Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pozorišni festival

 • Pozorište "Bora Stanković"

  Najviše nagrada za predstavu “Nečista krv” vranjskog pozorišta na festivalu u Šapcu

  Polovinu nagrada na na festivalu najboljih predstava institucionalnih pozorišta Srbije “Pozorišno proleće” dobilo je Pozorište “Bora Stanković” iz Vranja za predstavu “Nečista krv” koju je režirao Jug Đorđević, osvojivši četiri od osam nagrada. Vranjancima su pripale nagrade za najbolju režiju, scenografiju, ženski ansambl i dramatizaciju.

  detaljnije
 • pozoriste sedista foto a.k.

  Sedam pozorišnih predstava na ovogodišnjem “Joakimu” u Vranju

  Selektorka festivala, dramaturškinja Branislava Ilić, odabrala je 7 predstava koje će se naći u takmičarskom delu repertoara 56. Pozorišnog festivala “Joakim Vujić” koji se održava od 26. oktobra do 2. novembra u Vranju. Ovogodišnji festival održava se pod sloganom “Strah, smeh, sloboda”, a osim Leskovčana, koji će se predstaviti sa 2 predstave, nastupiće i trupe iz Kruševca, Šapca, Pirota, Vranja i koprodukcija iz Novog Pazara i Lazarevca.

  (1) detaljnije
 • urban fest

  "Urban fest" umesto na pozornicama širom Niša, ove godine u onlajn izdanju

  Festival akademskih pozorišta "Urban fest" i ove godine održaće se od 1. do 5. septembra, ali predstave neće biti igrane na otvorenom, već će zainteresovani moći da ih prate na internetu. Kako kažu u niškom Studentskom kulturnom centru, ovaj festival biće rekapitulacija najboljih predstava koje su izvedene u protekloj deceniji na "Urban festu".

  (1) detaljnije
 • Pozorište Vranje

  Izabrane predstave za Festival “Joakim Vujić", selektorka kaže kod većine vidljiva potraga za komedijom

  Iako je 56. Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” trebalo da bude održan maja u Vranju, on je zbog pandemije odložen, ali je usvojena selekcija 7 predstava koje će učestvovati u takmičarskom programu, a po izboru dramaturga Branislave Ilić. Fokus prethodne sezone bio je na domaćem tekstu, napisala je Ilićeva, dok je ove godine kod većine pozorišta je vidljiva potraga za komedijom.

  detaljnije
 • predstava svici

  Dve predstave iz Leskovca igraće se na Festivalu “Joakim Vujić” u Vranju

  Predstave Svici i Ako se probudiš ili kao da je važno Narodnog pozorištta u Leskovcu uvrštene su u selekciju 56. Festivala “Joakim Vujić” koji će, nakon ukidanja vanrednog stanja, biti održan u Vranju.

  detaljnije
 • daske humanosti

  Prvi pozorišni festival "Daske humanosti" za pomoć Dečijoj klinici

  Ljubitelji pozorišta imaće prilike da uživaju u izvedbama teatra iz Niša, Kragujevca i Lebana na Prvom humanitarno-pozorišnom festivala "Daske humanosti“ koji će biti održan u subotu i nedelju, 22. i 23. februara na sceni Pozorišta lutaka u Nišu. Prihod od prodaje karata, navode organizatori, biće usmeren ka Dečijoj internoj klinici i odeljenju neonatalogije.

  (1) detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković" Vranje

  Pozorišni festival “Joakim Vujić” maja u Vranju

  Vranjanci će tokom maja moći da pogledaju najbolja pozorišna ostvarenja u svom gradu koji će, sa pozorištem "Bora Stanković" biti domaćin jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji “Joakim Vujić”.

  detaljnije
 • nišvil 2019

  Počeo "Nišvil teatar", večerašnji program u Pozorištu i Oficirskom domu

  Komedija Vilijama Šekspira Kako vam drago, u izvođenju niškog i kruševačkog pozorišta, otvorila je "Nišvilov teatar". Publika će u narednim danima moći da pogleda 17 predstava iz 7 zemalja, a večerašnji program se, zbog lošeg vremena, seli u zatvoren prostor.

  (2) detaljnije
 • Nišvil teatar

  "Nišvilov" teatarski festival "Tvrđava pobune i provokacija" počinje u petak

  Pod sloganom "Tvrđava pobune i provokacija" odigraće se ovogodišnji Nišvilov pozorišni festival koji će, prema najavama organizatora, za 10 dana imati 3 premijere, a publika će moći da vidi 17 predstava iz 7 zemalja. Teatarski festival počinje u petak, 2. avgusta i trajaće do 11. avgusta, a glumci će komade izvoditi na nekoliko lokacija u Nišu.

  (3) detaljnije
 • Predstava-Sladoled1;-foto:-Narodno-pozoriste-Nis

  Predstava niškog Pozorišta na "Gavranfestu" u Pragu

  Jedini predstavnik Srbije na "Gavranfestu" u Pragu biće predstava niškog Narodnog pozorišta "Sladoled". Niški teatar dobio je poziv od festivala na kome se izvode isključivo predstave autora Mire Gavrana, a koji će se održati oktobra ove godine.

  (3) detaljnije
 • dom kulture radan

  Predstave osnovaca i srednjoškolaca narednih dana u Lebanu

  Ljubitelji pozorišne umetnosti moći će narednih dana da odgledaju 13 predstava koje su spremile amaterske trupe osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Predstave se igraju 7. i 8. juna u Domu kulture "Radan" u Lebanu.

  (1) detaljnije
 • predstava Kepler foto i.m

  Predstava iz Vranja na festivalu u Doboju

  Predstava "Kepler 452B" Tijane Grumić, u režiji mladog reditelja Juga Đorđevića, uvrštena je u takmičarsku selekciju 19. Međunarodnog festivala "Teatar fest". Vranjski ansambl nastupiće 23. maja od 20 sati na sceni Centra za kulturu Doboj.

  detaljnije
 • Narodno pozorište Niš

  Trupa iz Makedonije na šestoj večeri "Teatra na raskršću"

  Ljubitelji teatra imaće priliku da večeras od 20 sati pogledaju još jednu takmičarsku predstavu na međunarodnom festivalu "Teatar na raskršću“. Na scenu Narodnog pozorišta u Nišu izaći će trupa Dramskog teatra Skoplje, a izvešće predstavu "Festen“ rađenu po motivima istoimenog filma Dejvida Eldridža.

  (3) detaljnije
 • putujuće pozorište šopalović

  Rediteljka “Putujećeg pozorišta Šopalović”: Živimo u vremenu novog totalitarizma

  Predstava "Putujuće pozorište Šopalović" premijerno će biti izvedena 11. marta u niškom Narodnom pozorištu. Rediteljka predstave Tanja Mandić Rigonat ističe da će ova verzija biti jedinstvena po songovima, ali i tome što može da se napravi paralela između Drugog svetskog rata, perioda u kojem je radnja predstave smeštena, i aktuelnog trenutka.

  detaljnije
 • Narodno pozorište

  Niški pozorišni festival u martu - 7 takmičarskih predstava i bogat prateći program

  Novi regionalni festival “Teatar na raskršću”, kako kažu u Narodnom pozorištu, 11. marta 2019. biće otvoren predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" i trajaće do 19. marta. Pored 7 takmičarskih predstava, dodaju, biće organizovane brojne tribine, predavanja i izložbe, a planiran je i veliki broj nagrada. Festival je zvanično dobio i Programski savet, koji čine pozorišni ljudi, na čelu sa režiserom Nebojšom Bradićem.

  detaljnije
 • Bolivud aleksinac Jerinić

  Trifunovića kolege proglasile moralnim pobednikom festivala u Aleksincu

  Ni treće veče na festivalu pozorišnih predstava u Aleksincu nije proteklo bez bunta zbog izbacivanja komada u kome glumi Sergej Trifunović sa ove manifestacije. Izvodeći predstavu "Bolivud" na festivalu u Aleksincu, glumci su sami proglasili Trifunovića za dobitnika nagrade koju su sami osmislili - "Moralni pobednik".

  (6) detaljnije
 • Bozji ljudi scena iz predstave foto i.m.

  Vranje u duhu 38. Borinih pozorišnih dana

  Premijerom predstave "Božji ljudi“ rediteljke Nataše Radulović, u nedelju su u Vranju otvoreni 38. "Borini pozorišni dani", jedan od najstarijih pozorišnih festivala u Srbiji. Iako već 6 godina Vranje nema zgradu pozorišta, festivalski duh je nastavio da živi na alternativnoj sceni Doma Vojske, gde je sinoć premijerno izvedena predstava vranjskog ansambla i gde će do kraja festivala biti izvedeno još 5 predstava.

  detaljnije
 • cvece male ide

  "Cveće male Ide" niškog Lutkarskog najbolja predstava na "Malom Joakimu"

  Na Jedanaestom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade "Mali Joakim" predstavi niškog Lutkarskog pozorišta “Cveće male Ide” dodeljen je gran pri za najbolju predstavu u celini. Stručni žiri je nagradu za najbolju režiju dodelio Mariji Krstić koja je režirala ovaj komad, dok je nagradu za glumačko ostvarenje dobila Mirjana Đorđević za ulogu male Ide.

  detaljnije
 • maja mitić

  “Nišvil džez teatar biće južni BITEF”

  Kao uvertira za muzički festival, večeras počinje Nišvil džez teatar, a selektorka programa Maja Mitić najavljuje 16 angažovanih predstava sa 4 kontinenta. Ovakav festival je nasušna potreba za publiku, dodaje Mitićeva, i najavljuje da će Niš za par godina, ovim tempom i uz veći budžet, dobiti pozorišni festival koji će biti po ugledu na čuveni BITEF.

  detaljnije
 • nišvil

  U prodaji karte za dve predstave “Nišvil” džez teatra

  Ulaz na većinu predstava koje će biti izvedene u okviru "Nišvil" džez teatarskog festivala biće besplatan, a za predstave "Bolivud" Narodnog pozorišta iz Beograda i "Legenda o Beloj Dami" teatra iz Šangaja treba izdvojiti po 500 dinara. Program počinje u petak 3. avgusta.

  detaljnije