Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

  • Simbol Babušnice, foto: Lj. F.

    Predsednik PSS: Lužnički kraj veoma atraktivan za planinarenje, ali nedovoljno iskorišćen

    Da lužnička kotlina i okolina na jugoistoku Srbije imaju veliki potencijal za planinarske aktivnosti, ali da nisu dovoljno iskorišćeni, smatra predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić koji se tokom 3 dana popeo na 3 vrha u tom delu zemlje. Kanjon Jerme i okolinu naziva "srpskom Švajcarskom" i objašnjava da bi akcenat mogao da se usmeri na zvonački kraj, za šta nudi i podršku PSS-a.

    (7) detaljnije
  • rtanj

    Sportsko-rekreativni dan 18. jula na planini Ozren

    Akcija “Svi u prirodu” Saveza za rekreativni sport Niša ove nedelje, 18. jula vodi zainteresovane Nišlije na planinu Ozren u Sokobanji.

    detaljnije
  • planinari 3

    Za vikend akcija prokupačkih planinara, uspon na najviši vrh na Vidojevici

    Tokom viikenda prokupački planinari okupljeni u Planinarsko-smučarskom klubu Toplica organizovaće marš do najvišeg vrha na Vidojevici na nadmorskoj visini od 1.155 metara, 20-ak kilometara udaljenog od polazne tačke. Radi se o planiranoj akciji u kojoj, osim članova, mogu učestvovati svi zainetresovani građani, a od opreme je potrebno imati planinarske cipele ili patike, ranac i obavezno poneti vodu, sendvič i slatkiše.

    detaljnije
  • zavojsko

    Petodnevni planinarski izazov "Hajlender" na Staroj planini - osvajanje visina i spavanje u šatorima

    Nakon prošlogodišnjeg odlaganja zbog epidemije virusa korona, prva Hajlender avantura u Srbiji na Staroj planini održaće se od 12. do 16 juna, a tokom 5 dana učesnici će živeti kao pravi gorštaci - preko dana će savladavati trasu čija je ukupna dužina 100 km sa visinskim usponom na 3.400 metara, dok će noću spavati u šatorima.

    (2) detaljnije
  • ruju

    “Uspon na Ruj” ove godine po 12. put

    Tradicija započeta 2010. godine nastavlja se i ove godine - “Uspon na Ruj” će se po 12. put održati na graničnoj planini gde je i ove godine zakazan susret planinara iz Srbije i Bugarske. Akcija koja se nalazi u kalendaru Planinarskog saveza Srbije održaće se 19. juna.

    (3) detaljnije
  • jelena minardi

    Nišlijka Jelena Minardi proslavila 102. rođendan, kaže planinarenje joj produžilo život

    Fizička aktivost, boravak u prirodi i druženje sa prijateljima, recept su za dugovečnost najstarije aktivne planinarke u regionu Nišlijke Jelene Minardi. Ona je u krugu najbližih proslavila 102. rođendan, a tortu je dobila i od Grada.

    (15) detaljnije
  • Spasen povređeni muškarac sa Svrljiških planina, akcija trajala više od 7 sati [video]

    Nešto više od 7 sati, po izuzetno nepristupačnom terenu i mraku, trajala je akcija spasavanja Gorske službe koja je sa Svrljiških planina, ispod vrha Gradac (1.062m), evakuisala muškarca koji je tokom planinarske akcije povredio koleno.

    (13) detaljnije
  • planinarenje

    Odloženi petodnevni planinarski izazov na Staroj planini ponovo zakazan za jun

    Avanturistički planinarski izazov koji će se naredne godine održati u 15 zemalja sveta stiže napokon i u Srbiju - nakon ovogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, avantura Hajlender Stara planina je zakazana za jun 2021. godine i prijave za zainteresovane su otvorene.

    (7) detaljnije
  • ruju

    "Uspon na Ruj" ovog vikenda samo kao klupska akcija

    Jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u Srbiji “Uspon na Ruj” ove godine nije održana u planiranom terminu, a da se 10-godišnja tradicija ne bi prekinula, u subotu, 3. oktobra, planinari iz Babušnice će se ipak popeti na 1.706 metara visok vrh, uz manji broj učesnika nego ranijih godina.

    detaljnije
  • pešačenje šetnja trava patike

    Dan pešačenja prilagođen kovidu: bez okupljanja, ali uz pomoć planinara

    U sklopu obeležavanja Dana pešačenja, planinari niškog Mosora pozivaju sugrađane da se pokrenu i naprave korak bliže zdravlju u subotu, 12. septembra. Zbog epidemije, za razlliku od prethodnih godina neće biti okupljanja i zajedničke šetnje, ali planinari kažu da će biti raspoređeni na nekoliko punktova i biti na raspolaganju za sva pitanja i savete.

    (4) detaljnije
  • planinari

    Prokupački planinari obeležili 15 godina postojanja kluba

    Uz mere prevencije, nizom planinarskih akcija organizovanih od početka godine, a posebno tokom jula, Planinarsko-skijaški klub Toplica obeležio je jubilej - 15 godina postojanja. Radi se o jednom od najmlađih klubova u Prokuplju koji okuplja veliki broj zaljubljenika u prirodu, rekreativce, profesionalne planinare, a sve veći broj je i najmlađih Prokupčana koji žele da se bave planinarenjem i učestvuju u akcijama kluba.

    detaljnije
  • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

    Zbog epidemije otkazan i avanturistički festival u kanjonu Jerme

    Nestabilna epidemiološka situacija i povećan broj obolelih, kako u zemlji, tako i u Pirotskom okrugu, doveli su do odlaganja još jedne sportske manifestacije - avanturistički festival Jerma ove godine neće biti održan, a organizatori najavljuju sledeće druženje za narednu, 2021. godinu.

    (2) detaljnije
  • stena latin grad

    Planinarska akcija oko Vrmdže ovog vikenda

    Svi ljubitelji planinarenja koji bi da “pregaze” 17 kilometara dugu kružnu stazu oko sela Vrmdže, mogu to uraditi u nedelju 14. juna, a polazak za zainteresovane je u 7 sati ujutru ispred “Rodinog” tržnog centra u niškom naselju Duvanište.

    (7) detaljnije
  • Planinari iz Bugarske imaju znatno kraću stazu

    Izbori otkazali tradiconalni "Uspon na Ruj"

    Ni kiša, ni loše vreme, već - izbori. Jedna od najposećenijih planinarskih manifestacija "Uspon na Ruj” ovog leta, nakon 10 godina, neće se održati, odlukom jednog od organizatora - Planinarskog kluba "Ruj 1706" iz Babušnice. S obzirom da je manifestacija trebalo da se održi dan pred izbore, 20. juna, organizatori su odlučili, da bi moglo doći do zloupotrebe u političke svrhe i zbog toga je sve otkazano, jer u kalendaru akcija nije moglo doči do novog pomeranja datuma.

    (5) detaljnije
  • planinari

    Prokupački planinari za vikend osvajaju vrh Treske na Kopaoniku

    Osvajanjem vrha Treske koji se nalazi na 1.439 metara nadmorske visine na Kopaoniku, prokupački Planinarsko-skijaški klub nastavlja planirane akcije rekreativnog planinarenja u 2020. godini. Akcija će biti realizovana u nedelju 7. juna.

    detaljnije
  • vlašla

    Porodični vikendi u prirodi kao najava festivala u kanjonu Jerme

    Avanturistički kamp u kanjonu reke Jerme zakazan je za sredinu avgusta, a do njegovog početka, nekoliko puta mesečno organizovaće se porodični vikendi i šetnje predelima u zaštićenim delovima juga Srbije. Prvog vikenda avanturisti su obišli selo Vlasi i Vlašku planinu, a u narednom periodu organizovaće se i šetnje Starom i Suvom planinom, Sićevom i Jelešničkom klisurom.

    detaljnije
  • stara planina

    Otkazan i planinarski izazov na Staroj planini

    Zbog neizvesnosti epidemiološke situacije u Srbiji u narednim mesecima i bezbednosti učesnika i posetilaca, otkazana je petodnevna gorštačka Hajlender avantura koja je trebalo da se održi na Staroj planini od 13. do 17. juna.

    detaljnije
  • planinari Snežka Češka

    Vranjanka, Prokupčanin i Nišlija osvojili najviši vrh Češke

    Iako u Češkoj ima više potvrđenih slučajeva virusa korona nego u Srbiji, u ovoj zemlji nema tako strogih mera, a troje južnjaka koji rade tamo iskoristili su svoje slobodno vreme za izazov i rekreaciju. Vranjanka Sanja Đorđević, Nišlija Saša Miladinović i Prokupčanin Milan Mitrović upustili su se u izazov osvajanja najvišeg vrha Češke i popeli se na nešto više od 1.600 m, vrh poznat pod imenom "Snežka".

    (3) detaljnije
  • stara planina

    Petodnevni planinarski izazov tokom juna na Staroj planini

    Ljubitelji prirode i planinari koji žele da se okušaju u petodnevnoj gorštačkoj avanturi, mogu to učiniti na Staroj planini od 13. do 17. juna na "Hajlender avanturi" koja se po prvi put održava u Srbiji. Start avanture je na Babinom Zubu, odakle će učesnici krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero, gde je i cilj.

    detaljnije
  • Miroslav Dokman Akonkagvu zastava Narodnog pozorišta

    Popeo se na Akonkagvu i istakao zastave Niša i Narodnog pozorišta

    Ekspedicija koju je predvodio Zoran Pavlović iz Predejana osvojila je najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu, a u grupi planinara bio je i predsednik niškog Planinarskog društva "Preslap" Miroslav Dokman. Na putu ih je sačekao jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika, a kada su konačno uspeli da stignu na najviši vrh planinskog masiva Abda, Dokman je istakao zastave kluba, grada i države, ali i niškog Narodnog pozorišta.

    (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: