Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

povećanje cena

 • Maline

  Otkupna cena malina u leskovačkom kraju 320 dinara, rod manji nego prethodnih godina

  Voćari na jugu Srbije godinama unazad suočavaju se sa problemima prilikom otkupne cene njihovih proizvoda, a malinari su ove godine konačno dočekali, kažu, dobru cenu. Na većini otkupnih mesta trenutna cena maline u leskovačkom kraju iznosi 320 dinara, dok malinari očekuju da se ona uveća, s obzirom na to da se u pojedinim delovima Srbije za kilogram maline plaća imeđu 350 i 400 dinara, ali i zbog roda koji je dosta manji nego prethodnih godina.

  (1) detaljnije
 • vrtic

  Skuplji boravak dece u leskovačkim vrtićima

  Umesto 3.716 dinara, koliko su do sada plaćali roditelji dece u leskovačkim vrtićima, ta cena će sada iznositi 4.545 dinara, s obzirom da je odluku prihvatilo Gradsko veće. Kao razlozi za poskupljenje navedeni su pre svega oni ekonomski jer se broj dece u vrtićama smanjio tokom pandemije, ali i to što se cena nije menjala poslednjih 6 godina.

  detaljnije
 • radijator

  Grejanje u Nišu poskupelo bez obaveštenja građana

  Mnoge građane u Nišu iznenadili su računi za grejanje za novembar na kojima je isporučena energija naplaćena skuplje nego u oktobru. Iako ovo poskupljenje nije aminovano na Gradskom veću, niti je bilo prethodne najave iz Toplane, varijabilni deo obračunat je po ceni većoj za više od 10 %.

  (25) detaljnije
 • točenje goriva

  Gorivo ponovo poskupelo, "poskupljuje i život"

  Cene goriva na pumpama u Srbiji prethodnih dana "udarile su u plafon" i to svega dva meseca nakon što su završeni protesti zbog prethodnog poskupljenja, zbog kojeg je već u Nišu za 20 dinara skuplja vožnja taksijem, kao i autobuske karte do nekih destinacija. Poljoprivrednici se žale, jer "skače" cena proizvodnje, a ekonomista Boban Stojanović kaže da bi i država mogla da bude oštećena zbog ovih skupoća.

  (17) detaljnije
 • benzinska stanica

  Gorivo u Srbiji skuplje nego u Nemačkoj, država može da snizi cenu

  Protestni zvuci sirena iz automobila su utihnuli, iako se cene goriva nisu smanjile, a da je ono i dalje skupo pokazuje činjenica da je u Srbiji litar dizela za oko 8 dinara skuplji nego u Nemačkoj, koja spada u zemlje sa natprosečnom cenom goriva. Osim kompanija koje nude popuste, kako kaže profesor Ekonomskog fakulteta Boban Stojanović, ako bi država iskoristila zakonsku mogućnost i smanjila akcize, građani bi mogli da plaćaju litar benzina i 10 dinara jeftinije nego sada.

  (18) detaljnije
 • autobuska

  Peronske karte na autobuskoj poskupele, Nišlije nezadovoljne

  Odnedavno samo ulazak na glavnu autobusku stanicu u Nišu košta čak 300 dinara, i to za one koji nigde ne putuju. Putnici koji se ne voze autobusima "Niš ekspresa" za peronsku kartu odskora plaćaju 160 dinara. Nišlije nezadovoljne.

  (34) detaljnije
 • 490x370-g-kuca.jpg

  Grad Niš bi da preispita cene usluga koje plaća javnim preduzećima

  Cene usluga koje pojedina javna i javno komunalna preduzeća dostavljaju Gradu na naplatu su naduvane, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

  (10) detaljnije
 • gradsko-vece-leskovac.jpg

  Komunalna preduzeća povećala cene usluga Direkciji

  Održavanje javne higijene, gradskog zelenila i korišćenje radne mašine leskovačka Direkcija će ubuduće "Komunalcu" i "Grdelici" plaćati po 30 odsto većoj ceni, odlučilo je leskovačko Gradsko veće.

  detaljnije
 • skupstina-leskovac.jpg

  Povećanje cene vode i otpuštanja u Leskovcu

  Prema predlogu odluke o rebalansu gradska kasa Leskovca biće manja za 56 miliona dinara, a gradonačelnik je najavio i povećanje cene vode za 30 odsto, kao i otpuštanje oko 80 radnika.

  (5) detaljnije