Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

premijera

 • Predstava Ulica usamljenih automobila

  Na Dan Narodnog pozorišta premijera predstave po Sigminom tekstu

  Poznati niški književnik Zoran Pešić Sigma, prvi put je i dramski pisac, a publika će moći da vidi njegovu predstavu apsurda “Ulica usamljenih automobila” premijerno u nedelju 11. marta, na 131. godišnjicu Narodnog pozorišta u Nišu. Prva repriza, za koju i dalje ima karata u prodaji, zakazana je već za ponedeljak 12. mart.

  detaljnije
 • Premijera “Ulice usamljenih automobila” za Dan pozorišta

  Prvim prikazivanjem predstave "Ulica usamljenih automobila", rađenoj po nagrađenom tekstu niškog pisca Zorana Pešića Sigme, otpočeće martovski repertoar niškog Narodnog pozorišta. Tu je i gostovanje "Kumova" Dušana Kovačevića, kao i nekolicina “domaćih” predstava.

  detaljnije
 • narodno pozorište

  Opera “Karmen” i još 6 premijera - ovogodišnji planovi niškog teatra

  Tokom ove godine Narodno pozorište u Nišu, prema rečima v. d. direktorke Dragane Petrović, planira da obogati repertoar sa čak 7 premijernih naslova, među kojima je i opera “Karmen”, Šekspirov “San letnje noći”, kao i nekoliko komedija, od kojih bi jednu trebalo da režira Kokan Mladenović.

  (4) detaljnije
 • Legenda o Kolovratu

  Ruska "Legenda o Kolovratu" i u niškim bioskopima

  Dugo očekivani ruski istorijski film o srednjovekovnoj bitki „Legenda o Kolovratu“ sada mogu pogledati i ljubitelji sedme umetnosti u niškim bioskopima "Cineplexx" i "Vilin grad". Od noviteta ove nedelje tu je i komedija Smanjivanje, kao i biografska drama Velika igra.

  detaljnije
 • Film Bekstvo

  Premijera filma o bekstvu iz Logora "12. februar"

  Kako je izgledao Logor na Crvenom Krstu u Nišu pre i nakon velikog bekstva logoraša 1942. godine, iz ugla onih koji su u njemu boravili, Nišlije će moći da vide u dokumentarno-igranom filmu „Bekstvo“ u četvrtak, 28. decembra u 20 sati na televiziji "Zona Plus".

  (2) detaljnije
 • Premijera Nušićeve predstave "Dr" večeras u Vranju

  Jedno od poslednjih dela srpskog pisca Branislava Nušića, predstava "Dr" u režiji Dragana Živkovića Durge, biće premijerno izvedena večeras od 20 sati na sceni vranjskog Doma vojske.

  detaljnije
 • Predstava plakat

  Lutkarsko pozorište premijerom počinje svoj novogodišnji program

  Novi scensko-lutkarski mjuzikl “Kako su postala dobra deca”, kako navode iz Lutkarskog, na maštovit i edukativan način prati razvoj deteta, njegov dolazak na svet, dečije prve korake i dalje sazrevanje. Predstava će označiti početak novogodišnjeg programa u Lutkarskom pozorištu, a do kraja decembra glumci će je izvoditi u više termina.

  detaljnije
 • Tom Lah

  Uskoro niška premijera dokumentarca o Tomu Lahu

  Dokumentarac o Dragoslavu Petroviću koji je, da bi postao slavan u književnosti, promenio ime u Tom Lah, ali je i pored toga ostao nepoznat široj javnosti, premijerno će biti prikazan u niškom bioskopu “Vilin grad” 6. decembra od 18 sati.

  (1) detaljnije
 • Narodno pozorište

  Premijerno izvođenje predstave “U čije ime” u Narodnom pozorištu

  Istinitu priču o streljanju glumaca u Narodnom pozorištu, nakon oslobođenja Niša 1944. godine, po tekstu prvaka drame Aleksandra Mihailovića, glumci ovog teatra odigraće premijerno u sredu 29. novembra od 20 sati, evocirajući uspomene na događaj koji je nekada bio tabu tema. Predstavu “U čije ime” režirao je Milan Karadžić.

  (2) detaljnije
 • Predstava "Cigani lete u nebo"

  Niški teatar priprema mjuzikl “Cigani lete u nebo”

  Glumci, plesači i pevači, predvođeni rediteljem Desimirom Stanojevićem, zvanično počinju probe za čuveni mjuzikl “Cigani lete u nebo”, koji će publika u niškom Narodnom pozorištu premijerno moći da pogleda za dva meseca. Više od 70 ljudi radiće predstavu koja je nastala po kratkoj pripoveci Maksima Gorkog “Makar Čudra”.

  (2) detaljnije
 • Bez premijere na "Borinim pozorišnim danima"

  Iako je ranije bilo najavljeno da će na otvaranju tradicionalne manifestacije 21. oktobra biti izvedena premijera predstave "Jelka kod Ivanovih", zbog usporenog rada na predstavi i brojnih gostovanja ansambla, po prvi put nakon 37 godina vranjski teatar neće premijerom otvoriti "Borine pozorišne dane" koji se održavaju od 21. do 26. oktobra.

  detaljnije
 • sedista pozoriste foto alekandar kostic

  Premijera predstave "Prva suza" na "P(h)antomfestu"

  U oviru 6. Međunarodnog festivala pantomime koji se u Vranju održava 22. i 23. septembra, premijerno će biti izvedena predstava pantomime po motivima priče Bore Stankovića "Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

  detaljnije
 • animirani filmovi u prihvatnom centru Foto SAF

  Premijera animiranih filmova za mališane u Prihvatnom centru

  Mališani koji se trenutno nalaze u Prihvatnom centru za migrante u Preševu imali su priliku da premijerno pogledaju dva filma nastala u okviru jednomesečne radionice Škole animiranog filma iz Vranja.

  detaljnije
 • Dunkrik film

  Novi film Kristofera Nolana stiže i u niške bioskope

  Počev od srede, 19. jula u niškim bioskopima “Cineplexx” i “Vilin grad” ljubitelji akcije i istorijskih filmova imaće prilike da pogledaju novo ostvarenje poznatog reditelja Kristofera Nolana, “Dunkirk”.

  detaljnije
 • foto i.m. pepeljuga predstava vranje

  Premijera "Pepeljuge" za kraj pozorišne sezone u Vranju

  U nedelju,11. juna od 12:30 na sceni Omladinskog kulturnog centra u Vranju biće premijerno izvedena dečja predstava "Pepeljuga“ koju su režirali Bojan Jovanović i Žetica Dejanović, a u kojoj igraju igraju polaznici glumačke radionice vranjskog pozorišta.

  detaljnije
 • Igrano-dokumentarni film "Voda"

  Premijera filma o Rajevskom ipak krajem juna

  Iako je premijera najavljena za septembar 2016, zbog para još nije završen igrano-dokumentarni film “Voda" koji je prošle godine sniman u Aleksincu, a govori o čuvenom ruskom pukovniku Rajevskom koji je poginuo u selu Donji Adrovac. Reditelj Goran Erčević kaže da su pri kraju sa montažom, pa bi krajem juna film trebalo da “ugleda svetlost dana”.

  (1) detaljnije
 • Sala "Kupine"

  Dečija predstava o ekologiji početkom juna u “Kupini”

  Po tekstu niškog književnika Branislava Jankovića, nastala je predstava “Začarana šuma” koja govori o tome kako se dva prijatelja susreću sa nevidljivim neprijateljem koji pokušava da zagadi njihovu šumu. Predstava će, kako najavljuju, biti izvedena u “Kupini” 1. juna od 18:30, a namenjena je mališanima uzrasta do 9 godina.

  detaljnije
 • Nova predstava niških lutkara "Priča o princu jedincu"; foto: Lutkarsko pozorište Niš

  “Priča o princu jedincu” premijerno u Lutkarskom pozorištu

  Neobična bajka u kojoj je umesto princeze, glavni junak princ, a namenjena je mlađem i predškolskom uzrastu, biće premijerno izvedena na daskama niškog Lutkarskog pozorišta u petak 5. maja od 19 sati. “Priča o princu jedincu” je nova predstava niških lutkara, a Nišlije će pretpremijerno moći da je pogledaju večeras od 18 sati.

  detaljnije
 • Predstavu će igrati u dva termina u maju; foto: Reflektor teatar/Janković

  Predstava “Sumnjivo lice” gostuje u niškom Narodnom pozorištu

  Klasik srpske dramaturgije koji govori o želji za vlašću, čija je tema aktuelna i danas, biće izveden na daskama niškog Narodnog pozorišta 9. maja. Predstava “Sumnjivo lice” gostuje u okviru manifestacije “Daske humanosti”, a sav prihod od prodatih karata biće namenjen za kupovinu opreme za Dečiju internu kliniku u Nišu.

  detaljnije
 • Predstava

  Premijera predstave po tekstu dečijeg pesnika u Pozorištu lutaka

  “Luckasti klovnovi” je novi komad na repertoaru niškog Pozorišta lutaka, a premijerno izvođenje je zakazano za četvrtak 27. april u 19 sati. Predstavu je režirala Ljiljana Ivanović, a tekst je pisao poznati dečiji pesnik Tode Nikoletić.

  detaljnije