Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

 • Dugina planina Andi Peru Zareva

  Poduhvati planinarke iz Surdulice - od Fudžija, preko Maču Pikčua do Elbrusa

  Snegovi Kilimandžara, izlazak sunca na Fudžiju, gromoglasna grmljavina na Zapadnom Elbrus i spoj magije, mističnosti i spokoja koji pruža Maču Pikču, samo su neki od doživljaja planinarke iz Surdulice Valentine Zareve, koja urezane u pamćenju čuva slike sa ovih putovanja, opasnih i prelepih, i poredi ih sa najboljim svetskim galerijama.

  (2) detaljnije
 • Via ferrate

  "Via ferrata" - sigurna adrenalinska zabava u kojoj su se oprobali planinari sa juga

  Čelične sajle su tu da osiguraju, a “merdevine” u stenama da omoguće penjanje i onima koji nisu profesionalci, zbog čega je “via ferrata” vid sigurne adrenalinske zabave za one sa nešto više kondicije. Jedna od stena na kojoj se može isprobati je Berim, na planini Mokra gora, što je isprobalo i dvanaestoro planinara sa juga Srbije.

  (1) detaljnije
 • kukavica

  Dvodnevni izlet iz Leskovca do Kukavice

  Školarci koji žele da jesenji raspust provedu u prirodi, ali i svi koji žele aktivan vikend, mogu se do 6. novembra prijaviti za dvodnevni izlet do Kukavice. Polazak je planiran za 10. novembar u 8 sati, a povratak je 12. novembra u popodnevnim satima.

  detaljnije
 • pasjacki vis

  U subotu pešačenje do Pasjačkog visa

  Ljubitelji prirode i rekreativci moći će da se prošetaju do Pasjačkog visa, oblasti koja leži na tromeđi Toplice, Puste reke i Pomoravlja. Akcija je zakazana za 27. oktobar, a okupljanje učesnika je ispred prostorija Planinarsko-skijaškog kluba “Kukavica” u Leskovcu. Zainteresovani se za ovu akciju mogu prijaviti do 25. oktobra.

  detaljnije
 • Seličevica

  Planinarska akcija do Seličevice uz čas istorije u prirodi

  Povodom oslobađanja Niša u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i od Turaka, Planinarski klub Preslap organizuje uspon na planinu Seličevicu, u nedelju, 14. oktobra, a mogu se "priključiti" svi zainteresovani. Osim rekreacije, oni koji budu krenuli put planine smeštene nedaleko od Delijskog visa, moći će i da čuju ponešto o niškoj istoriji.

  detaljnije
 • rtanj

  U nedelju srpski i bugarski planinari osvajaju Rtanj

  Odlazak do vrha Šiljak (1565 m), najvišeg vrha Rtnja, cilj je drugog jesenjeg uspona na planinu Rtanj koji će biti organizovan u nedelju, 7. oktobra. Polazak je iz Niša, a interesovanje za akciju je veliko, kažu organizatori iz Planinarskog društva Preslap.

  (2) detaljnije
 • Čegar

  Organizovano pešačenje od centra Niša do Čegra

  Kroz Niš, preko Vrežine, pa sve do spomenika na Čegru i Vinika, vodiće staza na ovogodišnjoj akciji Dani pešačenja u Srbiji. Svi koji žele da se pridruže akciji zakazanoj za subotu, 15. septembar, su dobrodošli, a dužinu staze mogu birati prema svojoj kondiciji (7 ili 18 km).

  (1) detaljnije
 • suva planina

  U nedelju planinarska akcija na Suvoj planini

  Šangajski vrh i Tri lokve na Suvoj planini odredišta su na koja u nedelju, 9. septembra, leskovački planinari vode sve zainteresovane. Staza je, kažu u klubu Kukavica , duga 16 km i spada u srednje teške.

  detaljnije
 • rtanj

  U nedelju planinarska akcija na Rtnju

  Misteriozna planina Rtanj, o kojoj su ispredane mnoge priče i koja je bila tema mnogih istraživanja, posebno zbog svog neobičnog oblika gotovo idealne piramide, pogodna je i za planinare početnike, zbog čega je Organizacija Srbija za mlade odlučila da Nišlije upravo na ovu destinaciju vodi u nedelju, 9. septembra.

  detaljnije
 • vodopad planinari

  Planinari Suve pešačili na Staroj planini

  Visinsku razliku od 1.250 metara nadmorske visine i 33 km prešlo je petoro planinara niškog društva Suva planina za 14 i po sati hoda, a tokom ovog pohoda prošli su uvalu Ponor, vrhove Kopren i Tri čuke, Arbinje i vodopad Tupavicu. Iako su želeli da obiđu i vodopad Tri kladenca, pljusak i grmljavina koji su unosili nemir, kako kažu planinari, omeli su ih u toj nameri.

  detaljnije
 • Midzor

  U nedelju uspon na Midžor i Dupljak

  Najviši vrhovi na srpskom delu Stare planine - Dupljak i Midžor, odredišta su na koja u nedelju, 26. avgusta, niški planinari vode sve zainteresovane. Dupljak se, kažu u klubu Preslap, ređe posećuje od Midžora, pa je jedan od ciljeva ove akcije i promovisati ga, jer se sa njega vidi polovina planina u Srbiji.

  detaljnije
 • planinarska-akcija-preslap-foto-preslap-3

  Brojni planinari i rekreativci obišli Prekonošku pećinu i Niševačku klisuru

  Oko 180 planinara i rekreativaca iz Niša, Beograda, Mladenovca, Smederevske Palanke, Paraćina, Aleksinca, Vlasotinca, Dimitrovgrada, Svrljiga i Niševca na planinarsko-rekreativnoj akciji obišlo je Prekonošku pećinu i prošlo kroz Niševačku klisuru.

  (1) detaljnije
 • Pruga Nisevacka klisura

  Planinari vode u Prekonošku pećinu, Niševačku klisuru i na “Belmužijadu”

  Akcija koju organizuje Planinarsko društvo Preslap zakazana je za subotu, 4. avgust, a predviđeno je da planinari i zainteresovani rekreativci obiđu Prekonošku pećinu, jednu od prvih uređenih za posetioce u Jugoslaviji, zatim uzvišenje Kule, pa prolazak kroz Niševačku klisuru, a na kraju i posetu “Belmužijadi”, koja se tada održava u Svrljigu.

  (5) detaljnije
 • Pomračenje Meseca

  Posmatranje pomračenja Meseca i izlaska Sunca na Midžoru

  Zakazana za noć 27. i 28. jula, akcija koju organizuje Planinarski klub Železničar, obuhvatiće prvo gledanje pomračenja Meseca, koje će tada, kažu organizatori, biti najduže u 21. veku, a onda i noćni uspon na Midžor, na kome bi trebalo da planinari dočekaju izlazak Sunca.

  (5) detaljnije
 • planinari

  Niški planinari na najvišem vrhu Alpa - osvojili Mon Blan

  Planinarska ekspedicija, sastavljena od Srba, Makedonaca i Crnogoraca, popela se na vrh Mon Blan. U ovom podvigu učestvovalo je i troje Nišlija, pa se na najvišem vrhu Alpa i zapadne Evrope zavijorila i zastava ovog grada.

  (3) detaljnije
 • Planinari se smenjivali na vrhu planine Ruj

  Preko 850 planinara iz Srbije i Bugarske na Ruju

  Na 9. po redu Međunarodnom usponu na Ruj učestvovalo je oko 850 planinara iz Srbije i Bugarske koji su se popeli na 2 vrha ove planine, Rakitski kamen koji je na nadmorskoj visini od 1.456 m i Ruj na visini od 1.706 m.

  detaljnije
 • Protest protiv izgradnje hidroelektrane u Rakiti

  Opet protest protiv gradnje hidroelektrana, ovog puta u selu Rakita kod Babušnice

  Aktivisti Saveza mesnih zajednica Stare planine pridružili su se protestu meštana sela Rakita nadomak Babušnice, koji se se okupili u subotu 23. juna, na dan održavanja Međunarodnog uspona na Ruj, da iskažu svoje nezadovoljstvo povodom izgradnje mini hidroelektrane na Rakitskoj reci.

  (3) detaljnije
 • Deveti međunarodni uspon na Ruj

  Susret planinara na planini Ruj

  Deveti po redu “Uspon na Ruj”, jedna od najpoznatijih planinarskih akcija u Srbiji, održaće se 23. juna kada će se planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske susresti na samom vrhu planine.

  detaljnije
 • Lipovac1;-foto:-JV-J.-A

  Lipovac na 3 dana centar planinarstva u Srbiji

  Tokom 15, 16. i 17. juna u Lipovcu kraj Aleksinca biće održani Dani planinara Srbije. Organizatori očekuju oko 500 učesnika iz zemlje i inostranstva, a najavili su planinarske akcije, master kup u trekingu, prvenstvo u planinarskoj orijentaciji i penjanju na prirodnoj steni, a biće i filmova, drama i izložbi sa planinarskim motivima.

  detaljnije
 • Planinarenje

  Niški planinari se spuštali abzajlom niz Jelašničku klisuru

  Strmim, gotovo vertikalnim stenama Jelašničke klisure spuštali su se niški planinari, a za mnoge od njih ovo je bio prvi put da se upuste u avanturu takve vrste. Planinari su se spuštali pomoću abzajla, posebnog užeta za ovakve egzibicije

  detaljnije