Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

predavanje

 • svemir

  Predavanje o novim pogledima na svemir u sredu u Nišu

  O napretku u kosmologiji poslednjih dvadesetak godina, koje je poboljšalo razumevanje fizike svemira, govoriće u Nišu profesor Dragan Huterer sa Univerziteta u Mičigenu. Njegovo predavanje “Novi pogledi na svemir” održaće se u sredu 13. juna, u velikoj sali niškog Univerziteta.

  detaljnije
 • Banovina

  “Hilandarska pisma Dubrovčanima” u petak u Nišu

  Predavanje dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti Zlate Bojović na temu “Hilandarska pisma Dubrovčanima” biće održano 1. juna u zgradi Univerziteta u Nišu, popularnoj Banovini.

  detaljnije
 • Digitalna Karijera

  U Nišu predavanje za studente o digitalizaciji "društvenjaka"

  Na Ekonomskom fakultetu, 22. maja od 14 sati, održaće se #DigitalnaKarijera, predavanje na kome će učesnici imati priliku da slušaju o digitalnom marketingu, web development-u i digitalizaciji finansijske industrije. Kroz predavanja i diskusiju, predavači će govoriti o stručnim temama vezanim za industrije iz kojih dolaze, ali i pokušati da studente bliže upoznaju sa digitalizacijom radnog okruženja, kao i novim zanimanjima koja nisu postojala sve do pre nekoliko godina.

  detaljnije
 • predavanja bezbednost dece lj m foto

  Predavanje za roditelje u Prokuplju o bezbednosti dece na internetu

  Koje sve opasnosti vrebaju decu na internetu i društvenim mrežama, kolika je verovatnoća da i sama postanu žrtve, kako preduprediti takve situacije i kako izbeći zamke u "digitalnoj džungli“, bile su neke od tema predavanja za roditelje dece Osnovne škole "Ratko Pavlović Ćićko“, a o kojima su pričali predstavnici Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece Ministarstva telekomunikacija.

  detaljnije
 • medijana

  Predavanje o nasleđu Konstantina Velikog na Medijani

  Rukovodilac istraživanja na lokalitetu od izuzetnog značaja Medijana Nadežda Gavrilović Vitas, govoriće u Nišu o nasleđu Konstantina Velikog i rezultatima dosadašnjih istraživanja. Njeno predavanje će biti održano u ponedeljak 14. maja, na niškom Univerzitetu.

  (1) detaljnije
 • pmf

  Serija predavanja o radioaktivnosti u PMF-u

  Od ponedeljka, 7. maja, do srede, 9. maja, na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu profesorka Aleksandra Joanidu iz Grčke održaće seriju predavanja na temu radioaktivnosti.

  detaljnije
 • Umašankar

  Jedan od najvećih svetskih učitelja joge posetio Niš

  Učitelj sunčane joge iz Indije Umašankar je u Nišu govorio o ovoj drevnoj disciplini, kojom se bavi već 23 godine i koja je postala njegov način života. Praktikovanje ove vrste joge, kako kaže, pomaže fizičkom, mentalnom, duhovnom, pa čak i ekonomskom stanju, a majstor tvrdi da sunčevi zraci mogu i da izleče različite vrste bolesti.

  (11) detaljnije
 • Sonja Krasić

  Profesorka GAF-a u Nišu govori o profesuri u Japanu

  Kako je biti jedini predavač iz Evrope na tokijskom Univerzitetu "Hosei" i kakve utiske nosi iz Japana, svojim sugrađanima preneće profesorka Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Sonja Krasić, na predavanju koje počinje večeras u 19 sati.

  (1) detaljnije
 • daljinski

  Predavanje "60 godina od prve televizije" u sredu u niškoj Banovini

  “Rađanje” televizije u Srbiji, prvi modeli televizora, “živi” prenosi, zemlje pioniri televizijskog programa, kako najavljuju organizatori, biće glavne teme predavanja koje će biti održano u sali Univerzitetske biblioteke u Banovini, 25. aprila od 18 sati.

  detaljnije
 • visoka poslovna leskovac

  Predavanje o neverbalnoj komunikaciji u Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu

  Nešto više o govoru tela, značenju pojedinih pokreta, kao i koliki se uticaj ostavlja gestovima i pokretima, mogu čuti Leskovčani na predavanju koje će biti održano 24. aprila u prostorijama Visoke poslovne škole strukovnih studija.

  detaljnije
 • gigina kuca

  U Vlasotincu predavanje o srpskim blagoslovima i kletvama

  Zbog čega se u srpskoj kulturi i do danas zadržala tradicija blagoslova i kletvi, ali i koje se najčešće koriste, moći će da čuju Vlasotinčani, na predavanju profesora Milivoja R. Jovanovića, koje će se, prema najavama organizatora, održati 17. aprila u Giginoj kući.

  detaljnije
 • Zgrada Univerziteta

  Ogranak SANU organizuje predavanje o “antičkom Nišu”

  Profesor Vladimir P. Petrović govoriće na temu “Antički Niš na raskršću rimskih komunikacija” na niškom Univerzitetu, u petak 13. aprila. Predavanje organizuje Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, a održaće se u multimedijalnoj sali.

  (1) detaljnije
 • Foto-aparat

  Niški umetnici drže predavanje o fotografiji

  Oni koji žele da čuju nešto više o tome kako se uči gledanjem, o emotivnom pristupu fotografiji, značaju tehnike u postprodukciji i savremenom pristupu žanrovima, mogu da slušaju predavanje Davorina DInića i Dušana Ivanovića - Nišlija koji se bave fotografijom. Kako najavljuju, o ovim temama govoriće u petak 23. marta od 19 sati u "Deliju".

  detaljnije
 • protest 1968

  Pre 50 godina studenti buntovnici, danas konformisti

  “Dole crvena buržoazija”, “Studenti - radnici”, samo su neke od parola koje su studenti beogradskog Univerziteta uzvikivali 1968. godine, nezadovoljni društvenim stanjem. Juna ove godine navršiće se 50 godina od tih protesta, a sociolog politike Branislav Stevanović je na predavanju održanom na niškom Univerzitetu zaključio da današnja omladina zbog turbulentnog društvenog života ne stiže da se pobuni, upadajući u lažni konformizam.

  (6) detaljnije
 • Ulicka

  U niškoj Narodnoj biblioteci veče posvećeno Ruskinjama

  Uz etno muziku, poeziju i predavanja o znametinim Ruskinjama, kako kažu u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac", biće upriličeno veče "Ruskinjama u čast". Događaj je otvoren za sve zainteresovane, a održaće se u niškoj biblioteci 6. marta.

  (3) detaljnije
 • vanzemaljce

  O kontaktima treće, četvrte i pete vrste ponovo na PMF-u

  Zbog čega bliski kontakti sa vanzemaljcima nisu mogući, zainteresovani će ponovo moći da čuju od profesora Dragana Gajića koji će održati predavanje u četvrtak, 1. marta od 20 sati u svečanoj sali na prvom spratu niškog Prirodno-matematičkog fakulteta.

  (2) detaljnije
 • neverbalna komunikacija

  Predavanje o neverbalnoj komunikaciji

  Kako prepoznati neverbalne znakove, tumačiti ih i koristiti na pravi način, saznaće oni koji budu posetili predavanje “Govor bez reči” koje će biti održano u subotu 3. marta od 17 do 19 sati u Oficirskom domu u Nišu.

  detaljnije
 • Prag

  U Nišu izložba i predavanje o arhitekturi Praga

  O arhitektonskim stilovima koji se mogu videti na ulicama češke prestonice, ali i o istoriji Praga, ljudima i nasleđu ovog grada, govoriće u Galeriji Društva arhitekata Niša Zoran Čemerikić. Zainteresovani će istovremeno moći da vide i izložbu o ovom gradu, a događaj je zakazan za utorak 27. februar od 19 sati.

  (4) detaljnije
 • tribina

  “Era populizma globalna - najgori postaju najuticajniji”

  Vreme populizma koje živimo je vreme laži, a novac je postao sam sebi cilj, a ne sredstvo, zaključci su tribine “Kultura dijaloga u doba populizma” koja je održana u Nišu. Učesnici su istakli i da su loši đaci postali najuticajni i najvidljiviji i sada su “zvezde supermarket kulture”.

  (1) detaljnije