Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

planinarenje

 • Spasen povređeni muškarac sa Svrljiških planina, akcija trajala više od 7 sati [video]

  Nešto više od 7 sati, po izuzetno nepristupačnom terenu i mraku, trajala je akcija spasavanja Gorske službe koja je sa Svrljiških planina, ispod vrha Gradac (1.062m), evakuisala muškarca koji je tokom planinarske akcije povredio koleno.

  (13) detaljnije
 • planinarenje

  Odloženi petodnevni planinarski izazov na Staroj planini ponovo zakazan za jun

  Avanturistički planinarski izazov koji će se naredne godine održati u 15 zemalja sveta stiže napokon i u Srbiju - nakon ovogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, avantura Hajlender Stara planina je zakazana za jun 2021. godine i prijave za zainteresovane su otvorene.

  (7) detaljnije
 • ruju

  "Uspon na Ruj" ovog vikenda samo kao klupska akcija

  Jedna od najmasovnijih planinarskih akcija u Srbiji “Uspon na Ruj” ove godine nije održana u planiranom terminu, a da se 10-godišnja tradicija ne bi prekinula, u subotu, 3. oktobra, planinari iz Babušnice će se ipak popeti na 1.706 metara visok vrh, uz manji broj učesnika nego ranijih godina.

  detaljnije
 • pešačenje šetnja trava patike

  Dan pešačenja prilagođen kovidu: bez okupljanja, ali uz pomoć planinara

  U sklopu obeležavanja Dana pešačenja, planinari niškog Mosora pozivaju sugrađane da se pokrenu i naprave korak bliže zdravlju u subotu, 12. septembra. Zbog epidemije, za razlliku od prethodnih godina neće biti okupljanja i zajedničke šetnje, ali planinari kažu da će biti raspoređeni na nekoliko punktova i biti na raspolaganju za sva pitanja i savete.

  (4) detaljnije
 • planinari

  Prokupački planinari obeležili 15 godina postojanja kluba

  Uz mere prevencije, nizom planinarskih akcija organizovanih od početka godine, a posebno tokom jula, Planinarsko-skijaški klub Toplica obeležio je jubilej - 15 godina postojanja. Radi se o jednom od najmlađih klubova u Prokuplju koji okuplja veliki broj zaljubljenika u prirodu, rekreativce, profesionalne planinare, a sve veći broj je i najmlađih Prokupčana koji žele da se bave planinarenjem i učestvuju u akcijama kluba.

  detaljnije
 • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

  Zbog epidemije otkazan i avanturistički festival u kanjonu Jerme

  Nestabilna epidemiološka situacija i povećan broj obolelih, kako u zemlji, tako i u Pirotskom okrugu, doveli su do odlaganja još jedne sportske manifestacije - avanturistički festival Jerma ove godine neće biti održan, a organizatori najavljuju sledeće druženje za narednu, 2021. godinu.

  (2) detaljnije
 • stena latin grad

  Planinarska akcija oko Vrmdže ovog vikenda

  Svi ljubitelji planinarenja koji bi da “pregaze” 17 kilometara dugu kružnu stazu oko sela Vrmdže, mogu to uraditi u nedelju 14. juna, a polazak za zainteresovane je u 7 sati ujutru ispred “Rodinog” tržnog centra u niškom naselju Duvanište.

  (7) detaljnije
 • Planinari iz Bugarske imaju znatno kraću stazu

  Izbori otkazali tradiconalni "Uspon na Ruj"

  Ni kiša, ni loše vreme, već - izbori. Jedna od najposećenijih planinarskih manifestacija "Uspon na Ruj” ovog leta, nakon 10 godina, neće se održati, odlukom jednog od organizatora - Planinarskog kluba "Ruj 1706" iz Babušnice. S obzirom da je manifestacija trebalo da se održi dan pred izbore, 20. juna, organizatori su odlučili, da bi moglo doći do zloupotrebe u političke svrhe i zbog toga je sve otkazano, jer u kalendaru akcija nije moglo doči do novog pomeranja datuma.

  (5) detaljnije
 • planinari

  Prokupački planinari za vikend osvajaju vrh Treske na Kopaoniku

  Osvajanjem vrha Treske koji se nalazi na 1.439 metara nadmorske visine na Kopaoniku, prokupački Planinarsko-skijaški klub nastavlja planirane akcije rekreativnog planinarenja u 2020. godini. Akcija će biti realizovana u nedelju 7. juna.

  detaljnije
 • vlašla

  Porodični vikendi u prirodi kao najava festivala u kanjonu Jerme

  Avanturistički kamp u kanjonu reke Jerme zakazan je za sredinu avgusta, a do njegovog početka, nekoliko puta mesečno organizovaće se porodični vikendi i šetnje predelima u zaštićenim delovima juga Srbije. Prvog vikenda avanturisti su obišli selo Vlasi i Vlašku planinu, a u narednom periodu organizovaće se i šetnje Starom i Suvom planinom, Sićevom i Jelešničkom klisurom.

  detaljnije
 • stara planina

  Otkazan i planinarski izazov na Staroj planini

  Zbog neizvesnosti epidemiološke situacije u Srbiji u narednim mesecima i bezbednosti učesnika i posetilaca, otkazana je petodnevna gorštačka Hajlender avantura koja je trebalo da se održi na Staroj planini od 13. do 17. juna.

  detaljnije
 • planinari Snežka Češka

  Vranjanka, Prokupčanin i Nišlija osvojili najviši vrh Češke

  Iako u Češkoj ima više potvrđenih slučajeva virusa korona nego u Srbiji, u ovoj zemlji nema tako strogih mera, a troje južnjaka koji rade tamo iskoristili su svoje slobodno vreme za izazov i rekreaciju. Vranjanka Sanja Đorđević, Nišlija Saša Miladinović i Prokupčanin Milan Mitrović upustili su se u izazov osvajanja najvišeg vrha Češke i popeli se na nešto više od 1.600 m, vrh poznat pod imenom "Snežka".

  (3) detaljnije
 • stara planina

  Petodnevni planinarski izazov tokom juna na Staroj planini

  Ljubitelji prirode i planinari koji žele da se okušaju u petodnevnoj gorštačkoj avanturi, mogu to učiniti na Staroj planini od 13. do 17. juna na "Hajlender avanturi" koja se po prvi put održava u Srbiji. Start avanture je na Babinom Zubu, odakle će učesnici krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero, gde je i cilj.

  detaljnije
 • Miroslav Dokman Akonkagvu zastava Narodnog pozorišta

  Popeo se na Akonkagvu i istakao zastave Niša i Narodnog pozorišta

  Ekspedicija koju je predvodio Zoran Pavlović iz Predejana osvojila je najviši vrh Južne Amerike Akonkagvu, a u grupi planinara bio je i predsednik niškog Planinarskog društva "Preslap" Miroslav Dokman. Na putu ih je sačekao jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika, a kada su konačno uspeli da stignu na najviši vrh planinskog masiva Abda, Dokman je istakao zastave kluba, grada i države, ali i niškog Narodnog pozorišta.

  (5) detaljnije
 • cerjanska pećina

  Predavanje o speleologiji u babušničkoj Srednjoj školi

  Ljubitelji prirode i planinarenja iz Babušnice koji žele bliže da se upoznaju sa čarima speleologije i planinarenja, moći će to da učine na predavanju u Srednjoj školi, u sredu od 16 sati. Predavanje o planinarenju vodiće babušnički planinar Saša Aranđelović, dok će o speleologiji govoriti, ali i izvesti pokaznu vežbu, Nemanja Milosavljević, predsednik Komisije za speleologiju Planinarskog saveza i instruktor speleologije iz Vladičinog Hana.

  detaljnije
 • ekspedicija, foto pavlovic

  Planinari iz Niša i Predejana u pohodu na najviši vrh Anda

  U ekspediciji vrh Akonkagva (6.962 m) u Argentini, najvišem vrhu masiva Anda i Južne Amerike, naći će se vodič Zoran Pavlović Paća iz Predejana i Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva Preslap iz Niša. Planirano je da ekspedicija traje od 28. januara do 22. februara.

  (5) detaljnije
 • Planinarski klub "Železničar" Vranje

  Uspon na Krstilovicu u čast nekadašnjeg planinara vranjskog “Železničara”

  Za sve planinare i ljubitelje prirode, a u čast nekadašnjeg planinara Dragana Manasijevića Maseta, planinarski klub “Železničar 2006” iz Vranja organizuje Memorijalni uspon “Masetu u sećanje”, na planini Krstilovica iznad Vranja, u nedelju, 22. decembra. Okupljanje je u 9 sati ispred Gradske kuće, odakle će se planinari uputiti prema Krstilovici.

  detaljnije
 • Planinarenje-Jerma-foto-Igor-Djordjevic

  Otvorene prijave za avanturistički festival u kanjonu Jerme

  I narednog leta u kanjonu Jerme održaće se avanturistički festival, koji su prethodnih godina posećivali brojni rekreativci, ekolozi, ali i porodice sa decom. Prijave, kako za učesnike, tako i za volontere su otvorene, a organizatori poručuju onima koji razmišljaju da se prijave da će po ovom festivalu pamtiti čitavo leto.

  (1) detaljnije
 • planinarenje đaci Kusač

  Đaci, roditelji i nastavnici akcijom obeležili Dan planina

  Iz Proseka, preko sela Manastir i vidikovca Stražište, pa do vrha Kusač popela se šarenolika grupa sačinjena od osamdesetak osnovaca škola "Car Konstantin" i "Ćele Kula", njihovih roditelja i nastavnika, a predvođenih planinarima Preslapa. Povod za osvajanje vrha Suve planine, smeštenog u Sićevačkoj klisuri bio je Međunarodni dan planina.

  detaljnije