Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pomor ribe

 • Uginuće riba

  Za ribočuvare uginuće riba u Vlasini sporadično, građani tvrde da je spuštanje brane uzrok pomora

  U selu Konopnica kroz koje protiče reka Vlasina, po snimcima koji su se pojavili na Jutjubu, uginuo je veliki broj krkuša, a iz Ribolovočkog udruženja u Leskovcu tvrde da se ne radi o pomoru, već o sporadičnom uginuću koje je nastalo usled gradnje privatnog bedema na izlazu iz Vlasotinca. Međutim, građani upućeni u celu situaciju smatraju je uginuće nastalo usled punjenja brane u Vlasotincu.

  (3) detaljnije
 • pomor riba

  Kuršumlijskoj fabrici "Simpo Šik" sudi se zbog pomora ribe na Toplici u 2019. godini

  U Privrednom sudu u Nišu u toku je sudski postupak protiv kuršumlijske firme "Simpo Šik" i njenog direktora Milorada Andrejića zbog sumnje da su u avgustu 2019. godine iz fabrike ispuštene otpadne vode i time ugrožen opstanak riba u reci Toplici. Da je sudski postupak pokrenut po prijavi nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine pisao je CINS , Južnim vestima u Privrednom sudu potvrđeno je da je reč o privrednom prestupu koji se odnosi na zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

  (4) detaljnije
 • ribe

  Reka nadošla, a otpad ugušio ribe u Južnoj Moravi kod Mezgraje

  U Južnoj Moravi, nizvodno od ušća Nišave kod Mezgraje, juče su plutale uginule ribe, a iz ribočuvarske službe Južna Morava 2, kažu da je pomor riba izazvan muljem i otpadnim materijama koje je sa dna podigao veći nivo Nišave. Ribolovci kažu da se osećao smrad iz kanalizacije, te da je upravo ta otpadna voda krivac za uginuće.

  (7) detaljnije
 • riba pomor

  Uzrok pomora ribe u Gabrovačkoj reci još nepoznat

  Rezultati analize uginule ribe u Gabrovačkoj reci su gotovi, ali još nisu stigli u Niš, navode u niškom Osnovnom javnom tužilaštvu. Uzrok pomora trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje, a ako je bilo trovanja, tražiće se krivci u daljoj istrazi.

  (7) detaljnije
 • riba pomor

  Uginula riba iz Gabrovačke reke na ispitivanju, čekaju se rezultati

  Nakon pomora u Gabrovačkoj reci u sredu popodne 6. maja, uginulu ribu ribočuvari su odneli na beogradski Veterinarski institut radi ispitivanja. Rezultati analiza očekuju se do kraja nedelje.

  (4) detaljnije
 • riba pomor

  Pomor riba u Gabrovačkoj reci

  Više hiljada mrtve ribe plutalo je Gabrovačkom rekom, procenjuju iz Ribočuvarske službe i kažu da čekaju izlazak na teren policije, tužilaštva i inspektora. Navode da se pomor dogodio danas oko 18 sati, a uzrok uginuća je za sad nepoznat.

  (15) detaljnije
 • pomor juzna morava leskovac

  Novi pomor riba u Južnoj Moravi

  Drugi put za mesec dana uginule ribe plutaju Južnom Moravom. Do pomora je došlo u okolini Leskovca, a u Ribolovačkoj službi "Veternica" kažu da su na terenu i vade uginule ribe iz reke.

  detaljnije
 • južna morava pomor

  Ministarstvo nije utvrdilo ko je krivac za pomor ribe u Južnoj Moravi

  Šta je tačan razlog pomora velikog broja riba koje su početkom jula ribolovci izvukli iz Južne Morave kod Vladičinog Hana, iz Ministarstva zaštite životne sredine nisu mogli da sa sigurnošću utvrde, jer je uginula riba, kažu, bila u stanju raspadanja tako da nije bilo moguće obaviti uzorkovanje.

  (7) detaljnije
 • južna morava pomor

  Novi pomor riba kod Vladičinog Hana

  Veliki broj mrtvih riba izvađen je iz Južne Morave u blizini Mominog kamena. Ribolovci koji tu dolaze, sumnjaju da je do uginuća došlo zbog ispuštanja štetnih materija iz obližnje fabrike. Nadležni kažu da su službe na terenu i da utvrđuju uzroke.

  (2) detaljnije
 • pomor ribe jablanica 2019

  Pomor riba u Jablanici kod Lebana i Medveđe

  Veliki broj uginulih riba plutao je ovih dana rekom Jablanicom. Ribari kažu da su pomor primetili kod lebanskog sela Malo Vojlovce i u okolini Medveđe. Nadležni obilaze teren i prate situaciju. Uzrok pomora zasad se ne zna.

  (1) detaljnije
 • pomor riba

  Pomor riba u jezeru kraj Leskovca, nadležni na terenu

  Veliki broj mrtvih riba izvađen je iz veštačkog jezera kod Turekovca, u blizini Leskovca. Ribolovci koji ovde dolaze sumnjaju da je do pomora došlo zbog ispuštanja štetnih materija iz obližnje fabrike za preradu mesa. Nadležni kažu da su sve službe na terenu i da rade na pronalaženju krivca.

  detaljnije
 • Mrtve ribe u Jablanici

  Rudnik "Lece" isušio deo reke, pomor ribe u Jablanici

  Oko 150 kilograma mrtve ribe izvađeno je u Lebanu iz reke Jablanice pre nekoliko dana. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine izašla je na teren, konstatovala je ovaj veliki pomor ribe i utvrdila da je rudnik "Lece" ispumpavanjem Jablanice za svoje potrebe praktično isušio reku, zbog čega su ribe uginule.

  (5) detaljnije
 • Pomor-riba-DM

  Pomor riba u Južnoj Moravi

  Ispod Šelinskog mosta kod Vladičinog Hana u petak ujutru sakupljeno je oko 140 kilograma potrovane ribe, a nešto manja količina sakupljena je u Donjoj Lokošnici nadomak Leskovca, potvrđeno je Južniom vestima u Ribolovačkom udruženju "Veternica".  

  (3) detaljnije
 • ribe-Kutinska-reka-Niska-Banja

  Pomor ribe u Kutinskoj reci

  U niškom naselju Nikola Tesla, tik uz obalu Kutinske reke, primećen je veći broj uginulih riba. Nadležni kažu da se uzrok ne zna i savetuju građanima da ne sakupljaju uginulu ribu za jelo.

  detaljnije
 • pomor tesica

  Manji pomor ribe na Južnoj Moravi kod Tešice

  Pored obale Južne Morave u aleksinačkom selu Tešica sakupljena je manja količina uginule ribe, a uzrok ovog pomora je najverovatnije zagađenje reke.

  detaljnije
 • pomor riba

  Pomor ribe u Toplici

  Par hiljada komada uginulih mrena, skobalja, krkuša i klenova sakupili su ribočuvari u Toplici nakon pomora koji se dogodio u nedelju na toku ove reke u blizini Žitorađe. 

  (4) detaljnije
 • Pomor riba

  Pomor riba u Jablanici

  Mrtva jata riba uslikali su danas popodne članovi Udruženja ribolovaca iz Lebana kod sela Ždeglovo, upravo na mestu gde se nalazi cev za otpadne vode iz lokalne hladnjače.

  (4) detaljnije
 • Pomor-riba-u-Svrljiskom-Timoku-jul-2015-Kosta-JUZNE-VESTI.JPG

  Novi pomor riba u Svrljiškom Timoku

  Kroz Svrljišku klisuru, od sela Niševca, ribolovci, ribočuvari i meštani sakupljaju desetine kilograma uginule ribe. Meštani strahuju i za svoje zdravlje zbog navodnjavanja bašti iz Timoka, ali i neprijatnog mirisa koji se uveče širi selom.

  (1) detaljnije
 • kursumlija-arhiva.jpg

  Kuršumlija: pomor ribe u Toplici

  Usled promena toka kuršumlijske reke Toplice koja je ostala bez vode, u samo centru, na potezu od oko 150 metara, došlo je do manjeg pomora ribe.

  detaljnije
 • IMG-0191.jpg

  Pomor ribe u Svrljiškom Timoku

  Na potezu reke od Svrljiga do Niševca u četvrtak, 20. juna oko 17:30h, nakon dojave o pomoru, inspektori, ribolovci i meštani sakupili su za 2 dana više od 11.500 komada uginule riblje mlađi.

  (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da se provere one merdevine što drže kablove kod most umesto potencijalne samoubilacke bandere... Da nije tu problem ako su se merdevine onesvestile od omorinu.

Vladimir Zdravković čitalac

Tekst: Košarkaši Belgije ne žele da igraju odloženi meč