Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

penzioneri

 • miodrag stanković

  Niški DS: Vratiti starosnu granicu za odlazak u penziju

  Starosna lestvica za odlazak u penziju ženama će u 2020. biti podignuta na 63 godine, a predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu traži da ona bude vraćena ili će po francuskom modelu pozvati narod da obuče prsluke i izađe na proteste.

  (31) detaljnije
 • Stigle penzionerske kartice

  Sajam za penzionere za vikend u Nišu

  Da provere svoje zdravstveno stanje, da se edukuju o načinima pravilne ishrane, da saznaju kako da ispune svoje slobodno vreme i da učestvuju na raznim radionicama i zabavnim aktivnostima - sve će to moći najstariji sugrađani i sugrađanke na Sajmu za penzionere u 7. i 8. decembra u Oficirskom domu u Nišu.

  (5) detaljnije
 • blagotic-printscreen

  Slučaj Blagotić: Sudovi poništili privremenu meru vraćanja na posao, on ne odustaje

  Tri meseca nakon prvog rešenja kojim bi nezakonito penzionisani inspektor Nebojša Blagotić, trebalo da bude vraćen na posao, ovo rešenje je ukinuto. Sud je dva puta odbijao žalbe Državnog pravobranilaštva koje zastupa MUP, ali je ovog puta rešenje ukinuto na preporuku Apelacionog suda i to zbog, kako kaže Blagotić, navodne greške u imenu “stranaka u postupku”.

  (11) detaljnije
 • blagotic-foto-A.-S.-JV

  MUP tražio da se inspektor Blagotić privremeno ne vrati na posao, sud odbio

  Preko Državnog pravobranilaštva koje i zvanično zastupa Ministarstvo unutrašnjih poslova, zatraženo je od Višeg suda u Nišu da ukine privremenu meru vraćanja na posao protivzakonito penzionisanog inspektora Nebojše Blagotića. Sud je to odbio, pa je sada opet na potezu Direktorat policije koji bi niškog inpektora trebalo da vrati u Policijsku upravu.

  (6) detaljnije
 • blagotic-printscreen

  Viši sud odlučio - inspektor Blagotić da se vrati na posao u nišku policiju

  Posle nekoliko neuspelih zahteva za vraćanje na posao, Viši sud u Nišu je konačno doneo rešenje kojim se nalaže Direkciji policije da nezakonito penzionisanog inspektora Nebojšu Blagotića vrati u nišku policiju dok se ne okonča sudski spor koji vodi upravo zbog svog penzionisanja. Ovaj dugogodišnji inspektor je zadovoljan rešenjem i nagašava da borba mora da bude neprestana.

  (8) detaljnije
 • penzioneri

  Besplatna pravna pomoć za leskovačke i vranjske penzionere

  Leskovčani i Vranjanci koji imaju staž osiguranja u Srbiji i Makedoniji, a već imaju dovoljan broj godina rada ili starosti, moći će da se konsultuju oko načina dobijanja penzija. U Leskovcu će pravnu pomoć građani moći da dobiju danas do 17 sati u prostorijama PIO fonda, a Vranjaci u sredu, 15. maja od 9 do 17 u njihovoj Filijali. Svi zainteresovani dolazak treba da najave na broj telefona 011/20 30 745.

  detaljnije
 • Gerontološki centar Niš

  Penzioneri ostali bez Kluba u Gerontološkom, rešenje moguće 2020.

  Klub zbog koga su penzioneri prošle nedelje protestovali ispred Gerontološkog centra u Nišu, a koji je decenijama postojao u okviru ove ustanove, mogao bi da nastavi da radi, ali kao projektna aktivnost. Većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da je ove godine kasno za tako nešto, ali da bi već 2020. klub mogao da nastavi da funkcioniše.

  (4) detaljnije
 • Protest penzionera

  Zbog zatvaranja Kluba penzionera protest ispred Gerontološkog u Nišu

  Posle 30 godina klub koji je najstarijima služio za druženje i razne sportske, kulturno-umetničke, rekreativne i druge aktivnosti, više ne postoji. Kako kažu članovi Kluba penzionera, izbačeni su iz sale u Gerontološkom centru koju su korisltili tri decenije, pa su organizovali i protest tražeći da vide odluku po kojoj je klub ukinut.

  (24) detaljnije
 • Gradski prevoz

  U Nišu besplatan prevoz i za penzionere sa većom penzijom

  Stariji od 70 godina koji imaju penziju do 26.547 dinara, imaće pravo na besplatan gradski prevoz, jer je Gradsko veće Niša povećalo donju granicu za one koji ostvaruju to pravo. Povećanje granice usledilo je nakon povećanja penzija na nivou države, kada je oko hiljadu starijih Nišlija izgubilo pravo na besplatan prevoz.

  (27) detaljnije
 • blagotic

  Upravni sud ponovo u korist Blagotića, ali bez vraćanja na posao

  Iako je prema Zakonu o upravnim sporovima Upravni sud trebalo da konačno reši slučaj penzionisanja niškog inspektora Nebojše Blagotića, koji je javno govorio o spornim istragama u koje su navodno uključeni ljudi bliski vrhu vlasti, to se ni posle treće presude nije desilo. Sud je opet potvrdio da je Blagotić protivzakonito penzionisan, ali vraćanje na posao nije naloženo. Penzionisani inspektor najavljuje krivične prijave.

  (2) detaljnije
 • penzioneri

  Za vikend sajam za penzionere u Nišu

  Medicinski, farmakološki, prehrambeni i drugi proizvodi interesantni penzionerima biće izloženi na sajmu koji se 8. i 9. decembra održava u Oficirskom domu. Penzioneri će na sajmu moći da provere vid, izmere pritisak ali i dobiju vaučere za popuste na usluge, putovanja i pomagala.

  (1) detaljnije
 • sud

  I u Nišu i Aleksincu danas protesti zbog nevraćanja smanjenih penzija

  Zbog toga što su im smanjivali penzije 2014. godine, a u međuvremenu im nisu vratili ono što im je, kako kažu, oduzeto, ali i zbog toga što Ustavni sud ćuti o zahtevu da se oceni ustavnost smanjenja penzija, nekoliko udruženja penzionera sa sindikatima organizuju protest danas u 16 sati u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu i ispred Suda u Aleksincu.

  (9) detaljnije
 • blagotic-foto-A.-S.-JV

  Žalbena komisija nije uvažila mišljenje suda u slučaju Blagotića

  I pored naloga Upravnog suda Žalbenoj komisiji “da postupi po primedbama iz presude”, Komisija je opet odbila žalbu nezakonito penzionisanog policijskog inspektora iz Niša Nebojše Blagotića. Upravni sud je čak 2 puta utvrdio nezakonitosti u njegovom penzionisanju, ali to nije bilo dovoljno nijednom državnom organu da ga vrati na posao, pa će sada, kako zakon nalaže, sam sud doneti konačno rešenje.

  (10) detaljnije
 • Nebojša Blagotić

  Upravni sud ponovo presudio u korist inspektora Blagotića

  Još jednom je Upravni sud uvažio navode inspektora niške Policijske uprave Nebojše Blagotića o prevremenom i nezakonitom penzionisanju i naložio Žalbenoj komisiji da postupi “po primedbama iz presude”. Blagotić sada očekuje i konačno rešenje njegovog slučaja i povratak na posao, jer ako to i ne uradi Žalbena komisija, moći će, kako kaže, sud.

  (3) detaljnije
 • Stigle penzionerske kartice

  Penzionerske kartice i za korisnike u Pirotskom okrugu

  Penzioneri koji žive u Pirotu, Babušnici, Dimitrovgradu i Beloj Palanci moći će da preuzmu svoje penzionerske kartice u filijalama PIO fonda od danas. Za preuzimanje kartice potrebna je lična karta ili pasoš.

  detaljnije
 • penzioneri

  I penzionerima u Nišavskom okrugu stigle kartice

  Od ponedeljka 6. avgusta će i penzioneri koji žive u Nišu, Aleksincu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Ražnju i Svrljigu moći da preuzmu svoje penzionerske kartice uz ličnu kartu. To će moći da učine radnim danima od 8 do 15 sati.

  (3) detaljnije
 • Fond PIO VRanje foto i.m.

  Podela penzionersih kartica u Pčinjskom okrugu od ponedeljka

  Penzioneri iz Vranja, Bujanovca, Preševa, Vladičinog Hana, Surdulice i Trgovišta mogu preuzeti svoje penzionerske kartice u filijalama Fonda PIO u svojim gradovima, svakog dana od 8 do 15 sati, počev od 30. jula, dok će penzioneri iz Bosilegrada to moći da urade od 20. avgusta.

  detaljnije
 • salter foto JV

  Topličanima stigle penzionerske kartice

  Uz identifikacioni dokument, ličnu kartu ili pasoš, svi penzioneri iz Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađe od danas će moći da u filijalama PIO fonda u svojim gradovima preuzmu penzionerske kartice. Porodični penzioneri, roditelji, staratelji i hranitelji prilikom dolaska po karticu treba da ponesu poslednji ček od penzije ili izveštaj iz banke.

  detaljnije
 • splet igara iz Srbije

  Više od 400 učesnika na Međunarodnom festivalu folklora u Leskovcu

  Već 10 godina se penzioneri iz zemlje i regiona okupljaju u Leskovcu na festivalu folklora, a ove godine, pored kola iz Srbije, publika je mogla da uživa u spletu igara iz Bugarske i Makedonije. Međunarodni festival folklora trećeg doba okupio je 14 ansambala, sa preko 400 igrača.

  detaljnije
 • ed-pk-salter.jpg

  Leskovčanima stigle penzionerske kartice

  Penzionerske kartice koje će se ubuduće koristiti umesto penzionog čeka i sa kojom će, u određenim radnjama, penzioneri moći da dobiju popust, Leskovčani mogu u narednom periodu podići u filijali PIO fonda u Ulici Pana Đukića, radnim danima od 8 do 15 sati. Kartice u svojim filijalama mogu podići i penzioneri iz Vlasotinca, Crne Trave, Bojnika, Medveđe i Lebana.

  detaljnije