Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pčelarstvo

 • poljoprivreda

  Poziv poljoporivrednicima iz Vlasotinca da se prijave za subvencije

  Pčelari, stočari, vinogradari i voćari koji žive na teritoriji opštine Vlasotince do 1. oktobra moći će do da se prijave kako bi od Opštine dobili podsticajna sredstva. Na javnom pozivu za dobijanje subvnecija mogu konkurisati samo poljoprivrednici koji imaju registorvana domaćinstva, a iz opštinske kase za tu namenu biće izdvojeno preko 7 miliona dinara.

  detaljnije
 • pcelarstvo

  Pčelarski i Sajam lekovitog bilja u subotu u Vranju

  Ljubitelji lekovitog, začinskog bilja i pčelinjih proizvoda moći će u subotu, 11. septembra, od 7 do 19 sati ispred Sportske hale u Vranju da posete dva sajma - četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i drugi Međunarodni sajam lekovitog bilja.

  detaljnije
 • pcelarstvo

  Bagremov med skuplji za 200 dinara - mali prinosi, a velika potražnja na svetskom tržištu

  Februarski mrazevi, a zatim i suša smanjili su proizvodnju meda u Srbiji, a otkupna cena porasla, pa je on sada skuplji i u maloprodaji. Bagremov med, koji srpski pčelari najviše proizvode, poskupeo je sa 800 na 1.000 dinara po kilogramu. Uprkos povećanju cene, pčelari sa juga ne očekuju zaradu, a novac od prodaje će, kažu za Južne vesti, biti dovoljan da se pokriju troškovi oko potreba pčela i izdaci koje su imali prethodnih nekoliko godina kada je proizvodnja bila još i manja.

  (10) detaljnije
 • pcelarstvo

  Pčelarski i Sajam lekovitog bilja septembra u Vranju

  Svi ljubitelji lekovitog, začinskog bilja i pčelinjih proizvoda moći će 11. septembra ispred Sportske hale u Vranju da posete dva sajma - četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i drugi Međunarodni sajam lekovitog bilja.

  detaljnije
 • poljoprivreda

  Jednokratna novčana pomoć poljoprivrednicima

  Nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bave poljoprivredom ili stočarstvom, kao i pčelari, dobiće jednokratnu novčanu pomoć koju dodeljuje Uprava za agrarna plaćanja, kako bi se ublažile posledice izazvane virusom korona. Za ove namene je iz republičkog budžeta izdvojeno 1,15 milijardi dinara.

  (13) detaljnije
 • Košnice

  U toku konkurs za podsticaje za pčelare

  Preduzetnici, pravna i fizička lica koja su nosioci komercionalnog poljoprivrednog gazdinstva i imaju pčelinjake, mogu se prijaviti za novčani podsticaj koji jednom godišnje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede. Prijavljivanje je moguće do 31. maja.

  (6) detaljnije
 • DOm zdravlja Aleksinac

  Direktor Doma zdravlja Aleksinac u samoizolaciji, zaražen koronom

  Prvi čovek aleksinačkog Doma zdravlja Rodoljub Živadinović pozitivan je na virus korona, saopštili su u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, čiji je takođe predsednik. Kažu i da se ovaj epidemiolog već par dana nalazi u samoizolaciji.

  (7) detaljnije
 • Pčele saće

  Sajam pčelarstva jugoistočnog Balkana u Vranju

  Oko 70 izlagača iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske, Crne Gore i Srbije predstaviće svoje proizvode od meda, pčelarsku opremu, publikacije i časopise iz oblasti pčelarstva na 3. pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana koji će se održati 21. septembra u Sportskoj hali u Vranju. Sajam traje od 9 do 19 sati, a ulaz je besplatan.

  detaljnije
 • Med.jpg

  Prokupačkim pčelarima 7 miliona dinara za formiranje zadruge

  Za formiranje pčelarske zadruge koja je okupila 10 pčelara sa teritorije prokupačke opštine, nadležno Ministarstvo bez portfelja zaduženo za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća dodelilo je 6, 9 miliona dinara bespovratnih sredstava, koja će se u okviru projekta upotrebiti za kupovinu opreme i opreme.

  detaljnije
 • Edukativno turistički kamap na Staroj planini

  Učenje o življenju u skladu sa prirodom na Staroj planini

  Radionice o proizvodnji zdrave hrane i organskog pčelarstva, predavanja o zaštiti voda i permakulturi, ali i upoznavanje učesnika sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima okoline sela Temska i ruralne arhitekture, samo su neke od teme kampa u ovom pirotskom selu na kome će moći da učestvuju ljubitelji prirode iz cele Srbije.

  detaljnije
 • Pčela

  Pčelari na jugu Srbije ispred onih u EU, ali traže bolju primenu zakona

  Dugoiščekivanu zabranu upotrebe neonikotinoida, najraširenijih insekticida na svetu, dočekali su oni za koje predstavljaju najveću pretnju - pčelari u zemljama Evropske unije. Kako je ovu odluku donela Evropska komisija ona se ne odnosi na Srbiju, ali pčelare sa juga naše zemlje to ne potriše zbog toga što su već korak ispred pravovremenom edukacijom i dogovorima sa poljoprivrednicima o upotrebi štetnih insekticida.

  (3) detaljnije
 • pcele

  Seminar o bolestima pčela u nedelju u Nišu

  U svečanoj sali niške Gimnazije “Stevan Sremac” u nedelju 25. februara u 11 sati biće održan seminar za pčelare na temu “Zdravlje pčela u funkciji kvaliteta i bezbednosti pčelinjih proizvoda”.

  (1) detaljnije
 • pcelarstvo

  Predavanje za pčelare za vikend u Nišu

  Zrenjaninski pčelar Janoš Balint održaće predavanje svojim kolegama i zainteresovanim građanima juga Srbije, u nedelju 14. januara, u svečanoj sali niške Gimnazije “Stevan Sremac”.

  detaljnije
 • Pčele foto Aleksandar Kostić

  Balkanski sajam pčelarstva u Vranju

  Vranje će u subotu, 16. septembra, biti domaćin 1. pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana na kome će se predstaviti proizvođači meda, pčelarske opreme, ali i izdavači stručne literature.

  detaljnije
 • kosnica

  Od para EU mladić iz Bujanovca pokrenuo proizvodnju košnica

  Kada imate do 30 godina i želite da pokrenete svoj posao gotovo je nemoguće uštedeti ili zadužiti se kod banke 10.000 evra, smatra Stefan Manasijević iz Bujanovca, pa je zato pomoć koju je dobio putem konkursa Evropskog PROGRES-a, kaže, velika šansa.

  detaljnije
 • kosnice foto lj.m.

  Obavezna prihrana pčela zbog kiše i niskih temperatura

  Iako u ovom periodu nije uobičajno da se vrši prihrana pčela, stručnjaci iz ove oblasti savetuju da se ovih dana to obavezno uradi jer su kiša i niske temperature uticale da pčele ne sakupe dovoljne zalihe hrane u košnicama.

  (2) detaljnije
 • Letnja-skola-pcelarstva-u-Prokuplju-foto-Lj-M-Juzne-vesti.jpg

  Letnja škola pčelarstva za mlade u Prokuplju

  Na oglednom pčelinjaku Udruženja pčelara “Jastrebac” iz Prokuplja tokom leta će biti organizovana besplatna Škola za pčelare u kojoj će početnici, ali i oni koji se time već bave, moći da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama rada u pčelinjacima.

  detaljnije
 • med

  Berza meda po prvi put u Nišu

  Pčelari sa juga imaće priliku da u nedelju 13. marta u 12 sati u sali niške Gimnazije “Stevan Sremac” otkupljivačima ponude određene količine meda i dogovore se o ceni.

  detaljnije
 • med

  Vrhunski kvalitet - najveći adut srpskog meda na tržištu EU

  Na jugu Srbije, gde se zbog prirodnih predela poput Suve i Stare planine ili Vlasinskog jezera proizvodi med izuzetnog kvaliteta, sve je više pčelara, a kako kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, jedan od razloga je i što je srpski med veoma konkurentan na tržištu Evropske unije.

  (2) detaljnije
 • pcelarstvo

  Subvencije za niške pčelare

  Oni koji žele da nabave nova pčelinja društva ili opremu za pčelarstvo, mogu u narednih mesec dana konkurisati za subvencije koje daje Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Niša.

  detaljnije