Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pčelarstvo

  • pcelarstvo

    Pčelarski sajam septembra u Vranju

    Ljubitelji meda, pčelinjih proizvoda i preparata moći će 23. septembra u Vranju da posete Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana koji po prvi put organizuju pčelarski savezi iz četiri države - Srbije, Severne Makedonije, Grčke i Republike Srpske, a osim iz tih država očekuju se i izlagači iz Bugarske, Albanije, Turske i Crne Gore.

    detaljnije
  • pčele

    Krivična prijava protiv dvojice Nišlija, krali košnice sa pčelama

    Zbog sumnje da su ukrali 11 košnica sa pčelama i napravili materijalnu štetu od oko 200.000 dinara, protiv dvojice muškaraca iz Niša biće podneta krivična prijava, kažu iz policije.

    (4) detaljnije
  • pcele

    Deklaraciju o zaštiti pčela potpisala i Opština Bosilegrad

    59 gradova i opština u Srbiji potpisalo je Deklaraciju o zaštiti pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a deveta opština sa juga koja se pridružila potpisnicima i koja će se zalagati za ukidanje tretiranja komaraca sredstvima otrovnim za pčele je i Bosilegrad.

    detaljnije
  • pčelari

    Subvencije za 113 pčelara iz Vlasotinca

    Na konkurs za subvencije javilo se 145 vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstava iz Vlasotinca, a novčana sredstva u ukupnom iznosu od oko 3 miliona dinara su odobrena za njih 113 sa kojima su, kako saopštavaju iz te Opštine, potpisani ugovori.

    detaljnije
  • Pčele foto Aleksandar Kostić

    Predstavnici 5 lokalnih samouprava na jugu potpisali Deklaraciju o zaštiti pčela

    Tridesetak gradova i opština u Srbiji potpisali su Deklaraciju o zaštiti pčela koju je inicirao Savez pčelarskih organizacija Srbije, a među njima i Vranje, Pirot, Svrljig, Aleksinac i Vlasotince. Ideja Deklaracije je postepeno ukidanje tretiranja komaraca sredstvima otrovnim za pčele, te je to jedna od stavki za koju su potpisnici u obavezi da se zalažu.

    (2) detaljnije
  • poljoprivreda

    Poziv poljoporivrednicima iz Vlasotinca da se prijave za subvencije

    Pčelari, stočari, vinogradari i voćari koji žive na teritoriji opštine Vlasotince do 1. oktobra moći će do da se prijave kako bi od Opštine dobili podsticajna sredstva. Na javnom pozivu za dobijanje subvnecija mogu konkurisati samo poljoprivrednici koji imaju registorvana domaćinstva, a iz opštinske kase za tu namenu biće izdvojeno preko 7 miliona dinara.

    detaljnije
  • pcelarstvo

    Pčelarski i Sajam lekovitog bilja u subotu u Vranju

    Ljubitelji lekovitog, začinskog bilja i pčelinjih proizvoda moći će u subotu, 11. septembra, od 7 do 19 sati ispred Sportske hale u Vranju da posete dva sajma - četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i drugi Međunarodni sajam lekovitog bilja.

    detaljnije
  • pcelarstvo

    Bagremov med skuplji za 200 dinara - mali prinosi, a velika potražnja na svetskom tržištu

    Februarski mrazevi, a zatim i suša smanjili su proizvodnju meda u Srbiji, a otkupna cena porasla, pa je on sada skuplji i u maloprodaji. Bagremov med, koji srpski pčelari najviše proizvode, poskupeo je sa 800 na 1.000 dinara po kilogramu. Uprkos povećanju cene, pčelari sa juga ne očekuju zaradu, a novac od prodaje će, kažu za Južne vesti, biti dovoljan da se pokriju troškovi oko potreba pčela i izdaci koje su imali prethodnih nekoliko godina kada je proizvodnja bila još i manja.

    (10) detaljnije
  • pcelarstvo

    Pčelarski i Sajam lekovitog bilja septembra u Vranju

    Svi ljubitelji lekovitog, začinskog bilja i pčelinjih proizvoda moći će 11. septembra ispred Sportske hale u Vranju da posete dva sajma - četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i drugi Međunarodni sajam lekovitog bilja.

    detaljnije
  • poljoprivreda

    Jednokratna novčana pomoć poljoprivrednicima

    Nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bave poljoprivredom ili stočarstvom, kao i pčelari, dobiće jednokratnu novčanu pomoć koju dodeljuje Uprava za agrarna plaćanja, kako bi se ublažile posledice izazvane virusom korona. Za ove namene je iz republičkog budžeta izdvojeno 1,15 milijardi dinara.

    (13) detaljnije
  • Košnice

    U toku konkurs za podsticaje za pčelare

    Preduzetnici, pravna i fizička lica koja su nosioci komercionalnog poljoprivrednog gazdinstva i imaju pčelinjake, mogu se prijaviti za novčani podsticaj koji jednom godišnje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede. Prijavljivanje je moguće do 31. maja.

    (6) detaljnije
  • DOm zdravlja Aleksinac

    Direktor Doma zdravlja Aleksinac u samoizolaciji, zaražen koronom

    Prvi čovek aleksinačkog Doma zdravlja Rodoljub Živadinović pozitivan je na virus korona, saopštili su u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, čiji je takođe predsednik. Kažu i da se ovaj epidemiolog već par dana nalazi u samoizolaciji.

    (7) detaljnije
  • Pčele saće

    Sajam pčelarstva jugoistočnog Balkana u Vranju

    Oko 70 izlagača iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske, Crne Gore i Srbije predstaviće svoje proizvode od meda, pčelarsku opremu, publikacije i časopise iz oblasti pčelarstva na 3. pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana koji će se održati 21. septembra u Sportskoj hali u Vranju. Sajam traje od 9 do 19 sati, a ulaz je besplatan.

    detaljnije
  • Med.jpg

    Prokupačkim pčelarima 7 miliona dinara za formiranje zadruge

    Za formiranje pčelarske zadruge koja je okupila 10 pčelara sa teritorije prokupačke opštine, nadležno Ministarstvo bez portfelja zaduženo za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća dodelilo je 6, 9 miliona dinara bespovratnih sredstava, koja će se u okviru projekta upotrebiti za kupovinu opreme i opreme.

    detaljnije
  • Edukativno turistički kamap na Staroj planini

    Učenje o življenju u skladu sa prirodom na Staroj planini

    Radionice o proizvodnji zdrave hrane i organskog pčelarstva, predavanja o zaštiti voda i permakulturi, ali i upoznavanje učesnika sa prirodnim i kulturno istorijskim vrednostima okoline sela Temska i ruralne arhitekture, samo su neke od teme kampa u ovom pirotskom selu na kome će moći da učestvuju ljubitelji prirode iz cele Srbije.

    detaljnije
  • Pčela

    Pčelari na jugu Srbije ispred onih u EU, ali traže bolju primenu zakona

    Dugoiščekivanu zabranu upotrebe neonikotinoida, najraširenijih insekticida na svetu, dočekali su oni za koje predstavljaju najveću pretnju - pčelari u zemljama Evropske unije. Kako je ovu odluku donela Evropska komisija ona se ne odnosi na Srbiju, ali pčelare sa juga naše zemlje to ne potriše zbog toga što su već korak ispred pravovremenom edukacijom i dogovorima sa poljoprivrednicima o upotrebi štetnih insekticida.

    (3) detaljnije
  • pcele

    Seminar o bolestima pčela u nedelju u Nišu

    U svečanoj sali niške Gimnazije “Stevan Sremac” u nedelju 25. februara u 11 sati biće održan seminar za pčelare na temu “Zdravlje pčela u funkciji kvaliteta i bezbednosti pčelinjih proizvoda”.

    (1) detaljnije
  • pcelarstvo

    Predavanje za pčelare za vikend u Nišu

    Zrenjaninski pčelar Janoš Balint održaće predavanje svojim kolegama i zainteresovanim građanima juga Srbije, u nedelju 14. januara, u svečanoj sali niške Gimnazije “Stevan Sremac”.

    detaljnije
  • Pčele foto Aleksandar Kostić

    Balkanski sajam pčelarstva u Vranju

    Vranje će u subotu, 16. septembra, biti domaćin 1. pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana na kome će se predstaviti proizvođači meda, pčelarske opreme, ali i izdavači stručne literature.

    detaljnije
  • kosnica

    Od para EU mladić iz Bujanovca pokrenuo proizvodnju košnica

    Kada imate do 30 godina i želite da pokrenete svoj posao gotovo je nemoguće uštedeti ili zadužiti se kod banke 10.000 evra, smatra Stefan Manasijević iz Bujanovca, pa je zato pomoć koju je dobio putem konkursa Evropskog PROGRES-a, kaže, velika šansa.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: