Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

predavanje

 • centar za strucno usavrsavanje

  U Leskovcu predavanje o neplodnosti

  Kako sterilitet može uticati na život, ali i kako se može izlečiti, moći će da čuju Leskovčani na predavanju koje će se održati večeras, 7. decembra u 18:30 u Centru za stručno usavršavanje. O sterilitetu će govoriti subspecijalista ove oblasti doktor Dejan Mitić.

  detaljnije
 • gigina kuca

  U Vlasotincu predavanje o stvaranju Kraljevine SHS

  Koji su događaji prethodili i kako je nastala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, moći će da čuju Vlasotinčani na predavanju koje će se održati u petak, 7. decembra u 19 sati u "Giginoj kući". Predavanje će održati Momčilo Pavlović, a ulaz je slobodan.

  (1) detaljnije
 • univerzitetska

  U Nišu predavanje o srpskoj kulturi i tradiciji

  O karakteristikama srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, o (dis)kontitnuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu i izazovima globalnog društva, govoriće docent Filozofskog fakulteta Jelena Petković. Akademsko predavanje "Kultura Srbije između tradicije i modernizacije", kako je najavljeno iz EU info kutka, biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u sredu 5. decembra u 18 sati.

  (6) detaljnije
 • Rubenz Pejzaž s dugom

  U SKC-u o baroknoj priči Petera Paula Rubensa

  Jedan od najvećih baroknih slikara na svetu Peter Paul Rubens biće tema predavanja Kamenka M. Markovića, koje će se održati večeras, 30. novembra u sali Studentskog kulturnog centra Niš.

  (1) detaljnije
 • zvezde

  Predavanje "Mitovi i zvezde" na PMF-u

  O pojavama u svemiru i tome kako su ih neki drevni narodni tumačili i oko njih stvarali mitove, govoriće na predavanju u četvrtak, 29. novembra od 20 sati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu profesor Dragan Gajić.

  (1) detaljnije
 • knjiga

  U Nišu predavanje o zapadnjaku koji je pisao o Japanu

  Književno predavanje o Lefkadiju Hernu, zapadnjaku koji je u japanskom narodu stekao gotovo kultni status prikupljanjem starih japanskih priča i njihovom nadogradnjom, kako najavljuju iz Udruženja "Taka", biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u sredu 28. novembra od 18 sati.

  detaljnije
 • zastava SAD

  Predavanje o Danu zahvalnosti u niškom Američkom kutku

  Oni koji bi da nauče više o jednom od najpoznatijih praznika u Sjedinjenim Američkim Državama - Danu zahvalnosti, mogu to da urade u Američkom kutku u Nišu, u četvrtak 22. novembra od 14:30. Tog dana se preko Atlantika i proslavlja ovaj praznik.

  (4) detaljnije
 • instrumenti muzika sala

  Tribina i izložba u sećanje na umetnika Borivoja Popovića

  Povodom 100 godina od rođenja Borivoja Popovića, umetnika i pedagoga srpske muzičke scene 20. veka, u Nišu će u petak 23. novembra, kako najavljuju organizatori, u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke “Nikola Tesla” biti održana tribina i izložba.

  detaljnije
 • simfonijski

  Serija predavanja "U potrazi za smislom" u niškom Simfonijskom

  O poreklu univerzuma i života, smislu vere u Boga, života, te ulozi crkve, poznati teolog i filozof Radiša Antić govoriće u Niškom simfonijskom orkestru. Serija od pet predavanja održavaće se, kažu u Hrišćanskoj adventističkoj crkvi, od 14. do 18. novembra.

  detaljnije
 • narodna biblioteka

  Veče poezije Aleksandra Bloka u utorak u Nišu

  Delo Aleksandra Bloka, jednog od najznačajnih ruskih pesnika i predstavnika simbolizma, studenti i profesorka niškog Filozofskog fakulteta predstaviće ljubiteljima književnosti u utorak 13. novembra u Ruskom kutku Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu.

  detaljnije
 • isus hrist foto wiki

  Predavanje o Isusu Hristu u petak u Nišu

  Zašto je Isus Hrist koristio priče da bi propovedao, pokušaće da objasni paroh i profesor bogoslovije iz Sjedinjenih Američkih Država Miloš Vesin, u sali Svetosavskog doma Sabornog hrama u Nišu, u petak 9. novembra 2018. godine od 19 sati.

  detaljnije
 • ateroid

  U Nišu predavanje o sudarima asteroida sa Zemljom

  Šta su asteroidi i da li je njihovo sudaranje sa Zemljom opasno za našu planetu, otkriće u Nišu akademik Zoran Knežević, a njegovo predavanje održaće se u petak 19. oktobra od 12 sati, u sali Univerziteta.

  (2) detaljnije
 • Oficirski dom

  Pseudoistoričari u Oficirskom domu, akademska zajednica negoduje

  Tezu da je pedagogija u Srbiji starija od one nastaloj u Grčkoj zastupaće autori knjige “Pedagogija kod Srba i njeni antički koreni” na tribini u Nišu, na kojoj će pored njih, govoriti i pseudoistoričar Jovan I. Deretić. Promocija knjiga i predavanje će se održati u gradskom prostoru, u Oficirskom domu, a dekanica Filozofskog fakulteta kaže da je neprimereno da Grad daje prostor za ovakva dešavanja. U SANU ne znaju ništa o predavačima, iako se oni predstavljaju kao akademici.

  (76) detaljnije
 • svetski dan interakcionog dizajna skup

  U Nišu obeležen Svetski dan interakcionog dizajna

  Prenošenje znanja i iskustva kroz predavanja, upoznavanje, otvorene diskusije, priključivanje novih članova i povezivanje ljudi sa sličnim interesovanjima i idejama bili su ciljevi predavanja "Inclusive design". Dizajneri, kao i svi zainteresovani okupili su se u niškom "Deli prostoru" i tako obeležili Svetski dan interakcionog dizajna.

  detaljnije
 • PMF

  Predavanje o vremenu na niškom PMF-u

  Svi oni koji bi želeli da čuju i ponešto nauče o vremenu iz ugla filozofije, kao i fizike, moći će da prisustvuju predavanju na tu temu na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu, 27. septembra.

  (1) detaljnije
 • univerzitet

  Predavanje o narodnim predanjima sutra u Nišu

  Koja su se narodna predanja našla u Vukovom rječniku iz 1818. godine, kako najavljuju iz niškog Ogranka Srpske akademije nauka i umetnoti, posetioci će moći da čuju na predavanju koje se održava u sali Univerziteta u Nišu, u ponedeljak 24. septembra.

  (6) detaljnije
 • univerzitet

  U Nišu predavanje o razvoju srpske folkloristike

  U sali niškog Univerziteta, u petak 21. septembra, kako najavljuju iz Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, biće održano predavanje o doprinosu akademika Tihomira R. Đorđevića razvoju srpske folkloristike.

  detaljnije
 • oficirski dom

  Egipatski slikar drži predavanje u Nišu

  Predavanje na temu saradnje Srbije i Egipta na polju umetnosti, zainteresovani građani moći će da prate u sredu 19. septembra od 13:30 u Oficirskom domu, a kako najavljuju na gradskom sajtu, govornik će biti egipatski umetnik Ibrahim Ghazala.

  detaljnije
 • marija kiri

  Predavanje o Mariji Kiri u niškom EU info kutku

  Građani koji bi želeli da ponešto čuju, ali i nauče o fizičarki i prvoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu Mariji Kiri, kako kažu organizatori, moći će to da učine u četvrtak, 13. septembra u EU info kutku.

  detaljnije
 • predavanje nasa

  Večeras u Nišu predavanje o radu u Nasi, svemiru i astronautima

  Svoje 20-godišnje iskustvo u najvećoj svemirskoj organizaciji NASA, večeras od 18 sati preneće menadžerka koja radi sa astronautima Elizabet Blomi, a jedna od tema predavanja biće i njen put od fakulteta do posla. Govoriće i o tome kako svemir izgleda iz njenog ugla, a gostovaće u "Deli" prostoru.

  detaljnije