Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pomoć starima

  • penzioneri poljoprivreda krava

    Međunarodni dan starih – od ruba egzistencije do glasačke manipulacije

    U godini koja na svom izmaku može, sve je izvesnije, postati i izborna, Vlada Srbije od danas je povećala penzije za 5,5%, od 1. januara za 14,8%, a od danas je počela i primena penzionerskih kartica za pogodnosti pri kupovini u trgovinskim objektima i radi, kako je rečeno, povećanja standarda. U realnosti, pored inflacije i minimalne poljoprivredne penzije nešto veće od 17.000 dinara, mnogi stari žive na rubu egzistencije, a i oni "zbrinuti“ poput korisnika niškog Gerontološkog centra su na obrocima jedva dovoljnim da prežive.

    (2) detaljnije
  • Vučić

    Vučić najavio podelu vitamina penzionerima do početka juna

    Kako bi penzioneri podigli imunitet svaki od njih do početka juna dobiće paket vitamina, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras na televiziji "Hepi".

    (57) detaljnije
  • stari

    Pomoć u kući za najugroženije Prokupčane

    Usluge pomoći u obezbeđivanju hrane koja uključuje po potrebi i nabavku namirnica, obezbeđivanje gotovih obroka, pripremu lakih obroka, osvežavajućih napitaka, pomoć pri hranjenju, kao i pomoć u održavanju lične higijene i higijene stana, plaćanje računa samo su neke od aktivnosti koje će biti realizovane tokom projekta “Pomoć u kući” kojim će biti obuhvaćeni svi građani sa teritorije Prokuplja, uključujući i i one iz seoskih sredina koji nisu u mogućnosti da se sami staraju.

    detaljnije
  • hrana

    Pretplatnici Gerontološkog centra u Nišu danima ne dobijaju hranu

    Nišlijama koji su teško bolesni, nepokretni i plaćaju Gerontološkom centru obroke, već danima hrana ne stiže na adresu, jer ni "Pčelica" više nema obavezu da dostavlja obroke koje priprema Studentski centar. Većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da Gerontološki centar nakon ukidanja vanrednog stanja ne sprovodi uslugu za koju je plaćen, da je za nju to vanredna situacija i da će zato apelovati da se sastane Gradski štab i reši problem.

    (15) detaljnije
  • paketi pomoci

    Paketi za pirotske penzionere ispod 30.000 dinara početkom juna

    Nakon penzionera sa primanjima ispod 15.000 dinara, pakete pomoći u Pirotu dobiće i stariji građani sa penzijama ispod 30.000 dinara, a javna nabavka je u toku i početkom juna krenuće distribucija.

    (1) detaljnije
  • pomoć

    Narednih dana Piroćanci će na kućnu adresu dobijati pakete pomoći

    Skoro 5.000 stanovnika Pirota dobiće prehrambeno-higijenske pakete pomoći, koje će volonteri donositi na adrese korisnika narednih dana. Volonteri učestvuju u pakovanju i raspoređivanju robe, a oni će i na kućnu adresu raznositi pakete narednih dana.

    (2) detaljnije
  • paketi

    Počela podela paketa penzionerima u Beloj Palanci

    Penzioneri sa primanjima manjim od 30.000 dinara u Beloj Palanci, njih 2.650, dobiće pakete pomoći sa namirnicima i higijenskim sredstvima, a njihova distribucija je krenula, kaže predsednik Opštine Goran Miljković, koji očekuje da se podela završi u narednih desetak dana.

    (2) detaljnije
  • penzioneri

    U Pirotu prvo paketi pomoći za one sa penzijama ispod 15.000 dinara

    Stariji Piroćanci koji primaju penziju manju od 15.000 dinara prvi će dobiti pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, kažu u Štabu, a oni će biti distribuirani i korisnicima tuge nege i pomoći, korisnicima Narodne kuhinje i samohranim roditeljima.

    detaljnije
  • Planinsko selo u centru borbe protiv MHE

    U Pirotu organizovana dostava lekova za meštane sela

    Posebna terenska služba koja će snabdevati lekovima meštane pirotskih sela od danas je počela sa radom, a građani će putem telefona prijavljivati koji su im lekovi potrebni i, ukoliko se neki od lekova plaćaju, po isporuci ih plaćati. Dostavljaće se lekovi za redovne hronične terapije, kao i lekovi za akutna stanja, a prijavljivanje za dostavu lekova moguće je na telefon 060/0570608.

    detaljnije
  • stari

    Mestima sa mnogo starijih koji žive sami potrebna veća pomoć volontera

    Zbog zabrane kretanja, brojni stariji u Srbiji osećaju se zarobljeno i bespomoćno, a ovaj osećaj još je jači u onim sredinama gde su uglavnom staračka domaćinstva, gde nema mnogo mladih kojih mogu da pomognu, kao što su zaplanjska sela. Naviknuti su na samoću i da sami sve rade, ali sada moraju da se oslone na pomoć drugih. Kažu, za sada im u pomoć prilaze volonteri i komšije.

    (4) detaljnije
  • pomoć

    U Pirotskom okrugu preko 300 volontera pomaže sugrađanima

    Najosnovnije namirnice, sredstva za higijenu i lekove svakodnevno oko 300 volontera u Pirotskom okrugu dostavlja starijim sugrađanima, a na telefone kol-centara javilo se skoro 1.000 građana. Bela Palanka nudi pomoć i za studente koji se nisu vratili kućama, a nemaju prevoz.

    detaljnije
  • geranto

    Gerontodomaćice pomažu starima u zabačenim kuršumlijskim selima

    Od kako se zbog pandemije svima preporučuje da ostanu kod kuće, a starijima od 65 godinama je i zabranjen izlazak, to je posebno pogodilo one starije i nemoćne koji žive sami u zabačenim mestima i nemaju nikoga ko bi im pomogao. Ovakvim vremešnim ljudima i u ovim danima pomažu gerontodomaćice iz Kuršumlije.

    detaljnije
  • Fiksni telefon poziv

    Vlada oformila telefonske linije za savete, pomoć i prijavu podizanja cena

    Kako bi građani dobili savete i preporuke stručnjaka u borbi protiv virusa korona, Vlada Srbije oformila je servis 19819, čije je pozivanje besplatno, a isto je i sa brojem 19920, na koji mogu zvati stariji građani ukoliko im je potrebna pomoć. Pokrenut je i sajt na kome se mogu prijavi oni koji žele da volontiraju, a tu je i posebna linija za prijavu podizanja cena namirnica.

    detaljnije
  • stari

    MUP starijima: U opštinama gde nema kontakt centara za pomoć, pozovite 192

    Uskoro će sve opštine imati kontakt centre za pomoć starijima od 65 godina, navode iz policije, a do tada oni mogu da pozovu broj 192, preko kojeg će biti upućeni na kol centre i volontere u svojim mestima. Iz policije poručuju starijima da nikako ne nasedaju i ne daju nikom novac za pomoć.

    (1) detaljnije
  • kontakt centar

    Pogledajte sve brojeve telefona za pomoć starijima na jugu Srbije (infografik)

    Niške opštine još pre nekoliko dana otvorile su kontakt centre za pomoć najstarijima koji zbog korone, vanrednog stanja i policijskog časa ne mogu da izlaze iz svojih domova. Svaki grad i opština na jugu Srbije ima volontere koji će pomagati onima kojima je to potrebno, a u Opštini Medijana otvorili su još jednu liniju.

    (3) detaljnije
  • stare i iznemogle osobe foto aleksandar kostic

    Pomoć za starije organizovana u Pirotskom okrugu i Vranju

    Humanitarna i taksi udruženja, udruženja građana, radio-amateri i građani sa teritorije Pirotskog okruga pridružili su se pozivu lokalnih samouprava da u toku vanrednog stanja pomognu pre svega starijim sugrađanima u dostavi neophodnih namirnica, lekova i drugih potrebština. U Vranju otvorena 2 broja na koji mogu da se jave građani kojima je potrebna pomoć u dostavi.

    detaljnije
  • Kreću Zimske patrole

    Siromašnim meštanima udaljenih pirotskih sela terencima dovoze pomoć

    Starijim meštanima udaljenih staroplaninskih sela pomoć je najpotrebnija tokom zime, kada sneg zna da napada i više od pola metra, a nakon prvog većeg snega ove godine u Pirotu kreću "Zimske patrole" kojima se doprema pomoć onima kojim je potrebna. U akciji učestvuju Crveni krst, Štab za vanredne situacije i Radio-klub Pirot .

    detaljnije
  • Muškarac živeo u teškim uslovima

    Radio-amateri iz Pirota nastavili da pomažu povređenom sugrađaninu

    Pomoć u novcu, odeći i obući, sakupili su članovi Radio-kluba Pirot za sugrađanina Radeta Ćirića, koji je upravo njihovim angažovanjem prevežen do bolnice, gde mu je pružena neophodna medicinska nega. Nakon oporavka u bolnici, Ćirić će biti smešten u neki od Domova za stare u okolini.

    (1) detaljnije
  • Teški uslovi za život

    Pirotski radio-amateri pomogli iznemoglom sugrađaninu

    Zbog nemogućnosti da kola Hitne pomoći odmah reaguju po pozivu i dođu do sela Sinja Glava, gde se nalazio 53-godišnji muškarac kome je pomoć lekara bila neophodna, reagovali su članovi Radio-kluba Pirot koji su iznemoglog Radeta Ćirića dovezli do zdravstvene ustanove, gde je zbrinut. Članovi Radio-kluba Pirot često pomažu ugroženim sugrađanima, a i ove zime će nastaviti da proveravaju stanje na putevima po pirotskim selima, ukoliko sneg zaveje i da sa Crvenim krstom dele pomoć meštanima u udaljenim selima.

    (1) detaljnije
  • Sa Crvenim krstom dopremaju osnovne namirnice meštanima udaljenih sela

    Radio-amateri iz Pirota u zimskim patrolama po staroplaninskim selima

    Kako bi proverili da li su putevi do udaljenih planinskih sela prohodni, ali i da bi pomogli meštanima tih sela kojima je pomoć potrebna, članovi Radio kluba Pirot u saradnji sa Crvenim krstom i Štabom za vanredne situacije organizovali su “Zimske patrole” kojima ovih dana obilaze pirotska sela.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: