Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

 • ruju

  "Uspon na Ruj" ovog vikenda samo kao klupska akcija

  Jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u Srbiji “Uspon na Ruj” ove godine nije održana u planiranom terminu, a da se 10-godišnja tradicija ne bi prekinula, u subotu, 3. oktobra, planinari iz Babušnice će se ipak popeti na 1.706 metara visok vrh, uz manji broj učesnika nego ranijih godina.

  detaljnije
 • pešačenje šetnja trava patike

  Dan pešačenja prilagođen kovidu: bez okupljanja, ali uz pomoć planinara

  U sklopu obeležavanja Dana pešačenja, planinari niškog Mosora pozivaju sugrađane da se pokrenu i naprave korak bliže zdravlju u subotu, 12. septembra. Zbog epidemije, za razlliku od prethodnih godina neće biti okupljanja i zajedničke šetnje, ali planinari kažu da će biti raspoređeni na nekoliko punktova i biti na raspolaganju za sva pitanja i savete.

  (4) detaljnije
 • planinari

  Prokupački planinari obeležili 15 godina postojanja kluba

  Uz mere prevencije, nizom planinarskih akcija organizovanih od početka godine, a posebno tokom jula, Planinarsko-skijaški klub Toplica obeležio je jubilej - 15 godina postojanja. Radi se o jednom od najmlađih klubova u Prokuplju koji okuplja veliki broj zaljubljenika u prirodu, rekreativce, profesionalne planinare, a sve veći broj je i najmlađih Prokupčana koji žele da se bave planinarenjem i učestvuju u akcijama kluba.

  detaljnije
 • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

  Zbog epidemije otkazan i avanturistički festival u kanjonu Jerme

  Nestabilna epidemiološka situacija i povećan broj obolelih, kako u zemlji, tako i u Pirotskom okrugu, doveli su do odlaganja još jedne sportske manifestacije - avanturistički festival Jerma ove godine neće biti održan, a organizatori najavljuju sledeće druženje za narednu, 2021. godinu.

  (2) detaljnije
 • stena latin grad

  Planinarska akcija oko Vrmdže ovog vikenda

  Svi ljubitelji planinarenja koji bi da “pregaze” 17 kilometara dugu kružnu stazu oko sela Vrmdže, mogu to uraditi u nedelju 14. juna, a polazak za zainteresovane je u 7 sati ujutru ispred “Rodinog” tržnog centra u niškom naselju Duvanište.

  (7) detaljnije
 • Planinari iz Bugarske imaju znatno kraću stazu

  Izbori otkazali tradiconalni "Uspon na Ruj"

  Ni kiša, ni loše vreme, već - izbori. Jedna od najposećenijih planinarskih manifestacija "Uspon na Ruj” ovog leta, nakon 10 godina, neće se održati, odlukom jednog od organizatora - Planinarskog kluba "Ruj 1706" iz Babušnice. S obzirom da je manifestacija trebalo da se održi dan pred izbore, 20. juna, organizatori su odlučili, da bi moglo doći do zloupotrebe u političke svrhe i zbog toga je sve otkazano, jer u kalendaru akcija nije moglo doči do novog pomeranja datuma.

  (5) detaljnije
 • planinari

  Prokupački planinari za vikend osvajaju vrh Treske na Kopaoniku

  Osvajanjem vrha Treske koji se nalazi na 1.439 metara nadmorske visine na Kopaoniku, prokupački Planinarsko-skijaški klub nastavlja planirane akcije rekreativnog planinarenja u 2020. godini. Akcija će biti realizovana u nedelju 7. juna.

  detaljnije
 • vlašla

  Porodični vikendi u prirodi kao najava festivala u kanjonu Jerme

  Avanturistički kamp u kanjonu reke Jerme zakazan je za sredinu avgusta, a do njegovog početka, nekoliko puta mesečno organizovaće se porodični vikendi i šetnje predelima u zaštićenim delovima juga Srbije. Prvog vikenda avanturisti su obišli selo Vlasi i Vlašku planinu, a u narednom periodu organizovaće se i šetnje Starom i Suvom planinom, Sićevom i Jelešničkom klisurom.

  detaljnije
 • stara planina

  Otkazan i planinarski izazov na Staroj planini

  Zbog neizvesnosti epidemiološke situacije u Srbiji u narednim mesecima i bezbednosti učesnika i posetilaca, otkazana je petodnevna gorštačka Hajlender avantura koja je trebalo da se održi na Staroj planini od 13. do 17. juna.

  detaljnije
 • planinari Snežka Češka

  Vranjanka, Prokupčanin i Nišlija osvojili najviši vrh Češke

  Iako u Češkoj ima više potvrđenih slučajeva virusa korona nego u Srbiji, u ovoj zemlji nema tako strogih mera, a troje južnjaka koji rade tamo iskoristili su svoje slobodno vreme za izazov i rekreaciju. Vranjanka Sanja Đorđević, Nišlija Saša Miladinović i Prokupčanin Milan Mitrović upustili su se u izazov osvajanja najvišeg vrha Češke i popeli se na nešto više od 1.600 m, vrh poznat pod imenom "Snežka".

  (3) detaljnije
 • stara planina

  Petodnevni planinarski izazov tokom juna na Staroj planini

  Ljubitelji prirode i planinari koji žele da se okušaju u petodnevnoj gorštačkoj avanturi, mogu to učiniti na Staroj planini od 13. do 17. juna na "Hajlender avanturi" koja se po prvi put održava u Srbiji. Start avanture je na Babinom Zubu, odakle će učesnici krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero, gde je i cilj.

  detaljnije
 • Miroslav Dokman Akonkagvu zastava Narodnog pozorišta

  Popeo se na Akonkagvu i istakao zastave Niša i Narodnog pozorišta

  Ekspedicija koju je predvodio Zoran Pavlović iz Predejana osvojila je najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu, a u grupi planinara bio je i predsednik niškog Planinarskog društva "Preslap" Miroslav Dokman. Na putu ih je sačekao jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika, a kada su konačno uspeli da stignu na najviši vrh planinskog masiva Abda, Dokman je istakao zastave kluba, grada i države, ali i niškog Narodnog pozorišta.

  (5) detaljnije
 • cerjanska pećina

  Predavanje o speleologiji u babušničkoj Srednjoj školi

  Ljubitelji prirode i planinarenja iz Babušnice koji žele bliže da se upoznaju sa čarima speleologije i planinarenja, moći će to da učine na predavanju u Srednjoj školi, u sredu od 16 sati. Predavanje o planinarenju vodiće babušnički planinar Saša Aranđelović, dok će o speleologiji govoriti, ali i izvesti pokaznu vežbu, Nemanja Milosavljević, predsednik Komisije za speleologiju Planinarskog saveza i instruktor speleologije iz Vladičinog Hana.

  detaljnije
 • ekspedicija, foto pavlovic

  Planinari iz Niša i Predejana u pohodu na najviši vrh Anda

  U ekspediciji vrh Akonkagva (6.962 m) u Argentini, najvišem vrhu masiva Anda i Južne Amerike, naći će se vodič Zoran Pavlović Paća iz Predejana i Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva Preslap iz Niša. Planirano je da ekspedicija traje od 28. januara do 22. februara.

  (5) detaljnije
 • Planinarski klub "Železničar" Vranje

  Uspon na Krstilovicu u čast nekadašnjeg planinara vranjskog “Železničara”

  Za sve planinare i ljubitelje prirode, a u čast nekadašnjeg planinara Dragana Manasijevića Maseta, planinarski klub “Železničar 2006” iz Vranja organizuje Memorijalni uspon “Masetu u sećanje”, na planini Krstilovica iznad Vranja, u nedelju, 22. decembra. Okupljanje je u 9 sati ispred Gradske kuće, odakle će se planinari uputiti prema Krstilovici.

  detaljnije
 • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

  Otvorene prijave za avanturistički festival u kanjonu Jerme

  I narednog leta u kanjonu Jerme održaće se avanturistički festival, koji su prethodnih godina posećivali brojni rekreativci, ekolozi, ali i porodice sa decom. Prijave, kako za učesnike, tako i za volontere su otvorene, a organizatori poručuju onima koji razmišljaju da se prijave da će po ovom festivalu pamtiti čitavo leto.

  (1) detaljnije
 • planinarenje đaci Kusač

  Đaci, roditelji i nastavnici akcijom obeležili Dan planina

  Iz Proseka, preko sela Manastir i vidikovca Stražište, pa do vrha Kusač popela se šarenolika grupa sačinjena od osamdesetak osnovaca škola "Car Konstantin" i "Ćele Kula", njihovih roditelja i nastavnika, a predvođenih planinarima Preslapa. Povod za osvajanje vrha Suve planine, smeštenog u Sićevačkoj klisuri bio je Međunarodni dan planina.

  detaljnije
 • Dan pešačenja se obeležava 14. septembra

  Evropski avanturistički događaj naredne godine na Staroj planini

  Planinarski izazov u dužini od 100 km koji učesnici treba da pređu za 5 dana, spavanje u šatorima i neistraženi predeli Stare planine, moći će da iskuse svi avanturisti koji se prijave na Hajlender Srbija koji će se naredne godine održati na srpskoj planini. Avantura će se održati od 13. do 17. juna.

  detaljnije
 • planinari

  Prokupački planinari organizuju akciju "Mala toplička transferzala"

  Oko 200 planinara i ljubitelja prirode iz Prokuplja, Žitorađe, Niša, Leskovca, Kragujevca, Novog Sada i drugih srpskih gradova, učestvovaće na sedmoj planinarskoj akciji "Mala toplička transferzala“ u nedelju, 20. okrobra od 9:30. Okupljanje je u Planinarskom domu u selu Rastovnica kod Prokuplja.

  detaljnije