Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

pozorišni festival

 • daske humanosti

  Prvi pozorišni festival "Daske humanosti" za pomoć Dečijoj klinici

  Ljubitelji pozorišta imaće prilike da uživaju u izvedbama teatra iz Niša, Kragujevca i Lebana na Prvom humanitarno-pozorišnom festivala "Daske humanosti“ koji će biti održan u subotu i nedelju, 22. i 23. februara na sceni Pozorišta lutaka u Nišu. Prihod od prodaje karata, navode organizatori, biće usmeren ka Dečijoj internoj klinici i odeljenju neonatalogije.

  (1) detaljnije
 • Pozorište "Bora Stanković" Vranje

  Pozorišni festival “Joakim Vujić” maja u Vranju

  Vranjanci će tokom maja moći da pogledaju najbolja pozorišna ostvarenja u svom gradu koji će, sa pozorištem "Bora Stanković" biti domaćin jednog od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji “Joakim Vujić”.

  detaljnije
 • nišvil 2019

  Počeo "Nišvil teatar", večerašnji program u Pozorištu i Oficirskom domu

  Komedija Vilijama Šekspira Kako vam drago, u izvođenju niškog i kruševačkog pozorišta, otvorila je "Nišvilov teatar". Publika će u narednim danima moći da pogleda 17 predstava iz 7 zemalja, a večerašnji program se, zbog lošeg vremena, seli u zatvoren prostor.

  (2) detaljnije
 • Nišvil teatar

  "Nišvilov" teatarski festival "Tvrđava pobune i provokacija" počinje u petak

  Pod sloganom "Tvrđava pobune i provokacija" odigraće se ovogodišnji Nišvilov pozorišni festival koji će, prema najavama organizatora, za 10 dana imati 3 premijere, a publika će moći da vidi 17 predstava iz 7 zemalja. Teatarski festival počinje u petak, 2. avgusta i trajaće do 11. avgusta, a glumci će komade izvoditi na nekoliko lokacija u Nišu.

  (3) detaljnije
 • Predstava-Sladoled1;-foto:-Narodno-pozoriste-Nis

  Predstava niškog Pozorišta na "Gavranfestu" u Pragu

  Jedini predstavnik Srbije na "Gavranfestu" u Pragu biće predstava niškog Narodnog pozorišta "Sladoled". Niški teatar dobio je poziv od festivala na kome se izvode isključivo predstave autora Mire Gavrana, a koji će se održati oktobra ove godine.

  (3) detaljnije
 • dom kulture radan

  Predstave osnovaca i srednjoškolaca narednih dana u Lebanu

  Ljubitelji pozorišne umetnosti moći će narednih dana da odgledaju 13 predstava koje su spremile amaterske trupe osnovaca i srednjoškolaca iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Predstave se igraju 7. i 8. juna u Domu kulture "Radan" u Lebanu.

  (1) detaljnije
 • predstava Kepler foto i.m

  Predstava iz Vranja na festivalu u Doboju

  Predstava "Kepler 452B" Tijane Grumić, u režiji mladog reditelja Juga Đorđevića, uvrštena je u takmičarsku selekciju 19. Međunarodnog festivala "Teatar fest". Vranjski ansambl nastupiće 23. maja od 20 sati na sceni Centra za kulturu Doboj.

  detaljnije
 • Narodno pozorište Niš

  Trupa iz Makedonije na šestoj večeri "Teatra na raskršću"

  Ljubitelji teatra imaće priliku da večeras od 20 sati pogledaju još jednu takmičarsku predstavu na međunarodnom festivalu "Teatar na raskršću“. Na scenu Narodnog pozorišta u Nišu izaći će trupa Dramskog teatra Skoplje, a izvešće predstavu "Festen“ rađenu po motivima istoimenog filma Dejvida Eldridža.

  (3) detaljnije
 • putujuće pozorište šopalović

  Rediteljka “Putujećeg pozorišta Šopalović”: Živimo u vremenu novog totalitarizma

  Predstava "Putujuće pozorište Šopalović" premijerno će biti izvedena 11. marta u niškom Narodnom pozorištu. Rediteljka predstave Tanja Mandić Rigonat ističe da će ova verzija biti jedinstvena po songovima, ali i tome što može da se napravi paralela između Drugog svetskog rata, perioda u kojem je radnja predstave smeštena, i aktuelnog trenutka.

  detaljnije
 • Narodno pozorište

  Niški pozorišni festival u martu - 7 takmičarskih predstava i bogat prateći program

  Novi regionalni festival “Teatar na raskršću”, kako kažu u Narodnom pozorištu, 11. marta 2019. biće otvoren predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" i trajaće do 19. marta. Pored 7 takmičarskih predstava, dodaju, biće organizovane brojne tribine, predavanja i izložbe, a planiran je i veliki broj nagrada. Festival je zvanično dobio i Programski savet, koji čine pozorišni ljudi, na čelu sa režiserom Nebojšom Bradićem.

  detaljnije
 • Bolivud aleksinac Jerinić

  Trifunovića kolege proglasile moralnim pobednikom festivala u Aleksincu

  Ni treće veče na festivalu pozorišnih predstava u Aleksincu nije proteklo bez bunta zbog izbacivanja komada u kome glumi Sergej Trifunović sa ove manifestacije. Izvodeći predstavu "Bolivud" na festivalu u Aleksincu, glumci su sami proglasili Trifunovića za dobitnika nagrade koju su sami osmislili - "Moralni pobednik".

  (6) detaljnije
 • Bozji ljudi scena iz predstave foto i.m.

  Vranje u duhu 38. Borinih pozorišnih dana

  Premijerom predstave "Božji ljudi“ rediteljke Nataše Radulović, u nedelju su u Vranju otvoreni 38. "Borini pozorišni dani", jedan od najstarijih pozorišnih festivala u Srbiji. Iako već 6 godina Vranje nema zgradu pozorišta, festivalski duh je nastavio da živi na alternativnoj sceni Doma Vojske, gde je sinoć premijerno izvedena predstava vranjskog ansambla i gde će do kraja festivala biti izvedeno još 5 predstava.

  detaljnije
 • cvece male ide

  "Cveće male Ide" niškog Lutkarskog najbolja predstava na "Malom Joakimu"

  Na Jedanaestom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade "Mali Joakim" predstavi niškog Lutkarskog pozorišta “Cveće male Ide” dodeljen je gran pri za najbolju predstavu u celini. Stručni žiri je nagradu za najbolju režiju dodelio Mariji Krstić koja je režirala ovaj komad, dok je nagradu za glumačko ostvarenje dobila Mirjana Đorđević za ulogu male Ide.

  detaljnije
 • maja mitić

  “Nišvil džez teatar biće južni BITEF”

  Kao uvertira za muzički festival, večeras počinje Nišvil džez teatar, a selektorka programa Maja Mitić najavljuje 16 angažovanih predstava sa 4 kontinenta. Ovakav festival je nasušna potreba za publiku, dodaje Mitićeva, i najavljuje da će Niš za par godina, ovim tempom i uz veći budžet, dobiti pozorišni festival koji će biti po ugledu na čuveni BITEF.

  detaljnije
 • nišvil

  U prodaji karte za dve predstave “Nišvil” džez teatra

  Ulaz na većinu predstava koje će biti izvedene u okviru "Nišvil" džez teatarskog festivala biće besplatan, a za predstave "Bolivud" Narodnog pozorišta iz Beograda i "Legenda o Beloj Dami" teatra iz Šangaja treba izdvojiti po 500 dinara. Program počinje u petak 3. avgusta.

  detaljnije
 • tri sestre predstava foto pozorište Bora Stanković

  Predstava iz Vranja ponovo na festivalu u Rusiji

  Nakon nepunih godinu dana, ansambl pozorišta "Bora Stanković” ponvo putuje u Rusiju, ovoga puta u grad Omsk, gde će u subotu, sa predstavom "Tri sestre", u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastupiti na Međunarodnom pozorišnim festivalu "Akademija”.

  detaljnije
 • pozoriste vranje KEPLER foto i.m

  Nagrade za predstavu iz Vranja na Festivalu "Joakim Vujić"

  Na prestižnom pozorišnom Festivalu koji se ove godine održao u Novom Pazaru, predstava vranjskog pozorišta “Kepler 452 -B” Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, osvojila je specijalnu nagradu stručnog žirija za predstavu, a glumici Jeleni Filipović pripala je nagrada za najboljeg mladog glumca.

  detaljnije
 • gimnazijalci lebane

  Gimnazijalci iz Lebana najbolji na pozorišnim susretima u Kragujevcu

  Nakon što su prošli selekciju od 27 pozorišnih trupa gimnazijalaca iz čitave Srbije, teatar iz Lebana, koji je, među 14 odabranih trupa, nastupio sa predstavom Sve je u redu, u svoje rodno mesto doneo je prvu nagradu sa Pozorišnih susreta gimanzijalaca koji su se održali u Kragujevcu.

  detaljnije
 • tri sestre predstava vranje foto i.m.

  Predstava iz Vranja ponovo na festivalu u Rusiji

  Nakon veoma uspešnog učešća na Festivalu "Lipecke pozorišne svečanosti" u Rusiji, gde je osvojila Gran prix , predstava vranjskog pozorišta "Tri sestre" u režiji Trajčeta Gjorgieva, ponovo će gostovati u Rusiji gde je ovoga puta uvrštena u selekciju festivala "Akademia" u Omsku.

  detaljnije
 • predstava Kepler foto i.m

  Predstava vranjskog pozorišta na 63. "Sterijinom pozorju"

  I drugu godinu zaredom Vranjanci će se, nakon predstave "Ruža uvela", predstaviti na prestižnom "Sterijinom pozorju", ovoga puta sa predstavom “Kepler 452 - B” po tekstu Tijane Grumić, u režiji mladog Juga Đorđevića, a koja je uvrštena u zvaničnu selekciju festivala.

  detaljnije