Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

 • Miroslav Dokman Akonkagvu zastava Narodnog pozorišta

  Popeo se na Akonkagvu i istakao zastave Niša i Narodnog pozorišta

  Ekspedicija koju je predvodio Zoran Pavlović iz Predejana osvojila je najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu, a u grupi planinara bio je i predsednik niškog Planinarskog društva "Preslap" Miroslav Dokman. Na putu ih je sačekao jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika, a kada su konačno uspeli da stignu na najviši vrh planinskog masiva Abda, Dokman je istakao zastave kluba, grada i države, ali i niškog Narodnog pozorišta.

  (2) detaljnije
 • cerjanska pećina

  Predavanje o speleologiji u babušničkoj Srednjoj školi

  Ljubitelji prirode i planinarenja iz Babušnice koji žele bliže da se upoznaju sa čarima speleologije i planinarenja, moći će to da učine na predavanju u Srednjoj školi, u sredu od 16 sati. Predavanje o planinarenju vodiće babušnički planinar Saša Aranđelović, dok će o speleologiji govoriti, ali i izvesti pokaznu vežbu, Nemanja Milosavljević, predsednik Komisije za speleologiju Planinarskog saveza i instruktor speleologije iz Vladičinog Hana.

  detaljnije
 • ekspedicija, foto pavlovic

  Planinari iz Niša i Predejana u pohodu na najviši vrh Anda

  U ekspediciji vrh Akonkagva (6.962 m) u Argentini, najvišem vrhu masiva Anda i Južne Amerike, naći će se vodič Zoran Pavlović Paća iz Predejana i Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva Preslap iz Niša. Planirano je da ekspedicija traje od 28. januara do 22. februara.

  (5) detaljnije
 • Planinarski klub "Železničar" Vranje

  Uspon na Krstilovicu u čast nekadašnjeg planinara vranjskog “Železničara”

  Za sve planinare i ljubitelje prirode, a u čast nekadašnjeg planinara Dragana Manasijevića Maseta, planinarski klub “Železničar 2006” iz Vranja organizuje Memorijalni uspon “Masetu u sećanje”, na planini Krstilovica iznad Vranja, u nedelju, 22. decembra. Okupljanje je u 9 sati ispred Gradske kuće, odakle će se planinari uputiti prema Krstilovici.

  detaljnije
 • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

  Otvorene prijave za avanturistički festival u kanjonu Jerme

  I narednog leta u kanjonu Jerme održaće se avanturistički festival, koji su prethodnih godina posećivali brojni rekreativci, ekolozi, ali i porodice sa decom. Prijave, kako za učesnike, tako i za volontere su otvorene, a organizatori poručuju onima koji razmišljaju da se prijave da će po ovom festivalu pamtiti čitavo leto.

  detaljnije
 • planinarenje đaci Kusač

  Đaci, roditelji i nastavnici akcijom obeležili Dan planina

  Iz Proseka, preko sela Manastir i vidikovca Stražište, pa do vrha Kusač popela se šarenolika grupa sačinjena od osamdesetak osnovaca škola "Car Konstantin" i "Ćele Kula", njihovih roditelja i nastavnika, a predvođenih planinarima Preslapa. Povod za osvajanje vrha Suve planine, smeštenog u Sićevačkoj klisuri bio je Međunarodni dan planina.

  detaljnije
 • Dan pešačenja se obeležava 14. septembra

  Evropski avanturistički događaj naredne godine na Staroj planini

  Planinarski izazov u dužini od 100 km koji učesnici treba da pređu za 5 dana, spavanje u šatorima i neistraženi predeli Stare planine, moći će da iskuse svi avanturisti koji se prijave na Hajlender Srbija koji će se naredne godine održati na srpskoj planini. Avantura će se održati od 13. do 17. juna.

  detaljnije
 • planinari

  Prokupački planinari organizuju akciju "Mala toplička transferzala"

  Oko 200 planinara i ljubitelja prirode iz Prokuplja, Žitorađe, Niša, Leskovca, Kragujevca, Novog Sada i drugih srpskih gradova, učestvovaće na sedmoj planinarskoj akciji "Mala toplička transferzala“ u nedelju, 20. okrobra od 9:30. Okupljanje je u Planinarskom domu u selu Rastovnica kod Prokuplja.

  detaljnije
 • Seličevica

  Predavanja o oslobađanju Niša uz uspon na Seličevicu

  I planinari i rekreativci pozvani su da nedelju 13. oktobar provedu na akciji niškog kluba Preslap, koja će zainteresovane voditi na planinu Seličevica. Sportski deo biće “začinjen” edukativnim - biće održana predavanja o oslobađanju Niša 1878, 1918. i 1944. godine, pošto je Seličevica bila jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš prilikom završnih dejstava.

  detaljnije
 • Ozren

  Uspon na Leskovik povodom četvrt veka postojanja PSK Brđanka

  Aleksinački klub Brđanka slavi 25. rođendan i ovim povodom u subotu, 12. oktobra, organizuju uspon na Leskovik, naviši vrh planine Ozren. Polazi se iz Lipovca i staza je duga 16,2 km, ali oni koji ne žele ovoliko da pešače, poručuju organizatori, mogu izabrati i kraću stazu, dužine 9,3 km, koja vodi od Lipovca do Belih voda i nazad.

  detaljnije
 • U Dimitrovgradu se okupilo 97 učesnika

  Dan pešačenja obeležen na jugu Srbije

  Učenici osnovnih i srednjih škola, članovi planinarskih klubova, rekreativci i iskusni planinari sa juga Srbije, šetnjama su obeležili planinarsku akciju “Dan pešačenja” koja je održana širom Srbije 14. septembra. Najstariji učesnik akcije bio je 92-godišnji Leskovčanin.

  (1) detaljnije
 • Dan pešačenja se obeležava 14. septembra

  Dan pešačenja u Dimitrovgradu i Babušnici

  Kako bi obeležili planinarsku akciju "Dan pešačenja" koja se održava širom Srbije, babušnički i dimitrovgradski planinarski klubovi organizuju šetnje koje će biti prilogođene najmlađima i početnicima u planinarenju. Polazak je u 9 sati i u Dimitrovgradu i u Babušnici.

  detaljnije
 • 1_nenad_stojanovic_na_vrhu_planine_fudzi

  Dva južnjaka osvojila najviši vrh Japana

  Na najvišu plalninu Zemlje izlazećeg sunca - Fudži (3776 m) početkom septembra popeli su se članovi Planinarskog društva Preslap Nenad Stojanović iz Proseka kod Niša i Zoran Pavlović Paća iz Predejana. Uz njih dvojicu u ovom poduhvatu učestvovali su i srpski planinari Jelena Vujačić, Nikola Lacko i Stevan Vidaković.

  (1) detaljnije
 • Maze 2018

  Niš pun potenicajala za avanturistički turizam, nedostaje objedinjena ponuda

  I teren i priroda i stručnost i ljudstvo na strani su Niša kada je reč o avanturističkom i adrenalinskom turizmu, smatraju oni koji se sportom i turizmom bave i od njega žive, ali sve to ostaje u senci zbog loše realizacije. Ne kriju ogorčenost zbog ovakvog razvoja stvari, ali imaju ideju kako izmeniti situaciju - objedinjenom ponudom, koja će obuhvatiti po nekoliko adrenalinskih aktivnosti, a onda i njihovo nuđenje turistima.

  (9) detaljnije
 • Jelašnička klisura

  Izlet za rekreativce i planinare po Jelašničkoj klisuri

  Od izletišta Potkapina, preko stena Jelašničke klisure Prozorac i Carevo korito i vrha Radov kamen, pa do Čukljenika, pešačiće oni koji se odluče da nedelju, 1. septembar provedu na izletu Planinarskog društva Preslap. Nadalje učesnici mogu birati hoće li dužu i kraću stazu, a oni koji se odluče na naporniju varijantu popeće se na uzvišenja Suve planine Inatovac i Kobilicu.

  (1) detaljnije
 • planinari Damavand

  Niški planinari osvojili najviši vrh Irana

  Nakon osvajanja Ararata, ekspedicija planinara uputila se na najviši vrh Irana i na njemu pobola zastave Srbije i Niša. Desetočlana ekipa, u kojoj je 7 planinara niškog Mosora, uspešno je prebrodila još jedan uspon i osvojila Damavand.

  (3) detaljnije
 • Midzor

  Uspon na najviše vrhove srpskog dela Stare planine

  Dupljak i Midžr, dva najviša vrha na srpskom delu Stare planine biće meta planinarske akcije koja se održava u nedelju, 25. avgusta. Organizatori iz kluba Preslap pozivaju sve da im se pridruže u pohodu na jedan poznatiji, a drugi manje posećen vrh, ali sa koga puca izuzetni pogled.

  detaljnije