Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pljeskavica

 • Pljeskavica

  Novi rekord na Roštiljijadi u Leskovcu, napravljena pljeskavica teška 67 kilograma

  Predrag Lazarević, Ljubiša Đorđević i Stefan Cvetković uspeli su večeras da postave novi rekord, pošto su napravili pljeskavicu tešku 67 kilograma. Za celokupnu pripremu trebalo im je oko 2 sata, a kada je pljeskavica ispečena, brojni posmatrači imali su priliku i da je probaju.

  (7) detaljnije
 • 1 najveća pljeskavica roštiljijada 2019 foto bojana antić

  Na “Roštiljijadi” pripremljena najveća pljeskavica

  Pljeskavicu težine 66,5 kg napravili su Leskovčani Predrag Lazarević i Ljubiša Đorđević i time četvrti put oborili sopstveni rekord. Za celokupnu pripremu trebalo im je oko 2 sata, a brojni posmatrači bodrili su ih sve vreme.

  detaljnije
 • 800x600-rostiljijada-le2.jpg

  Leskovčani saglasni - kakva struja, nema dobre pljeskavice bez ćumura

  Da je sprecifičnost leskovačkog roštilja upravo u pripremi na ćumur smatraju građani, ali i roštiljdžije koje se godinama bave ovim poslom. I dok predlagač za ukidanje roštilja na ćumur navodi zdravstvene razloge, oni koji podržavaju inicijativu kažu da su za, jer im smetaju velike količine dima koje dopiru do stanova i kuća. Proizvođači ćumura ističu da za svoj proizvod moraju imati sertifikate o kvalitetu.

  (7) detaljnije
 • rostilj

  Leskovački roštilj biće zaštićen regionalni brend

  Od 1. novembra ćevabdžinice i restorani više neće moći da koriste naziv “leskovački roštilj” ukoliko za to ne dobiju dozvolu Privredne komore Srbije, jer će do tada leskovački specijaliteti sa roštilja zvanično biti zaštićeni i brendirani. I dok zemlje Evropske unije imaju na stotine brendiranih proizvoda, Srbija se u zaštitu svojih proizvoda tek odnedavno aktivnije uključuje.

  (2) detaljnije
 • praistorijska pljeskavica

  I ove godine praistorijske pljeskavice na “Roštiljijadi”

  Pljeskavice napravljene od sočiva, graška, prosa i povrća, sastojaka koji su dominirali u ishrani ljudi koji su živeli na ovim prostorima u poznom bronzanom dobu, mogli su i ove godine da probaju posetioci “Roštiljijade”. Pored pljeskavica, posetioci su mogli da probaju praistorijske male hlebove i prosenu kašu.

  (2) detaljnije
 • rostiljijada-leskovac-foto-d.m..jpg

  Počela leskovačka "Roštiljijada"

  Na Širokoj čaršiji u centru Leskovca od ranog jutra se već priprema čuveni roštilj, cene su na nivou prošlogodišnjih, a pljeskavica se može kupiti po ceni već od 150 dinara. Svi smeštajni kapaciteti su popunjeni, a najveći broj posetilaca očekuje se za vikend.

  (7) detaljnije
 • najveca-pljeskavica-na-svetu-juzne-vesti.jpg

  Na Roštiljijadi napravljena najveća pljeskavica na svetu

  Roštilj majstor Ivan Đorđević sa svojim pomoćnicima nadmašio je svoj prošlogodišnji rekord za 3 kilograma i napravio najveću pljeskavicu na svetu tešku 59 kilograma. Ipak, ni ove godine predstavnici "Ginisa" nisu zabeležili ovaj rekord.

  (4) detaljnije
 • pljeskavica.jpg

  Švajcarci nagradili Roštiljijadu

  Nagrada za ukus u kategoriji “Vino i hrana” prema odluci švajcarskog Komiteta za nagrade u turizmu pripala je Gradu Leskovcu.

  detaljnije