Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

 • Dan pešačenja se obeležava 14. septembra

  Dan pešačenja u Dimitrovgradu i Babušnici

  Kako bi obeležili planinarsku akciju "Dan pešačenja" koja se održava širom Srbije, babušnički i dimitrovgradski planinarski klubovi organizuju šetnje koje će biti prilogođene najmlađima i početnicima u planinarenju. Polazak je u 9 sati i u Dimitrovgradu i u Babušnici.

  detaljnije
 • 1_nenad_stojanovic_na_vrhu_planine_fudzi

  Dva južnjaka osvojila najviši vrh Japana

  Na najvišu plalninu Zemlje izlazećeg sunca - Fudži (3776 m) početkom septembra popeli su se članovi Planinarskog društva Preslap Nenad Stojanović iz Proseka kod Niša i Zoran Pavlović Paća iz Predejana. Uz njih dvojicu u ovom poduhvatu učestvovali su i srpski planinari Jelena Vujačić, Nikola Lacko i Stevan Vidaković.

  (1) detaljnije
 • Maze 2018

  Niš pun potenicajala za avanturistički turizam, nedostaje objedinjena ponuda

  I teren i priroda i stručnost i ljudstvo na strani su Niša kada je reč o avanturističkom i adrenalinskom turizmu, smatraju oni koji se sportom i turizmom bave i od njega žive, ali sve to ostaje u senci zbog loše realizacije. Ne kriju ogorčenost zbog ovakvog razvoja stvari, ali imaju ideju kako izmeniti situaciju - objedinjenom ponudom, koja će obuhvatiti po nekoliko adrenalinskih aktivnosti, a onda i njihovo nuđenje turistima.

  (9) detaljnije
 • Jelašnička klisura

  Izlet za rekreativce i planinare po Jelašničkoj klisuri

  Od izletišta Potkapina, preko stena Jelašničke klisure Prozorac i Carevo korito i vrha Radov kamen, pa do Čukljenika, pešačiće oni koji se odluče da nedelju, 1. septembar provedu na izletu Planinarskog društva Preslap. Nadalje učesnici mogu birati hoće li dužu i kraću stazu, a oni koji se odluče na naporniju varijantu popeće se na uzvišenja Suve planine Inatovac i Kobilicu.

  (1) detaljnije
 • planinari Damavand

  Niški planinari osvojili najviši vrh Irana

  Nakon osvajanja Ararata, ekspedicija planinara uputila se na najviši vrh Irana i na njemu pobola zastave Srbije i Niša. Desetočlana ekipa, u kojoj je 7 planinara niškog Mosora, uspešno je prebrodila još jedan uspon i osvojila Damavand.

  (3) detaljnije
 • Midzor

  Uspon na najviše vrhove srpskog dela Stare planine

  Dupljak i Midžr, dva najviša vrha na srpskom delu Stare planine biće meta planinarske akcije koja se održava u nedelju, 25. avgusta. Organizatori iz kluba Preslap pozivaju sve da im se pridruže u pohodu na jedan poznatiji, a drugi manje posećen vrh, ali sa koga puca izuzetni pogled.

  detaljnije
 • Planinari Ararat

  Zastava Niša na Araratu - niški planinari osvoji najviši vrh Turske

  Ekspedicija od 12 planinara, od čega 8 iz Niša, završila je zahtevni uspon na najviši vrh Turske Ararat. Zastava Niša zavijorila se na visini od preko 5.000 m, kaže Vesna Simić, Nišlijka koja je krenula na ovaj uspon, ali zbog povrede nije uspela i da ga završi.

  (1) detaljnije
 • Planinari iz Bugarske imaju znatno kraću stazu

  Planinari iz Srbije i Bugarske se susreli na graničnoj planini

  Više od 400 planinara iz Srbije susrelo se sa svojim kolegama iz Bugarske na vrhu planine Ruj na 10. Međunarodnom usponu na ovu planinu koji se za vikend održao sa obe strane srpsko-bugarske granice.

  detaljnije
 • Planinari Mosor Albanija

  Niški planinari se nadaju da su akcijom u Albaniji razbili predrasude

  Planinarsko-alpinistički klub Mosor izveo je u svojoj istoriji najmasovniju akciju na tlu Albanije, pošto se 20 planinara popelo na vrh Plaja e Pusit. Za srpske planinare Albanija važi za egzotični, neistraženi ćošak Balkana, a u niškom klubu se nadaju da su nakon ove akcije razbili sve predrasude.

  (3) detaljnije
 • Susret planinara iz Srbije i Bugarske na vrhu

  Decenija susreta srpskih i bugarskih planinara na planini Ruj

  Jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u Srbiji “Uspon na Ruj” ove godine održaće se 22. juna jubilarni 10. put, a tradicionalno, planinari i ljubitelji prirode iz Srbije i Bugarske, susrešće se na samom vrhu planine. Ukupna dužina kružne staze je 24 km, a oni sa slabijom kondicijom moći će da se popnu do vrha Rakitski kamen koji se nalazi na 1.456 metara, odakle će se vratiti u selo Rakita.

  (2) detaljnije
 • planinari Trem

  Na vrhove Suve planine u čast niškog alpiniste nestalog na Himalajima

  Kako bi odali počast alpinisti iz Niša Zoranu Miletiću, koji je izgubio život u pohodu na Mont Everest, sedamdesetak planinara podeljenih u tri grupe, osvojili su tri vrha Suve planine - Trem, Sokolov kamen i Mosor.

  detaljnije
 • Jelena Petrović planinarenje

  Preslap: Prvi put se jedna Nišlijka popela na vrh viši od 6.000 metara

  Osvojivši Čačani, vrh na Andima visine 6.075 m, kažu u klubu Preslap, Nišlijka Jelena Petrović postala je prva žena iz ovog grada koja se popela na visinu veću od 6 km. Ekspediciju po Južnoj Americi predvodio je Zoran Pavlović iz Predejana, a sem Nišlijke od južnjaka planinarila su i trojica Vranjaca.

  (6) detaljnije
 • planinarska sekcija

  Planinarska sekcija za osnovce niške škole "Dušan Radović"

  Govoreći o planinarenju i pravilima ponašanja u grupi, te pokazujući opremu učenicima niške Osnovne škole “Dušan Radović”, planinari Mosora otpočeli su planinarsku sekciju u ovoj školi. Osnovce uskoro očekuje, kažu u niškom klubu, i prva planinarska akcija.

  (1) detaljnije
 • Jelena-Minardi-100.-rodjendan-foto-JV

  Planinarka iz Niša proslavila 100. rođendan [video]

  Penjanje do planinskih vrhova, boravak u prirodi i kretanje tela - recept je za dug život Nišlijke Jelene Minardi, koja je u društvu planinara proslavila 100. rođendan. I dalje je aktivna i šeta koliko može, a kaže da joj je želja da bar još jednom vidi omiljenu planinu Radan.

  (3) detaljnije
 • Simbol Babušnice, foto: Lj. F.

  Planinarska akcija: Narednog vikenda na Stolski kamen

  Svi zainteresovani ljubitelji prirode, planinari i rekreativci mogu 27. aprila da krenu u osvajanje vrha Golemi Stol kod Babušnice sa kojeg se pruža jedan od najlepših vidikovaca u Lužničkom kraju. Polazak na uspon je od 9 sati iz centra sela Stol, a za sve učesnike koji se prijave organizovan je besplatan prevoz iz centra Babušnice u 8 sati.

  (2) detaljnije
 • morič

  I ove godine planinari “osvajaju” Morič

  Planinari, rekreativci, ali i zaljubljenici u prirodu moći će i ove godine da učestvuju u akciji “Mart na Moriču”. Uspon na najveće uzvišenje u okolini Vlasotinca zakazan je za nedelju, 31. mart, a okupljanje zainteresovanih je ispred opštinske zgrade u 8 sati.

  detaljnije
 • planinarska-akcija-preslap-foto-preslap-1

  Edukacija i planinarenje na Kalafatu

  Od Knez Sela do planine Kalafat, koja se nalazi na severnom obodu Niša i nazad do Gornjeg Matejevca vodiće akcija Planinarskog društva Preslap. Ova aktivnost posebna je po tome što će tokom nje istoričar Vladan Stojiljković govoriti o istoriji ovog kraja, od antičkog doba, pa do oslobodilačkih poduhvata.

  detaljnije
 • Podrška meštanima Rakite

  Babušnički planinari podržali meštane Rakite, pa dobili manje novca iz budžeta

  Dok Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice ima sve više članova, iz budžeta opštine dobija manje para. Klub je, inače, organizator brojnih, pa i najmasovnije planinarske akcije u Srbiji, ali kažu da će od nekih aktivnosti morati da odustanu. Iz Opštine i nadležne Komisije bez obrazloženja odluke i odgovora da li je usledila nakon što su članovi kluba podržali borbu protiv MHE u selu Rakita.

  (5) detaljnije
 • vrmdža

  Laka planinska akcija na Vrmdži kod Soko Banje

  Svi oni koji bi da se rekreiraju u laganoj planinarskoj akciji po Vrmdži nadomak Soko Banje, moći će to da učine 16. marta. Okupljanje za zainteresovane koji žele da krenu iz Niša, biće ispred tržnog centra “Roda”.

  detaljnije
 • Nebeske stolice Kopaonik

  Izlet i planinarska akcija na pet vrhova Kopaonika

  U nedelju, 3. marta svi zainteresovani mogu se upustiti u akciju osvajanja pet vrhova Kopaonika - Velike Gobelje, Velikog Karamana, Malog Karamana, Nebeskih stolica i Suvog rudišta. U Planinarskom društvu Preslap naglašavaju da mogu krenuti i oni koji ne žele da planinare, već biraju skijanje.

  detaljnije