Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

paraglajding

 • paraglajding

  Počela tri prvenstva u paraglajdingu - u Niš stigli piloti iz raznih zemalja

  I ove godine Niš je stanica za pilote iz svih krajeva sveta, a test Evropskog prvenstva, ujedno i državno prvenstvo Srbije i Mađarske na niškim terenima trajaće sve do nedelje, 8. avgusta. Građani koji žele da posmatraju poletanje to će moći da učine na Svrljiškim planinama iznad Sićeva ili Koritniku kod Niške Banje, gde su poletišta.

  (2) detaljnije
 • bata vasiljević

  Priznanje Vazduhoplovnog saveza Bratimiru Vasiljeviću jer "pojedinci kreiraju politiku sporta"

  Višegradska stena u Opštini Pantelej jedno je od retkih mesta koje ispunjava mnoštvo specifičnih prirodnih uslova za letove paraglajderima, pa se prošle godine ovde održalo Predevropsko, a ove će Evropsko prvenstvo u preletu. U Vazduhoplovnom savezu Srbije smatraju da je u organizaciji izuzetan doprinos dao predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, jer "pojedinci kreiraju politiku sporta", pa su mu dodelili svoje Specijalno priznanje.

  (13) detaljnije
 • Paraglajder paraglajding

  Šest meseci pre Evropskog prvenstva u paraglajdingu pripreme već počele

  Od uređivanja infrastrukture, kao najzahtevnijeg problema, preko brige o bezbednosti, tačakama za sletanje, smeštajnih kapaciteta, pa sve od obezbeđivanja snimatelja iz vazduha, posao je koji treba obaviti do 18. jula, kada u Nišu počinje Evropsko prvenstvo u paraglajdingu. Mnogo je obaveza, a predsednik niškog kluba Grunf Goran Vučković kaže da su radovi već krenuli.

  (3) detaljnije
 • Paraglajderi Predevropsko prvenstvo 2 foto Južne vesti Vanja Keser

  Revijalno takmičenje paraglajdera sledećeg vikenda u Leskovcu

  Svoje umeće paraglajderi iz Srbije i Crne Gore prikazaće publici u Leskovcu na revijalnom takmičenju koje će se održati 31. avgusta i 1. septembra na pisti Aero-kluba "Saša Mitrović".

  detaljnije
 • Paraglajderi

  Foto-vest: Stotinu paraglajdera na niškom nebu

  Nakon dva dana odlaganja zbog lošeg vremena, Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu konačno je počelo, pa se iznad Niša nadmetalo 150 pilota. Kako izgleda priprema za poletanje, a onda i nebo okićeno šarenim paraglajderima možete pogledati na fotografijama Vanje Kesera.

  detaljnije
 • paraglajderi

  Predevropsko prvenstvo otvoreno, paraglajderi od sutra nadleću Niš

  Iako je trebalo da Predevropsko prvenstvo u paraglajdingu počne u ponedeljak, 29. jula, loše vreme odložilo je prve letove, pa u niškom klubu Grunf kažu da će krenuti sutra, 31. jula. Takmičenje je zvanično otvoreno sinoć, a organizatori najavljuju da će trajati koliko je i predviđeno, do 3. avgusta.

  (2) detaljnije
 • paraglajderi

  Piloti sa svih strana sveta u Nišu zbog Predevropskog prvenstva u paraglajdingu

  Iako je reč o uvertiri za Evropsko prvenstvo, piloti sa svih strana sveta nastupaće u Nišu naredne nedelje, jer se ovo takmičenje boduje za svetsku rang listu. Od ponedeljka, 29. jula Niš će nadletati paraglajderi, a građani koji žele da posmatraju poletanje to će moći da učine na Višegradskoj steni kod Oreovca ili Koritniku kod Niške Banje, gde su poletišta.

  (5) detaljnije
 • Paraglajder ilustracija

  Niš domaćin Predevropskog prvenstva u paraglajdingu

  Takmičenje u paraglajdingu koje će se održati od 29. jula do 3. avgusta ove godine neće biti samo Predevropsko prvenstvo, već i državno prvenstvo Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Odluka ovih saveza da se nacionalni šampionati njihovih zemalja održe baš u Nišu svojevrsni je kompliment terenu i poletištima na Svrljiškim planinama.

  (1) detaljnije
 • Paraglajderista

  Letač paraglajderom povređen u Niškoj Banji

  Hitna pomoć je juče oko 14 sati intervenisala u Koritnjaku iznad Niške Banje, gde je, kako su kazali iz ove službe, bio povređen letač paraglajderom. Dodaju da su ga posle ukazane pomoći na mestu nezgode prevezli u Urgentni centar.

  detaljnije
 • baloni

  Baloni, “zmajevi” i paraglajderi na nebu iznad Prokuplja

  Piloti ultralakih vazduhoplova, paraglajderi i balonari iz Niša, Knjaževca, Kruševca, Ćuprije, Makedonije i sa Kosova i Metohije okupili su se po prvi put u Prokuplju, kako bi znatiželjnim sugrađanima dočarali sve lepote letenja i uživanja u visini.

  detaljnije
 • Paraglajderi

  Paraglajderi će sledeće nedelje nadletati jug Srbije

  Nebo iznad južne Srbije biće zanimljivo za posmatranje od 10. do 16. juna, jer se tada održava takmičenje domaćih pilota, a svoje državne prvake u paraglajdingu će istovremeno birati i Slovenija i Bosna i Hercegovina. U preletu će se takmičiti i gosti iz Amerike, Finske, Rusije, Kine, Japana i drugih zemalja, pa je ovo ujedno i međunarodno takmičenje.

  detaljnije
 • Bratimir Vasiljević

  Bratimir Vasiljević nagrađen za doprinos srpskom vazduhoplovstvu

  Zbog toga što je, kako kaže predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović, predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević “genijalan čovek koji je za paraglajderiste inicirao akciju uređenja puta u selu Oreovac”, on je nagrađen Zlatnom plaketom za doprinos srpskom vazduhoplovstu. Iako iza tog projekta stoji Opština Pantelej, Vaseljević je nagrađen kao pojedinac, jer su u Savezu “samo njega poznavali”, a paraglajderisti tvrde da je put i dalje loš.

  (45) detaljnije
 • Paraglajding

  Svetski kup u paraglajdingu uspešno završen [video]

  Pred najboljim svetskim pilotima je poslednjih nedelju dana bilo pet letačkih zadataka, tokom kojih su u vazduhu proveli 800 sati i preleteli 25.000 km. Svetski kup u preletu paraglajderom, održan u Nišu, uspešno je završen, a utisci su veoma pozitivni.

  detaljnije
 • paraglajderi

  Paraglajderima iznad južne Srbije [video]

  Trećeg dana Svetskog kupa u preletu paraglajederom koji se održava u Nišu, čak 87 pilota, od njih 122, uspelo je da od Sićevačkih planina, preko Niške Banje, Malolišta i Leskovca, stigne do Lebana.

  detaljnije
 • Paraglajder ilustracija

  Najbolji svetski paraglajderisti takmičiće se u Nišu

  Od 17. do 24. juna u okolini Niša takmičiće se najbolji svetski piloti. Građani će moći da ih posmatraju kako se pripremaju i poleću, što je zanimljiv i lep prizor koji, kako kaže jedan od organizatora, verovatno nikada više neće moći da vide.

  detaljnije
 • padobran svrljig foto aleksandar kostic

  Dani vazduhoplovstva "Naša krila" narednog vikenda u Svrljigu

  Sletanje paraglajdera, maketarstvo i modelarstvo, kros u kome će najbolji učenici osvojiti letenje, promocije i predavanja, ali i virtuelna avijacija samo su deo manifestacije "Naša krila" koja će u Svrljigu biti održana 26. maja, 81 godinu nakon prvog aero-mitinga na svrljiškom aerodromu.

  (1) detaljnije
 • Paraglajderi---Aleksandra-Mitrović-(Medium).jpg

  Ubedljiva pobeda žene na paraglajding takmičenju u Niškoj Banji

  Druženje, odlično letenje i dobro vreme obeležili su takmičenje za Ligu Srbije u preciznom sletanju paraglajderom gde je ubedljivu pobedu odnela Milica Marinković iz Šimanovaca.

  detaljnije
 • Paraglajding---Vazduhoplovni-savez-Srbije.jpg

  Paraglajderi leteli iznad Niške Banje uprkos gromovima

  Puno vlage u vazduhu, grad, gromovi i najavljene vrućine nisu sprečile 28 pilota iz Srbije, Bugarske i Bosne i Hercegovine da se nadmeću u preletu paraglajderima na nebu od Niške Banje do Pirota tokom tri dana takmičenja "Sićevo open". 

  detaljnije
 • Paraglajding---Vazduhoplovni-savez-Srbije.jpg

  Paraglajderi iznad Niške Banje

  Trkom "Sićevo Open", koja će biti održana prva tri dana jula, biće otvoreno ovosezonsko takmičenje u preletu paraglajderom. Tokom takmičenja će piloti leteti iz pravca Niške Banje prema Leskovcu, Vlasotincu i Pirotu.

  detaljnije