Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

 • planinari

  Niški planinari na krovu Balkana

  Sa 2.925 m, Musala je najviši vrh planine Rila, Bugarske i Balkanskog poluostrva, a 30 niških planinara ga je osvojilo. Uspon koji je, prema njihovim rečima, prošao odlično, samo je priprema za mnogo veće poduhvate, koji ih uskoro očekuju.

  detaljnije
 • pogleda-sa-Vinika-na-Suvu-planinu-foto-planinarsko-drustvo-preslap

  Planinarskom akcijom "Konstantinovo raskršće" obilaze spomenike kulture

  Pešačenjem u okolini Niša, stazom dugom svega 13 km, članovi Planinarskog društva "Preslap" planiraju da u nedelju, 18. februara obiđu mesta, znamenitosti i spomenike kulture od velike važnosti za istoriju, a akcija je posvećena romanu "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića koji je počasni član niškog društva.

  detaljnije
 • Midzor

  Uspon na Midžor i skijanje na Babinom zubu

  Za one sa nešto više kondicije planinari niškog kluba Mosor u nedelju, 28. januara organizuju uspon na najviši vrh Stare planine Midžor, dok se početnici mogu zaustaviti na Babinom zubu. Takođe, kako kažu u niškom klubu, mogu krenuti i oni koji žele da skijaju, a u organizaciji ovog dela pomoćiće ski sekcija Mosora.

  detaljnije
 • Stolska planina

  Osvajanje pet vrhova Stolske planine u jednom danu

  Ljubitelji prirode i rekreativci imaće priliku da sa planinarima u nedelju, 28. januara, obiđu 5 vrhova Stolske planine, za koje u niškom klubu "Preslap" kažu da su atraktivni i kada se posmatraju, "a kamoli kada se u njih zađe". Staza je kružna i prelazi preko upečatljivih vrhova Strvna, Leskova glava, Sinjoglavska čuka, Mali Stol i Korbes.

  (1) detaljnije
 • Jelasnicka klisura

  Uspon na Radov kamen povodom dana planina

  Da bi podsetili na to koliko je bitno da se priroda čuva, ali i u njoj uživa, niški planinari u nedelju, 10. decembra, organizuju izlet na Radov kamen, vrh iznad Jelašničke klisure. Oni pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže u ovom pohodu, za koji je povod je Međunarodni dan planina, koji se praznuje svakog 11. decembra.

  (2) detaljnije
 • Planinari arhiva

  Planinarski klub železničara proslavio 70 godina postojanja

  Po evidenciji, tokom 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, svaki deseti Nišlija bio je u nekom periodu član Železničara, planinarskog društva koje je nedavno proslavilo svoj 70. rođendan. O tome da entuzijazam u klubu nije jenjavao tokom vremena, najbolje govori to što su sedamdesetih odlikovani Zlatnom značkom, kao najaktivnije planinarsko društvo u Jugoslaviji, a više od 30 godina kasnije proglašeni su i za najbolje u Srbiji.

  (1) detaljnije
 • Planinarenja sekcija

  Učenici planinarali po Malom Jastrepcu

  Inovativna sekcija Osnovne škole “Ratko Vukićević” u Nišu okupila je ovog vikenda 20 planinara, roditelje, 23 đaka i njihovu učiteljicu, koji su iskoristili poslednje lepo vreme, planinarili i uživali na izletu na Malom Jastrepcu.

  detaljnije
 • bogova vrata

  Kroz "Bogova vrata" do vodopada i pećina

  "Bogova vrata“ na planini Krstatac, vodopad, pećine i izvor Buk koji se nalaze nedaleko od Sokobanje u ataru sela Milušinac, mnoge će ostaviti bez daha i pravi su izbor za one koji vole nešto izazovnije izlete u prirodu.

  detaljnije
 • Planinarenja

  Niški planinari vode na planine Ozren i Devica

  Leto se bliži kraju, a sa njim i lepo vreme. Niški planinarski klubovi žele da iskoriste poslednje zrake sunca i zato pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže na dva izleta ovog vikenda - na Ozren u subotu, 9. septembra, dok je aktivnost na planini Devica predviđena za nedelju, 10. septembra.

  detaljnije
 • dokman

  Nišlija osvojio najvišu planinu u Japanu

  Na najvišem vrhu Fudžija, zavijorila se zastava Grada Niša. Miroslav Dokman, sa još trojicom planinara, u noći između 1. i 2. septembra osvojio je najviši japanski vrh.

  detaljnije
 • Planinarenje Jerma

  Kanjon Jerme - raj za avanturiste i zaljubljenike u prirodu

  Neobične stene, najuži kanjonski usek u Evropi, pećine i prelepi pejzaži krase kanjon reke Jerme, koji može biti idealno mesto za avanturiste, jer se u ovom specijalnom rezervatu prirode mogu oprobati u planinarenju, brdskom biciklizmu, planinskom trčanju ili se odvažiti da obiđu neosvetljenu pećinu.

  (1) detaljnije
 • Triglav planinari

  Južnjaci osvojili Triglav i “odsanjali planinarski san”

  Prepuni utisaka vratili su se niški i pirotski planinari sa trodnevne akcije osvajanja najvišeg vrha bivše Jugoslavije. Ekspediciju je osmoro planinara opisalo kao odsanjan san mnogih planinara, ”rođenih u onoj velikoj, davno bivšoj Jugoslaviji, posebno jugonostalgičara”.

  detaljnije
 • Izlazak Sunca planina Fudž

  Nišlije osvajaju Fudži, najvišu planinu u Japanu

  Za Japance sveta planina, za umetnike nepresušna inspiracija, a za planinare veliki izazov - jednom rečju Fudži. Sa ciljem da osvoje njegov najviši vrh, put Japana će 23. avgusta krenuti ekspedicija sastavljena od 8 planinara, među kojima će biti i dvoje Nišlija.

  (1) detaljnije
 • Osvajali vrhove i uživali u prirodi

  Niški planinari osvajali vrhove Bugarske

  Put komšijske Bugarske je proteklog vikenda krenulo 37 planinara iz Niša, a osim osvajanja planinskih vrhova, posetili su i poznati Ski-centar "Bansko", koji se nalazi u podnožju Pirina. Od planinarskog doma “Vihren” koji se nalazi na 1.950 m, a odakle vodi veći broj staza, kretali su u šetnje, najčešće podeljeni u dve grupe. Narednog vikenda niški planinari će kampovati na Smrdanu na Suvoj planini.

  detaljnije
 • Planinar Vranje Djordje Djordjevic

  Planinar iz Vranja se popeo na krov Evrope

  Član Planinarskog kluba Železničar 2006, Vranjanac Đorđe Đorđević, osvojio je najviši vrh Evrope Zapadni Elbrus, koji se nalazi na planini Kavkaz u Rusiji, na 5.642 metra nadmorske visine.

  detaljnije
 • trka

  Najmasovnija avanturistička trka na Balkanu održana u Jelašničkoj klisuri

  U lavirintima Jelašničke klisure proteklog vikenda organizovana je avanturistička trka u kojoj su učesnici trčanjem, pešačenjem, puzanjem, provlačenjem, preskakanjem, penjanjem i izvlačenjem tereta i blata testirali svoje sposobnosti do krajnjih granica. Takmičenje je održano  na stazama ovog Specijalnog rezervata prirode u okviru Lige planinskog trčanja Planinarskog saveza Srbije.

  (2) detaljnije
 • U blizini Poganovskog manastira

  U kanjonu Jerme sredinom avgusta festival za avanturiste

  Penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam i joga, neke su od zanimljivih aktivnosti u kojima će moći da se oprobaju ljubitelji sporta i avanturisti koji žele deo leta da provedu u aktivnom odmoru. Prvi avanturistički festival na otvorenom održaće se od 16. do 20. avgusta, u specijalnom rezervatu prirode Jerma.

  (1) detaljnije
 • Himalaji

  Prva žena iz Srbije koja je osvojila Mont Everest promoviše knjigu u Nišu

  Dragana Rajblović, koja se 2007. Godine popela na najviši vrh Himalaja, na 8.850 metara nadmorske visine, napisala je knjigu “Moj Everest - san i java”, koju će promovisati u Velikoj sali Skupštine grada Niša 18. maja od 19 sati.

  detaljnije
 • gejo

  Staša Gejo niže uspehe i u seniorskoj konkurenciji

  Osvajanjem četvrtog mesta u disciplini boldering na Svetskom kupu u Švajcarskoj 19-godišnja Nišlijka Staša Gejo je ostvarila najbolji plasman u seniorskoj karijeri.

  detaljnije
 • Planinarenje

  Prolećni planinarski uspon na Bukovik

  Bukovik, planina na kojoj se odigrala bitka između četnika i partizana i na kojoj je, kao opomena da se nikada ne ponovi slično, podignut jedinstveni spomenik i jednoj i drugoj strani, biće odredište planinara iz Niša i Aleksinca u nedelju, 9. aprila na akciji “Planine Aleksinačke kotline”.

  detaljnije