Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

poklon

 • 176891234_1347206335643792_3954050192315002362_n (1)

  Predstava i pokloni za decu koja se leče na hemato-onkološkom odeljenju u Nišu

  Kako bi deci koja se leče od malignih bolesti na hemato-onkološkom odeljenju na Dečjoj internoj klinici u Nišu ulepšali predstojeće praznike, članovi Udruženja građana Edukativni forum centar organizovali su akciju vaskršnjeg darivanja kojoj se odazvao veliki broj kompanija, te su deci uručeni različiti pokloni. Humanu akciju je podržalo i niško Pozorište lutaka, te su deca sa prozora imala prilike da gledaju predstavu, ali i da razgovaraju sa glumcima.

  (1) detaljnije
 • Deca će moći da se slikaju sa Deda Mrazom; foto: Wikimedia Commons

  Aleksinački Deda Mraz poručio deci: Posetiću vas i ove godine, olovke u ruke i pišite mi pismo

  Deda Mraz je spremio i ove godine paketiće za mališane koji imaju do 8 godina i žive na teritoriji opštine Aleksinac i poziva ih da mu napišu ili nacrtaju zašto bi trebalo baš njih da poseti, to spakuju u kovertu i do 14. decembra ubace pismo u poštansko sanduče, koje će biti u glavnoj ulici u Aleksincu do 14. decembra, navode na Fejsbuk strani te Opštine.

  (4) detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Vredan legat iz privatne kolekcije Vranjanca Biblioteci “Bora Stanković”

  Vranjska Biblioteka bogatija je čak za 873 književna i 6 umetnička dela. Reč je o zbirci knjiga sa posvetama autora koje je Biblioteka dobila iz privatne kolekcije Vranjanca Dragana Miničića Cige. Prema rečima direktora Biblioteke, ovo je najveći poklon koji je Biblioteka dobila, a zahvaljujući Miničiću, i pesnik Ljubivoje Ršumović, koji je u sredu održao književnu radionicu sa decom u Vranju, dobio je pismo Jovana Jovanovića Zmaja.

  detaljnije
 • Solarni ćilim poklon Piroćancima

  "Solarni ćilim" postavljen u centru Pirota

  Iako je postavljenje bilo planirano do Gradske slave, 28. avgusta, “Pirotski solarni ćilim”, umetničko delo koje je umetnik Dušan Rodić poklonio Pirotu, krajem nedelje osvanuo je na Crvenom trgu. Solarne ploče sa šarom pirotskog ćilima osmislio je aktivista, antiglobalista, ljubitelj prirode i umetnik Dušan Rodić, koji trenutno živi i radi u Berlinu, a svoj rad, kako je sam rekao, poklanja Pirotu zbog dešavanja na Staroj planini.

  (1) detaljnije
 • Ivan redi Univerzitetska biblioteka

  Arhitekta Redi poklonio celu kućnu biblioteku niškoj Univerzitetskoj biblioteci

  Pre skoro 3 godine niški arhitekta i humanista Ivan Redi pokušao je da pokloni svoju kompletnu kućnu biblioteku niškoj Univerzitetskoj biblioteci. Ipak, tada mu je zbog carinskih propisa pošlo za rukom da dostavi samo jedan deo knjiga, a tek sada je uspeo da pokloni i ostatak.

  (9) detaljnije
 • Svečanom otvaranju prisustvovaće i autor

  Centar Pirota krasiće "Solarni ćilim"

  “Pirotski solarni ćilim”, umetničko delo koje je osmislio ljubitelj prirode i umetnik Dušan Rodić, stigao je u Pirot, a narednih dana se očekuje i njegovo postavljanje u centru grada. Svečano otvaranje je 28. avgusta, kada je i gradska slava Pirota.

  (5) detaljnije
 • Preko 2.000 knjiga poklonila Piroćancima

  Glumica i slikarka Dušica Jonić ličnu biblioteku poklonila Piroćancima

  Preko 2.000 enciklopedija, priručnika, rečnika i drugih dela savremene književnosti, rođena Piroćanka, glumica i slikarka Dušica Jonić Činče darovala je Narodnoj biblioteci u Pirotu, a građani već mogu da pozajmljuju knjige iz bogate privatne kolekcije. Biblioteci poklonila i svoj autoportret.

  (1) detaljnije
 • Vredan poklon đacima u Dimitrovgradu

  Đaci u Dimitrovgradu na poklon dobili klavir iz 1904. godine

  Zahvaljujući vrednom poklonu koji su dobili od Udruženja "Šopsko oro" iz Pančeva, četrdesetak učenika Osnovne škole "Hristo Botev" u Dimitrovgradu koji pohađaju izdvojeno odeljenje muzičke škole iz Pirota, svoje časove klavira imaće na ovom instrumentu, umesto na pianinima na kojima su do sada vežbali. Da bi đaci zasvirali na ovom instrumentu potrebno je samo da se klavir naštimuje.

  detaljnije
 • Dušan ispred svog rada; foto: lična arhiva/Dušan Rodić

  Zbog Stare planine poklanja svoj rad Pirotu

  Solarne ploče sa šarom pirotskog ćilima osmislio je aktivista, antiglobalista, ljubitelj prirode i umetnik Dušan Rodić, koji trenutno živi i radi u Berlinu, a svoj najnoviji rad, kako sam kaže, pokloniće Pirotu zbog najnovijih dešavanja u vezi sa Parkom prirode Stara planina.

  (2) detaljnije
 • "Škoda" kažu nije poklon ili donacija

  Sporna donacija automobila Sigurnoj kući u Nišu

  Iako su prvobitno saopštili da su niškoj Sigurnoj kući "poklonili" automobil, nakon što su novinari Južnih vesti ukazali na to da Zakon zabranjuje tu vrstu donacije, iz Ministarstva građevine sada tvrde da "nije reč o poklonu, već ustupanju na korišćenje".

  (1) detaljnije
 • Igračke

  Mali Nišlija poklonio svoje igračke deci pred Uskrs

  Mališani u Sigurnoj kući i deca koja boluju od raka u Nišu ubuduće će imati nove igračke i slikovnice koje će im upotpuniti vreme, zahvaljujući 9-godišnjaku Aleksi Dimitrijeviću, koji je pred Uskrs, svoje igračke poklonio deci. 

  (1) detaljnije
 • Bulatovic-Vucic-autobus-JV

  Vučić u ime Beograda poklonio autobus Nišu

  Ključeve modernog klimatizovanog autobusa, vrednog 140.000 evra, koji je poklon Grada Beograda Direkciji za javni prevoz, premijer Aleksandar Vučić uručio je gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću.

  (22) detaljnije
 • mladencima-gradonacelnik-Leskovca-kupio-burme-foto-GRADLESKOVAC.ORG.jpg

  Mladencima sa sela gradonačelnik Leskovca kupio burme

  Mladenci Ana Marinković i Marko Zdravković iz Dobrotina kod Leskovca, jednog od retkih sela u kome je natalitet u porastu, dobili su danas na poklon burme koje im je od svog novca kupio gradonačelnik Goran Cvetanović.

  (4) detaljnije
 • Milija-predaje-kravu-igumanu.jpg

  Poslanik svoju kravu poklonio manastiru kod Svrljiga

  Narodni poslanik i lider Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić na dan slave manastira Svetog arhangela Gavrila u Pirkovcu kod Svrljiga poklonio je kravu iz svog porodičnog gazdinstva, čime je ispunio obećanje dato igumanu Varnavi na početku godine.

  (5) detaljnije
 • 1.jpg

  Supruga leskovačkog slikara dela poklonila Muzeju

  Supruga preminulog slikara Jovana Popovića ispoštovala je njegovu poslednju želju i leskovačkom Narodnom muzeju poklonila 20 njegovih radova. Zbirka će se čuvati u depoima Muzeja, a planirano da je se izlaže širom Srbije jer ima veliku umetničku vrednost.

  detaljnije
 • 490x370-Slika-predsednika-JV-(1).jpg
  Izbori 2016

  Portret Vučića sa Svetom Petkom šalju njegovom kabinetu

  Slika sa likom Aleksandra Vučića pored Svete Petke, koja je na jučerašnjoj svečanosti u Vladičinom Hanu trebalo da premijeru bude uručena, ali je zamotana u celofan ostala na bini, ipak će biti poslata njegovom kabinetu.

  (9) detaljnije