Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

 • Čegar

  Organizovano pešačenje od centra Niša do Čegra

  Kroz Niš, preko Vrežine, pa sve do spomenika na Čegru i Vinika, vodiće staza na ovogodišnjoj akciji Dani pešačenja u Srbiji. Svi koji žele da se pridruže akciji zakazanoj za subotu, 15. septembar, su dobrodošli, a dužinu staze mogu birati prema svojoj kondiciji (7 ili 18 km).

  (1) detaljnije
 • suva planina

  U nedelju planinarska akcija na Suvoj planini

  Šangajski vrh i Tri lokve na Suvoj planini odredišta su na koja u nedelju, 9. septembra, leskovački planinari vode sve zainteresovane. Staza je, kažu u klubu Kukavica , duga 16 km i spada u srednje teške.

  detaljnije
 • rtanj

  U nedelju planinarska akcija na Rtnju

  Misteriozna planina Rtanj, o kojoj su ispredane mnoge priče i koja je bila tema mnogih istraživanja, posebno zbog svog neobičnog oblika gotovo idealne piramide, pogodna je i za planinare početnike, zbog čega je Organizacija Srbija za mlade odlučila da Nišlije upravo na ovu destinaciju vodi u nedelju, 9. septembra.

  detaljnije
 • vodopad planinari

  Planinari Suve pešačili na Staroj planini

  Visinsku razliku od 1.250 metara nadmorske visine i 33 km prešlo je petoro planinara niškog društva Suva planina za 14 i po sati hoda, a tokom ovog pohoda prošli su uvalu Ponor, vrhove Kopren i Tri čuke, Arbinje i vodopad Tupavicu. Iako su želeli da obiđu i vodopad Tri kladenca, pljusak i grmljavina koji su unosili nemir, kako kažu planinari, omeli su ih u toj nameri.

  detaljnije
 • Midzor

  U nedelju uspon na Midžor i Dupljak

  Najviši vrhovi na srpskom delu Stare planine - Dupljak i Midžor, odredišta su na koja u nedelju, 26. avgusta, niški planinari vode sve zainteresovane. Dupljak se, kažu u klubu Preslap, ređe posećuje od Midžora, pa je jedan od ciljeva ove akcije i promovisati ga, jer se sa njega vidi polovina planina u Srbiji.

  detaljnije
 • planinarska-akcija-preslap-foto-preslap-3

  Brojni planinari i rekreativci obišli Prekonošku pećinu i Niševačku klisuru

  Oko 180 planinara i rekreativaca iz Niša, Beograda, Mladenovca, Smederevske Palanke, Paraćina, Aleksinca, Vlasotinca, Dimitrovgrada, Svrljiga i Niševca na planinarsko-rekreativnoj akciji obišlo je Prekonošku pećinu i prošlo kroz Niševačku klisuru.

  (1) detaljnije
 • Pruga Nisevacka klisura

  Planinari vode u Prekonošku pećinu, Niševačku klisuru i na “Belmužijadu”

  Akcija koju organizuje Planinarsko društvo Preslap zakazana je za subotu, 4. avgust, a predviđeno je da planinari i zainteresovani rekreativci obiđu Prekonošku pećinu, jednu od prvih uređenih za posetioce u Jugoslaviji, zatim uzvišenje Kule, pa prolazak kroz Niševačku klisuru, a na kraju i posetu “Belmužijadi”, koja se tada održava u Svrljigu.

  (5) detaljnije
 • Pomračenje Meseca

  Posmatranje pomračenja Meseca i izlaska Sunca na Midžoru

  Zakazana za noć 27. i 28. jula, akcija koju organizuje Planinarski klub Železničar, obuhvatiće prvo gledanje pomračenja Meseca, koje će tada, kažu organizatori, biti najduže u 21. veku, a onda i noćni uspon na Midžor, na kome bi trebalo da planinari dočekaju izlazak Sunca.

  (5) detaljnije
 • planinari

  Niški planinari na najvišem vrhu Alpa - osvojili Mon Blan

  Planinarska ekspedicija, sastavljena od Srba, Makedonaca i Crnogoraca, popela se na vrh Mon Blan. U ovom podvigu učestvovalo je i troje Nišlija, pa se na najvišem vrhu Alpa i zapadne Evrope zavijorila i zastava ovog grada.

  (3) detaljnije
 • Planinari se smenjivali na vrhu planine Ruj

  Preko 850 planinara iz Srbije i Bugarske na Ruju

  Na 9. po redu Međunarodnom usponu na Ruj učestvovalo je oko 850 planinara iz Srbije i Bugarske koji su se popeli na 2 vrha ove planine, Rakitski kamen koji je na nadmorskoj visini od 1.456 m i Ruj na visini od 1.706 m.

  detaljnije
 • Protest protiv izgradnje hidroelektrane u Rakiti

  Opet protest protiv gradnje hidroelektrana, ovog puta u selu Rakita kod Babušnice

  Aktivisti Saveza mesnih zajednica Stare planine pridružili su se protestu meštana sela Rakita nadomak Babušnice, koji se se okupili u subotu 23. juna, na dan održavanja Međunarodnog uspona na Ruj, da iskažu svoje nezadovoljstvo povodom izgradnje mini hidroelektrane na Rakitskoj reci.

  (3) detaljnije
 • Deveti međunarodni uspon na Ruj

  Susret planinara na planini Ruj

  Deveti po redu “Uspon na Ruj”, jedna od najpoznatijih planinarskih akcija u Srbiji, održaće se 23. juna kada će se planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske susresti na samom vrhu planine.

  detaljnije
 • Lipovac1;-foto:-JV-J.-A

  Lipovac na 3 dana centar planinarstva u Srbiji

  Tokom 15, 16. i 17. juna u Lipovcu kraj Aleksinca biće održani Dani planinara Srbije. Organizatori očekuju oko 500 učesnika iz zemlje i inostranstva, a najavili su planinarske akcije, master kup u trekingu, prvenstvo u planinarskoj orijentaciji i penjanju na prirodnoj steni, a biće i filmova, drama i izložbi sa planinarskim motivima.

  detaljnije
 • Planinarenje

  Niški planinari se spuštali abzajlom niz Jelašničku klisuru

  Strmim, gotovo vertikalnim stenama Jelašničke klisure spuštali su se niški planinari, a za mnoge od njih ovo je bio prvi put da se upuste u avanturu takve vrste. Planinari su se spuštali pomoću abzajla, posebnog užeta za ovakve egzibicije

  detaljnije
 • Vodopad Stara planina

  Planinarska akcija do vodopada Stare planine

  Neke od brojnih atrakcija Stare planine, poput Velikog Čunguljskog vodopada, visokog 45 m i poznatog po svojoj lepoti, avanturisti i ljubitelji prirode imaće prilike da obiđu u nedelju, 22. aprila. Ovu aktivnost organizuje Planinarski klub Preslap, a mogu se prijaviti svi zainteresovani.

  detaljnije
 • moric

  Tradicionalan uspon na Morič i ovog marta

  Rekreativci i zaljubljenici u prirodu imaće priliku da se sa planinarima i ove godine popunu na Morič, jedno od najvećih uzvišenja u okolini Vlasotinca. Akcija je zakazana za 25. mart, a okupljanje planinara je ispred zgrade Opštine u Vlasotincu.

  (1) detaljnije
 • vrmdza

  Planinarska akcija u "sokobanjskom San Marinu"

  U subotu, 17. marta, u Vrmdži, popularno nazvanoj "sokobanjski San Marino", biće organizovana planinarska akcija, koja je ove godine nazvana „Vrmdzilla 2018“, po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera.

  detaljnije
 • Zimski uspon na Trem

  Više od 1.000 planinara se popelo na Trem

  Od Gornje Studene preko Bojaninih voda i Devojačkog groba pa sve do Trema, najvišeg vrha Suve planine, kako kažu u niškom klubu Železničar, pešačilo je više od 1.000 planinara. Po 22. put održana je akcija “Zimski uspon na Trem”, a ove godine su je prelazili ljudi kako iz Srbije, tako i iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

  (8) detaljnije
 • planinari

  Niški planinari na krovu Balkana

  Sa 2.925 m, Musala je najviši vrh planine Rila, Bugarske i Balkanskog poluostrva, a 30 niških planinara ga je osvojilo. Uspon koji je, prema njihovim rečima, prošao odlično, samo je priprema za mnogo veće poduhvate, koji ih uskoro očekuju.

  detaljnije
 • pogleda-sa-Vinika-na-Suvu-planinu-foto-planinarsko-drustvo-preslap

  Planinarskom akcijom "Konstantinovo raskršće" obilaze spomenike kulture

  Pešačenjem u okolini Niša, stazom dugom svega 13 km, članovi Planinarskog društva "Preslap" planiraju da u nedelju, 18. februara obiđu mesta, znamenitosti i spomenike kulture od velike važnosti za istoriju, a akcija je posvećena romanu "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića koji je počasni član niškog društva.

  detaljnije