Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

paprika

  • zimnica (7)

    Zimnica u Srbiji postala luksuz, domaći ajvar "skoro kao kavijar"

    Na ukus pravog, domaćeg ajvara ove godine u Srbiji neće uticati kvalitet paprike ili plavog patlidžana, već cene i kupovna moć - većinom ispod proseka van Beograda, pa je za prosečnu porodicu, da bi se ove jeseni spremila zimnica, potrebno izdvojiti najmanje stotinak evra. Mnogi se i zbog nedostatka vremena u trci za novcem odlučuju za već spremljene tegle u prodavnicama, ali i za onlajn kupovinu zimnice. Cena paprike u Nišu, Čačku i Kragujevcu i na jugu Srbije je trenutno oko 150 dinara, paradajz ide i do 200 dinara, koliko je već i plavi patlidžan. Trenutno najjeftiniji je kupus za koji treba izdvojiti od 60 do 80 dinara za kilogram.

    (7) detaljnije
  • 20221003_121919

    Od crvenih paprika do ukusnog leskovačkog ajvara - dug proces sa puno ljubavi

    Iako širom sveta poznat po ukusnim jelima sa roštilja, leskovački kraj prepoznatljiv je i po proizvodnji crvenih paprika ajvarki. Upravo se miris tih pečenih paprika širi ulicama Leskovca, dok domaćice po tradicionalnom receptu pripramaju neizostavni deo svake zimnice - ajvar.

    (2) detaljnije
  • screen_shot_2022-09-21_at_12.16.31________________

    Donja Lokošnica kraj Leskovca - prestonica crvene paprike

    Paprike su naš život - odgovor je koji meštani leskovačkog sela Donja Lokošnica često daju na pitanje zašto su zidovi kuća i pomoćnih zgrada, pa i kapija u tom selu tokom septembra i oktobra obojene u crveno. Venci najsočnijih crvenih paprika od specifične sorte tako vise sve dok se ne osuše i ne dođe vreme da se od njih pravi, kako kažu, sastojak svih jela - aleva paprika.

    (4) detaljnije
  • Banica2.jpg

    Folklor, stari zanati, dečije radionice, Đani i belopalanačka vrtka - ove godine na “Danima banice”

    U pripremanju slane, slatke, integralne i kreativne banice ove godine na “Danima banice” u Beloj Palanci, od 12. do 14. avgusta, takmičiće se 250 učesnika, a pobednik će dobiti nagradu od 50.000 dinara. Od muzičara nastupaju "Tropiko bend", Đani i Dejan Petrović i "Big Bend". Biće održana i takmičenja u pripremanju banice za decu, za novinare, kao i Sajam starih i umetničkih zanata.

    (6) detaljnije
  • paprika u Japanu

    Kasni berba paprike ajvarke na otvorenom u leskovačkom kraju, loši prinosi zbog kiše

    U leskovačkom kraju počela je berba prvog roda crvene paprike koja se koristi za pripremu ajvara, a koja je uzgajana u plastenicima. Poljoprivrednici kažu da su zadovoljni kvalitetom i rodom, ali da problema imaju sa zasadima na otvorenom koji su uništeni zbog kiše. Da će ove godine biti loši prinosi potvrđuju i u Poljoprivrednoj stručnoj službi Leskovca, a očekuju da cene budu i duplo veće u odnosu na prošlu godinu.

    (1) detaljnije
  • Paprika u Japanu7; foto: J. M

    Nišlijka otkrila Japancima ajvar - paprika “kurtovka” uspela i na Dalekom istoku

    Nostalgija za “pravom južnjačkom paprikom”, ali i želja da svoje učenike u Japanu upozna sa kulturom Srbije, inspirisali su Nišlijku Jelenu Mladenović da u školskoj bašti u Tonomiju zasadi “kurtovku”. Seme je dobila od iskusnog povrtara iz okoline Aleksinca sa kojim se konsultovala i oko sadnje, uzgoja i branja. Paprika je preživela i pakleno leto i poplave, a ajvar se dopao deci iako je bio blago ljut.

    (2) detaljnije
  • Požar Palilula

    Goreo krov kuće na Paliluli

    U subotnji suton prijavljeno je da se zapalio krov kuće u niškom naselju Palilula, navode iz policije, a vatrogasci su ugasili požar. Prema nezvaničnim informacijama, Nišlija je pekao papriku u potkrovlju kuće, pa zapalio krov, a sam je prošao sa blažim opekotinama.

    (8) detaljnije
  • lokošnica---naslovna---foto---vanja-keser

    Carstvo paprike nadomak Leskovca

    Ljute, slatke, krupnije, ali i one sitnije, crvene paprike, takozvane nizače, prekrivaju fasade kuća sela Donja Lokošnica koje se prostire na brdu nedaleko od Leskovca. Meštani kažu da je njihova paprika jedinstvena po tome što ne uspeva nigde drugde i po tome što je seme koje koriste staro više od 5 vekova, a čak joj pripisuju i lekovita svojstva.

    (1) detaljnije
  • Šampionka

    Nanizala paprike na konac za 3 i po minuta

    100 paprika “nizača” za 3 i po minuta Vesna Ilić je nanizala na konac i tako pobedila u brzom nizanju na tradicionalnoj manifestaciji “Dani paprike” u Donjoj Lokošnici kraj Leskovca.

    (2) detaljnije
  • nizanje-paprike-le-1.jpg

    Leskovčanka za 3 i po minuta nanizala 100 paprika

    Nakon što je uz pomoć velike igle i jakog konca za samo 3 i po minuta nanizala 100 paprika, Vesna Milojković proglašena je drugu godinu za redom za šampionku u brzom nizanju na "Danima paprike“ u leskovačkom selu Donja Lokošnica.

    detaljnije
  • CRIM0030.JPG

    U vreme zimnice češće pijačne prevare

    Na niškim pijacama počele su gužve zbog nabavke zimnice koje sa sobom nose i raznorazne prevare prodavaca, a najčešće se događaju kod trgovaca koji robu prodaju van pijace, iz kombija i automobila.

    detaljnije
  • leskovac, porecje

    Leskovac: proizvodi "Porečja" u "Hilton" hotelima

    Dve tone prerađene paprike od Poljoprivrednog kombinata preuzeće austrijski "Frukom" i nemački "Brender" i tako će se proizvodi ove firme naći na svetskoj trpezi.

    (1) detaljnije
  • Prvak Srbije u proizvodnji paprike

    Porodica Stojković iz Navalina kod Leskovca rekorder je u proizvodnji paprike u Srbiji jer su prošle godine proizveli sto tona. 

    detaljnije
  • Završeni "Dani paprike"

    U selu Donja Lokošnica, blizu Leskovca, završeni tradicinalni "Dani paprike".

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: