

  Podignutom slušalicom onemogućili pacijentima zakazivanje

  Telefonsku vezu koja služi za zakazivanje pregleda na neurologiji u niškom Domu zdravlja bilo je nemoguće uspostaviti ne zbog zauzeća linije, već zato što je slušalica za šalterom, u kome pacijenti nisu nikog videli bar sat i po vremena, bila podignuta.

  (22) detaljnije
 • dispanzer-za-dijebetes.jpg

  Savetovalište za dijabetes radiće svake srede u Prokuplju

  Stručne savete o ishrani, preventivi i suzbijanju dijabetesa Prokupčani će moći da dobiju svake srede od 7 do 14 sati od lekara u novootvorenom Savetovalištu u Preventivnom centru Doma zdravlja.

  detaljnije
 • IMG-5796.JPG

  Zbog pogrešne krvne grupe disciplinske mere u Zavodu

  U Zavodu za transfuziju krvi u Nišu, odakle je Klinici za gastroenterologiju Kliničkog centra za pacijenta sa krvnom grupom "A" poslata plazma grupe "B", protiv dežurnog tehničara i lekara izrečene su disciplinske mere.

  (6) detaljnije